Dodaj do ulubionych

Powody gorączki

14.12.10, 08:03

Tak się chciałam zestresować albo pocieszyć przed przyjazdem lekarza wink
Co może być przyczyną wysokiej gorączki u niemowlęcia, przy braku jakichkolwiek innych objawów? Prawie 39 stopni to chyba za dużo na zęby?
Na razie czekam aż się złapie mocz. Tak, lekarz małą zobaczy, ale zanim dojedzie to ja się ze stresu przekręcę.
Obserwuj wątek
    • gemmi18 Re: Powody gorączki 14.12.10, 09:07
      Ja obstawiam, że to trzydniówka. My przechodziłyśmy to 3 tygodnie temu - czytałam, że często zbiega się właśnie z ząbkowaniem, a małej wtedy pojawiły się białe plamki na górnych dziąsłach. Byłam pewna, że to gorączka (wysoka, bo prawie 39 stopni, jak piszesz) przez ząbki, poszłam do lekarza, bo to pierwszy taki stan małej. Lekarz potwierdził, że idą górne jedynki i to przez to, przepisał syropek na zbicie temp. Gorączka trwała równo 3 dni (co do godziny!) i na następny dzień pojawiła się wysypka, która po ok. 2. dniach zeszła. To typowe dla trzydniówki. Ząbki wyszły, ale tydzień później, w dodatku nie jedynki, a dwójkiwink. I gorączki wtedy nie miała. Syropek pomagał przesypiać noce, chociaż i tak było ciężko.
      Napisz za trzy dni, czy to tosmile
      POzdrawiam

https://www.suwaczki.com/tickers/gyxw6iyehydi41r3.png
      • annie_laurie_starr Re: Powody gorączki 14.12.10, 11:00
        I gardlo moze dawac takie objawy - czasem dziecko nie kaszle, a ma chore gardlo. U mnie tak bylo z pierwsza corka gdy miala 9 miesiecy.
        • gemmi18 Re: Powody gorączki 14.12.10, 16:00
          Ale wtedy gorączka zapewne nie trwa równo 3 dni i nie ma po niej wysypki.
    • annie_laurie_starr Re: Powody gorączki 14.12.10, 11:01
      Aha, jeszcze Cie pociesz, ze 39.1 mierzone w pupci to nie jest jeszcze bardzo duza goraczka. Powiedz lekarzowi, ze mierzylas w odbycie.
      • oliwka2009 Re: Powody gorączki 14.12.10, 15:43
        Możliwe, że to 3-dniówka
        • karolinkaa3a Re: Powody gorączki 14.12.10, 16:21
          Zosia miała gorączkę dwa razy w życiu swoim.Za pierwszym razem infekcja dróg moczowych,podejrzewana trzydniówka.Za drugim trzydniówka a podejrzewana infekcja dróg moczowych.Wszystko przez brak innych objawów
    • babka71 Re: To Ty od rana nic nie dałas 14.12.10, 16:37
      zeby zbic goraczke tylko czekasz na lekarza
      • katmiller Re: To Ty od rana nic nie dałas 14.12.10, 17:11

Babka... Ty mnie masz za idiotkę, ewidentnie big_grin
        Przeczytaj co napisałam w tamtym wątku. Wątki założyłam rano, czekając na wizytę lekarza...
        Po kolei i wyraźnie
        W nocy,koło północy moje dziecko obudziło się z płaczem, gorące. dotknęłam czoła ustami, było bardzo ciepłe. Zmierzyłam temperaturę termometrem elektronicznym a potem rtęciowym bo wychodziły mi mało wiarygodne wyniki. Ponieważ jednak termometr rtęciowy pokazał 39 w dupce, odjelam pół stopnia. Wysłałam męża do apteki całodobowej. Kupił paracetamol w czopku. Wcisnełam w tyłek. Aha, miało być dokładnie, przed czopkiem zrobiłam dziecku kąpiel o temperaturze 35 stopni. Potem czopek. Gorączka spadła. O 6 rano znów gorączka 39 stopni wg rtęci. Zadzwoniłam do lekarza, kazał dać większą dawkę nurofenu zamiast paracetamolu. Mąż znów do apteki, podałam syrop przed 7 rano. Zadzwoniłam do lekarza aby zamówić wizytę do domu. Założyłam wątki w oczekiwaniu na lekarza.
        Dyskusje w wątkach prowadziłam jak dziecko leżało przy piersi. Co 4 godziny dostaje zgodnie z zaleceniem lekarza na zmianę nurofen i eferalgan.
        To, że pisałam około 15 o termometrach i wątpliwościach nie znaczy że nic nie robiłam innego. Wyjaśniłam wystarczająco jasno? smile
        • krokre Re: To Ty od rana nic nie dałas 14.12.10, 17:20
          No i co lekarz stwierdził??? Mój synek miał tez taka gorączkę niedawno w czerwcu a nastepnego dnia wysypało go - OSPA
          • katmiller Re: To Ty od rana nic nie dałas 14.12.10, 17:39

kazał czekać i zbijać gorączkę. Nie na kataru, uszy czyste, gardło czyste, płuca i oskrzela czyste. Tylko ta gorączka.
            Generalnie jest trochę lepiej bo podobno wieczorem jest najwyższa a teraz ma mniej niż 38.
            • krokre Re: To Ty od rana nic nie dałas 14.12.10, 18:17
              No to życzę spokojnej nocki, przespanej i bez gorączki. Rano jak nie bedzie krostek to przynajmniej bedzie pewne ze to nie ospa ani trzy dniówka, widać to ząbki, a ile maluszek ma mies?
              • katmiller Re: To Ty od rana nic nie dałas 14.12.10, 20:07

7,5 miesiąca. Czyli jak trzydniówka to już jutro spodziewać się krostek?
                • katmiller Re: To Ty od rana nic nie dałas 14.12.10, 20:09

za szybko wysłałam. Dwa ząbki na dole ma, jeden wyszedł znienacka i bez atrakcji, przy drugim był RYK. Ale bez gorączki.
                  • krokre Re: To Ty od rana nic nie dałas 14.12.10, 21:03
                    Przy 3 dniówce mojego obsypało w drugiej dobie. Z zębami było różnie raz miał gorączke bardzo wysoka, innym razem wcale a jeszcze innym lekki stan podgorączkowy więc jak widzisz różnie to może być. Niemniej jednak życzę wam spokojnej nocki a dla dzidziusia bez gorączki i bez sensacji.
                    Pozdr.
                    • krokre Re: To Ty od rana nic nie dałas 14.12.10, 21:07
                      Dopiero jak sie skończy gorączka powinno wysypać dziecko. Tak było w naszym przypadku. Młody skończył gorączkować i go wysypałosmile Tak więc jak po ustaniu gorączki obsypie dziecko to bedziesz wiedziała że była to 3 dniówka a jak nie to widocznie ząbki smile
                      • gemmi18 Re: To Ty od rana nic nie dałas 15.12.10, 10:07
                        Sorry, nie doczytałamsmile
                    • gemmi18 Re: To Ty od rana nic nie dałas 15.12.10, 10:06
                      To to nie była trzydniówka. Wysypka przy trzydniówce pojawia się dopiero po przebytej gorączce.

nagła temperatura oscylująca między 39 a 40 stopni celcjusza, utrzymująca się od jednego do pięciu dni, najczęściej jednak trzy dni.
                      łagodny nieżyt gardła i ucha środkowego.
                      bezpośrednio po spadku gorączki na ciele malucha pojawia się czerwona wysypka, która znika zwykle po 1-2 dniach. Na ogół obejmuje twarz i górną część tułowia i przypomina wysypkę różyczkową.
        • babka71 Re: Absolutnie jasno 14.12.10, 17:41
          Tylko tak sie martwie..obym nie wykrakala, ze to zapalenie płuc/ oskrzeli lub inna cholera
          ZDROWIA dla maluszka Zycze z całego serca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • katmiller Re: Absolutnie jasno 14.12.10, 17:45

stasiunia wypluj mi to, ale już!!!!!!!!!!!!!!!
    • babka71 Re: Powody gorączki 14.12.10, 16:38
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,119845221,119845221,Goraczka_termometr_zamieszanie.html
    • krokre Re: Powody gorączki 14.12.10, 17:07
      Co może być przyczyną wysokiej gorączki u niemowlęcia, przy braku jakichkolwiek innych objawów? Prawie 39 stopni to chyba za dużo na zęby?

Nie za dużo mój synek miał tyle jak mu kilka zębów wychodziło na raz i gorączka utrzymywała sie przez kilka dni sad
      • annie_laurie_starr Re: Powody gorączki 14.12.10, 23:46
        Nie musisz sie tlumaczyc nawiedzonym, ktore mysla, ze forum rownasz z lekarzem. Chyba sobie za bardzo pochlebiaja bez dokladnego czytania postow. Lepiej napisz jutro jak dzidzia. Mam nadzieje, ze szybko wroci do zdrowia.
    • krokre Re: Powody gorączki 15.12.10, 10:40
      I jak dzidziuś??? Mam nadzieję że lepiej.
      • katmiller Re: Powody gorączki 15.12.10, 12:23

Wieczorem miała jeszcze ponad 38 więc dostała 2,5 ml nurofenu i noc minęła bardzo spokojnie. Około północy była nawet nie letnia a wręcz zimna więc przebrałam w suchą piżamkę, okryłam i do rana spała przy piersi. Rano miała lekką gorączkę, właściwie raczej chyba stan podgorączkowy bo 37,5 więc dostała eferalgan. To było o 7 rano i jak na razie spokój. Dużo co prawda śpi ale już na przykład zjadła cały słoiczek owoców, gdzie wczoraj tylko mleko ją interesowało. Wysypki nie ma. Jest lepiej, ale lekarz mówił że wieczorem jeszcze można się spodziewać trochę wyższej temperatury.
        • krokre Re: Powody gorączki 15.12.10, 17:57
          Ufff no to super oby już dzisiejszej nocy było bez gorączki. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka