lidka_29 Re: witamina K 26.07.10, 19:50 pod warunkiem że karmisz piersią, i o ile się nie mylę to do ukończenia przez dziecko 3 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
sinusoidaa Re: witamina K 26.07.10, 20:25 Podawałam, ale krótko. Mój synek miał napadowe bóle brzucha po tej witaminie, po odstawieniu przeszło, jak ręką odjął. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: witamina K 26.07.10, 20:26 podałam kilka razy ale młoda reagowała bólem brzucha więc odstawilam Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: witamina K 26.07.10, 20:28 podawalam tylko pierwszy miesiac, potem raz zapomnialam o recepcie, raz sie wkurzylam ze karmienie piersia plus witaminami jest drozsze niz karmienie sztucznym, a potem uznalalam ze jak we wszystkim racja jest gdzies pomiedzy rodzicami a firmami farmaceutycznymi i zostalo na tej jednej dawce ze szpitala plus 1 miesiac podawania. Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: witamina K 26.07.10, 23:41 Podawałam Vita K - wzmagała (strasznie) kolki, zmieniłam na inną, w kropelkach - to samo. Odstawiłam więc całkowicie Odpowiedz Link Zgłoś
justyszda Re: witamina K 26.07.10, 22:56 Podałam jedno opakowanie, drugie kupiłam, ale nie dawałam. Starsza nie dostawała (nie było takiej "mody") i żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
walasia1 Re: witamina K 26.07.10, 23:43 W UK dają tylko zastrzyk przy urodzeniu. Młoda żyje i się nie wykrwawiła Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: witamina K 27.07.10, 07:31 W Polsce też Ale niektórzy pediatrzy są nadgorliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
anulkau Re: witamina K 27.07.10, 08:22 Kurcze, wiec mam racje - ta witamina wzmacnia kolkę. Mój mały drze się niemiłosiernie jak podam witaminę, jak zapomnę jest trochę lepszy... tak mi się wydawało że to może być to. Tylko, że ja kupiłam K+D razem - zainwestowałam a teraz muszę zainwestować po raz drugi i kupić samą D Odpowiedz Link Zgłoś
onunka Re: witamina K 27.07.10, 08:56 ja podałam 3 razy...tak sie młody darl przez 9 godz ze sie nie dało...odstawiłam-spokój.Lekarz zaproponował wit K pod nazwą BABY"K" jest bez składnika który jest w VITA"K" i na który sporo dzieci ma uczulenie(chyba soja).Tylko ze mnie sie nie udało tego kupic w zadnej aptecei w rezultacie młody nie dostaje wit k wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_k_poz Re: witamina K 27.07.10, 08:59 JA też podałam tylko jedno opakowanie, bo mały miał straszne bóle brzuszka. Teraz podaję tylko Vigantol i wydaje mi się, że po podaniu mały też źle reaguje, już sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
malazabka.de Re: witamina K 27.07.10, 09:31 mloda dostala to w szpitalu i pozniej na wizytach kontrolnych u lekarza. Jak miala 3 m-ce to przeszlysmy na mm i pozniej juz nie dostawala Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.czajka Re: witamina K 27.07.10, 10:53 Moja nie trawi ani K ani D, zarówno w kapsułkach i kropelkach. Z K zrezygnowałam na własne ryzyko, lekarka miesiąc później mnie poparła, z D to dałam może w sumie z 4 razy, ale nie mam serca jej katować, 2 godziny po każdym podaniu zaczynał się płacz, prężenie, strzelanie itp, nie daje - dziecko anioł. Uważam że dla rodziców było by lepiej jakby wrócili do opcji z zastrzykiem, albo chociaż dawali alternatywę. Teraz podobno dają zmniejszoną dawkę i stąd te kapsułki z K. __ bj32 Zaraz dojdziemy do leczenia biegunki przez zakopanie pampersa o północy przy pełni księżyca na rozstajnych drogach... Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia_mm9 Re: witamina K 27.07.10, 11:24 U nas też po K były bóle brzuszka i darcie się godzinami(dostała dwa razy), a po D była wysypka - nie dostawała ani K, ani D. Dopiero, jak skończyła rok czasami dostawała vibovit waniliowy, po którym nic się złego nie działo. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: witamina K 27.07.10, 12:01 Karmiłam wyłącznie piersią przez 2,5 miesiąca i wtedy podawałam. Po wprowadzeniu mm (mało go na początku było, ale jednak) przestałam podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
pasmoxx Re: witamina K 27.07.10, 12:56 Dałam jedno opakowanie i 10 kapsułek z drugiego ale cały czas mnie wnerwiało, że mała robi zielone kupy (nie chciało mi się wierzyć wtedy, że to od tego). Raz zapomniałam jej podać, kolejnego dnia już "umyślnie" zapomniałam i w końcu zobaczyłam inny kolor kup. Kolek nie było, czy jakiś bólów brzucha ale za sam kolor kup witaminie K (vitaK) powiedziałam nie. O inną się nie starałam, na razie nie miałam okazji przyznać się do tego mojej pediatrze (za tydzień mała skończy 3 miesiące).Witaminy D na razie mam nie dawać (to już zalecenie pediatry). Przy starszym też nie dawałam (też pediatra nie kazał)mimo,że urodził się we wrześniu a nie np w maju. Karmię wyłącznie piersią, tak jak starszaka (oczywiście do czasu). Starszy urodził się 5 lat temu. Wtedy oczywiście K się samemu nie podawało Odpowiedz Link Zgłoś
marchewkowa77 Re: witamina K 28.07.10, 12:00 Ło matko, dziewczyny, przypadkiem dzięki wam dowiedziałam się, że bóle brzucha jakie męczą moją małą mogą być po witaminie k. Oczywiście nie zamierzam odstawiać bez konsultacji z lekarzem, bo dla mnie nie forum jest stroną decydującą, ale jak by nie było dostarczającą jakichś informacji, a od decydowania jest lekarz, ale oczywiście przy najbliższej wizycie zapytam, czy te bóle mogą być od witaminy. Przy okazji odpowiadając na pytanie - w szpitalu zapisali małej vita k+d, podaje się ją PO WSKAZANIU PRZEZ LEKARZA do ukończenia 3 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś