asiurkaa 05.01.10, 16:42 Czy sprawdzil sie u Was ten przyrząd? pomocny przy wzdeciach?jakie jest wasze doświadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiurkaa Re: ?? 05.01.10, 17:10 no wlasnie, co to?zaintrygowala mnie reklama na aspiratorze do nosa FRIDA.To ten sam producent.moj Maly ma wzdecia, a to urzadzenie ma niby przyniesc mu ulge ale sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: ?? 05.01.10, 17:43 Jż znalazłam. To taki patyk do odbytniczy. Powiem krótko, ja bym sobie odpuściła. Wkładanie czegokolwiek do odbytu nie jest przyjemne, a w przypadku niemowlęcia może być niebezpieczne. A poza tym w myśl zasady, nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: ?? 05.01.10, 18:56 bez przesady. Skoro opracowano to specjalnie dla dzieci i zostało dopuszczone do sprzedaży to nie jest śmiercionośne ja tego mimo wszystko nie stosowałam, ale też nie uważam że to niebezpieczne jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: kateter rektykalny windi/czy ktoś używa? 05.01.10, 17:27 Wprawdzie o innej firmie, ale było na forum o takich rurkach do odgazowania - wpisz w wyszukiwarkę "rurki". Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: a co to jest kateter rektykalny???? 05.01.10, 18:46 18_lipcowa1 napisała: > umiesz pisac? A ty umiesz pisać? Wpisz sobie w google, to się dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: a co to jest kateter rektykalny???? 05.01.10, 18:57 rektalny a nie rektykalny chyba o to chodzi lipcowej Odpowiedz Link Zgłoś
asiurkaa Re: a co to jest kateter rektykalny???? 05.01.10, 18:59 prawda,tak to jest jak się pisze z dzieckiem na ręku.sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
asiurkaa Re: a co to jest kateter rektykalny???? 05.01.10, 18:55 18_lipcowa1 napisała: > umiesz pisac? nie rozumiem o co Ci chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: a co to jest kateter rektykalny???? 05.01.10, 20:08 Nie stosowałam i chyba raczej bym się nie zdobyła na to (chyba zeby to była jedyna deska ratunku), bo jakos sobie nie wyobrazam tej czynnosci bez płaczu, a to powoduje dodatkowe łykanie powietrza i wzdecia. W pierwszej kolejnosci spróbowałabym jakiś leków przeciwwzdeciowych np espumisan,ew. zmianę diety dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: a co to jest kateter rektykalny???? 05.01.10, 20:46 No jak to o co? Lipcowa znów musiała sie po kimś przejechać. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: a co to jest kateter rektykalny???? 05.01.10, 21:06 Juz gdzies pisalam ale powtórze- mamy do czynienia z wcieleniem boskiej nieomylnosci w osobie lipcowej. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 jak mozna byc takim analfabetą? 06.01.10, 11:41 ''keteter rektykalny'', no ludzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
asiurkaa Re: jak mozna byc takim analfabetą? 06.01.10, 15:59 18_lipcowa1 napisała: > ''keteter rektykalny'', no ludzie.... a Ty widocznie jesteś Alfą i Omegą, ale cóż czytać nie umiesz, bo napisałam KAteter a nie KEteter.Poza tym już przeprosiłam Jaśnie Panią za błąd, a Pani dalej w swej upierdliwości ciągnie temat. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: jak mozna byc takim analfabetą? 06.01.10, 17:18 Odpuść sobie. To forumowy ideał, którego przebłagać się nie da. Nawet nie próbuj. Nie ma sensu się tak korzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mamongabrysi Re: kateter rektykalny windi/czy ktoś używa? 05.01.10, 22:09 ze starszymi dziećmi uzywałam bo była taka potrzeba ale to nie było dostępne w aptece - dostałam od bratowej pediatry. naywało sie to "kanka doodbytnicza". ona pokazał jak tego uzywaz o ostrzegała żeby uzywać w tzw ostatecznosci żeby odgazowac ludzika. działało świetnie - z każdym dzieckiem użyła ze cztery razy. jedna uwaga techniczna te windi (kupiłam dla trzeciego dziecka , ale sie obyło na razie bez uzycia) sa krótsze, te kanki były dłuższe (oczywiście wkłada się i tak i tak odrobinkę)i jak uzywaliśmy tej kanki to na drugim końcu zostawialiśmy opakowanie - a windi tego nie mają, więc zalecałbym woreczek, bo czasami razem z gazami lecą pod ciśnieniem i inne substancje, niby mniej lotne niz gazy ale potrafia nabrac lotu, oj potrafią.... Pozdrawiam i ostroznego uzycia. u starszych dzieciaków na kolki pomagało jako ostatnia deska ratunku. aha to jest bezbolesne Odpowiedz Link Zgłoś
zamyslona Re: kateter rektykalny windi/czy ktoś używa? 06.01.10, 11:25 Ja kilka razy uzylam w celu sprowokowania kupki rurki od kanki z lewatywa - masujemy brzuszek, wsadzamy nasmarowana wazelina koncowke rurki do pupy, przyciagamy nozki do brzuszka i czekamy na efekt, i tak kilka razy. Baki przy tym szly ze hej Cala operacja jest bezbolesna, jedyny dyskomfort jaki czulo dziecko to w zwiazku z ta zalegajaca kupka/gazami. Aha, sposob ten pokazala mi pediatra podczas domowej wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: kateter rektykalny windi/czy ktoś używa? 06.01.10, 18:32 Rurka medi globe- to samo działanie, zresztą bardzo skuteczne, a porównując ceny- rurka za 5zł a windi ponad 30zł. Odpowiedz Link Zgłoś