Dodaj do ulubionych

fotelik 9-18 opada glówka

04.06.10, 22:13
Hej
kupilismy małej fotelik Be Safe IZI Combi 3 Isofix, czyli dość dobra
wersja - fotelik montowany tyłem do kier jazdy i wszystko byłoby ok
gdyby nie to ze jak młoda uśnie opada jej do przodu główka ???
Fotelik jest prawidłowo zamontowany, pozycja najbardziej odchylotna
( i tak b. pionowa) , czy ktoś z Was miał ten problem?
Obserwuj wątek
    • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 22:23
      aha, fotelik 9-18 kg
    • symbolica Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 22:31
      Jak opada so przodu to może pomysle czy nie kupic jej takiego rogala na szyję i
      wtedy głowa będzie miała podparcie.. hmm nic innego nie przychodzi mi do glowy.
      Tak to mniej więcej wygląda (aukcja przypadkowa):
      allegro.pl/item1048699746_poduszka_okoloszyjna_do_samochodu_podrozy_reer.html
      • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 22:42
        1. nie wcisne jej tego
        2. to by dopiero było spanie z czyms takim, młoda by to skubała i
        szarpała smile
        mamy takie cos, ja sobie kładę na dalekie podróze smile
        dzieki
        • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 22:56
          hej. my mamy foteliki besafe izi combi ale 0-18 więc nie wiem czy to to samo. u
          nas był ten sam problem. ale ponieśliśmy nieco ten zagłówek i ten dodatkowy
          materiał na pasach dałam trochę niżej, tak że zaczynają się od ramion/nie wiem
          jak to opisać/ nie zachodzą ani na milimetr do tyłu. pozdrawiam
          • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 23:02
            ten sam, u nas jest niby 0-18, w innych krajach 9-18.
            Wyobrażasz sobie wsadzic tam dziecko miesieczne?
            Próbuje zrozumieć co zrobiliscie, mozesz bardziej obrazowo?
            Z góry wielkie dzieki smile
    • duende1 Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 22:52
      my mamy fotelik 9-25 montowany tylem - britax two way elite. i niestety - ten
      sam problem. nie wiem jak kwestia wyglada w fotelikach montowanych przodem, bo
      one tez przeciez nie sa jakos super do tylu odchylone...?
      • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 22:58
        mamy pewne podejrzenia, spójrz na ulozenie kanapy w samochodzie, u
        nas ( mondeo) jest tak wyprofilowna ku dołowi tam gdzie są haki
        isofix- a to powoduje odchylenie fotelika bardziej do pionu.
        Nie wiem, moze sie mylę, wkurzylam sie i zadzwonię do producenta o
        co biega!
        • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 23:00
          a takie super, hiper bezpieczne !!! dziecko w czasie podrózy moze
          sobie kręgi szyjne uszkodzic!
          • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 23:03
            co?? o czym Ty mówisz teraz bo nie wiem?
            • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 23:04
              my mamy avensis i też tak się te foteliki układają jak piszesz, więc to chyba
              nie w tym problem.
              -
              https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv8u6919710k4r.png
              • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 23:06
                aha, no więc nie zmieniamy samochodu smile,
                czy to o czym piszesz pomogło ? ten zagłówek i pasy?
              • lenawawa Re: fotelik 9-18 opada glówka 05.06.10, 07:17
                My kupiliśmy najpierw MCPriori i ten sam problem.Też myślałam że źle zapięty czy
                coś nie tak z montowaniem.
                Sprzedałam i kupiłam za radą koleżanki Espiro Optima - ten ma specjalną wkładkę
                i synek siedzi dobrze i jak śpi to nie ma problemu.No i dwa razy mniej
                kosztował.....
            • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 23:05
              o tym ze dziecko jadąc z kiwającą się główką do przodu i na boki
              raczej nie jest bezpieczne
              • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 23:11
                daj mi chwilkę, wrzucę fotki, bo gdzieś mam ok.
                • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 23:16
                  super, dzieki bardzo!
                  bo juz chcialam wyrzucić 1600 zł na śmieci!
                  • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 23:37
                    kurcze nie mogę znaleźć tych ostatnich zdjęć, ale wrzucę Ci te co mam, bo wiem,
                    że czekasz wink
                    a więc tu masz jak to wygląda w aucie:
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/kj/fb/urdt/C2LanFDnTwwxbzDIRB.jpg

i tu przymiarki w domu
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/kj/fb/urdt/YYY8Es5BbiaFLQ9StB.jpg

i teraz widzisz ten zagłówek daliśmy wyżej tak żeby było równo z ramionami( na
                    zdjęciu nieco poniżej ) i te "ochranicze" na pasach zachodzą do tyłu na zdjęciu,
                    a teraz mamy tak, że zaczynają się równo z ramionami. dzięki tym kombinacjom
                    dzieci siedzą teraz głębiej w fotelikach i główki już tak nie opadają. też mamy
                    pozycję na max półleżącą, która w sumie z leżeniem nie wiele ma wspólnego. ps/
                    faktycznie bezsensu jest 0-18 kg skoro już w instrukcji jest napisane, że
                    fotelik przeznaczony na dzieci od 6miesięcy+ wink jak coś to mogę zrobić zdjęcia
                    jutro i zobaczysz jak teraz to wygląda. ile ma Twoje maleństwo? pozdrawiam
                    • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 04.06.10, 23:56
                      jakie cuda! sliczne bobasy!
                      1. twój fotelik bardziej lezy !!! ????
                      2. bardzo proszę o nowe zdjecia - bedziemy jutro probować!
                      3. nie masz problemów z wkładaniem dzieci do tych fotelik? chodzi o
                      ten twardy zagłowek / ochraniacz- masz chyba twardy?
                      4. Mała ma 8 mcy, ale jest spora prawie 10 kg smile
                      bardzo bardzo dzieki
                      • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 05.06.10, 00:06
                        dziękujemy za komplement wink
                        ad1. bardziej leży? w aucie? jutro zrobię zdjęcia w aucie jak to wygląda u nas
                        ad2. nie ma problemu wink
                        ad3. zagłówek twardy, ale z tym nie mam problemów, bardziej z wkładaniem i
                        wyciąganiem, żeby nie łupnąć głową o dach wink
                        ad4. no moje też ważą 10 kg więc przedział ten sam wink
                        jutro popstrykam i wrzucę. pozdrowionka! wink
                        • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 05.06.10, 17:14
                          hej. zdjęcia średniej jakości nie wiem czemu, ale mam nadzieję, że będziesz
                          widziała jak to jest u nas. tak więc na kanapie wygląda to tak:
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/kj/fb/urdt/yUBAwGIBWhnNC3vLpB.jpg

tak wyglądają w całej okazałości:
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/kj/fb/urdt/KJ8VIN20otX8R4LmjX.jpg

i tak z maluchami w środku. i teraz zobacz jak w porównaniu z wczorajszymi
                          zdjęciami idą te ochraniacze na pasach i zagłówki
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/kj/fb/urdt/qa0DG3FFsBM81b6NBB.jpg

i jeszcze jedna uwaga, moim błędem było zbyt wysokie sadzanie dzieci, krocze
                          musi być na styk z zapięciem pasów. wtedy dzieci "wpadają" głębiej w fotelik i
                          głowa nie leci już do przodu.
                          mam nadzieję, że pomogłam. w razie jeszcze jakiś pytań pisz śmiało. pozdrawiam.
                          • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 05.06.10, 17:17
                            kurcze poobcinało trochę zdjęcia pomimo, że je zmniejszyłam. wejdź w moją
                            galerię, tam są te zdjęcia trochę większe.
    • oska81 Re: fotelik 9-18 opada glówka 05.06.10, 22:27
      mam forda mondeo i ten sam fotelik i wymysliłam taki bajer, że podlozylam
      zagłówek z łóżka bliżej oparcia, tak że teraz fotelik jest w poziomie, bo
      siedzenie w aucie jest wyprofilowane pod skosem.
      teraz jak syn spi glówka mu już nie opada
      • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 05.06.10, 23:04
        też ciekawy patent wink mogłabyś wrzucić fotkę jak to wygląda? i ile miesięcy ma
        Twój synek? pozdrawiam
        • oska81 Re: fotelik 9-18 opada glówka 05.06.10, 23:30
          smile dziś nie dam rady już fotek strzelić, ale jutro spróbuję zrobić to wstawiesmile
          a syn ma 14 miesięcy
          • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 06.06.10, 08:52
            super, to czekamy wink
            • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 06.06.10, 10:01
              strasznie dziekuje za zdjecia,
              na jakim pozimie od dołu masz zagłówek ?
              pasy rozumiem, zmienie zaraz.
              Co robisz jak maluchy płaczą w czasie drogi ??? bo do srodka to
              raczej nie wejdziesz ?? smile
              Poklony dla mamy blizniaczków, ja z jednym czasami wymiękam! smile
              • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 06.06.10, 10:03
                co do mondeo - to nie da sie nic podłozyc bo nie wbije fotelika w
                haki do isofixa? mozesz zdjecie podesłać?
                Dzisiaj fotelik idzie do mojego samochodu, dla odmiany focus - ale
                czuję ze skonczy sie wymianą samochodu smile! jakis pretekst musi
                być smile
                W avensis kanapa nie opada tak strasznie do dołu jak w nowym mondeo,
                w focusie tez jest spadek ale nie tak duzy jak w mondeo.
                No i proszę,jest powód zeby kupic avensis smile
                • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 06.06.10, 13:59
                  agulalula napisała:

strasznie dziekuje za zdjecia,
                  na jakim pozimie od dołu masz zagłówek ?
                  pasy rozumiem, zmienie zaraz.
                  Co robisz jak maluchy płaczą w czasie drogi ??? bo do srodka to
                  raczej nie wejdziesz ?? smile
                  Poklony dla mamy blizniaczków, ja z jednym czasami wymiękam! smile

nie wiem na jakim poziomie przyznam szczerze, sprawdzę jak tylko wróci moja
                  druga połowa. tam jest jakaś skala? nawet nie wiedziałam...

nie do środka się nie zmieszczę wink generalnie maluchy lubią jeździć autem i
                  rzadko płaczą na szczęście. jeśli się zdarza bunt to zatrzymuję się i próbuję
                  coś zdziałać. czasem zatrzymuję się co chwilę w takich przypadkach, bo często
                  podróżuję z nimi sama, ale nie jest źle i lubię te nasze wypady wink
                  a avensis fajne auto, polecam wink
                  • oska81 Re: fotelik 9-18 opada glówka 06.06.10, 16:30
                    u mnie sprawa wygląda ciut inaczej bo mam fotelik na pasy, nie na isofix, więc mam wiekszą regulację góra-dół, a wygląda to tak:
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bi/af/sbad/adn60Lcw2StN8a4xFB.jpg

a tu śpiący syn
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bi/af/sbad/X8EqwmZdbswRdbf4BX.jpg

mam jeszcze możliwość cofnięcia fotelika w stronę przedniego siedzenia, jak nogi urosnąwink na razie jest ok, więc tak zostawiłam, między innymi też dlatego że przednie siedzenie idzie mocno do przodu

no i racją jest żeby pas w kroku był przy kroku, wtedy dziecko jest jakby w kolysce podczas snu
                    • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 06.06.10, 21:16
                      śliczny chłopiec wink
                      a Wasze rozwiązanie dość pomysłowe wink z tymże u nas się tak nie da wink ale może
                      komuś się przyda wink
                      ja jeszcze nie sprawdziłam poziomu, będę wiedziała to dam znać. pozdrawiam
                      • agulalula Re: fotelik 9-18 opada glówka 06.06.10, 21:53
                        zgodnie z instrukcja mloda została zainstalowana do fotelika, i mam
                        wrazenie ze o niebo lepiej ale ze jasnie pani miala dzisiaj dzien
                        swistaka to nie spała a ja fruwałam na tylnym fotelu robiac głupie
                        miny ( nie musze mowic o minach w sasiednich samochodach smile i nie
                        wiem czy głowa opada- moze przysnie w tygodniu smile
                        Dzieki baaaaaaardzo - bede pisala co i jak , ja ustawiłam na 3
                        poziom od dolu
                        • kasia_137 Re: fotelik 9-18 opada glówka 07.06.10, 08:28
                          Dziewczyny
                          tak przygladam sie Waszym zdjeciom i mam jedno pytanko. Widze, ze
                          macie foteliki zamocowane tylko na pas i ta podporke z tylu. Nie
                          macie tej szyny z przodu czy ja cos niedowidze? Jest jakis powod dla
                          ktorego jej nie mocujecie?
                          Ten patent z wlozeniem czegos pod fotelik musze wykorzystac bo
                          ochraniacze juz mam opuszczone i zaglowek podniesiony ale jeszcze mi
                          sie malo wydaje.
                          A jak to jest z tym odchylaniem do pozycji lezacej? Bo niby
                          producent pisze ze jest 5 pozycji a dla mnie sa 2 - siedzaca i
                          troche lezaca smile
                          • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 07.06.10, 09:20
                            ja mam na te szyny/isofix więc takiego zagłówka nie wcisnę i Ty raczej też nie.
                            chyba, że teraz ja nie wiem o jaką szynę Tobie chodzi. moje nie są mocowane za
                            pomocą pasa tylko tych haków/isofix i tą nóżkę podpórkę. no ta pozycja leżąca to
                            bardziej siedząca jest niestety uncertain ale pozycji jest więcej niż dwie. zwróć uwagę
                            na krocze dziecka-musi być na styk z tym zapięciem, wtedy maluch głębiej wpada w
                            fotelik.
                            • meggi502 Re: fotelik 9-18 opada glówka 07.06.10, 10:16
                              agulalula napisała:

>na jakim pozimie od dołu masz zagłówek ?

albo ślepa jestem albo niedowidząca, ale u mnie żadnej skali nie ma. sprawdziłam
                              na zasadzie "kliknięcia" no i wyszło mi też 3. pozdrawiam
                            • kasia_137 Re: fotelik 9-18 opada glówka 07.06.10, 10:56
                              meggi502 napisała:

> ja mam na te szyny/isofix więc takiego zagłówka nie wcisnę i Ty
                              raczej też nie.
                              > chyba, że teraz ja nie wiem o jaką szynę Tobie chodzi.

No to juz rozumiem - ja nie mam Isofixu i stad pewnie ta szyna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka