Dodaj do ulubionych

Jaki prezent dla Chrześniaka

05.11.09, 14:12
Witam
pewnie wątek już się powtarza, ale proszę o pomoc i radę. Otóż mam być
chrzestną u chłopca. Ponieważ będzie to mój pierwszy chrześniak a w bliższej
rodzinie ostatni chrzest był jakieś 10 lat temu proszę o radę co mogę
podarować. Nie chciałabym żadnych łyżeczek (rodzice mogą nie zrozumieć
intencji) lub dawać pieniędzy (wolałabym wiedzieć co maluszek dostał ode
mnie). Ewentualnie w jakich granicach cenowych daje się prezent bo jestem
studentką która musi liczyć każdy grosz. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • malpa513 Re: Jaki prezent dla Chrześniaka 05.11.09, 14:33
      ja dałam prezent ok. 100 zł, mate do zabawy, moze byc tez jakas
      bujawka albo krzesełko do karmienia albo jeździk?
    • joshima Re: Jaki prezent dla Chrześniaka 05.11.09, 14:37
      Wszystko zależy od tego jakie są i czy w ogóle są jakieś oczekiwania finansowe
      od rodziców dziecka. Niestety tak bywa. Poza tym trzeba się zastanowić, czy dla
      nich jest to rzeczywiście uroczystość religijna, czy tylko taki zwyczaj, bo to
      ma znaczenie przy doborze prezentu.

Niedawno chrzciliśmy naszą córkę. Dla nas to była przede wszystkim uroczystość
      religijna, dlatego najbardziej cenimy sobie pamiątki o charakterze religijnym,
      jakie dostała Mała. Matka chrzestna z własnej inicjatywy zaproponowała, że w
      ramach prezentu kupi strój i wszystko co potrzebne było do chrztu i to nas też
      ucieszyło. Wszystko zostanie dla niej na pamiątkę.

• magdabdg Re: Jaki prezent dla Chrześniaka 05.11.09, 15:39
      Ja dałam łańcuszek z medalikiem... Mój chrzesniak byl dosc pozno chrzczony wiec
      za wielkiego wyboru nie bylo, bo juz wszytskie praktyczne rzeczy już miał smile
      My na chrzest dostaliśmy pełno nieużytecznych zabawek i pieniądze, bo robilismy
      na duzej sali, wiec kazdy sie troche dolozyl wink Wyszły z tego dwie maty, a
      brakuje teraz np krzesełka do jedzenia... dogadaj się z rodzicami czego im
      najbardziej trzeba.
      I tak pewnie uciesza sie z wszytskiego tongue_out
    • kasia.46 Re: Jaki prezent dla Chrześniaka 05.11.09, 16:09
      u mnie chrzestna i chrzestny dali pieniądze ona 400 bo uczennica, on
      800 bo pracuje, uważam, że to badzo dużo,wsystko zależy od tego na
      ile kogo stac. Ja będąc chrzestną kupiłam małemu leżaczek z
      wibracjami za ok. 300zł i włożyłam 200zł do bucika.
      • malpa513 Re: Jaki prezent dla Chrześniaka 05.11.09, 16:39
        no tak jesli chrzestny daje 800 zł na chrzest to nie dziwne ze potem
        na komunie dzieci dostaja quady i laptopy, ja uwazam ze tak drogie
        prezenty to przesada, a na pewno malo kogo stac na tak duzy wydatek
    • talibanek_talibanek Re: Jaki prezent dla Chrześniaka 05.11.09, 17:53
      ja zostałam chrzestną w maju i kupiłam mojemu chrześniakowi taką huśtawkę, którą
      mozna postawić w domu lub na podwórku - mały miał już 7 m-cy, więc zaczynał
      siedzieć i prezent był jak akurat smile mierzyła sie do tej huśtawki także jego
      starsza siostra (4 lata) i zmieściła się, więc wiem, że chwile ta hustawka tam
      postoi. Kosztowała 200 zł.

matka młodego sugerowała, żeby dac pieniądze, ale dla mnie kasa w prezencie
      takiemu małemu dziecku to ostateczność - wolę kupić cos, co sie przyda. Poza tym
      zawsze jak sie da kasę, to obdarowany kręci nosem, bo chciałoby się więcej.
    • anianiunia2507 Re: Jaki prezent dla Chrześniaka 05.11.09, 22:46
      my w prezecie od chrzestnych dostalismy Biblie dla dzieci-bedzie miala sliczna
      pamiatke na lata i medalik z lancuszkiem.
      Od dziadkow dostala kolczyki zlote a od tych drugich taka malenka bransoletke z
      wygrawerowanym imieniem.Nosi ja teraz caly czas,na kolczyki jeszcze przyjdzie
      pora.A za pieniazki ktore dostala kupilam jej bransoletke zeby kasa nie rozeszla
      sie nie pierdoly-chcialam zeby mila pamiatke na lata.
      Mysle ze jako studentka nie musisz wyskakiwac z prezetami za kiklaset
      zlotych,zreszta to uroczystosc religijna i mysle ze drobiazg na pamiatke
      zupelnie wystarczy.
      • mala_mocco Re: Jaki prezent dla Chrześniaka 06.11.09, 10:23
        no jak przeczytałam prezenty za 800 zł to włos mi się na głowie zjeżył, bo
        takiej kasy to na pewno nie dam bo studiuję zaocznie i wynajmuje mieszkanie i
        ledwo wystarcza mi pensja na opłaty, nie mówiąc o szaleństwach.
        A co do pieniędzy to nie chciałabym właśnie ich dawać bo potem powiedzą że mało
        albo coś (zresztą ich starsza córka- 10 lat to na oczach wszystkich wyciąga kasę
        - nawet jeśli to prezent dla jej rodziców i komentuje ze tak mało a ja za więcej
        to sobie coś tam kupiłam i gościom robi się zdecydowanie niezręcznie bo nie
        każdego stać na nie wiadomo jak drogie podarki), tak że obserwując brak
        wychowania u córki obawiam się dawać kasę. Ale dzięki za pomysły, bo zupełnie
        nie wiedziałam jak się w temacie odnaleźć. A rodzice mają nastawienie na kasę i
        podejrzewam, ze rokując w mojej przyszłości(księgowość) i mojego narzeczonego
        (geodeta)właśnie przez to zostałam poproszona o bycie chrzestną.
        • joshima Re: Jaki prezent dla Chrześniaka 06.11.09, 16:03
          mala_mocco napisała:

> podejrzewam, ze rokując w mojej przyszłości(księgowość) i mojego narzeczonego
          > (geodeta)właśnie przez to zostałam poproszona o bycie chrzestną.

W takim układzie upiłaby,m na Twoim miejscy Biblię (ładnie wydaną może oprawioną
          w skórę) i pamiątkowy obrazek i finito.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka