Dodaj do ulubionych

Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy :D

07.03.11, 08:43
Drogie mamy smile
Mam półtoramiesięczną córeczkę. Mała karmiona piersią była niestety tylko 2 tygodnie później zaczęliśmy poszukiwania mleka idealnego i zaczęły się problemy. Początkowo dawałam jej bebiko,ale córka ulewała sporo pokarmu po karmieniu. Za namową lekarza zmieniłam mleko na Enfamil AR (zagęszczone) niestety po jakimś czasie dostała zatwardzeń przy robieniu kupki bardzo płakała,prężyła się kupki były twarde i zbite. Sytuacja taka trwała około dwóch tygodni. W międzyczasie wypróbowaliśmy Espumisan, Debradit i Esputicon. Znowu zmiana mleka tym razem Bebilon dla dzieci z zaparciami. Kupkę robi rzadką raz na dwa dni. Jednak w ciągu dnia puszcza sporo brzydko pachnących bączków przy których się pręży, robi się czerwona. Najgorzej jest kiedy stara się zasnąć i wtedy ma takie napady co 5-10 minut,które ją wybudzają ze snu płacze i wierzga nóżkami,a my nie wiemy co robić. W nocy córka śpi niekiedy z nami gdyż wstawanie do niej co 5 minut przez dwie czy trzy godziny jest wykańczające. Nie działa kołysanie tulenie czy śpiewanie. Co o tym myślicie ? Lekarz twierdzi,że z czasem jej przejdzie a ja już nie mam sił. Są dni,że nie śpi po 4-5 godzin.
Obserwuj wątek
    • bluemka78 Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 07.03.11, 09:58
      Tak to juz jest z malymi dziecmi, ze maja problemy brzuszkowe. Mozna jedynie pomagac kroplami, masowaniem brzuszka i pozycja na brzuszku. Przejscie na mm moglo tez byc przyczyna poglebienia sie problemow.
    • marlesek Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 07.03.11, 10:33
      ja ma 3,5 miesieczna coreczke od samego poczatku jest karmiona mm i przeszlismy rozne mleka teraz karmimy nanem ijest wszystko ok z tym ze lekarz zalecil nam raz dzienie dodawanie biogai i jest rewelacyjnie nie wiemy co to kolka kupki robi sredni raz dwa razy dziennie baczki puszcza i to duuuuzo ale dzieki temu nei ma problemow z brzuszkiem. moze powinans tez dodawac biogaje lub cos podobnego do mleka.
      • misiaczek187 Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 07.03.11, 10:46
        Czy takie objawy mogą być symptomem nietolerancji laktozy ? Lekarz zapisał Nutramigen tak na wszelki wypadek gdyby nie przeszło jednak sama już nie wiem czy go podawać.
        • olgaaa1 Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 08.03.11, 10:33
          Widze, że masz te same problemy co ja.
          Po pierwsze z doświadczenia Ci powiem, za dużo tych mleczek jak na takie maleństwo.
          Dziecko musi mieć czas, aby przyzwyczaić się do mleka.
          Niektorym dzieciom bączki bardzo przeszkadzają, tak samo jak robienie kupki, nazywa się to dyschezją, przechodzi po 6 mieiącach, dziecko nie kontroluje mięsni brzucha i nie wie co się dzieje i stad ten płacz. Bąki śmierdzące oznaczają, że idzie kupka. U nas na wyregulowane kupki pomogła woda koperkowa. Dobrze, że puszcza bączki, lepsze bąki, niż kolka-możesx mi wierzyć przeszłam jedno i drugie smile
          Takie maluchy mają problemy z trawieniem laktozy, jedne sobie z tym radzą lepiej, inne gorzej.
          Dziwie się, że lekarz już poleciał z taką bomba jaką jest Nutramigen:
          1. po pierwsze mała może nie chcieć teo pić, bo smakuje jak pasza, a z tego co napisalaś piła słodkie mleczka.
          2. Zaczyna się od bebilon pepti.
          Nam odpowiada tylko to mleko, kazde inne powoduje biegunke.
          a próbowałaś np. bobotica?
          • elunia29 Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 08.03.11, 11:28
            A mnie zastanawia dlaczego tak szybko zakończyłaś karmienie piersią, bo to jest mleko idealne. Nie należę do osób, które gardzą sztucznym mlekiem, ale jako matka dwóch synów zawsze zadaję sobie pytanie dlaczego tak wcześnie kobiety odstawiają dziecko. (pomijając oczywiście fakt jeśli ktoś po prostu nie chce karmić piersią)
            • olgaaa1 Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 08.03.11, 13:15
              elunia29, nie wiem jak jest w przypadku autorki wątku, ale u mnie zadecydowało dziecko, ja za to przypłaciłam zdrowiem, byłam wykończona zmuszaniem dziecka do piersi, gdy ono wolalo szybko i bez męczenia butelkę. Pierwszą butelkę dostała po cc, kolejną jak leżała w szpitalu na żółtaczke i poszło. W Polsce mówi się tyle o amieniu piersią, za to w szpitalu robią co chcą, nikt się nawet mnie nie zapytał czy zgadzam się na podanie butelki.
              • elunia29 Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 08.03.11, 16:24
                Moja szwagierka urodziła wcześniaka, codziennie przez dwa miesiące woziła ściągane mleko do szpitala - nie każdej z nas z nas by się tak chciało, łatwiej podać sztuczne, ale ona wolała mieć pewność, że daje małej to co najlepsze.
                • olgaaa1 Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 08.03.11, 20:08
                  elunia...uwielbiam takie laski jak ty, jak grochem o ściane.
                  szok normalnie, swój pogląd i zero innego.
                  • elunia29 Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 09.03.11, 18:35
                    Nie zgadzam się, ja nikomu niczego nie narzucam, wręcz przeciwnie nie każda musi być "matką polką", ale pokazuję inne możliwości niż od razu sztuczne mleko. Jeśli dziecko nie akceptuje piersi mleko można ściągać i podawać butelką. Chodzi oto, że to jest idealne mleko dla dziecka, mój syn też w szpitalu dostał sztuczne i tragedii nie było. Mój pogląd jest taki, że warto czasami się potrudzić by później było łatwiej, ale nikogo do tego nie zmuszam.
    • izab23 Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 08.03.11, 14:05
      Witam
      Smierdzace kupki u Twojej córci spowodowane są mlekiem bebilon comfort. My tez przeszlismy przez kilka mlek i rzeczywiscie po tym kupki mojej córeczki byly zielone, wodniste i smierdzace, a o bączkach nie wspomne.
      Teraz nasza córeczka ma 4 m-ce, jest o wiele lepiej. Początki były okropne, mała prężyła sie, płakała, potrafiła tak od 18.00 do 1.00. Najgorzej było podczas karmienia i po nim, czasami pomagała suszarka. Nie pomagal infacol, colief, espumisan,herbatki. W dodatku stwierdzono u niej reflux. Teraz też zdarzają się dni kiedy wieczorami płacze tak mocno, że nie można jej uspokoic. Ale na szczeście nie zdarza się to często. Myśle, że u Twojej córci tez tak będzie, że ma niedojrzały układ pokarmowy i z czasem samo przejdzie. Może nawet szybciejsmile
      Pozdrawiam i trzymam kciukismile
      • misiaczek187 Re: Problemy z brzuszkiem :( dylemat młodej mamy 09.03.11, 08:52
        Nie karmię z powodów zdrowotnych karmiłam tylko 2 czy 3 tygodnie sad
        Co do Nutramigenu mała wypiła całość bez większych sensacji więc widać smak jej nie przeszkadza smile z brzuszkiem jest trochę lepiej może faktycznie to po prostu niedojrzały układ pokarmowy i minie jej z czasem mam nadzieję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka