Dodaj do ulubionych

Siersc pieska

24.01.11, 12:40
hej! od dluzszego czasu nurtuje mnie pewna kwestia. mam psa, ktorego nie lubie i wolalabym go nie miec, ale wiem ze dzieci doskanale wychowuja sie z psami... podobno. i tu mam pytanie techniczne: jak radzicie sabie z sierscia kiedy dzieci harcują po podlodze? odkurzanie nawe co godzine nie wyeliminuje jej zupelnie. poza tym jak ochronic dziecko gdy narusza terytorium psa. karcic psa czy dziecko? wiem ze macie psy i bardzo bym prosila o jakies rady na temat. Ja wychowywalam sie bez psa i w ogole nie wiem na co powinnam pozwolic a na co nie. Poza tym razem bawia sie dosc bezpiecznie. dziekujesmile
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: Siersc pieska 24.01.11, 13:24
      Nie powinnas miec tego psa, czym predzej poszukaj mu dobrego domu, kogos kto go pokocha. Jezeli go nie chcialas to po co wzielas, bo tak w gazetach pisza??? Pies to zywa istota a nie zabawka. Dziecko wcale nie musi sie wychowywac ze zwierzeciem, jest mnowstwo takich dzieci i rozwijaja sie normalnie. Porwalas sie z motyka na slonce a teraz szukasz rad? Wroze, ze pies i tak niedlugo wyladuje w lesiesad bo sie bedzie klaczyl, nabrudzi, bedzie szczekal ...
    • semi-dolce Re: Siersc pieska 24.01.11, 13:34
      Tak, dzieci doskonale wychowuja się z psami pod warunkiem, że psy sa w domu chciane, szanowane i kochane. Twój, jak sama piszesz nie jest.

Sierść psa nie jest trujaca i nie trzeba jej eliminować, wystarczy odkurzyc raz dziennie albo raz na kilka dni.

Gdy dziecko narusza terytorium psa nalezy je poinformowac, że nie wolno i zapobiec owemu naruszaniu, pomysł z karceniem wówczas psa jest z kosmosu.
    • bluemka78 Re: Siersc pieska 24.01.11, 13:40
      Tak jak juz poprzedniczki zauwazyly pies niechciany to nic dobrego, ani dla Ciebie, ani dla psa, ani w pomocy wychowania dziecka, bo tylko sie nauczy niecheci do zwierzat.
      To bylo ode mnie prywatnie, a odpowiadajac na Twoje pytania, za malo informacji, nie wiadomo co to za pies, jaka ma siersc, duzy, maly, jaki temperament, dobrz wychowany/ szkolony czy tez tak w samopas sie wychowal. Jak pies reaguje, gdy dziecko sie do niego zbliza, co robi dziecko, czy terytorium psa to jego poslanie umieszczone na ziemi itp.
    • babka71 Re: Siersc pieska 24.01.11, 14:03
      a umiesz czytac evelino to poczytaj pies, a dziecko zachowania psa itp..
      Kurka wodna troche wysiłku intelektualnego!
      masz internet masz gogle masz, fora internetowe wysil sie jesli ci zalezy na dziecku i na tym nieszczęsnym psiaku
      • lukrecja34 Re: Siersc pieska 24.01.11, 14:11
        no przecież właśnie weszła na forum internetowe ...
        • babka71 Re: Siersc pieska 24.01.11, 14:26
          ale nie na te własciwe formu ...!!!!chyba lepiej wysilic mózgownice i poczytac cos wiecej n/t psów i dzieci
          p.s napisz jej !!oddaj psa bedziesz miała kłopot z głowy i sierści nie bedzie to jest własciwa odpowiedz po co ma się dziewczyna meczyć
          • lukrecja34 Re: Siersc pieska 24.01.11, 15:03
            jeezu wyluzuj..agresywna trochę jesteś uncertain
          • bluemka78 Re: Siersc pieska 24.01.11, 15:42
            > ale nie na te własciwe formu ...!!!!

Oj zebys sie nie przeliczyla, jak wejdzie na forum dla milosnikow zwierzat czy tez psow i napisze, ze nie lubi tego psa i wcale go nei chce to nie dostanie zadnej rady oprocz tej, zeby najlepiej oddala w dobre rece. Co wiecej zjada ja z gory do dolu, bo tam glownie sami krzykacze sa. Ewentualnie polecam fora prywatne, na pewno nie jedne z tym na gazecie.
            Poza tym ja chetnie doradze, ale tak jak napisalam, za malo danych. Ogolnikowo pisac jest bez sensu. Kazdy pies ma inny charakter, inaczej trzeba podchodzic do relacji dziecko-pies, kazdy ma inny rodzaj siersci - inaczej trzeba ja pielegnowac, by wypadalo jak najmniej itp.
            • babka71 Re: bluemka78 24.01.11, 16:30
              I bardzo dobrze ze ja zjadą, zjedzą ochrzanią itp... moze sie czegos nauczy wreszcie ,ze psa trzeba sterylizować, suke też, że karmic trzeba etc..
              ze pies to nie zabawka, a CZŁONEK RODZINY itp i kot i myszka i swinka morska i chomik i kanarek i tesciowa i brat tesciowej etc..
              p.s To ciekawe czy Ci odpowie jaki rodzaj siersci ma jej pies no poczekamy zobaczymy?
              założe sie ze psa odda...
              • czarny-evanelina Re: bluemka78 24.01.11, 16:34
                to jest pies mojego chlopaka a drugi tesciowej. psy byly wczesniej niz my. nie moj pies nie moj interes ale interesuje mnie dobro dziecka. wyprowadzic sie = zrezygnowac z psow = pozbawic dziecka ojca. psy nie sa ulozone jeden duzy drugi malutki. nie sa agresywne w stosunku do dziecka.
                • bluemka78 Re: bluemka78 24.01.11, 18:42
                  Co do siersci, nie wyeliminujesz jej, trzeba czesciej sprzatac. Dopoki dziecko nie jest uczulone nic mu nie bedzie. Psy musisz odpowiednio do zapotrzebowania pilegnowac, moja suka ma krotka siersc wiec wystarczy ja raz na tydzien wyczesac gumowa rekawica. Przy kudlatych psach niestety trzeba martwa siersc wyczesywac bardzo czesto, nawet codziennie. Psy od czasu do czasu trzeba wykapac w odpowiednim srodku. Pamietaj, ze trzeba je odrobaczac co ok. 4 miesiace, ale to tez nie daje gwarancji, ze czegos nie przyniesie akurat z dworu. Dlatego nie pozwalaj psom lizac dziecka po buzi, chociaz w przypadku dziecka raczkujacego nie ma tu juz znaczenia. Po przyjsciu z dworu oplucz psom lapki. Nie pozwalaj psom wchodzic na kanapy, fotele, lozka, to sa miejsca zarezerwowane dla ludzi, pies musi znac swoje miejsce, widziec roznice w tym, ze dziecku wolno, a jemu nie, ze jest na koncu naszej domowej hierarchii. Nie dokarmiaj psow podczas jedzenia, tylko i wylacznie to co maja w misce w okreslonych porach. Ew. tylko smakolyki, na ktore pies musi zapracowac np. przy nauce podstawowego posluszenstwa czy to w domu czy na spacerze. Nie pozwalaj psom skakac na powitanie itp. bo bedzie to problemem przy dziecku. Pies musi miec swoje poslanie, w ustronnym miejscu, tak by mogl tam miec swiety spokoj. Uszanuj to miejsce i naucz dziecko je szanowac. Pies ma prawo odpoczac jak czuje taka potrzebe. Nie moze jednak byc tak, ze pies broni tego przed domownikami, warczy, szczeka itp. Dlatego od czasu do czasu wejdz na jego poslanie w przyjaznej atmosferze, np przyjdz psa poglaskac, najlepiej razem z dzieckiem.
                  Nawet jesli jestes z tymi psami z musu to jesli chcesz z nimi dobrze zyc, musisz sie z nimi zaprzyjaznic. Mozna tu jeszcze wiele, wiele napisac, ale to Ty musisz chciec z nimi zyc.
    • deela Re: Siersc pieska 24.01.11, 17:35
      powiem ci, tak: pół roku mieszkałam u teściów którzy mają dwa psy i kota i oni w tej śierści która była wszędzie normalnie żyły i sie bawiły i żyją i nic im nie jest, okurzałam wieczorem, żeby dom do jakiegoś porządku doprowadzić co najwyżej a nie żeby sierść eliminować
      natomiast legowisko i terytorium psa to jak słusznie zauważyłaś legowisko i terytorium psa więc karcisz dziecko, za naruszanie go (chyba, że pies się zgadza, ale są dzę że się chyba nie zgadza w waszym przypadku)
      ja mam kota, którego niecierpię i jakoś mi się dzieci z kotem wychowują przy czym kot ma wpojone masę zasad, które ułatwiają mu przeżycie na jednym terytorium ZE MNĄ
    • miska_malcova Re: Siersc pieska 24.01.11, 17:45
      mam psa i 3 koty. Odkurzanie, odkurzanie, odkurzanie... Mycie, mycie, mycie. Po prostu.
      Sierść jest i zawsze będzie. Nie możesz czegoś zmienić, po prostu to polub i już.
      • biedroneczka031 Re: Siersc pieska 24.01.11, 18:32
        Popieram, bo z tego co piszesz to sytuacja bez wyjścia, no chyba, że zamierzasz rozstać się z partnerem. Sierści bym się nie obawiała, nasze dziecko obecnie raczkuje, pies jak to pies jest wszędzie tam gdze dziecko i jakoś problemów z sierścią nie widzę - a to cocker spaniel więc ma czym sypać. Najważniesze to skoro psy nie są jako tako ułożone a nie chcesz nieszczęścia to nie pozwól dziecku na wchodenie do legowiska psa i zbliżania się do psa który właśne je. Nasz pies to anioł i wszystko znosi, no ale pies zawsze zostanie psem więc trzeba uważać. Ja uważam na psa, żeby mu dzieco krzywdy nie zrobiło smile
        • czarny-evanelina Re: Siersc pieska 24.01.11, 18:44
          Dziekismile takie odpowiedzi mi uporzadkowaly w glowcewink Ja kocham zwierzetasmile ale najlepiej na wsi gdzie maja gdzie biegac a nie w blokach... ten "nasz" pies jest calkiem cierpliwy, tylko ma takie glupie zagrywki... i mase siersciuncertain
          • miska_malcova Re: Siersc pieska 24.01.11, 19:27
            ja mam wielkiego owczarka berneńskiego. Długowłosy i śmierdzi jak stodoła pomimo kąpania i szczotkowania. Ten typ tak ma smile
    • posh_emka Re: Siersc pieska 24.01.11, 19:20
      "poza tym jak ochronic dziecko gdy narusza terytorium psa. karcic psa czy dziec
      > ko? "

No jak to kogo- dziecko. Jak ktoś cię napadnie to ty masz problemy z policją czy napastnik.............
      Jeśli dziecko jest za małe żeby słuchać poleceń odnośnie nie naruszania strefy psa to lepiej pilnować dziecko i tyle.

Od sierści się nie umiera.

"Poza tym razem bawia sie dosc bezpiecznie. dziekujesmile"
      Oj duuuuży błąd i to bardzo. Pies jest tylko psem i nawet najukochańszy i najłagodniejszy w każdej chwili może zaatakować- zwłaszcza dziecko. Zabawa z psem tak ale tylko pod okiem dorosłej osoby i też nie w stylu dziecko robi z psem co chce.
      • dagmara-k Re: Siersc pieska 24.01.11, 20:22
        siersc jest i zawsze bedzie. ja rano wstaje, zmieniam pieluche, robie sniadanie i zaraz po sniadaniu odkurzam, drugi raz okolo 17 od paru dni, bo psa cialo juz chyba czuje wiosne...

u nas poslanie psa to teren zamkiety dla dziecka, ale pies spi tez na "naszym" dywanie i tam dziecku pozwalam wchodzic, bo pies nie wyglada na zbuntowanego pzreciw temu. nie pozwlaam tylko kiedy pies spi. natomiast jest obopolny zakaz dotykania nieswoich zabawek, ktory dziecko zaczyna powoli lamac czestujac psa swoimi. ile sie da piluje zeby pies sluchal mojego "zostaw", a nie dzieciecego gestu "prosze bardzo". na razie udaje sie utrzymac zakaz zagladania do psiej miski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka