Dodaj do ulubionych

straszny płaczek !!!

28.04.04, 07:45
kochane eMamy, czy wasze dzidzie też tak płaczą? mój synek (8 tyg, pierwsze
dziecko, więc dlatego tyle wątpliwoścismile płacze właściwie na okrągło. nie
wiem, czy to forma odreagowywania się, czy coś jest nie tak. płacze (a
właściwie wrzeszczy), kiedy jest zmęczony czy głodny, przewijany, kąpany,
ubierany, itd. strasznie trudno mu pomóc, bo pomimo, iż jest np. głodny, to
nie chce cyca - wypluwa, pręży się. dopiero jak się wywrzeszczy i zaśnie,
można go nakarmić. to samo z zasypianiem - jak nie uśnie przy cycu, to potem
jest problem - wrzeszczy i nie da się utulić, ani kołysaniem, ani śpiewaniem.
musi się wypłakać i dopiero wtedy śpi. strasnie to wszystko wykończające,
taki ciągły wrzask sad(( do tego przez cały czas muszę go nosić na rękach,
nawet jak na chwilę usiądę, to skubany zaraz się orientuje i włącza syrenę.
padam na nos, bo oprocz tego mój synek bije rekordy w niespaniu - w dzień 2
godz na spacerze, potem dopiero około 17-18 na jakąś godzinkę, jak padnie ze
zmęczenia, wreszcie o 21 po kąpieli, w nocy jedzenie co 2 godz z zegarkiem w
ręku i pobudka o 4-5. strasznie jestem zmęczona, a na dodatek wczoraj cos mi
strzeliło w kręgosłupie(to od noszenoia wózka i malego)i ledwo chodzę sad((
buuu, czy moje dziecko kiedyś przestanie płakać i choć na chwilę się sobą
zajmie??? pzrepraszam, że takie długie, ale musiałam się wyżalić.
Obserwuj wątek
    • tynia3 Re: straszny płaczek !!! 28.04.04, 08:34
      Wiesz... wygląda to jak kolka. Jeśli tak, to spróbuj następującego sposobu: U
      nas na kolki absolutnie NIC nie pomagało. Dopiero farmaceutka poradziła, aby
      zakupić w sklepie z art. medycznymi cewniki, majace posłużyć za rurki do
      odgazowywania niemowlaka. Do tego koniecznie stosować należy Gripe Water. I
      przeszło jak ręką odjął!!! Mały pił Grope Water chętnie wink i nie protestował
      przy wkładaniu rurki w pupcię. A gazy odchodziły jak szalone wink! Kolki
      przestały być naszym problemem, a z czasem przeszły zupełnie. Radzę też
      przeanalizować własną dietę (nas np. "załatwiło" kilka plasterków zjedzonego
      przeze mnie pomidora - dziś wiadomo, ze sama tam o tej porze chemia ;-().
      A tak na marginesie, córka mojej koleżanki nie mogła po prostu jeść mleka z
      piersi. Poradź się także w tej sprawie pediatry. Pozdrawiam. Marta.
    • mama-suzi Re: straszny płaczek !!! 28.04.04, 09:37
      moje dziecko gdzieś od 8 tyg. zaczęło się interesować światem. Dziękuję komuś
      kto wymyślił bujany fotelik z pałąkiem na zabawki. Mała potrafi 20-30 min.
      oglądać ulubionego lewka. Może spróbuj. Musi być lepiej.
      monika mama Zuzi 11 tyg.
    • renpul Re: straszny płaczek !!! 28.04.04, 10:18
      Tynia ma rację mały może mieć kolki. Z moim małym było podobnie (może nie aż
      tak bo kąpać i przebierać się lubi). Mówisz, żę dziecko się pręży - tak jest
      przy kolkach. My stosowaliśmy debridat, koperek włoski (podobno na kolki
      alergiczne nic nie pomaga), zmienaliśmy mleko (bo jest na butli) ale niestety
      kolki czasem bywają objawem alergii i tak się u nas okazało - małego w końcu
      wysypało i musieliśmy przejść na nutramigen. Jeżeli karmisz piersią to spróbój
      zastosować dietę (nie pij mleka i jego przetworów przez jakiś czas, podobno
      wołowiny też i nic co z krową miało coś wspólne)tylko czymś musisz uzupełnić
      sobie wapń i niedobory z braku mleka w diecie nie znam się ale poradź się
      lekarza lub dzietetyka lub poszukaj coś o diecie mam alergików. Jak nastąpi
      poprawa to znaczy, żę coś jest z tolerancją mleka krowiego i najprawdopodobniej
      czekałaby cię dieta. Nie martw się na zapas podobno te alergie "leczone dietą)
      przechodzą gdy dojrzewa układ trawienny dziecka. Pozdrawiam.
      Życzę żęby wszystko było w porządku.
    • osmag Re: straszny płaczek !!! 28.04.04, 18:21
      A mnie niestety wygląda to nieco poważniej i zasięgnęłabym na Twoim miejscu
      również opinii u neurologa.Przy kolkach płacz nie trwa cały dzień a maleństwo
      ma wyraźne problemy. W tym wieku układ nerwowy jest jeszcze niedojrzały ,ale
      to wygląda na głebszy problem ,który ja ewentualnie bym wykluczyła.
      Czasami wystarczy terapia aby dziecku i mamie pomóc( on też bardzo się z tym
      problemem męczy)
    • kasia.tycz Re: straszny płaczek !!! 28.04.04, 19:24
      T o moga byc kolki, ale rowniez na przyklad reflux. Wtedy tez dziecko bardzo
      sie prezy, jest glodne ale nie chce jesc bo go boli. Wtedy trzeba pilnowac
      swojej diety, i przeczekac. Bo i kolki, i reflux z wiekiem mijaja. Na jedno i
      drugie nie ma skutecznego lekarstwa. U kazdego dziecka dziala co innego.
      Napewno nie trzeba odstawiac od piersi, poniewaz zadno dziecko nie jest
      uczulone na pokarm matki. Najwyzej matka musi zminic swoja diete, i przed
      kazdym karmieniem zciaga sie troszke tego pierwszego wodnistego mleka ktore
      zawiera laktoze. Reszta jest OK.
      Jak odstawienie produktow mlecznych nie pomoze (efekty beda widoczne dopiero po
      kilku dniach), to wtedy powinnas udac sie z dzieckiem na konsultacje i kontrole
      do pediatry.

Dlaczego dziecko płacze
      Płacz jest głównym sposobem porozumiewania się noworodka i niemowlęcia z
      otoczeniem. Płacz niemowlęcia jest zróżnicowany: jeden wyraża głód, inny ból,
      inny zmęczenie. Różnice są bardzo subtelne, więc nie wszyscy rodzice potrafią
      to odróżniać i często niesłusznie interpretują każdy płacz, jako oznakę głodu.
      A jak wiadomo przyczyn płaczu w tym wieku jest bardzo dużo.

Dziecko może płakać, bo:

chce ssać pierś
      jest zmęczone
      jest przegrzane
      jest zmarznięte
      ma oddać gazy
      potrzebuje odbić połknięte powietrze
      boli go brzuszek lub inna część ciała
      uwiera je guzik lub suwak
      źle znosi bezruch łóżeczka
      potrzebuje kontaktu z mamą
      przestraszyło się hałasu, nagłego potrząśnięcia wózkiem, przewijakiem itp.
      Prawidłowego rozpoznawania przyczyn płaczu małego niemowlęcia nabywa się wraz z
      doświadczeniem. Przy pierwszym dziecku jest to bardzo trudne, przy kolejnych
      dzieciach staje się prostsze. Błędna interpretacja niejednokrotnie prowadzi do
      niepotrzebnego dokarmiania sztuczną mieszanką i jest jedną z przyczyn skracania
      okresu karmienia piersią.

PORADA:

Jeśli Twoje dziecko dużo płacze, najpierw rozważ wszystkie możliwości podane
      wyżej, a dopiero potem pomyśl o poważniejszych przyczynach.

Dr Magdalena Nehring - Gugulska

Kolka to nagły napad trudnego do ukojenia płaczu połączonego z prężeniem się,
      podkurczaniem nóżek, wzdęciem brzuszka oraz często odmową ssania piersi. Budzi
      przestrach rodziców, zwłaszcza że może trwać nawet kilka godzin. Dzieci
      cierpiące z powodu kolki rozwijają się bardzo dobrze i prawidłowo przybierają
      na wadze. W innych porach dnia są spokojne, zadowolone i aktywne.

Co robić:

Być razem z dzieckiem, tulić, kołysać, śpiewać....
      Dać dziecko do ponoszenia ojcu lub innej osobie
      Nosić dziecko w pozycji, która przynosi ulgę - na brzuszku; na ramieniu; na
      przedramieniu brzuszkiem do dołu; z głową opartą o dłoń lub zagięcie łokciowe i
      in.
      Proponować pierś, bo ssanie może go ukoi...
      Nie należy karmić na siłę dziecka mającego kolkę
      Jeśli pokarm wypływa z piersi bardzo szybko trzeba odciągnąć odrobinę pokarmu
      przed karmieniem
      Masować brzuszek ruchami okrężnymi, robić nań ciepłe okłady.
      Pamiętać, aby dziecko odbiło po karmieniu.
      Należy przeanalizować swoją dietę, a nawet wyeliminować podejrzane produkty
      (Alergia)
      Pić napar z kopru włoskiego z rumiankiem i melisą
      Dziecku można podawać łyżeczką “Gripe water”
      NAJCZĘSTSZE BŁĘDY:

Panika, nerwowa atmosfera.
      Podanie butelki z mieszanką

Dr Magdalena Nehring - Gugulska

--------------------------------------------------------------------------------
      © Copyright 2000 by Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią.
      Wszystkie prawa zastrzeżone. Publikacja jakichkolwiek materiałów
      zamieszczonych w tym serwisie możliwa wyłącznie za zgodą KUKP
    • zzztop Re: straszny płaczek !!! 28.04.04, 19:59
      jak tu Ci nikt nie pomoze, to bede sklonna zmywac Ci przez tydzien naczynia

forum homeopatia forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • mysz78 Re: straszny płaczek !!! 29.04.04, 07:18
        Kochane jesteście !!! Nadal ciągle płacze, ale myślę, że może taki nerwowy juz
        jest ??? Kolkę ma czasem, ale wtedy wygląda inaczej, no i suszarka pomaga smile))
        Poza tym regularnie dajemy gripe water, ja jestem na diecie "nic" - 11 kg w 5
        tyg. Mały jest przebadany dokumentnie, bo tez myslałam, ze to coś powaznego -
        laryngolog, nerki, usg główki... On tak strasznie nerwowo reaguje na wszystko -
        za wolno rozpinam stanik do karmienia, albo wytrę mu buźkę lub ubieram, i juz
        jest wrzask...Moze taki charakter juz ma ??? Wczoraj się dowiedziałam, ze
        niewiele starszy synek znajomych przesypia całą noc, buuuu - a my się karmimy
        co 2 godz, a dokładniej gryziemy i plujemy cycem na zmianę. Zzztop -chętnie
        przyjmuję propozycję mycia naczyń, bo siedzę sama w domu cały dzień i wszystko
        leży odłogiem...
        • stufka1 Re: straszny płaczek !!! 29.04.04, 07:54
          Jakbym czytala o mojej Oliwce jak byla taka malutka jak Twoj syneksmileTo
          samo.....wieczny wrzask, prezenie sie (przy tym bylam niezle podrapana),
          rekordy w niespaniu, calodzienne i calonocen bujanie na rekach (czego skutki
          moj kregoslup odczuwa do dzis), glod ale jednoczesnie odrzucanie cyca, itd.
          itp. Naprawde wiem co przechodzisz i nie zazdroszcze Ci!Ale....na kolki pomogl
          SAB, na glod dokarmianie buteleczka (mala byla leniuszkiem i denerwowala sie
          jak jej wolno z cycusia lecialo mleczko a jak sobie dopila z buteleczki do
          zasypiala blogo w 15 sekundsmile).Zastosowalam rowniez (oczywiscie na zlecenie
          lekarza) Diphergan.Minimalne ilosci ale poskutkowalo tym, ze dziecko sie
          wyciszylo i w koncu troche wyspalo, czym ulzylam i jej i sobie. Wiem, ze sa
          rozne opinie na ten temat ale uwierzcie mi, ze dziecko jak sie wyspalo bylo o
          wiele spokojniejsze i pogodniejsze. I zyje do dzisiaj i ma sie dobrze!!!smile)
          Zadnych skutkow ubocznych dzialania Dipherganu. Lekarz mi powiedzial, ze
          dziecko ma po prostu taki charakter, a do tego jeszcze nierozwiniety uklad
          nerwowy i draznic moze go doslownie wszystko!!!!Nawet szum wody, czy metka przy
          ubranku, czy cokolwiek innego. Dzis wiem, ze tak bylo faktycznie (oprocz tego,
          ze mala byla pewnie tez troszke glodna, ale na szczescie szybko sie domyslilam
          o co chodzi i podalam oprocz cycusia butelke). Dzisiaj moja Oliwka ma 7,5
          miesiaca i jest chyba najpogodniejszym i najweselszym dzieckiem na swieciesmile)
          Bawi sie, rozrabia, smieje do rozpuku az jej tchu brakuje!smileCzesto dostaje
          nawet od smiechu czkawki!smileNo i spi sobie 2 razy w dzien i cala noc od godz 19
          do 7 rano!Wynagradz mi pierwsze trzy miesiace naszej wspolnej "drogi przez
          meke"smile
          Mysle, ze z Twoim synkiem jest podobnie (skoro wykluczylas wszystkie mozliwe
          choroby). To napewno minie i musisz uzbroic sie w cierpliwosc (chociaz wiem, ze
          trudno, bo mi tez wydawalo sie, ze to sie nigdy nie skonczy!)
          Powodzenia i duzo cierpliwosci!

Madzia i Olisia
    • gniszka Re: straszny płaczek !!! 29.04.04, 17:13
      Cześć
      Przede wszystkim skontroluj wagę dziecka być moze się nie najada Twoim mlekiem
      tak przyczyna miała miejsce u mojej przyjaciółki dziecko przez 1,5 mca
      przybrało na wadze 500 g i ciagle krzyczało dzień noc.Oni oczywiście myśleli że
      to kolka więc grane były herbatki z kopru lub Plantex dziecko wtedy uzupełniało
      zapasy cukru i usypiało.Ale po przebudzeniu koncert się zacznał.Za moją namową
      zaczęli dokarmiać dziecko Bebikiem Omneo 1 to takie mleko które zapobiega
      kolkom.Nie rezygnowali przy tym z piersi i tak jest do dziś.Dziecko przestalo
      płakać krzyczy tylko jak go coś naprawdę denerwuje lub boli.Jest pogodne
      otwarte na zabawę.Dziś ma piaty miesiac waży ponad 7 kg jest super -życzę
      powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka