08.11.10, 12:33
Dziewczyny jak to było u waszych niemowlaczków. Jak szły zęby to czy za każdym razem towarzyszył temu ból, ślinienie itd. Nam wyszły dwie dolne jedynki a było ciężko i jak pomyślę o następnych brrr...
Obserwuj wątek
    • taliona Re: zęby... 08.11.10, 21:05
      U mnie przy dolnej jedynce była katastrofa.....też się bałam co będzie dalej, przecież jeszcze tyle ząbków przed nami wink........i nawet nie wiem kiedy , a już są cztery ząbki, nie było tak źle. Mam nadzieję, że przy następnych też nie będzie tak źle.
    • semi-dolce Re: zęby... 08.11.10, 21:27
      Za każdym razem, przy czym jedynki to był lajcik, dwójki troche gorzej ale tez lajtowo, potwornie było przy trójkach, potem czwórki po tych trójkach były juz znosne i teraz ida piątki i jest tak samo okropnie jak przy trójkach.
      • marimaris Re: zęby... 10.11.10, 20:26
        piątki to chyba największa katorga. Dziadoskie są te piątki. Sama to przeżywałam. Bez ibuprofenu (ibufenu w zawiesinie) i żelu do dziąseł na prawdę by się nie obeszło.

• zdunia1979 Re: zęby... 08.11.10, 21:45
      U moich bliźniaków niezależnie od tego, które ząbki: biegunka, marudzenia, gorączka i katarek smile
    • marimaris Re: zęby... 08.11.10, 22:11
      a na ząbkowanie macie jakieś swoje sprawdzone metody / patenty żeby spokojnie maluch spał?
      • zdunia1979 Re: zęby... 08.11.10, 22:20
        Ja podawałam Viburcol N a jak bardzo bolało to leki przeciwbólowe: ibufen albo paracetamol. A do jedzonka raczej jedzonko, które nie wymaga gryzienia i jest schłodzone. To koi obolałe dziąsełka.
        • marimaris Re: zęby... 10.11.10, 21:30
          ja to jestem chyba bardziej za tym ibufenem. to po pierwsze, a po drugie jest chyba tańszy (ekonomiczniejszy)?
      • szinszin Re: zęby... 09.11.10, 09:17
        Podawałam Viburcol a przy gorączce Ibum. U mnie najgorzej dokuczał w nocy katar.
        • marimaris Re: zęby... 10.11.10, 21:23
          z katarem akurat nie ma u nas problemy.
      • atrapcia Re: zęby... 10.11.10, 20:52
        Ibufen/Nurofen + Bobodent, więcej nie potrzebowała smile

PS: Wskazana na opakowaniu dawka dla mojej córy w 11 miesiącu to było 2,5ml leku przeciwbólowego (ważyła mniej niż 9kg) a na pogotowiu gdy gorączkowała powiedziano mi, że dostała na jedną nóżkę (dawka powyżej 9kg lub powyżej roku wzrasta dwukrotnie i choć nie osiągnęła jeszcze tych 9kg+ ani roku) i kazali dawać 5ml smile Teraz kiedy gmera w gębie i robi się marudna daję jej profilaktycznie 4ml i wszystko wraca do normy tongue_out
        • marimaris Re: zęby... 10.11.10, 21:24
          o dawce 5 ml ibufenu też słyszałam. Raz niektórzy piszą ze dają 2,5, niektóry 5. To chyba zależy od sytuacji mniemam.
      • gostek01 Re: zęby... 10.11.10, 21:21
        W uzasadnionych przypadkach, jak ewidentnie widać, że dziecko bardzo cierpi, a inne metody nie pomagają (np. żele), to myślę, że można dać dziecku np. ibufen D, bo działa długo, a poza tym jest bez cukru i barwników.
    • mama.zuzanki Re: zęby... 09.11.10, 08:41
      U nas 3 tygodnie temu zaczęło się ślinienie, a od kilku dni Malutka czasem mimo, że jest głodna zaraz po złapaniu piersi puszcza i zaczyna smyrać językiem po dolnym dziąśle. Czy to są już pobolewające dziąsełka, czy tylko swędzenie??
    • atrapcia Re: zęby... 10.11.10, 20:48
      Przy niektórych było mega ślinienie, swędzenie dziąseł, rozdrażnienie a później płacz, przy innym tylko swędzenie, przy następnym tylko ślinienie, przy innym chwila płaczu przy przechodzeniu zęba przez kość, przy innym tylko chwila natężonego płaczu przy przebijaniu przez dziąsło, przy innym płacz już po przejściu i przez kilka dni wzmożonego wzrostu wieczorne płacze... Póki co ma 8 zębów i widzę, że idzie cała reszta jednocześnie a młoda nie marudzi tylko znów się ślini trochę mocniej smile Generalnie każdy wychodzi inaczej big_grin
      • gostek01 Re: zęby... 13.11.10, 19:24
        Dzieci bardzo różnie przechodzą ząbkowanie - jedne będą bardzo płakać, mieć biegunkę i wysoką gorączkę, a inne zapłaczą dwa-trzy razy i po ząbkowaniu. Najlepiej na nic sie nie nastawiać, ale warto miec pod ręką jakiś żel i coś od bólu i gorączki.
        • zonajana Re: zęby... 13.11.10, 19:33
          Mojej tydzien temu pojawil sie pierwszy zabek, jakos bezobjawowo. Za to od 4 dni ma straszna biegunke i nie chce jesc. Ile taka biegunka moze trwac? Czemu dostala biegunke PO wykluciu sie zabka?
          • szinszin Re: zęby... 14.11.10, 10:13
            może idzie kolejny ząbek? U nas wychodziły 2 jednocześnie. Biegunka trwała około 8 dni, nawet jak już było widać ząbki to jeszcze dokuczała. Podawaj jej probiotyk.
            • marimaris Re: zęby... 19.11.10, 08:17
              a probiotyk to jaki? Acidolac czy coś jeszcze innego? To ma jakieś znaczenie?
    • green_hill Re: zęby... 14.11.10, 10:33
      Moj syn 1,5 roku ma 16 zebow, przy czym najgorzej wspominam czworki. Wychodzily 5 miesiecy (!) i prawie kazda noc byla przemarudzona, mlody rzucal sie po lozeczku, jeczal, kwekal sad Nie pomagaly czopki, smarowanie dziasel. Trojki o dziwo wyszly sobie lajtowo. Teraz boje sie piatek, bo to znow trzonowce, brrrr. Oprocz potokow sliny i kiepskiego snu w nocy innych objawow zabkowania nie bylo.
    • katmiller Re: zęby... 19.11.10, 09:01

jedynka dolna prawa bez problemów, za to lewa... oranyboskie... WRZASK. Cały dzień, noc w miarę ok, cały następny dzień. Oczyma duszy już widziałam jak wkładam małą zgagę do pralki i włączam gotowanie żeby tego wrzasku nie słyszeć
      • gostek01 Re: zęby... 28.11.10, 21:21
        Jak dziecko bardzo cierpi przy ząbkowaniu, to trzeba koniecznie dać np. ibufen. Szkoda dzieciaczka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka