nihiru 16.06.10, 08:00 Mój prawie-9miesięczniak już od miesiąca bardzo lubi stawać na dwóch nóżkach, ale bardzo często staje na samych paluszkach. Podobno jest to niepokojący objaw - ale nie wiem dlaczego. Może powinnam odwiedzić ortopedę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1_mama_natalki Re: stawanie na paluszkach 16.06.10, 08:42 Stawanie na paluszkach nie jest niczym zły, szczególnie że maluszek jest jeszcze mały a w ten sposób doskonale ćwiczy mięśnie stópek. Jeżeli jednak Cię to martwi po prostu powiedź o tym swojemu pediatrze przy następnej wizycie Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: stawanie na paluszkach 16.06.10, 08:45 neurologa - podobno to objaw wzmozonego napiecia miesniowego Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: stawanie na paluszkach 16.06.10, 09:24 Tobie chodzi o palce baletnicy, tyle że to u młodszych dzieci (i robią to oczywiście na leżąco). W tym przypadku dziecię po prostu ćwiczy, ale warto dla świętego spokoju wybrać się do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
dominiczka201 Re: stawanie na paluszkach 16.06.10, 08:52 Mojej koleżanki córeczka chodziła większość dnia na palcach tzn w domu w kapciuszkach bo na dworze już normalnie ona też się martwiła chodziła po lekarzach i nic jej nie doradzili. Chodziła tak długo do ok 5 roku życia dodam, że jest zdrowiutka i ma wszystko oki ze stopami, ale lepiej jednak się dowiedzieć u lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: stawanie na paluszkach 16.06.10, 09:24 A tak z ciekawości zapytam. Chodzik był w użyciu? Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: stawanie na paluszkach 16.06.10, 12:08 Dziecko powinno stawać na całe stopy a dopiero w dalszej kolejności doskonalenia chodu zaczyna wspinać się na palce. Dlatego teraz na pewno nie jest to prawidłowy odruch. Co może powodować takie stawanie? trudno nie widząc dziecka odpowiedzieć. Może to świadczyć o zaburzeniach napięcia mięśniowego (od podwyższonego do obniżonego), o problemach ortopedycznych a nawet neurologicznych. Bardzo często tak chodzą dzieci z obniżonym napięciem męśniowym, podnosząc je sobie w taki sposób, a dzięki temu lepiej czują swoje ciało w przestrzeni. Dlatego dziecko powinien ocenić fachowiec. Fizjoterapeuta lub lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: stawanie na paluszkach 16.06.10, 12:24 Dziękuję za odpowiedzi. U syna było już podejrzenie obniżonego napięcia mięśniowego, ale neurolog nic stwierdziła. Myślę że zajrzę do niej jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś