Dodaj do ulubionych

Poduszeczka do spania?

27.03.04, 10:27
Pytam mamy niemowlakow, od kiedy mozna dzidzi polozyc do lozeczka podusie ?
ortopeda powiedziala mi , ze jak dziecko skonczy roczek; wiem, ze zdrowiej
jest dla wszystkich spac zupelnie na plasko, ale tak pieknie moj maluszek sie
przytula do pieluszki, ze mysle sobie pewnie byloby mu milusio miec podusie.
Co o tym sadzicie?
Pozdrawiam
Iza i Mati
Obserwuj wątek
    • saba76 Re: Poduszeczka do spania? 27.03.04, 12:34
      Odradzam tradycyjną podusie lepiej uszyć albo poszukać takiej płaskej,albo w
      powłoczke wsadzac płasciutko miekki polarowu materiał-ja tak zrobiłam.Mam 2
      cory 5lat i 11mc żadna niema tradycyjnej poduszki. Jak dałam Natali w wieku
      3lat normalną poduszke to spała zawsze obok niej.
      • kama30 Re: Poduszeczka do spania? 27.03.04, 12:46
        Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko, ale np. starsze niemowlę może się
        przewrócić z boczku na brzuszek i może być nieszczęście. Ja bym się bała. Moja
        mała śpi bez poduszki.
    • lch74 Re: Poduszeczka do spania? 27.03.04, 13:13
      Mój synek śpi na bardzo płaskiej poduszce, jeżeli niemowlę potrafi już samo zmieniać pozycję ciała (obraca się na boczki, brzuszek, plecki), to nic mu się złego nie stanie.
      Pozdrówkismile
      • driadea Re: Poduszeczka do spania? 27.03.04, 13:20
        Moja córka też śpi na takiej płaściuteńkiej (specjalnej dla niemowląt) podusi i
        jest ok. To bardziej ozdoba niż poduszka wink I podpisuję się pod słowami
        przedmówczyni, że gdy dziecko potrafi samo zmienić pozycję, to już nic mu się
        nie stanie (skoro umie się obrócić, to nie sądzę, że będzie leżało i czekało,
        gdy brakuje mu powietrza, to niemożliwe!)
        Pozdrawiam smile

P.S. Myślę, że taka prawdziwa poduszka to rzeczywiście gdy dziecko skończy
        roczek, albo jeszcze później smile
    • speni Re: Poduszeczka do spania? 27.03.04, 14:48
      Myślę, że jeszcze inną kwestią oprócz zdrowia i bezpieczeństwa jest
      przyzwyczajenie, jak dość późno damy podusię, to potem i tak dziecko będzie z
      niej samo rezygnowało. Moja Marysia (7,5 miesiąca) śpi od urodzenia bez i tez
      nie wiem kiedy jej dać coś pod główkę o ile wogóle.
    • anek.anek Re: Poduszeczka do spania? 27.03.04, 17:35
      My mieliśmy poduszeczkę od ok. 3go m-ca. ani ortopeda, ani rehabilitantka ani
      neurolog (był pod opieką wszystkich) nie mieli nic przeciwko temu. Oczywiście
      była to płaska poduszka dla niemowlaków. absolutnie nie kupuj takiej z pierza!
      jest zbyt miękka i dodatkowo jest to siedlisko kurzu, a samo pierze może
      spowodować alergię.
      Jeśli chodzi o spanie noworodków całkiem płasko, to też nie do końca jest to
      prawidłowe. Jeśli maluch śpi bez poduszki, to powinien mieć coś podłożone pod
      materacyk, żeby główka minimalnie była wyżej (tak jak dzieci śpią w szpitalnych
      przeźroczystych łóżeczkach po urodzeniu).
      Wbrew pozorom zupełnie płaska pozycja nie jest dobroczynna dla kręgosłupa i
      ortopedzi od niej odchodzą.
    • izapema Re: Poduszeczka do spania? 28.03.04, 07:52
      Dziekuje Wam bardzo za wszystkie opinie.
      Moj synek ma prawie 8 miesiecy i potrafi wspaniale krecic sie na wszystkie
      strony, obraca sie jak sprezynka. A poduszeczke mam taka wlasnie specjalna
      bardzo plaska dla niemowlat, tylko zastanawialam sie od kiedy moge mu ja
      polozyc. Pierza nawet nie bralam pod uwage, my sami nie spimy pod pierzami,
      wiec oczywiscie tym bardziej nie dalabym czegos takiego dziecku, ale skoro
      mowicie , ze w tym wieku podusia jest bezpieczna, wiec pewnie sprobujemy.
      Pozdrawiam i milych snow
      Iza i Mati
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka