Dodaj do ulubionych

spanie na brzuchu

09.03.04, 12:15
Moja dwumiesięczna córeczka uwielbia spać na brzuchu - szczególnie gdy męczy
ją brzuszek. Śpi wtedy spokojniej i dłużej niż na pleckach. Tylko ja mam wtedy
problem - jak tu zasnąć lub wyjść z pokoju, bo boję się ją wtedy zostawić samą.
Od kiedy można dziecko układać do snu na brzuchu, bez obawy o bezdech,
uduszenie się itp.?
Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam!

Marta.
Obserwuj wątek
    • mama_olgi Re: spanie na brzuchu 09.03.04, 12:25
      moja Olunia 01.03 skończyła 8m i zawsze spała na brzuszku ( tak zalecił lekarz,
      bo miala problemy z brzuszkiem i odkąd zaczęła spać na brzuszku problemy się
      skończyły a i sen był zawsze bardziej spokojny i dłuższy), jak jeszcze nie
      potrafiła obracać główki spała na brzuszku tylko w dzień a jak już potrafiła to
      spała też w nocy i tak jest do terazsmile
    • kasia.tycz Re: spanie na brzuchu 09.03.04, 14:20
      Generalnie rzecz biorac, lekarze odradzaja klasc dzieci na brzuszku do spania,
      do momentu az same sie naucza odwracac z brzuszka na plecki i odwrotnie.
      Glownie przez pierwsze 4 miesiace, z tego o ile dobrze pamietam. Chodzi tu o
      nagla smierc kolyskowa.
    • kasia.tycz Re: spanie na brzuchu 09.03.04, 14:25
      To jeszcze raz ja. Chcialam tylko dopisac, ze moj synek (5 miesiecy) tez do
      czterech miesiecy mial straszne problemy z kolka, brzuszkiem, reflux itd. wiec
      pilnowalam zeby w ciagu dnia chociaz troche pospal na brzuszku, bo lezec i
      bawic sie na brzuszku nie cierpi do dzisiaj. Ale w nocy zawsze spi na pleckach.
      Co pomaga, to podczas kapieli mozesz mu robic cwiczenia, ktore pomagaja na
      miesnie brzuszka, na przyklad, tak zwany rowerek, uciskac zgiete nozki do
      brzuszka, nie za mocno oczewiscie, masaz brzuszka (nie po jedzeniu).
      Powodzenia. Pa.

Kasia.
    • lidek0 Re: spanie na brzuchu 09.03.04, 15:35
      dziecko śpiace na brzuszku powinno być zawsze pod opieką rodziców. Takie spanie
      bardzo pomaga w rozwoju, zmniejsza kolki gazowe, lepiej rozwijają się mięśnie
      karku, jest wiele zalet. W trosce o bezdech niekadź go tak w nocy. W dzien nie
      ma problemu, bo przecież dziecko nigdy nie jest samo bez opieki i nie ma
      problemu. Na noc jeżeli samo sie przewraca może warto pomysleć o monitorze
      oddechu /nie wiem dokładnie jak to się nazywa/
      • emonik Re: spanie na brzuchu 09.03.04, 17:31
        Moja Inka odkąd skończyła 1 miesiuąc zaczęła przesypiać całe noce na brzuszku.
        Tak śpi do dzisiaj i chociaż doskonale potrafi sama zmieniać pozycję wg uznania
        to i tak najchętniej śpi właśnie na brzuszku.
        Oczywiście straszono mnie zewsząd śmiercią łóżeczkową, ale dziecko w innej
        pozycji w nocy się wybudzało więc nie było wyjścia. Ponadto w mojej rodzinie od
        20 lat "wychowuje się" niemowlęta właśnie na brzuszku (taką modę przywieziono
        do nas z Czechosłowacji) i na szczęście nic nigdy się nie stało.
        Pediatra pochwalał kładzenie dziecka na brzuszku - podobno dobrze wpływa też na
        kształt główki.
        Chyba coś w tym jest, bo Inka ma bardzo zgrabną, idealnie owalną główkę!!!
    • yula Re: spanie na brzuchu 11.03.04, 20:50
      Jesli juz potrafi obracac glowke to chyba moze spac na brzuszku, ale zadnych
      poduszeczek, miękich materacyków czy pierzynek, cos mi sie wydaje ze wiecej
      uduszen jest wlasnie s tego powodu. Moj ma juz 10 mies i od kilku mies tylko
      tak spi w nocy.
    • nastka_7 Re: spanie na brzuchu 12.03.04, 08:36
      Cała moja trojka od poczatku spała na brzuchu i w dzień i w nocy. Do tej pory
      starszaki tak spią - bardzo to lubią. Pozdrawiam
      • monia102 Re: spanie na brzuchu 12.03.04, 10:31
        Witam!
        Prze pierwsze 5 miesiecy kladlam Maryske na pleckach, az pewnego razu nakrylam
        ja jak ona sie przewraca na brzuszek ! Troche sie przestraszylam bo glowke
        miala nie na bok tylko nos zaryty prosto w materac. Ale po chwili przekrecila
        sobie glowke i spala lepiej niz na pleckach. Moja pediatra powiedziala zeby
        dziecko sobie spalo jak mu sie zywnie podoba, ono sobie krzywdy nie zrobi! Byle
        bez poduszeczek, czy walajacych sie kocykow! Ale trzeba dac dzieciom troche
        kredytu zaufania, bo one sa naprawde madrzejsze niz nam sie wydaje!!!

pozdrawiam,
        Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka