elkatxt 05.08.10, 17:49 Czy znacie jeszcze jakieś sprawdzone metody łagodzące ból kolkowy? Espumisan, okłady z ciepłej pieluszki ... ale czy coś jeszcze można zrobić żeby ulżyć maleństwu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elkatxt Re: ach te kolki... 05.08.10, 17:57 wiem że temat już był wiele razy na forum i przeglądałam wypowiedzi ale głównie kręciło się to wokół leków, ja zaczynam dopiero stosowanie espumisanu, mam nadzieję ze nam pomoże jeśli nie, będe próbować innych ale czy oprucz leku coś jeszcze można zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
smutna_26 Re: ach te kolki... 05.08.10, 18:43 Z leków sab simplex ale nie zawsze pomaga. Nosiłam a raczej delikatnie "podskakiwałam" z córeczką przycisniętą jej brzuszkiem do mnie. Trochę pomagało. Odpowiedz Link Zgłoś
malusiamamusia Re: ach te kolki... 05.08.10, 19:01 Gdzieś kiedyś wyczytałam, że mamy suszarką ogrzewają brzuszki,ale pewna nie jestem. Ale gdybys to robiła to oczywiście musisz zachować szczególną ostrożność,aby nie poparzyć dziecka za gorącym strumieniem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elkatxt Re: ach te kolki... 05.08.10, 20:27 dzięki dziewczyny, wypróbuje tych "podskoków" napewno, co do suszarki to pewno chodzi o to zeby brzuszek ogrzac. Odpowiedz Link Zgłoś
eelenaa Re: ach te kolki... 05.08.10, 20:58 Mojej córci podawałam sab simplex,Infacol i Espumisan.Jeśli karmisz piersią to sama pij jak najwięcej kopru włoskiego.Jak najczęściej kładź dzidzię na brzuszku,byle nie po jedzeniuCzasami jak już nic nie pomagało to wtedy podawałam czopki Viburcol N. Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: ach te kolki... 06.08.10, 03:05 Z tym koprem to ostrożnie bo może wzmagać dolegliwości. Ja piłam koper+mięta (2 osobne herbatki parzone z torebek w jednym kubku, imo granulowane są do kitu). Stosowałam Infacol - pomógł odrobinę, poza tym w szpitalu (po mega kolce) przepisano nam na wyjście Debridat i Esputicon). Zbyt późno dowiedziałam się od cioci (odchowała trójkę), że super działa proszek troisty i własnoręczne odgazowywanie tzw. suchą rurką... Może mniej byśmy cierpiały Odpowiedz Link Zgłoś
eelenaa Re: ach te kolki... 06.08.10, 13:27 Akurat w przypadku mojej córki koper bardzo pomagał.Jak wypiła 50ml to dopiero gazy jej odchodziły i na kilka godzin zasypiała.Oczywiście zgadzam się z tym,że nadmiar powoduje skutek odwrotny.Jeśli chodzi o Infacol,to lekarz kazał mi podawać podwójną dawkę,bo córka urodziła się bardzo duża i dopiero wtedy zaczął działać Odpowiedz Link Zgłoś
zosikizuzik Re: ach te kolki... 05.08.10, 20:29 U nas pomagało noszenie na ręce przez tatę brzuszkiem do dołu (nóżki i rączki tak zwisały), a z leków GRIPE WATER (z apteki)- tak było przy pierwszej córce. Natomiast drugą córkę karmię BEBILON COMFORT i nie wiemy co to kolka. Odpowiedz Link Zgłoś
jowitka345 Re: ach te kolki... 05.08.10, 21:11 To noszenie pomaga lub pozycja....siada się na łóżku i kładzie dziecko brzuchem na kolano a pupe oklepuje.. tak robilismy jak mała miała kolke i klepalismy dopóki kolka nie mineła..czasem trwało to ok godziny. Wszelkie preparaty a juz napewno koperek wspomaga perystaltyke jelit..wyrzucic do kosza!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ania-ber Re: ach te kolki... 05.08.10, 20:56 Dużo mam poleca Sab Simplex. Można stosować Windi (taka rureczka do odgazowania dzidziusia), herbatki z kopru,wodę koperkową, masaże. U nas nie pomagało nic. Miałam wrazenie, że wręcz preparaty takie jak Sab Simplex czy Espumisan wzmagają kolkę. Pomógł czas. Układ pokarmowy dojrzał, kolki się skończyły. I według mnie najlepsza rada na kolki to cierpliwość. Wiem,że łatwo pisać komuś kto ma to za sobą ale trzeba uwierzyć w to, że kolki kiedyś mijają a teraz trzeba ukoić cierpiące maleństwo, które przecież nie rozumie co się z nim dzieje. My naszego synka zawsze nosilismy na rękach podczas ataku kolki. Nigdy go nie kładlismy samego, zeby się wypłakał. Zakładaliśmy, ze on cierpi bardziej niż my. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia539 Re: ach te kolki... 06.08.10, 13:43 mojej małej pomagał BOBOTIC wczesniej stosowałam espumisan, ale nie sprawdzil sie u nas każde dziecko jest inne wiec ciężko jednoznacznie stwierdzic co bedzie najlepsze dla twojego dziecia Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: ach te kolki... 07.08.10, 12:43 Ja dawałam małemu Infacol ale i tak najlepiej sprawdzało się noszenie na rękach Pomagało też masowanie brzuszka i ugniatanie... Całe szczęście kolki już za nami Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: ach te kolki... 07.08.10, 13:18 a jak mianowicie sie te rurke o odgazowywania stosuje? Bo chyba sie domyslam, ale wole sie upewnic..... Odpowiedz Link Zgłoś
angela10086 Re: ach te kolki... 07.08.10, 17:13 koncowke smarujesz oliwka i wkladasz do odbytu, odchodza gazy Odpowiedz Link Zgłoś
ladyann77 Re: ach te kolki... 08.08.10, 11:15 Instrukcja obsługi niemowlaka z kolką: blog.stuczynscy.waw.pl/2009_12_02_archive.html sprawdzone i działa! Powodzenia i cierpliwości! Odpowiedz Link Zgłoś