Dodaj do ulubionych

Spuchnięte oczka po przebudzeniu

16.09.10, 22:38
Córa jako noworodek miała często podpuchnięte oczka. Wtedy myślałam, że taka jej uroda. Ok 5 m-ca przestała przybierać na wadze i lekarz podejrzewał bakterie w moczu. Niska waga utrzymywała się tak ok 3/4 m-cy, lekarz twierdził, że nic jej nie jest i ma taka przemianę materii. Dziecko przybierało mi ok 300/400 g m-cznie. Dostałam skierowanie na posiew moczu, bo ogóle wyniki nic nie wykazywały. W międzyczasie mała zachorowała i dostała antybiotyk. Po kuracji zaczęła przybierać normalnie na wadze. Oczka puchną jej znów od jakiegoś czasu, zawsze po spaniu. Mama straszy mnie, że to mogą być nerki. Mam cztery wyniki moczu, wszystkie ok. Posiew zrobiony po antybiotyku, też ok. Idę niedługo na szczepienie i znów dopytam lekarza, co z tą opuchlizną.
I tu mam pytanie. Może Wasze dzieci też tak miały. Na co te objawy mogą wskazywać. Podejrzewam, że ta bakteria faktycznie w moczu była, ale antybiotyk pomógł, stąd też młoda zaczęła normalnie przybierać na wadze i może stąd też te oczka.
Proszę o porady.
Obserwuj wątek
    • fasol-inka Re: Spuchnięte oczka po przebudzeniu 16.09.10, 23:02
      hm
      ja też mam zapuchnięte oczy po pobudce
      moje dziecko też
      i mój mąż
      i moi rodzice...
      i w zasadzie wszyscy, których znam
      • emna Re: Spuchnięte oczka po przebudzeniu 16.09.10, 23:09
        hmm.. a u mnie nikt tak nie ma. A te worki pod oczkami to jej się robiły jak właśnie prawie nic nie tyła i znów teraz. Był jakiś okres, że nie miała. Jakoś mi to spokoju nie daje, bo chodzi mi taka bidulka po domu i ledwo co widzi. Boję się, że jednak te nerki. Chyba powtórzę wyniki. A może niepotrzebnie się martwię....
        • fasol-inka Re: Spuchnięte oczka po przebudzeniu 16.09.10, 23:18
          może faktycznie kwestia jak bardzo są one zapuchnięte - u nas wszyscy mają "zaspane" oczy po pobudce - właśnie podpuchnięte
    • mamabizona Re: Spuchnięte oczka po przebudzeniu 17.09.10, 22:21
      Hmmm, moje dziecko tez tak ma po przebudzeniu i tez się nad tym zastanawiałam. U nas akurat były już dwie infekcje moczu...
    • semi-dolce Re: Spuchnięte oczka po przebudzeniu 17.09.10, 22:37
      Cztery wyniki badan moczu - jakich badań? Piszesz, że posiew był robiony po kuracji antybiotykiem, więc jest nic nie wart. Czy później robiłas posiewy, czy tylko badania ogólne?

Czy badałas dziecko na obecność pasożytów?
      • emna Re: Spuchnięte oczka po przebudzeniu 21.09.10, 23:09
        Posiew był robiony 24 dni po kuracji antybiotykiem - wynik ujemny. Badania były ogólne (mocz) 5X co 2 tyg- wszystkie ok (pierwszy przed antybiotykiem, 4 po-wszystkie ok). Kał też robiłam i lambie- nic nie wykryto.
        • gonia_29 tarczyca 22.09.10, 01:18
          to jest jeden z objawów problemów z nią{niedoczynność} warto zrobić TSH ewentualnie inne badania. Czy Ty masz z nią problemy lub ktoś w Twojej rodzinie? Warto zrobić. Badanie nawet prywatnie nie jest drogie. Jakieś inne problemy? A Ty jak się czujesz?
          • joanka-r Re: tarczyca 22.09.10, 09:18
            gonia nie siej zamętu i nie strasz mlodej mamy. Tarczyce badają dziecku zaraz po urodzeniu, jeśli wyniki są złe przysyłają do domu, wielki odsetek mam nawet nie wie, ze ich dzieci są kompleksowo przebadane po porodzie.
            Zaspane, napuchnięte oczy po nocy ma prawie każdy człowiek, taka jego natura. Mój mąz po drzemce 30 minutowej ma juz napuchnięte oczy.Najważniejsze, ze ta opuchlizna mija. Problemem byłoby gdyby sie utrzymywała cały czas i z oka były jakiś wysięk. Nie doszukuj sie dziury w całym, tylko ciesz się macierzyństwem.
            • gonia_29 Re: tarczyca 22.09.10, 10:10
              Nie sieję zamętu. Po prostu tylko i wyłącznie warto wiedzieć. Niestety nie zawsze dzwonią. Jak TSH jest grubo ponad normę albo choć trochę. Tylko tyle. Lekarza zawsze można zapytać.Jeśli to taka uroda/ten typ tak ma to będzie ok, prawda?I wybacz nie każdy człowiek tak ma. Ani ja np. ani moja familia tak nie mamy {to w ramach, że "każdy"}. Tak ja wiem np. że są te badania etc. tylko, że jak się poczyta art. niedawny w Polityce o tych badaniach to szczęka opada. Dlatego napisałam. Liczy się też to czy sa inne objawy chorobowe. A u nas i tak normy dla TSH są zawyżane. Tylko tyle Nie chciałam straszyć po prostu jesli babka się martwi to też jest jakaś opcja. Bc może dziecku to minie i nie ma problemu. OK?.
              • joanka-r Re: tarczyca 22.09.10, 12:04
                gonia ale niedoczynność tarczycy u niemowlaka nie objawia sie podpuchniętymi oczami. Kobieto dziecko urodzone z niedoczynnością można rozpoznać zaraz po urodzeniu, bez badania krwi. Uwierz mi, lekarze by takiego dziecka nie przeoczyli. Najbardziej charakterystyczne objawy to: przedłużona żółtaczka noworodków, sucha skóra, obecność przepukliny pępkowej, mniejsza ruchliwość, niechęć do ssania, dzieci są spokojne, dużo śpią, mało płaczą, głos jest niski, ochrypły. Charakterystyczny jest powiększony język, obserwuje się obniżenie napięcia mięśniowego, duży brzuch , występują obrzęki uogólnione a nie tylko powiek .Najczęściej są też są zmiany w układzie kostnym: opóźnione dojrzewanie kości widoczne w badaniach usg jeszcze podczas życia płodowego, brak jąder, nie zarastają szwy czaszkowe, duże ciemiączko.
              • joanka-r Re: tarczyca 22.09.10, 12:06
                ''prawie każdy człowiek''

napisałam prawie a nie każdy
    • hanusia221 Re: Spuchnięte oczka po przebudzeniu 16.11.13, 18:56
      Mam podobny problem. Bardzo proszę o informacje o takich przypadkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka