stanma 26.04.04, 17:38 OD KIEDY WASZE POCIECHY WSADZAŁYSCIE DO CHODACZKA?CZY TO DOBRY POMYSŁ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lch74 Re: CHODAK 26.04.04, 22:43 Witam Jeśli pytasz o chodzik, to najlepiej nigdy nie wsadzaj do niego swojego bobasa. Te kilka chwil twojego spokoju nie jest warte ryzyka wyrządzonych szkód. Po pierwsze chodzik uczy i utrwala wadliwą postawę przy chodzeniu: ciało pochylone do przodu i odpychanie się paluszkami - ma to niewiele wspólnego z prawdziwym chodzeniem. Po drugie w takim chodzikowym chodzeniu biorą udział nie te mięśnie co trzeba. Po trzecie chodzik może być przyczyną zwyrodnień kręgosłupa, bioderek i nóżek. Mogą się utrwalić złe nawyki jak chodzenie na paluszkach lub stawianie stóp do środka, a złych nawyków baaardzo trudno sie pozbyć. Odradzam, a zresztą wystarczy, że zapytasz dobrego ortopedy i zobaczysz co odpowie. Po czwarte po co na siłę przyspieszać przyjmowanie przez dziecko postawy pionowej, jak będzie gotowe, to zacznie samo stawać i wreszcie po wielu próbach chodzić. Dzieci wsadzane do chodzika przeważnie omijają etap raczkowania, który jest potrzebny do prawidłowego rozwoju i wzmocnienia kręgosłupa i mięśni oraz przygotowuje do przyjęcia postawy wyprostowanej. Mój synek raczkuje i właśnie od 4 dni sam wstaje (dziś skończył 8 miesięcy). Wszędzie go pełno i latam za nim w tą i spowrotem, próbuję uchronić przed upadkami ale myślę, że sam niedługo załapie jak asekurować głowę podczas upadku. Mimo mojego zmęczenia ciągłą uwagą wiem, że to są najpiękniejsze chwile i więcej się nie powtórzą a będzie co wspominać A napewno głęboko przeżyję jego pierwsze samodzielne kroki)) Pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
bzeebze Re: CHODAK 26.04.04, 23:05 do mądrości Ich74 dodam jeszcze, że przez zaburzenie procesu pionizacji sprzyja pogłębieniu dysleksji, powoduje złą koordynację przez którą dzieci "pochodzikowe" są wyjątkowo narażone na urazy i ciągle się o coś obijają - na takie ostrzezenia ostatnio się natknęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: CHODAK 27.04.04, 09:40 Nam ortopeda powiedział : żadnych chodzików! Dziecko samo ma naturalnie zacząć chodzić! ewa2233 Odpowiedz Link Zgłoś