Dodaj do ulubionych

wodniak jąderek

23.01.10, 18:05
Witam,
poradźcie, czy przy wodniaku jąderek należy unosić jąderka do góry? Jak
najwygodniej to robić, bo moje wyobrażenie na ten temat jest kiepskie. Czy to
jest naprawdę niezbędne?
Obserwuj wątek
    • peplux Re: wodniak jąderek 23.01.10, 19:14
      Mój syenk w związku z faktem że jest wcześniakiem ma kilku lekarzy
      którzy twierdzą żeby tego nie ruszać - samo się wchłonie. ( też ma )
      • u_g15 Re: wodniak jąderek 23.01.10, 20:29
        Witam
        Mój synek też miał wodniaka. Jego pani pediatra kazała lekko podnosić jąderka
        przy zmianie pieluszki (po prostu tak założyć pieluchę żeby nigdzie nie
        przyciskać jąderek w dół) Lekarz specjalista, do którego dostałam dodatkowo
        skierowanie , nic nie kazał robić. Tak właściwie to nie przejmowaliśmy się
        zbytnio tym jak zakładamy pieluszkę.
        Teraz synek ma prawie 9 miesięcy i już wodniaka nie ma.
        Wodniakiem nie trzeba się zbytnio przejmować tylko pamiętać przy wizytach u
        lekarza o kontroli bo czasami wodniak może spowodować podobno przepuklinę (w
        miejsce wody w mosznie może dostać się jelitko)
    • apdutkiewicz Re: wodniak jąderek 23.01.10, 21:31
      Nasz maluch miał wodniaka w jednym jąderku. Ni nie robiliśmy. Po m-cu na kolejnej kontroli usg okazalo się, że już jest ok.
      • madziara-0 Re: wodniak jąderek 23.01.10, 22:01
        moje pojęcie o tym też jest blade napiszcie jak to wygląda bo mój
        synek też ma taką kulkę na mosznie wielkości jąderka czy to wodniak
        bo do specjalisty dopiero w czwartek i zwariuje
    • juisy Re: wodniak jąderek 23.01.10, 23:10
      Mój synek ma wodniaka na prawym jąderku. Pediatra kazała unosić trochę jąderka,
      położna środowiskowa pokazała jak to zrobić. Dwa płatki kosmetyczne zwija się
      ciasno w rulonik i wkłada pod jąderka. Pieluszkę zakłada się tak jak zwykle,
      tylko należy uważać, żeby ptaszek się nie podwinął do góry, bo to malucha może
      boleć. Po kilkukrotnym założeniu tego rulonika zauważyłam zmniejszenie wodniaka.
      A jak zapomnę założyć to wodniak wydaje się większy. Gdzieś przeczytałam, że
      wodniak spowodowany jest jakąś przetoką pomiędzy moszną a jamą brzucha. Płyn
      surowiczy zbiera się w mosznie. Przetoka ta z czasem się zamyka i wodniak znika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka