olaa79 23.01.10, 18:05 Witam, poradźcie, czy przy wodniaku jąderek należy unosić jąderka do góry? Jak najwygodniej to robić, bo moje wyobrażenie na ten temat jest kiepskie. Czy to jest naprawdę niezbędne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peplux Re: wodniak jąderek 23.01.10, 19:14 Mój syenk w związku z faktem że jest wcześniakiem ma kilku lekarzy którzy twierdzą żeby tego nie ruszać - samo się wchłonie. ( też ma ) Odpowiedz Link Zgłoś
u_g15 Re: wodniak jąderek 23.01.10, 20:29 Witam Mój synek też miał wodniaka. Jego pani pediatra kazała lekko podnosić jąderka przy zmianie pieluszki (po prostu tak założyć pieluchę żeby nigdzie nie przyciskać jąderek w dół) Lekarz specjalista, do którego dostałam dodatkowo skierowanie , nic nie kazał robić. Tak właściwie to nie przejmowaliśmy się zbytnio tym jak zakładamy pieluszkę. Teraz synek ma prawie 9 miesięcy i już wodniaka nie ma. Wodniakiem nie trzeba się zbytnio przejmować tylko pamiętać przy wizytach u lekarza o kontroli bo czasami wodniak może spowodować podobno przepuklinę (w miejsce wody w mosznie może dostać się jelitko) Odpowiedz Link Zgłoś
apdutkiewicz Re: wodniak jąderek 23.01.10, 21:31 Nasz maluch miał wodniaka w jednym jąderku. Ni nie robiliśmy. Po m-cu na kolejnej kontroli usg okazalo się, że już jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
madziara-0 Re: wodniak jąderek 23.01.10, 22:01 moje pojęcie o tym też jest blade napiszcie jak to wygląda bo mój synek też ma taką kulkę na mosznie wielkości jąderka czy to wodniak bo do specjalisty dopiero w czwartek i zwariuje Odpowiedz Link Zgłoś
juisy Re: wodniak jąderek 23.01.10, 23:10 Mój synek ma wodniaka na prawym jąderku. Pediatra kazała unosić trochę jąderka, położna środowiskowa pokazała jak to zrobić. Dwa płatki kosmetyczne zwija się ciasno w rulonik i wkłada pod jąderka. Pieluszkę zakłada się tak jak zwykle, tylko należy uważać, żeby ptaszek się nie podwinął do góry, bo to malucha może boleć. Po kilkukrotnym założeniu tego rulonika zauważyłam zmniejszenie wodniaka. A jak zapomnę założyć to wodniak wydaje się większy. Gdzieś przeczytałam, że wodniak spowodowany jest jakąś przetoką pomiędzy moszną a jamą brzucha. Płyn surowiczy zbiera się w mosznie. Przetoka ta z czasem się zamyka i wodniak znika. Odpowiedz Link Zgłoś