czekolada85 17.11.10, 22:06 Mam dwutygodniowego maluszka który od wczoraj nie zrobił kupki. Czy to normalne? Czy powinnam udać się do pediatry. Dodam że karmię piersią ale pokarmu nie starcza więc dokarmiam nanem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czekolada85 Re: Problem z kupką u noworodka 17.11.10, 22:08 Dodam że dziecko często ma gazy ale jest spokojne. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Problem z kupką u noworodka 17.11.10, 22:15 Tak,to normalne,nie ma potrzeby pójścia do pediatry,a dzieć może i 3-4 dni nie robic kupy i jest to normą . Odpowiedz Link Zgłoś
blanus2202 Re: Problem z kupką u noworodka 17.11.10, 22:18 Normalne. Moja potrafiła nie robic 4-5dni, ale potem jak dała... Lekarka zbadała, brzuszek miekki wiec nie było powodu do niepokoju... Mi pomogła herbatka HIPPa ułatwaiajaca trawienie. A w ogole jest duzo opinii ,ze od NAN dzieci mają zaparacia... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Problem z kupką u noworodka 17.11.10, 22:37 Czym objawia się niestarczanie pokarmu? Bo na piersi dzieci mogą nie robić kupy i przez kilkanascie dni (albo kilkanaście na dobę, tak szeroka jest norma), za to mleko modyfikowane może powodować zaparcia. Napisz, spróbujemy pomóc przejsć tylko na pierś, to odpadnie ci jedno zmartwienie, jesli twoje dziecko ma mieć zwyczaj robienia kupy co kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
jombusiowa Re: Problem z kupką u noworodka 18.11.10, 07:49 To normalne. A tak a propos niestarczania pokarmu-ja nie wiem skąd się bierze to przeświadczenie-od pediatrów?Może im trzeba jakieś szkolenia zorganizować, albo zamiast plakatów kocham to szczepię-czy coś w tym rodzaju, porozwieszać-z napisami-karmisz-masz pokarm... Jak zapytałam kuzynkę czemu dokarmiała-bo miała za mało pokarmu-a czym to się objawiało? Nie umiała powiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: nie wystarczajacy pokarm 18.11.10, 10:39 Po porodzie karmiła piersią, dziecko traciło na wadze, chociaż cały czas wisiało na piersi. Trafiliśmy do szpitala bo zrobiło się niebezpiecznie, gdyż mała zaczęła dużo dłużej spać i momentami nie można było jej dobudzić. W szpitalu zrobili nam kontrolę karmień i okazało się że pokarmu mam za mało, po godzinnym karmieniu mała wyciągała 20 -30ml a powinna jeść około 60. Lekarze kazali dokarmiać nanem. Kilka dni dokarmiania i moje dziecko jest już inne, aktywniejsze, samo budzi się do jedzenia, przybiera na wadze. Ale piersią też karmię, bo pokarmu coś tam mam więc nadal małą przystawiam z nadzieją że będzie go więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Co za brednie.... 18.11.10, 11:25 ...ci w tym szpitalu naopowiadali. Jak to zmierzyli ile dziecko pokarmu wypijało z piersi? No jak- chyba nie laktatorem poprzez ściągnięcie bo laktator nawet mega najlepszy nigdy nie ściągnie z piersi ile dziecko potrafi. Lekarze kazali dokarmiać Nanem?- no ciekawe ile za taką reklamę i namawianie kobiet do dokarmiania właśnie tym mlekiem mają kasy dodatkowo-dlaczego np. nie zaproponowali ci innego mleka jeśli tylko faktycznie o dokarmienie chodzi? Noworodek ma to do siebie,że prawie cały czas śpi i są takie dzieci co trzeba je wybudzać i się jeszcze przy tym namęczyć. Ale wybudzasz, dostawiasz do piersi jak najczęściej nawet co 40 minut, dziecko może ssać tylko 5 minut za jednym posiedzeniem i dalej będzie spało- widocznie to 5 minut mu wystarczy bo żołądek malutką ma pojemność przecież. Mój taki był- bez przerwy z cycem w ustach, ssanie co 40 minut przez 5 minut- 6 miesięcy pełnych tylko na piersi. Piszesz o spadkach wagi- napisz jaka była waga urodzeniowa, potem jaka spadkowa i dalsze wagi. Często jest tak,że dziecko mieści się w normach, a tacy lekarze z bożej łaski straszą,że dziecko głodzone. Jak nie przestaniesz dokarmiać butelką to gwarantuję ci,że to najprostsza droga do popierniczenia sobie laktacji i zakończenia KP. Co za lekarze w tym szpitalu pracują konowały niedouczone jedne. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: Co za brednie.... 18.11.10, 19:24 Dziecko urodziło się z wagą 3150 przy wyjściu ze szpitala ważyło 2880 (3 doba) a jak trafiłyśmy do szpitala ( 9 doba) córeczka ważyła niecałe 2600. Pytasz jak sprawdzali ile zjadła? Dostałam na sale elektroniczną wagę i przed karmieniem piersią ważyłam małą i zaraz po. Po tym stwierdzili że mała za mało zjada, do tego powiedzieli że jeszcze troszeczkę i całkiem bym ją zagłodziła a mi się wydawało że pokarmu starcza. No ale nie na żarty się przestraszyłam, przepłakałam chyba z trzy noce i z tego wszystkiego aż boję się karmić bo już sama nie wiem ile zjada z piersi. Po powrocie ze szpitala mała ważyła 3090 więc ładnie przybrała. Nawet nie wiecie jaki stres mam z tym karmieniem, a przecież jak każda matka chcę jak najlepiej dla swojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Co za brednie.... 18.11.10, 19:37 Czy po karmieniu a przed ważeniem zmieniałaś pieluchę? Ja zamiast butelki po prostu budziłabym dziecko jak najczęściej - niech pociągnie pierś nawet 2-3 min, śpi 30 min, i znów łagodna pobudka. Namawiam Cię gorąco o zawalczenie o laktację i rezygnację z butelki i tego nieszczęsnego NAN... Zajrzyj na forum eksperckie Karmienie Piersią, Pani Monika pomogła już w znacznie trudniejszych przypadkach, a mamy tam piszące udzielą ci wsparcia. forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co za brednie.... 18.11.10, 21:38 Nie, zasada jest taka, że waży się dziecko w tej samej pieluszce, tym samym ubranku itd. Więc ewentualna kupa czy siku nie wpływają na wynik, bo dla wagi to żadna różnica, czy siki są w pęcherzu czy w pieluszce. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Co za brednie.... 18.11.10, 19:53 Jeśli na prawdę chcesz karmić piersią no to trzeba będzie na początku troszkę się wysilić. Jak najczęściej przystawiaj dziecko do piersi- jak zasypia w trakcie smeraj po policzku, dłoni, stópce, możesz też na czas karmienia rozebrać dziecko tylko do pieluszki- jak dziecko ma za ciepło to jest senne. No i karm w nocy bo pokarm wtedy jest najwartościowszy. Ogólnie powodzenia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co za brednie.... 18.11.10, 21:36 Jak to zmierzyli ile dziecko pokarmu wypijał > o z piersi? Normalnie. Ważysz dziecko przed i po karmieniu. Różnica= wypite mleko. Ale zgadzam się, że w takiej sytuacji lepiej zaproponować ściąganie mleka laktatorem i dokarmienie własnym, ewentualnie wprowadzić system SNS. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: nie wystarczajacy pokarm 18.11.10, 20:13 czekolada85 napisała: > Trafiliśmy do szpitala bo zrobiło się niebezpiecznie, gdyż mała zaczęła dużo dłużej spać i momentami nie można było jej dobudzić. Mogło to być wynikiem nasilonej żółtaczki fizjologicznej. Dlatego ważne jest wtedy budzenie szkraba nawet co 1,5-2 godz. i nie wolno dać długich przerw ponad 3 godz.ponieważ śpiąc długo sposób organizm oszczędza siły na funkcjonowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: Problem z kupką u noworodka 18.11.10, 10:40 A co do kupy - to już jestem spokojniejsza gdyż mała zrobiła dzisiaj z rana mega wielką kupę Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Problem z kupką u noworodka 18.11.10, 11:26 Co do kupy- dzieci KP mogą nawet raz na tydzień robić, mój robił raz na 7-8 dni i tęsknię za tymi czasami bo teraz to mam 3-4 razy dziennie Odpowiedz Link Zgłoś