Dodaj do ulubionych

7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie?

16.10.10, 11:44
Moja 7,5 miesięczna córeczka od paru dniu upodobała sobie wstawanie. Wstaje przy wszystkim, szczebelkach łóżeczka, przy meblach, łapie się naszych nóg, dosłownie wszystkiego. Na początku było to klękanie, ale jak raz udało się jej podnieść do góry, od tamtej pory "namiętnie" trenuje. Jest drobna, lekka - waży 7 kg i dlatego wydaje mi się że tak to szybko poszło. Nie mniej martwię się czy to nie za wcześnie.Od ok. miesiąca raczkuje.
Obserwuj wątek
    • green_land Nie:) 16.10.10, 11:50
      • lukrecja34 Re: Nie:) 16.10.10, 12:00
        nie-skoro sama czuje się na siłach smile
        mój syn ma zdjęcie zrobione w wieku 7,5 m-ca jak chodzi przy meblach-krzywdy sobie nie zrobił
    • mrs.t Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 16.10.10, 13:12
      no jezeli SAMA wstaje
      to przeiez jej nie zabroniszwink
      o ile nie ma ingerencji doroslych, to dziecko rozwija sie we wlasnym tempie..
      • bonita76 Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 17.10.10, 15:37
        U nas podobnie, Mały ma 7 m-cy od m-ca raczkuje, od około 2 tyg podciąga się i wstaje przy czym tylko się da. Nawet zrobi małe kroczki jak cos chce zgarnąc np. z oparcia kanapy przy której stoi. A waga nie najmniejsza bo 9 kgsmile Ale pediatrzy mówia ze jak sam- to nie ma problemu. Jest silny. Córa zaczęła chodzic jak skończyła rok. Ale nie przypominam sobie żeby w tym wieku już tak dobrze raczkowała. Co dziecko to inny rozwój.
    • gladys_g Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 16.10.10, 13:44
      staje na całych stopach czy na palce? Jak na palcach, to pokaz ją ortopedzie.
      • an-der Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 16.10.10, 22:15
        "Jak na palcach, to pokaz ją ortopedzie. " - a dlaczego? czy to takie ważne? bo mój właśnie tak zaczyna stawać - na palcach!
      • monian24 Re: do gladys_g 18.10.10, 08:32
        gladys_g napisała:

> staje na całych stopach czy na palce? Jak na palcach, to pokaz ją ortopedzie.
        Właśnie staje na palcach i zaciekawiło mnie dlaczego pokazać ją ortopedzie? Czasem spotyka się dzieci, które maja wygięte nóżki jak pałąki i zastanawia mnie czy to właśnie nie od zbyt wczesnego wstawania i chodzenia, kiedy układ kostny jeszcze nie jest na tyle dojrzały aby utrzymać ciężar ciała.
        • memphis90 Re: do gladys_g 18.10.10, 11:51
          Stawanie na palcach jest najczęściej wariantem prawidłowego rozwoju chodu, niemniej dla pewności mozna pokazać dziecko ortopedzie. Nogi szpotawe, a następnie koślawe (nawet do 6-7rż) to najzupełniej normalne etapy rozwoju, podobnie jak płaska stopa (do 2-3 rż). Tak więc nie, nóżki nie wyginają się w pałąk od zbyt wczesnego wstawania. Jest to albo fizjologia, albo patologia związana np. z krzywicą, wadami bioder itd.
    • boo-boo Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 16.10.10, 15:03
      Mój sam zaczął się podciągać do stawania na tydzień przed ukończeniem szóstego miesiąca-mimo,że doopką ciężka to jednak dał radę i radochę ma do dzisiaj ogromną. W wieku 7,5 miesiąca porusza się sam przy meblach.
      • daniella31 Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 16.10.10, 20:59
        Właśnie usiadłam do kompa,bo chciałam zadać takie samo pytanie smileMój synek też ma 7,5 msc i wstaje (najczęściej w łóżeczku)ale pare razu udało mu się przy krzesle(które trzymałam ręką,bo by sobie krzywde zrobiłsmile)no i przy kanapie.Siedzi sam odkąd skończył pół roczku,czołga się jak żołnierzsmiledo raczkowania już niewiele mu brakuje.Jest duzy jak na swój wiek...ma 80cm wzrostu i waży10kg.Też myślałam,że za wcześnie wstaje,ale z tego co przeczytałam to zupełnie normalnewinkpozdrawiam.
        • boo-boo Poprawka co do wieku 17.10.10, 21:42
          W wieku 6,5 miesiąca udało mu się przejść już 1,5 metra samodzielnie przy łóżku.
    • easy_martolina84 Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 16.10.10, 22:19
      Normalka.Moja też zaczęła w tym wieku.Pierwsze samodzielne kroki w wieku 10,5 m-ca.
      Teraz ma prawie 14 m-cy i ma się świetnie.
    • blanus2202 Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 16.10.10, 23:52
      Moja córa wstała pierwszy raz jak miała pół roczku, około 7miesiąca zaczeła chodzic przy meblach i raczkować. Teraz ma nie całe 8 i wczoraj puściła sie łózeczka i stała z przerażoną miną sama około 3sekund ;p Takze spokojnie... przeciez pinezkami jej do łóżeczka nie przypniesz (cytuję mojego ortopedę ;p).
      Pozdrawiam
    • celira Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 17.10.10, 22:44
      Moja też tak ma. Jak sama to nic złego się nie dzieje.A przy okazji jaka frajda z tegosmile
    • pysio.koszmarek Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 18.10.10, 11:12
      Moja 7,5 miesiąca już wstaje, raczkuje, chodzi trzymana pod ręce. Nie chce siedzieć, bawić się tylko chodzić. Myślę, że dziecko samo wie kiedy jest gotowe do wstawania i chodzenia.
    • kasiulka_26 Re: 7,5 miesiąca samo wstaje. Czy nie za wcześnie 18.10.10, 11:13
      nie za wcześnie - skoro sama wstała smile stawianie dziecka byłoby błędem, ale skoro samo czuje się na siłach, to niech wstaje smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka