laur-ka 21.09.10, 00:31 Trafiłam właśnie na taki test: www.pro-test.pl/tests_article/50284,0/Trucizna+z+w%C3%B3zka.html - szok! Jak to możliwe, że w sprzedaży są wózki, które trują nasze dzieci??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walasia1 Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 02:13 Ta strona nie ma nic wspólnego z testami konsumenckimi. Rzucają tytuł, który ma zainteresować przewrażliwione mamy, a potem żądają za to zapłaty. Ideą testów konsumenckich jest podawanie informacji za darmo a nie szerzenie fobii. Ciekawe czym maja nasze dzieci truć te wózki .. smarem ... barwnikiem tkaniny Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 08:15 Nooo to teraz juz tylko chusty pozostaja.Tylko nie zapomnijcie sprawdzić,czy nie trujące Odpowiedz Link Zgłoś
zaklinka_k Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 08:29 Widziałam kiedyś program na ten temat. Mówili, że np. plastikowe elementy są robione z jakichś dziwnych mieszanek o szkodliwym składzie chemicznym... ale nie dajmy się zwariować,w końcu dzieci tego nie jedzą Odpowiedz Link Zgłoś
laur-ka Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 10:02 Chodzi o to, że w plastikach, z których zrobione sa wózki, znajdują sie rakotwórcze substancje. A dzieci przecież liżą wszystko, co jest w ich zasięgu - barierke wózka też (a w nich też wykryli te substancje). Poza tym z daszków ulatniają sie inne trujące związki, które się wdycha... Najgorsze, to to, że nawet w popularnych i drogich wózkach je znaleźli. Tam sa podane bezpieczne i niebezpieczne modele. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Dokłoadnie 21.09.10, 10:37 Jeden z przykładów: www.mambaby.pl/bpa_free.html Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 10:36 To dlaczego obecnie plastikowe rzeczy dla dzieci oznaczone są BPA free- w końcu dzieci też tego nie jedzą. Nikiel w paskach od zegarków też potrafi nieźle uczulić dorosłego-też tego nie jemy przecież.... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 13:03 > To dlaczego obecnie plastikowe rzeczy dla dzieci oznaczone są BPA free- w końcu > dzieci też tego nie jedzą. Siła marketingu. Najpierw była histeria na tle BPA, potem wszystko odwołali- ale produkt "BPA free" zaczął się lepiej sprzedawać... > Nikiel w paskach od zegarków też potrafi nieźle uczulić dorosłego-też tego nie > jemy przecież.... Uczulenie nie ma nic wspólnego z ogólną szkodliwością. Banany, soja i rumianek też potrafią uczulić, ale to nie znaczy, że są toksyczne czy szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Bosz............ 21.09.10, 10:34 "...... barwnikiem tkaniny " I oczywiście o toksycznych barwnikach nie słyszałaś...... Owszem barwniki do tkanin też mogą być toksyczne. Dlatego ostatnio było tyle na temat taniej odzieży bazarowej sprzedawanej przez skośnookich-że barwniki używane przy jej produkcji mogą być rakotwórcze. Odpowiedz Link Zgłoś
beja11 Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 10:58 Dlaczego chcąc przeczytać ten artykuł w całości trzeba płacić ? Wiarygodny to on nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo link 21.09.10, 11:02 www.czarodziej.pl/serwis/d/serwis_wiadomosci_zwiazki_toksyczne_w_wozkach.html Odpowiedz Link Zgłoś
laur-ka Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 11:23 Według mnie właśnie dlatego, że jest odpłatny, jest wiarygodny - testu nie sponsorują producenci. Odpowiedz Link Zgłoś
chudonoga Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 11:40 > Dlaczego chcąc przeczytać ten artykuł w całości trzeba płacić ? > Wiarygodny to on nie jest Artykułu nie czytałam, o treści wypowiadać się nie będę, ale kilka słów o wiarygodności. Za artykuł trzeba zapłacić, bo badań nie sponsorował żaden producent. Na stronie ani w papierowej wersji magazynu nie ma reklam, a badania laboratoryjne kosztują. Strona tej fundacji jest niejako kopią niemieckiego "Stiftung Warentest". Przez pewien czas studiowałam w Niemczech, tam oceny "Warentestu" są bardzo poważane przez klientów. Niemcy często kierują się wynikami badań kupując droższy sprzęt, producenci dumnie umieszczają na swoich produktach wysokie noty uzyskane w badaniach. Dostęp do artykułów "Warentestu" też jest płatny. Zanim ktoś mnie napadnie - nie, nie mam z ta fundacją nic wspólnego. Skorzystałam jedynie z ich testów kupując sprzęt AGD. Zapłaciłam za testy, które moim zdaniem są bardziej wiarygodne niż artykuły w gazetach, które na sąsiedniej stornie umieszczają reklamę produktu X producenta Y. Odpowiedz Link Zgłoś
arana85 Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 12:11 A co w tych czasach nie jest trujące i nie powoduje raka??? chyba wszystko już się zatrute robi- więc nie ma co panikować tylko cieszyć się życiem Odpowiedz Link Zgłoś
fajnykotek Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 13:37 Moim zdaniem bardziej niebezpieczne są wózki, które mogą się nagle np: złożyć i zrobić dziecku krzywdę. A słyszałam o ulubionym Mac Larenie, że się złożył z dzieckiem w momencie wjeżdżania na chodnik. Dziecku ucięło opuszki palców u rączki . Rodzice chcieli podać do sądu producenta, ale poszli na ugodę . A to są przecież jedne z droższych wózków, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ivi21 Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 19:13 Hehhehe, no tak, żeby zobaczyć test trzeba zapłacić. No nie wiem zatem czy to takie wiarygodne. Prawda jest taka ze spaliny także truja nasze dzieci, a nie kazda mieszka w puszczy zeby tego uniknąc... Odpowiedz Link Zgłoś
merci77 Re: Niebezpieczne wózki! 21.09.10, 22:59 wiarygodne wiarygodne,z ponad rok temu w ddtvn o tym mowili i byli przedstawiciele tej strony,wlasnie dlatego,ze trzeba zaplacic to jest wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Niebezpieczne wózki! 22.09.10, 11:19 laur-ka napisała: > Jak to możliwe, że w sprzedaży są wózki, które trują nasze dzieci??? przy takim rozumowaniu wszędzie znajdziemy coś trującego; tu działa zasada "jak się chce psa uderzyć to kij się znajdzie" to taki sposób na robienie ruchu w interesie; znajdują sobie kozła ofiarnego: parabeny, BPA, bifenyle czy ftalany - robi się akcję informacyjną nt występowania i szkodliwości po czym na rynku pojawiają się produkty z radosną naklejką "wolny od parabenów" ale czy ten wredny paraben nie został zastąpiony czymś bardziej wrednym? jak jego brak wpływa na stabilność chemiczną/ mikrobiologiczną produktu? o tym dowiemy się w następnej odsłonie kampanii... Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Niebezpieczne wózki! 23.09.10, 13:56 Dokładnie Idąc tym tropem powinnyśmy zamieszkać w puszczy,jesc to co upolujemy,myć sie wodą z potoku, zrobić sobie lepiankę z gałęzi i gliny, a i tak jak ktos ma pecha to trafiłby go rykoszet ze strzelby myśliwego Odpowiedz Link Zgłoś