Dodaj do ulubionych

Wielkosc wózka

11.12.10, 23:12
Kochane,czy jestescie zadowolone z wielkosci wózkow dla Waszych pociech?Mój wnuk.jest dużym chłopczykiem, prawie 6-m-cznym(wzrost ok.70cm,waga ok.9 kg),faktycznie jeszcze samodzielnie nie siedzi(spacerówka odpada),ale ledwo,ledwo miesci sie w swoim wózeczku.Obserwuje inne mamy ,które maja "super" wózeczki i one wydaja się jeszcze mniejsze od naszego.W/g mnie producenci celowo zanizają"pojemnoc" wózkow,aby kupowac nastepny.Czy ja tylko to widzę,czy Wy odczuwacie podobnie.
Obserwuj wątek
    • emma6666 Re: Wielkosc wózka 11.12.10, 23:31
      mam wózek z dość małą gondolą ale moje dziecko jeździ już w spacerówce mimo że się mieścił do gondoli. Niestety nasza gondola nie ma podnoszonego zagłówka więc na spacerach było wycie bo jaaaaa chcęęęęęęęęęęęęę widzieeeeeeeeeeeeć.
      Sam jeszcze nie siedzi ale lekarka od rehabilitacji pozwoliła na pozycję półleżącą, zakazała tylko sadzać go obstawiając poduszkami.
      Mi nie przeszkadzała wielkość mojej gondoli, a dziecko mam długie, powyżej 90 centyla.
      • oregano1 Re: Wielkosc wózka 12.12.10, 00:31
        Dziwne są zalecenia pediatrów,odnosnie dzieciaczków,odnośnie naszego wnuka lekarz wprost zabroniła pozycji siedzącej i w wózeczku pozycji ciut podniesionej,chociaz uważam,że lekko podniesiony tułow,przy spacerze nic złego "nie "zrobiłby na "stan"kręgosłupa naszego brzdąca.Dodam,że w sytuacji,kiedy wspomagany siedzi jest w "siodmym niebie"
        • jombusiowa Re: Wielkosc wózka 12.12.10, 08:11
          Ja swojemu ciut podnoszę oparcie w gondoli-na najniższy stopień. Sprawdziłam-leży w miarę równomiernie, nie ma czegoś takiego jak typowe oparcie-że plecy sa oddzielone od dołu ciała. Widzi mnie i to mu wystarcza.
        • emma6666 Re: Wielkosc wózka 12.12.10, 09:18
          oregano1 napisała:

> Dziwne są zalecenia pediatrów,odnosnie dzieciaczków,odnośnie naszego wnuka lek
          > arz wprost zabroniła pozycji siedzącej i w wózeczku pozycji ciut podniesionej,c
          > hociaz uważam,że lekko podniesiony tułow,przy spacerze nic złego "nie "zrobiłb
          > y na "stan"kręgosłupa naszego brzdąca.Dodam,że w sytuacji,kiedy wspomagany sie
          > dzi jest w "siodmym niebie"

u nas to nie pediatra ale lekarka od rehabilitacji małych dzieci, a poza tym to bardzo indywidualna kwestia i lekarz musi ocenić czy dziecko juz jest gotowe. Mój mały był wymacany i wygnieciony wzdłuż i wszerz
        • klekle77 Re: Wielkosc wózka 12.12.10, 09:47
          Ma Pani jak najbardziej racje. Przeciez w foteliku samochodowym i w lezaczku-bujaczku dziecko tez ma uniesiona gorna czesc ciala - jest w pozycji pollezacej. Jesli Pani wnuk ma 6 mcy i 70 cm to co ja mam powiedziec? Moja Niunia ma niecale 6 mcy i cos lekko ponad 80cm dlugosci smile Wozeczek od razu kupowalam z najwieksza gondola - 85cm, ale jak ubiore w kombinezon to juz jest problem. Mysle, ze za miesiac przesiadziemy sie na spacerowke pomimo tego, ze jeszcze nie siedzi. Na szczescie nasza spacerowka rozklada sie zupelnie na plasko, ale mysle, ze za miesiac moje dziecko i tak (jesli nie siadze jeszcze) to nie bedzie chcialo spacerowac na lezaco.
          Wiec jesli Wasza spacerowka rozklada sie na plasko to smialo mozna dziecko przesadzic. Kupowanie wiekszej gondoli nie ma najmniejszego sensu, pewnie za 2 mce i tak wyrosnie (85 cm to najwieksza gondola na rynku).
          • bluemka78 Re: Wielkosc wózka 12.12.10, 10:29
            W foteliku i bujaczku dzieck ma pozycje tzw. fasolki i taka jest jak najbardziej ok, jesli jednak dziecko ktore samo nie utrzymuje pozycji siedzacej posadzimy w spacerowce, gdzie taka pozycja jest wymuszona to juz niestety nie jest ok. Chyba, ze bedzie to tez tzw. fasolka.

A co do tematu, wydaje mi sie ze chyba moda na wozki 2w1 czyli gondola i spacerowka na tym samym stelazu wybrala optymalne wielkosci gondolek. Za duza niewygodna, za duzo miejsca zajmuje, a taka zgrabna jest fajna i przytulna dla dziecka. Wiekszosc tych spacerowek jednak rozklada sie na plasko wiec jak juz dziecko wyrasta z gondoli to sie przesiada do spacerowki bez potrzeby kupna nowego wozka.
            • klekle77 Re: Wielkosc wózka 12.12.10, 11:35
              Przeczytaj uwaznie jeszcze raz co napisalam. Chocby zdanie: "Wiec jesli Wasza spacerowka rozklada sie na plasko to smialo mozna dziecko przesadzic". Autorka postu rowniez pisala o LEKKO uniesnionym oparciu, a nie o posadzeniu na prosto. To, ze niesiedzacego dziecka nie sadza sie to kazdy wie i autorka postu rowniez.
              Do czego wiec ma sie twoj komentarz?
              • bluemka78 Re: Wielkosc wózka 12.12.10, 11:51
                Spokojnie, przeciez ja nie pisze z zadnymi pretensjami wink

>Przeciez w foteliku samochodowym i w lezaczku-bujaczku dziecko tez ma uniesiona gorna czesc ciala - jest w pozycji pollezacej.
                Moj komentarz tylko mial zaznaczyc, ze ta pozycja jest ok, bo pozycja fasolki jest ok. Sama przeciez tez napisalam, ze wiekszosc tych spacerowek teraz sie rozklada na plasko wiec problemow z wyrosnietym dzieckiem nie ma i wlasnie tak jak Ty uwazam, ze nie ma potrzeby kupowania innego wozka smile

Natomiast wymuszanie pozycji siedzacej jak spacerowka sie nie rozklada, albo utrzymywanie dziecka, bo tak lubi, jesli nie jest to zalecenie rehabilitacji juz nie jest ok. Nie dotyczy to Ciebie tylko ogolnie wszystkich.
    • bajkolubka Re: Wielkosc wózka 12.12.10, 08:20
      Moj synek chyba okolo 4 mies wyrosl z poprzedniego wozka. Za rada forumowiczek kupilam Jedo - gondolka jest spora i ma mozliwosc podwyzszenia dna. Jestesmy oboje bardzo zadowoleni, ale masz racje, wiekszosc wozkow, ktore widuje na spacerach ma bardzo male gondolesad Nie wiem, dlaczego.
    • deodyma Re: Wielkosc wózka 12.12.10, 09:37
      no coz...
      jak sie kupuje malenkie ale modne wozki, to sie potem meczciebig_grin
      moje dziecko jezdzilo w wozku Babecar i nastepne tez w takowym jezdzic bedzie.
      na pewno nie byl to za maly wozek.
    • 18_lipcowa1 Re: Wielkosc wózka 12.12.10, 11:25
      .W/g mnie producenci celowo zanizają"pojemno
      > c" wózkow,aby kupowac nastepny.Czy ja tylko to widzę,czy Wy odczuwacie podobnie
      > .

Nie, nie odczuwamy podobnie.
      Producenci robią wóżki na standardowe dzieci a nie kolosy.
    • aniulek2010 Re: Wielkosc wózka 13.12.10, 08:34
      Mój synek 2 grudnia skonczyl 6 miesiecy i ma 84cm i w gondole nie miesci sie juz bardzo dawnosad i chociaz nie siedzi to podrozuje w spacerowce... i wedlug mnie za male te gondolki produkuja sad
      • kasiulkamal Re: Wielkosc wózka 13.12.10, 08:54
        Mój synek ma 4 miesiące.Ubranka nosi na 74 waży około 10 kg.Jeździ do dziś w gondoli a wózku IMPLAST BOLDER.Zmieści sie tam jeszcze śpiworek oraz kocyk/Polecam wink
        allegro.pl/3w1-implast-bolder-sd-2010-fotel-torba-folia-i1344847696.html
        • koliberek15 Re: Wielkosc wózka 13.12.10, 11:21
          w związku z tym że mój maz ma prawie 2 metry wzrotus, szukałam wzóka z możliwei największa gondola i siedziskiem do spacerówki. kupiłam EMMALJUNGE EDGE DUO COMBI SPORT, nie załuję, syn jest spory ale w tej gondoli miał luz, a teraz zima w kombinezonie, pod kocem i w spiworku ma tez jako taki komfertt, podczas gdy jak go włożyłam do spacerówki maclaren w kobinezonie, to szelek nie byłam w stanie zapiąć.
    • scarlet_s Re: Wielkosc wózka 13.12.10, 21:26
      Jak urodziła się mała specjalnie szukaliśmy większej gondolki. Znalazłam jedną 83 cm.

A tu 3-miesięczna Zuzia ledwo mieszcząca się w gondolce. Szybko przeszła do spacerówki, bo niestety była tak wielka, że w grubym ubranku ledwo się mieściła i musiała mieć ugiete nogi..

http://www.scarletgallery.republika.pl/forum/dsc_3001.jpg

Mój roczniak

http://www.scarletgallery.republika.pl/forum/dsc_0084.jpg

Dla porównania wymiary Zuzi na pół roku to prawie 11 kg i 82 cm. Producenci powinni pomyśleć też o tych większych dzieciach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka