Dodaj do ulubionych

czy komornik może zająć moją pensję?

27.12.08, 21:11
Oprócz tego, że jestem samodzielną mamą jestem też w pewnym sensie
macochą. Mój mąż ma córkę z pierwszego związku. Ma ustalone sądownie
alimenty, oprócz tego widuje się z córką prawie codziennie - zawozi
do szkoły, na zajęcia dodatkowe, opłaca obiady, kupuje szkolne
podręczniki, zawozi do koleżanek na urodziny itp.
No i od dwóch miesięcy szuka nowej pracy. Nie ma teraz dochodów.
Jego ex powiedziała, że wystąpi do sądu, choć się zdeklarował, że
całość, z odsetkami zapłaci do wyznaczonego terminu. I nadal, choć
nie ma służbowego auta, jeździ samochodem mojej mamy, za kupioną
przeze mnie benzynę po córkę prawie codziennie 30 km, do innego
miasta.
No i mam obawy, czy jeśli ona wystąpi do sądu, to ewentualny
komornik zajmie moją pensję. Zarabiam dobrze, w tej chwili utrzymuję
czteroosobową rodzinę (bo alimenty na moje dziecko z pierwszego
związku to śmieszna kwota, mogłoby jej nie być), ale bez przesady =
po opłaceniu kredytów, niani, przedszkola itp nie zostaje nam nic.
Matka córki mojego męża zarabia naprawdę bardzo dobrze, nie poświęca
za to czasu córce, bo pracuje i w zasadzie jedynie mój mąż zna
koleżanki po imieniu, ulubione potrawy dziecka itp. Czy to ma jakieś
znaczenie? Czy jakoś można odpowiedzieć na tego rodzaju pozew - np
argumentując, że władza rodzicielska to nie tylko kasa, ale i czas
dla dziecka, zadbanie o to, by w szkole nie chodziło głodne itp.?
Czy to, że zdeklarował, że jak tylko znajdzie pracę, odda wszystko
ma jakieś znaczenie?
No i najważniejsze - czy ja, jako żona mojego męża - mam obowiązek
utrzymywać jego niepełnoletnią córkę?

Pytania nie zadaję na forum macochy, bo sama jestem w pewnym sensie
samodzielną mamą i część z Was mnie zna (tu uprzedzam ewentualne
ataki).
Obserwuj wątek
    • virtual_moth Re: czy komornik może zająć moją pensję? 27.12.08, 21:54
      A niby po co ona ma występować do sądu? W przypadku długu alimentacyjnego idzie się do komornika, a nie do sądu. Komornik dług ściągnie z majątku dłużnika a nie z Twojego. Jeśli Twoj mąż nic nie ma to komornik nic nie ściągnie, proste. Na twoje konto wejść nie może.
      Nie mozna "odpowiedziec" komornikowi w zaden sposob oprocz spłacenia długu - komornik nie łyka bajeczek o "alimentacji w naturze", ba, nawet sąd tego nie łyka.
      Nie masz obowiązku utrzymywania jego córki. Jej matka jednak nie ma obowiązku kredytowania jej ojca, bo takie odroczenie alimentów to jest zerowo oprocentowany kredyt. Niech Twój mąż pożyczy kasę w banku na alimenty, wyjdzie na to samo. No dobra, będzie musiał zapłacic odsetki, ale to widocznie wredna eksia, skoro nie chce dac nieoprocentowanego kredytutongue_out A eksia jakos nieskora do manifestowania dobrej woli, ciekawe dlaczegotongue_out No ale nic, pewnie jest zła na to, ze pozbyła się takich fajnych portek z szafy.
      • virtual_moth Re: czy komornik może zająć moją pensję? 27.12.08, 22:00
        Co do zajęcia Twojego konta - prześlalam, odwołuję. Nie mam pojecia czy komornik moze zająć konto zony nie mającej rozdzielnosci majątkowej z dłużnikiem.
        • chalsia Re: czy komornik może zająć moją pensję? 28.12.08, 14:49
          virtual_moth napisała:

> Co do zajęcia Twojego konta - prześlalam, odwołuję. Nie mam
          pojecia czy komorni
          > k moze zająć konto zony nie mającej rozdzielnosci majątkowej z
          dłużnikiem.

skoro nie ma rozdzielności - to może
      • tsunami05 Re: czy komornik może zająć moją pensję? 27.12.08, 22:05
        Eeee, to było dawno jak jej te portki z szafy wyskoczyły, chyba jej
        przeszło smile Ona po 9 latach od rozwodu ma do niego pretensje, że coś
        tam sobie kupuje, ten typ tak ma.
        Dzięki w każdym razie, będę spokojniejsza. Już rozważaliśmy
        rozdzielność majątkową smile
        Mąż chyba sam na alimenty pożyczyć nie może... I tak na jedno
        wyjdzie przy spłacie, to już lepiej bym ja płaciła, no ale to znów
        niehonorowo i tu rozumiem - ale jest to jakiś pomysł - przynajmniej
        sobie babeczka gęby wycierać nim nie będzie.
        • tsunami05 Re: czy komornik może zająć moją pensję? 27.12.08, 22:07
          ups... czyli mógłby?
          Hmmmm...
          To w takim razie teraz ja muszę przemyśleć, przekalkulować smile
          A może ktoś wie coś na pewno?
          • virtual_moth Re: czy komornik może zająć moją pensję? 27.12.08, 22:16
            Ktos na pewno coś wie na pewno, ale mądre glowy coraz rzadziej przychodzą na to dresiarskie forumsmile

Cos pewnie jest na rzeczy, ja słyszałam, ze korzystnie jest w drugich malżenstwach isc na rozdzielnosc majątkową, nie robią tego pewnie z umiłowania do nowoczesnoscitongue_out

Ty kochana pytasz najpierw czy komornik Ci wejdzie na konto a potem sama się godzisz w myslach ze sobą, ze jakby co to będziesz partycypowac... Taki Twój los chyba, bo takiego sobie pana wzięłaś. Z tego co widzę pan nie prima sort, skoro eksia po 9 latach sledzi na co on kase wydaje, widocznie na potrzeby podstawowe typu alimenty nie pierwszy raz nie starcza...tongue_out No ale nie wazne jaki, wazne ze jest.
            • tsunami05 Virtual 28.12.08, 12:22
              Nie wiem skąd te wnioski, ze skoro eksia sledzi wydatki, to znaczy
              ze on kiedys nie placil. Ona po prostu tak ma - lubi wiedziec, ze on
              nie ma lepiej finansowo niz ona.
              Nie mamy klopotow finansowych, nigdy nie mielismy, maz szuka pracy,
              co jednak niekoniecznie oznacza, ze jest np pracownikiem fizycznym i
              wylecial za picie na szychcie. Nawet prezesowie firm czasami
              zmieniaja firmy. Poza tym przeciez zajmuje sie dzieckiem, mala
              czesto jest u nas - to tylko kilkaset zlotych, ktore dla nikogo tak
              naprawde nie stanowia problemu - chodzi jedynie o zasade. Po prostu
              w tym miesiacu zrodelko sie wyczerpalo i zyjemy jedynie z moich
              dochodow, ktore sa wystarczajace na czteroosobowa rodzine, ale juz
              niestety wysrubowanych alimentow nie moge placic, zwlaszcza ze sama
              nie dostaje kasy na swoje dziecko z pierwszego zwiazku, nie chce mi
              sie jednak szarpac z ojcem dziecka. Pasuje mi poza tym uklad, ze maz
              siedzi w domu, zastanawialismy sie czy by go nie
              pociagnac dluzej, no ale wtedy wlasnie, mimo ze maz zajmowalby sie
              takze wiecej swoja corka z pierwszego malzenstwa, placic trzeba.
              Wtedy musialabym uwzglednic ten wydatek. Probuje rozeznac sprawe i
              przekalkulowac.
              Alimentow na razie nie zaplacil raz, kilka dni temu i od razu padl
              temat komornika. Niektore kobiety roszcza sobie prawo wlasnosci do
              ojcow swoich dzieci i nigdy im nie przechodzi wscieklosc i zadza
              zemsty. Niestety taka pani mi sie trafila jako satelita mojego
              malzenstwa.
              • chalsia Re: Virtual 28.12.08, 14:57
                ja Ci powiem tak - uczciwie i honorowo to by było tak, że on zanim
                wyschło żródełko, zaproponował eksi na piśmie, że prosi o
                zawieszenie płacenia alimentów (albo o zmniejszenie ich wysokości
                do xxx) na np. 6 miesięcy a po tym terminie spłaci wszystko w
                takiej to a takiej formie wraz z odsetkami i że gotów jest podpisać
                o takiej treści umowę notarialna wraz z adnotacją, że w przypadku
                niewywiązania się z umowy podda się dobrowolnej egzekucji
                komorniczej (która czy tak czy siak nad nim wisi bo alimenty sądowo
                ustalone były).
    • de_la_hoya Re: czy komornik może zająć moją pensję? 27.12.08, 22:40
      jeżeli nie macie rozdzielności majątkowej to istnieje prawdopodobieństwo, że
      może ci wleźć na konto
      macie wspólne gospodarstwo domowe
      rozdzielność majątkowa jest wyjściem ale jest ona dopiero od czasu orzeczenia
      sądu a to trwa i małe zerowe szanse, moim zdaniem, na wsteczną rozdzielność
    • katkaja Re: czy komornik może zająć moją pensję? 28.12.08, 19:33
      Rozdzielnosć majątkową ustal się u notariusza i obowiązuje
      faktycznie od dnia podpisania. A czeka się tyle ile na wizytę u
      notariusza, tzn. na najbliższy wolny termin. O reszie nie wiem, więc
      się nie wypowiadam.
      "Dobrem jest nie samo życie, lecz piękne życie." Seneka
      • madziulec Re: czy komornik może zająć moją pensję? 28.12.08, 22:54
        Szczegoly co do rozdzielnosci
        www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-ustanowic-rozdzielnosc-majatkowa-miedzy-malzonkami-1349986.html
        • zjawa1 Re: czy komornik może zająć moją pensję? 29.12.08, 00:32
          Komornik moze zajac wszystko to, co nalezy do waszej wspolnoty
          majatkowej. Czyli wszystkie te dobra matreialne, ktore zostaly
          nabyte w trakcie trwania waszego małzenstwa.
          Jesli macie wspolne konta albo udostepnilas swoje konto mezowi to
          ono rowniez moze zostac zajete!
          Najlepiej bedzie jesli zadzwonisz do komornika w swoim miescie i
          sama zapytasz o tego typu procedury.
          • tsunami05 Re: czy komornik może zająć moją pensję? 31.12.08, 18:56
            nie wiem czy chce rozdzielnosci... Moj maz generalnie zarabia o
            wiele wiecej ode mnie i w nowej pracy też pewno tak bedzie mial wink
            Ale dzieki za informacje.
            Nie mamy wspolnego konta. I nigdy tak naprawde nie mielismy
            wspolnych pieniedzy. Myslalam ze to jest tak, ze moje konto stalo
            sie automatycznie wspolnym. Komplikacje same z tymi malzenstwami smile
            • burza4 Re: czy komornik może zająć moją pensję? 31.12.08, 19:28
              nie wiem czy komornik może zająć konto, czy nie, ale wydaje mi się
              że nie jest to takie proste, nawet bez rozdzielności.

w końcu komornik ma tytuł egzekucyjny w stosunku do Kowalskiego.
              Jakim niby cudem miałby mieć prawo zająć konto Kowalskiej? W
              normalnej sytuacji Kowalska nie odpowiada za długi Kowalskiego,
              chyba że się na nie zgodziła. W przeciwnym wypadku komornik może
              ściągać kasę jedynie z zarobków Kowalskiego i jego majątku
              odrębnego, majątku wspólnego zajmować nie może. Czy długi
              alimentacyjne są wyjątkowe?

• de_la_hoya Re: czy komornik może zająć moją pensję? 31.12.08, 19:47
                są wyjątkowe
                • tsunami05 Re: czy komornik może zająć moją pensję? 02.01.09, 10:45
                  Ale zdaje się, że każde z dzieci ma prawo do równego statusu
                  majątkowego, nie?
                  Czyli jeśli na tamto dziecko bez alimentów ojca przypada miesięcznie
                  po podziale na członków rodziny 4 tysiące powiedzmy, a na nasze
                  dzieci obecnie, bez pensji ojca i z odciągnięciem z mojej pensji
                  zaległych alimentów powiedzmy 1 tysiąc, to i tak komornik mógłby z
                  racji wyjątkowości długu alimentacyjnego zająć moją pensję,
                  pozostawiając resztę dzieci bez kasy i środków do życia (bo z tej
                  pensji trzeba jeszcze odciągnąć raty, kredyty, opłaty itp)?
                  A może komornik najpierw wzywa do zapłaty i wówczas do takich
                  sytuacji nie dochodzi, jeśli dostanie po prostu pieniądze?
                  Bo jak sobie wyobrażę pismo do moich pracodawców, że jestem
                  obciążona długiem alimentacyjnym, to jakoś mi skóra cierpnie,
                  zwłaszcza, że ja tak ugodowa w kwestii finansów jestem, ze nawet
                  sama alimentów nie dostaję, bo mi się szarpać nie chciało smile
                  • de_la_hoya Re: czy komornik może zająć moją pensję? 02.01.09, 11:01
                    jeżeli komornik najpierw wysłałby do ciebie pismo to miałabyś szansę wytłumaczyć
                    sytuację i może jakoś się dogadać
                    jeżeli jednak wierzyciel napisze pismo, że dłużnik przelewa kasę na twoje konto,
                    wskaże listę banków, twoje imię i nazwisko to z twojego konta znikać będą
                    pieniądze i wtedy średnio widzę jakiekolwiek dogadanie się
                    komornika nie obchodzi czy masz 6 dzieci, czy 1 psa
                    komornik ma za zadanie ściągnąć dług, to jego obowiązek i praca

jeżeli na twoim koncie zastanie np 4 tysiące to ściągnie większość a czasami
                    ściągają wszystko
                    i nic nie pomoże wypłacanie kasy, bo bank w chwili wpływu kasy będzie blokował
                    odpowiednią jej ilość dla komornika

dług alimentacyjny ma pierwszeństwo przed wszystkimi innymi długami
                    • tsunami05 de la hoya 03.01.09, 18:13
                      Ależ żaden dłużnik nie przelewa kasy na moje konto i mam na to
                      dowody w postaci historii rachunku.
                      To każdy wierzyciel świata mógłby napisać pismo, że dłużnik płaci na
                      moje konto - i komornik tak ot po prostu ściąga kasę? Nie wierzę, że
                      żyjemy w tak anarchistycznym państwie.
                      Dłużnik nie ma wpływów wiec nie ma czego przelewać.
                      • de_la_hoya Re: de la hoya 03.01.09, 19:24
                        to czy przelewa czy nie nie jest ważne i nikt się tym interesować nie będzie i
                        rachunków trzepać nie będą
                        ważne jest, że jesteś żoną dłużnika
                        nie macie rozdzielności
                        każda zarobiona przez ciebie złotówka jest w 50% jego złotówką i na tą
                        okoliczność mogą wleźć na twoje konto
                        mało tego, każdy kupiony przez ciebie telewizor, widelec, samochód to także jego
                        telewizor, widelec, samochód... chyba, że udowodnisz, że nabyłaś je z majątku
                        odrębnego jednak pensja majątkiem odrębnym nie jest
                        i jest jak piszesz, każdy wierzyciel może napisać do komornika i jeżeli komornik
                        nie będzie mógł ściągnąć z konta męża to ściągnie z twojego
                        teoretycznie twojego, bo wg prawa wspólnego tylko na twoje nazwisko
                        i wierzyciel nie musi pisać, że dłużnik przelewa na twoje konto, choć często tak
                        piszą we wnioskach
                        wystarczy, że wskaże twoje konto i siup

nie żyjemy w anarchistycznym państwie
                        w twoim przypadku ściągnięcie kasy z twojego konta będzie zgodne z prawem
                  • chalsia Re: czy komornik może zająć moją pensję? 02.01.09, 19:48
                    > Ale zdaje się, że każde z dzieci ma prawo do równego statusu
                    > majątkowego, nie?

to jest kwestia, którą zajmuje się sąd w trakcie sprawy o
                    alimenty,a nie komornik w trakcie egzekucji prawomocnego wyroku
                    sądowego z klauzula wykonalności.
                    • czar_bajry Re: czy komornik może zająć moją pensję? 03.01.09, 20:10
                      To może po prostu płać te alimenty za męża i jak znajdzie pracę to odda Tobiesmile
                • e_r_i_n Re: czy komornik może zająć moją pensję? 03.01.09, 22:17
                  Są wyjątkowe i właśnie dlatego mam duże watpliowści, czy zarobki i
                  konto WYŁĄCZNIE żony moze zostac zajete na poczet alimentow meza.
                  Co, poza wspolnota, sprawia, ze uwazacie, ze tak wlasnie jest?
                  • de_la_hoya Re: czy komornik może zająć moją pensję? 03.01.09, 22:36
                    To że konto które jest wyłącznie NA NAZWISKO żony nie oznacza, że środki na nim
                    gromadzone są jej majątkiem osobistym.
                    To samo dotyczy wszystkich rzeczy materialnych a nawet mieszkania jeżeli zostało
                    ono nabyte w trakcie trwania małżeństwa.
                    Z resztą nie ma co tłumaczyć (z tego forum chyba nawet):
                    "Jeśli małżonkowie nie podpiszą intercyzy (małżeńskiej umowy majątkowej) w ich
                    małżeństwie od samego początku będzie istnieć ustrój ustawowej wspólności
                    majątkowej - art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Wspólność ta obejmuje
                    przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków, jak i
                    przez każdego z nich z osobna (z wyjątkiem tych rzeczy, które zasilają majątki
                    osobiste małżonków). W ten sposób tworzony jest majątek wspólny. Z kolei każdy z
                    małżonków, niezależnie czy i w jakim stopniu przyczynia się do powstawania tego
                    majątku, ma taki sam udział w nim. "

Jak myślisz, po co ludzie podpisują intercyzy?
                    • burza4 Re: czy komornik może zająć moją pensję? 04.01.09, 17:07
                      wskaż mi proszę przepis, który by uzasadniał zajęcie konta bankowego
                      na nazwisko Kowalska jeśli tytuł windykacyjny wystawiony jest na
                      nazwisko Kowalski.

Przecież bank ma dane tylko i wyłącznie swojego klienta a nie calej
                      jego rodziny, skąd do diabła miałby wiedzieć, że TA Kowalska to żona
                      tego Kowalskiego, który ma dług?

gdyby to było takie proste, ściągalność alimentów wyglądałaby
                      inaczej, nie wszyscy dłużnicy alimentacyjni mają rozdzielność (to
                      nadal jest marginalny ustrój małżeński). Przejrzałam internetowe
                      porady dotyczące ściągalności długów alimentacyjnych - nigdzie ANI
                      SŁOWA na temat możliwości zajęcia konta czy majątku współmałżonka.
                      Przypadek? bo wg mnie takich porad nie ma, bo to niemożliwe.
                      animatek.w.interia.pl/alimenty.html
                      "Wierzyciel składający do komornika wniosek o wszczęcie egzekucji,
                      jeśli dotyczy ona alimentów, , nie ma obowiązku wskazywać sposobu
                      egzekucji, ani majątku dłużnika, z którego ma być prowadzona. W
                      takim wypadku uważa się, że wniosek dotyczy wszystkich
                      dopuszczalnych sposobów egzekucji, z wyjątkiem egzekucji z
                      nieruchomości. "
                      • tsunami05 Re: czy komornik może zająć moją pensję? 04.01.09, 17:17
                        Dzięki wielkie za zaangażowanie w sprawę. Ja też właśnie nigdzie nie
                        znalazłam przepisów - słyszałam o egzekwowaniu pieniędzy od rodziców
                        dłużnika...
                        Też mi się wydaje, że ten system byłby aż za idealny, gdyby ktoś
                        wiedział, że ja (mam inne nazwisko niż mąż, w przeciwieństwie do
                        byłej żony mojego męża smile to ja i moje konto założone kilkanaście
                        lat temu, na które wpływają wyłącznie moje pobory ma jakiś związek z
                        moim mężem, który jest nim od kilkunastu miesięcy.
                        No nic - na razie eksia w Afryce, wraca za parę tygodni, zobaczymy,
                        może do tego czasu coś się wyklaruje smile
                        • e_r_i_n Re: czy komornik może zająć moją pensję? 04.01.09, 21:48
                          tsunami05 napisała:

> słyszałam o egzekwowaniu pieniędzy od rodziców dłużnika...

Rodziców dłuznika mozna POZWAC o alimenty i jesli zostana zasadzone
                          i sa niepłacone, to mozna je egzekwowac (tak jak od dluznika).
                          Tez nie sadze, ze to takie proste - wspolnota majatkowa, wiec
                          egzekwowanie alimentow ze wszystkiego, co wspolne.
                          Alimenty SĄ własnie czyms specyficznym - sa zobowiazaniem WYŁĄCZNIE
                          rodzica, nie jego wspolmalzonka.
                          • de_la_hoya Re: czy komornik może zająć moją pensję? 04.01.09, 22:38
                            ale ten rodzic zarabia np 1000zł
                            ten 1000zł składa się właśnie na tą wspólnotę majątkową
                            jeżeli więc rodzic płaci alimenty w kwocie 300zł to płaci je ze wspólnych
                            pieniędzy a nie ze swojego majątku odrębnego...
                            • e_r_i_n Re: czy komornik może zająć moją pensję? 04.01.09, 23:04
                              Ale nie o tym tutaj mowa. Fakt płacenia ze wspolnej kasy (a tak sie
                              niektore samodzielne rzucają, ze alimenty to nie jest sprawa
                              macochy wink) nie oznacza prostego egzekwowania tychże z majątku
                              wspolnego w postaci pensji zony na przyklad.
                              • de_la_hoya Re: czy komornik może zająć moją pensję? 05.01.09, 12:01
                                nie chce mi się dyskutować...

napiszę ci tak
                                znam osobiście chłopaka którego żona miała zajęte konto na poczet jego zaległych
                                alimentów
                                znam ze słyszenia 2 sytuacje w których udało się coś takiego matce dziecka,
                                gdzie ojciec pracował na czarno (teoretycznie bezrobotny)
                                • tsunami05 Re: czy komornik może zająć moją pensję? 05.01.09, 12:20
                                  Kurcze, dziewczyny, niby tak, ja rozumiem fakt ukrywania dochodów,
                                  wspólne majątki itp.
                                  Ale sytuacja wygląda tak, że wszyscy dobrze sobie radzimy finansowo -
                                  najlepiej chyba eks żona mojego męża, która bardzo dużo pracuje i
                                  ma generalnie zero czasu na dzieci. My z mężem też nie narzekamy,
                                  tylko chwilowo mąż nie ma pracy i powiedział eksi, ze na razie nie
                                  może płacić (aż tak dobrze sobie nie radzimy, zeby mieć
                                  oszczędności). Eksia spokojnie może poczekać na kasę, a jest w
                                  doskonałej sytuacji, bo mój mąż prawie codziennie załatwia takie
                                  sprawy jak wożenie dziecka do szkół, na zajęcia dodatkowe, co
                                  zajmuje mu kilka godzin dziennie (m. in. dlatego stracił pracę). Ona
                                  w tym czasie może spokojnie pracować. No ale ma ona jakiś stary żal
                                  sprzed wielu lat i na hasło - "przerwa w płaceniu alimentów"
                                  zareagowała tekstem o komorniku. Ponieważ mój mąż nie ma w tej
                                  chwili swojej kasy, a tak naprawdę zawsze mieliśmy oddzielne konta,
                                  wydatki dzieliliśmy na pół, w markecie płaciliśmy raz on, raz ja,
                                  więc teraz absurdem mi się wydaje, że ktoś może czegoś ode mnie
                                  chcieć.
                                • burza4 Re: czy komornik może zająć moją pensję? 05.01.09, 13:05
                                  Ale dlaczego nie chcesz dystkutować? skoro znasz taki przypadek
                                  osobiście, to czy mogłabyś się dowiedzieć o podstawę prawną takich
                                  poczynań?

wiadomo, że można rozszerzyć tytuł egzekucyjny na współmałżonka,
                                  jednak nie zawsze sąd się przychyla do takiego wniosku. Może w
                                  tamtych wypadkach były jakieś podstawy o których nie wiesz?

Tym bardziej że tu dodatkowo mają inne nazwiska. Podstępowanie
                                  komornicze toczy się przeciwko konkretnej osobie, a nie krewnych i
                                  znajomych królika. CHYBA ŻE wierzyciel uzyskał rozszerzenie tytułu
                                  egzekucyjnego - ale to wymaga odrębnego postępowania.

nie wierzę, że komornik idzie do banku pani Nowak z kwitem że może
                                  ściągać dług od Kowalskiego - i bank mu to umożliwia z konta pani
                                  Nowak ot, tak po prostu. Bank nie ma takiego prawa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka