monikaaleksandra 10.03.11, 18:29 Przeczytaj ten artykuł: www.wegetarianie.pl/Article1099.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lapwing123 Monika gdzie byłas? 10.03.11, 18:37 brakowało nam Cię tutaj. Dawno nie zaglądałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
douglas.beauty Re: Też się stęskniłam za moniką :P n/t 10.03.11, 19:05 i jak zwykle jakies pozal sie boze artykuliki z internetu jako zrodla... Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 10.03.11, 19:28 Kobieto,może idź chłopu dobrze zrób.Będzie z ciebie jakiś pożytek. Odpowiedz Link Zgłoś
siisiiii Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 10.03.11, 20:51 wiesz, może lepiej idź nakarm swoje dzieci swym cudownym mlekiem, najlepiej wszystkie jednocześnie, a nie wklejaj na forum kolejnych "mądrości"... Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 06:57 po lebkach zaczelam czytac ten "artykul" ale jak zaczelam i oko moje padlo na twierdzenie ze na osteoporoze najbardziej zarazeni sa ludzie w USA, Europie i Kanadzie to zwatpilam, bo pewnie wszyscy w Afryce, Ameryce Pld i Azjii sa badani pod tym wzgledem bardzo szczegolowo Monikoaleksandro racz uswiadamiac swoich najblizszych a nie matki na forum. Twierdzenie ze nie mamy 4 zoladkow jak krowy tez jest bardzo do mnie trafiajace, wszakze musimy jest siano, slome abysmy potrzebowali takiego organu, no i przezuwamy jak krowy... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 07:23 "Twierdzenie ze nie mamy 4 żołądków jak krowy tez jest bardzo do mnie trafiające, wszakże musimy jeść siano, słomę abyśmy potrzebowali takiego organu, no i przeżuwamy jak krowy..." hehehhe Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 07:44 ... no chyba, ze monikaaleksandra twierdzi, ze te 4 zoladki po to sa, by mleko trawic ... Tak, jak w zgadywance: co krowa pije? Mleko? Jak sie nie wie, co sie mysli, to sie mysli, co sie da... Odpowiedz Link Zgłoś
lenka0901 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 12.03.11, 22:49 dziewczyno uwielbiam twoje posty! a jeszcze bardziej odpowiedzi...zawsze sie tak usmieje ) no a ten artykul to naprawde dramatyczny!!! ... jak to bylo w tym filmie???...jakby glupota fruwac umiala to bys moniko jak ta biala golebica... Odpowiedz Link Zgłoś
mmonikamm Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 07:31 jej czego Wy się tak czepiacie tego mleka. ja odkąd pamiętam pije mleko od krowy mimo że jak byłam mała miałam skazę białkową. Średnio kupowało się po 3 litry dziennie (piliśmy razem z bratem) i ani kopyta mi nie urosły ani nie mucze mimo że jestem "krówką dojna" dla mojego dziecka. przeczytałam urywek z artykułu że niby mleko osłabia kości dziwne dlaczego nigdy niczego nie miałam złamanego choć okazje były nie jedne. nawet w ciąży potrafiłam wypić średnio litr dziennie i żyje i moje dziecko także. zamierzam dalej pić mleko i podawać je również w przyszłości dziecku bez obawy że wyrosną mu kopyta albo że przeżuci się na trawę. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: ale masakra... 11.03.11, 09:24 no tak a nasi rodzice wychowani tylko na takim mleku Słyszałam,że twoje mleko jest"sławne"może powinnismy pijać tylko mleko od Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
siisiiii Re: ale masakra... 11.03.11, 09:42 może zacznie sprzedawać? np do wyrobu słynnych już lodów. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: ale masakra... 11.03.11, 11:05 Przestańcie krakać, bo jak się sprawdzi, to inteligencja u wielu ucierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 10:41 Już lobby butelkowe w natarciu. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 11:02 No coś ty! Nawet gdyby monika nagle napisała, że butelka i mm rulez (nigdy nie wiadomo ), też byłabym w opozycji. Btw, mleka krowiego nie piję, choć jako niemowlak karmiona byłam niebieskim i nic mi nie było. Teraz po krowim mam sraczkę jak stąd do Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 11:10 A jakby monika napisała cokolwiek to tez byś była w opozycji? Bo odnoszę takie wrażenie, że większość tu się odezwała, bo autorką jest monika. Faktem jest, że nie powinno się przed roczkiem podawać krowiego (a chyba znajdujemy się na forum Niemowlę, czyli dla dzieci do roczku), od tego jest mm jeśli już. I chyba taki był cel moniki, aby uświadomić inne matki. Trafnie czy nietrafnie, ale dobre intencje miała Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 11:18 jasne, że tak - bo to się zwyczajnie już nudne zrobiło - ileż można? żeby się ona chociaż w innych tematach poudzielała... Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 12:01 lapwing123 napisała: > A jakby monika napisała cokolwiek to tez byś była w opozycji? Bo odnoszę taki > e wrażenie, że większość tu się odezwała, bo autorką jest monika. A ja nie znam jej zadnych wypowiedziO jej" cudownym "mleku wiem niejako z sygnaturki(nawet nie wiem czyjej ) > > Faktem jest, że nie powinno się przed roczkiem podawać krowiego (a chyba znajdu > jemy się na forum Niemowlę, czyli dla dzieci do roczku), od tego jest mm jeśli > już. I chyba taki był cel moniki, aby uświadomić inne matki. Trafnie czy nietra > fnie, ale dobre intencje miała Kto powiedzia,ł ze jest faktem???Zapytaj rodziców jakim mlekiem byli karmieni,bo pewnie nie MM.A jak nie twoi to znajomi rodzicow.Pozaty znam wiele mam karmiacych niemowlaki krowim mlekiem przy czy zaliczam sie do takich ja,moje rodzenstwo,kuzynostwo a teraz wiele dzieci moich kolezanek.zyje i ma sie dobrze.ZERO,zero! jakiejkolwiek nietolerancji na mleko krowie czy alergii. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 13:46 przecież ona pisze tylko o mleku albo robalach nie sposób mieć mdłości od nadmiaru jej mądrości.. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 12.03.11, 21:34 A mm to niby co jest? Krowa... Nawet cudowny Nutramigen to hydrolizat krowiej kazeiny, a Pepti- białek serwatkowych mleka krowiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka0901 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 12.03.11, 22:59 no oczwiscie! bo to forum dla matek niepelnosprawnych umyslowo jest... i pamietajcie, nie wolno karmic mlekiem przed pierwszym rokiem zycia!!! i plynem do prania i do naczyn tez nie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lenka0901 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 12.03.11, 23:03 ach sorry... to miala byc odpowiedz do lapwing123 Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 11:15 ... no ja tez mam Mo mam wtorna nietolerancje laktozy. Z mleka i jego przetworow (jak monikaaleksandra) bynajmniej nie rezygnuje: kupuje bezlaktozowe i pasuje! I do kibla nie latam juz od paru ladnych lat Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 11:53 lapwing123 napisała: > Już lobby butelkowe w natarciu. przepraszam ale ja KP Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 13:48 ja tez karmilam piersia i nie przeszkadzalo mi i nie przeszkadza pic mleko. Ale oczywiscie nie wszyscy musza pic mleko, jezeli nie chca, lub nie moga. Moj siostrzeniec jest jednym z nich, no ale on dzis jest mezczyzna 19 letnim , pamietam jak byl maly wszyscy wmuszali w niego mleko, a dziecko robilo wszystko aby nie pic, no i pewnego dnia babcie osiagnely sukces i wepchnely w niego mleko, ktore on za chwile zwymiotowal. Wiec zgadzam sie , sa ludzie ktorzy nie toleruja, ale nie znaczy to ze maja misje aby ustrzec caly swiat przed mlekiem Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 18:14 monikaaleksandra wiem ze chcesz dobrze i zgadzam sie z toba, ale uswiadamiac gawiedz to bardzo niewdzieczne zajecie co potwierdzaja durne komentarze ponizej twojego... Osobiscie odstawilam produkty mleczne i czuje sie o niebo lepiej od tego czasu! Mleko krowie nie jest dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aretahebanowska Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 19:57 > Osobiscie odstawilam produkty mleczne i czuje sie o niebo lepiej od tego czasu! > Mleko krowie nie jest dla ludzi. Nie - "nie dla ludzi" - tylko nie dla Ciebie. To, że Ty nie możesz/nie chcesz, nie znaczy, że wszyscy tak mają. Mnie nie szkodzi. Ja nie jestem ludź? Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 19:58 i z tego powodu ze ty odstawilas produkty mleczna smiesz jedzacych prod mleczne nazywac gawiedzia! Ciekawa interpretacja . Jestes zalosna, jak dla mnie mozesz odstawic sobie jeszcze co tylko chcesz, naprawde mi to zwisa Odpowiedz Link Zgłoś
kurczerumiane Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 20:18 Wasza agresja siega juz szczytu! Przed chwila przeczytala watek o wyjmowaniu dziecka z fotelika. To sie nie miesci w glowie. Sama szumowina sie tu zebrala. Nie znam innego tak agresywnego forum, naprawde! Ciekawa jestem, co to za paniusie tak naprawde przed tymi komputerami siedza (siano w butach, woda w glowie i tak wysokie niezadowolenie ze swojego zalosnego zycia, ze jedyne na co ich stac, to opluwanie innych jak tylko znajdzie sie ku temu jakakolwiek okazja), mamuski zasrane! Czlowiek przeczyta kilka wpisow, niewazne na jaki temat, i sie po prostu ulewa! Chamski polski narod z chamskimi mamuskami, ktore od malego wpajaja dzieciom swoja agresywnosc, niezadowolenie, glupote, brak rozsadku, kultury, wiedzy - w tym zasad ortografii wlasnej ojczystej mowy!- i wielu innych istotnych w zyciu spolecznym elementow. Chore idiotki, nic wiecej. To byl moj ostatni raz, kiedy weszlam na to chore i ociekajace nienawiscia forum. Zegnam Panie i zycze mielgo obrzucania sie gownem. (tak na marginesie, to nie rozumiem, dlaczego administratorzy tego forum jeszcze go nie zamkneli!). Do autorki watku i innych: W tym zacofanym kraju z jeszcze bardziej zacofanymi ludzi tego typu informacje nie osiagaja istotnych zakatkow tych polmozgow. A wiec nie przejmuj sie i Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 20:29 kurczerumiane napisała: > Wasza agresja siega juz szczytu! tjaaaaa, przeczytaj jeszcze raz swój post, i jeszcze raz, i jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 23:46 miska_malcova napisała: > kurczerumiane napisała: > > > Wasza agresja siega juz szczytu! > > tjaaaaa, przeczytaj jeszcze raz swój post, i jeszcze raz, i jeszcze raz... Ależ dokładnieeee,przeczytaj to sie może dowiesz,że chyba o sobie pisalaś? > > Odpowiedz Link Zgłoś
aretahebanowska Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 20:36 To było do mnie? Ja tu chyba nikogo nie obrażałam. A co do wiedzy, to chętnie podyskutuję. O faktach, a nie o bajkach. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 22:08 ... uuuu .... gestresst heute? " Chamski polski narod z chamskimi mamuskami, ktore od malego wpajaja dzieciom swoja agresywnosc, niezadowolenie, glupote, brak rozsadku, kultury, wiedzy ..." O, wlasnie trafnie siebie opisalas Nic dodac, nic ujac Hast du solche Erziehung auch genossen? Sprichst du aus eigener Erfahrung? Ich stelle nur Vermutungen an: nicht weit fällt der Apfel vom Stamm ... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 12.03.11, 21:41 Sama szumowina sie tu zebrala. (siano w butach, woda w glowie , mamusk > i zasrane! Chamski polski narod z chamskimi mamuskami, ktore od malego wpajaja > dzieciom swoja agresywnosc, niezadowolenie, glupote, brak rozsadku, kultury, w > iedzy -. Chore idiotki, nic wiecej. W tym zacofanym kraju z jeszcze bardziej zacofanymi > ludzi tego typu informacje nie osiagaja istotnych zakatkow tych polmozgow. Za to Ty błysnęłaś kulturą, taktem i delikatnością wypowiedzi. I szacunkiem dla własnego kraju. Gratulacje. Zostałaś niniejszym moją wyrocznią w powyższych kwestiach, będę się od teraz na Tobie wzorować. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 23:44 ma_dre napisała: > monikaaleksandra wiem ze chcesz dobrze i zgadzam sie z toba, ale uswiadamiac ga > wiedz to bardzo niewdzieczne zajecie co potwierdzaja durne komentarze pon > izej twojego... > Osobiscie odstawilam produkty mleczne i czuje sie o niebo lepiej od tego czasu! > Mleko krowie nie jest dla ludzi. Ty sama jestes gawiedź....Co wiesz o mleku krowim czego my nie wiemy?hm? Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: ma_dre 12.03.11, 13:03 Monikaaleksandra podobnie jak lipcowa przyciaga wiele forumek tylko dlatego, że jest niewiarygodna, choćby nie wiem jak wielką prawdę napisała, czy tam zalinkowała. Poza tym jaki autor, takie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 12.03.11, 21:37 > Mleko krowie nie jest dla ludzi. A jajko jest dla kurczaka. Jajka jesz? Miód jest dla pszczelich larw. Miodek jesz? Krówka czy świnka też nie hoduje sobie mięsni tylko po to, żeby zeżarł je człowiek na obiad. Jesz mięso? Marchewka nie rośnie w ziemi powodowana słuszną ideą napchania ludzkiego żoładka. Warzywa jesz? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 11.03.11, 21:06 Wyskoczyłaś jak Filip z konopii. Ten artykuł to żadna sensacja, jest w sieci od conajmniej 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 12.03.11, 22:19 A co mi tam, odniosę się do artykułu... >Ale nie wszyscy medycy tak myślą. Jednym z nich jest doktor Eugeniusz Zbigniew Siwik, >autorytet w dziedzinie ginekologii i położnictwa Cóż, wujek google na hasło Siwik wyrzuca milion kopii powyższego artykułu i reklamy wazektomii. Cóz to więc za "autorytet" w dziedzinie ginekologii, jakie ma właściwie osiągnięcia- nie wiadomo. Specjalizacja w ginekologii również nie wiąże się ze znajomością dietetyki. >musimy pamiętać, że osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w regionach świata o >wysokim spożyciu mleka, np. w Europie Północnej, Kanadzie i USA Rzecz jasna szerokość geograficzna nie ma tu nic do rzeczy? Po drugie- w takiej Afryce na przykład osteoporozy nie ma, bo kobiety nie dożywają 40, tylko umierają z wyniszczenia, głodu lub AIDS. >Zasadniczym powodem sprzeciwu wobec białego eliksiru jest przekonanie, że człowiek, >podobnie jak pozostałe ssaki, przystosowany jest do spożywania mleka tylko w okresie >niemowlęcym. Przekonanie- a gdzie dowody? Z punktu widzenia fizjologii niezależnie od wieku białko jest trawione tak samo, witaminy wchłaniane są tak samo; jedynym punktem , który może ograniczać jest trawienie laktozy. Niemniej jednak enzym ten wydziela się w zależności od podaży mleka, więc pijąc je regularnie stymulujemy wydzielanie laktazy. Nie wszyscy oczywiście doświadczają tego dobrodziejstwa, ale w naszej szerokości geograficznej większośc ludzi wykazuje aktywność enzymu. Reszta może pić mleko ukwaszone, bezlaktozowe lub suplementować enzym. >Mały człowiek nie jest cielęciem, Z tego powodu picie mleka krowiego jest patologią. Człowiek nie jest też kurczakiem, więc jedzenie jajek jest patologią (żółtko to ptasi odpowiednik mleka- to pokarm dla kurzego oseska). >Lekarze z międzynarodowej organizacji LMO twierdzą, że 80 procent ludzkości mleka po >prostu nie trawi. Po pierwsze- nie mleka, tylko cukru mlecznego. Po drugie- 80% to nie są dane dla populacji polskiej. >Do odwiedzenia serwisu, zachęca na swojej stronie internetowej zespół lekarzy III Kliniki >Chorób Dziecięcych Akademii Medycznej w Białymstoku. Szukałam tego apelu- nie znalazłam... >Katarzyna Woleńska jest nauczycielką. Ma 28 lat i koszmarne wspomnienia z dzieciństwa. A ja mam koszmarne wspomnienia związane z podrobami i kaszą gryczaną. To na pewno jest dowodem na to, że są trujące. >Broś nie chce wracać pamięcią do wczesnych lat 90., kiedy kontenery z polskim mlekiem w >proszku służby celne innych krajów uznawały za radioaktywne. A radioaktywne były dlaczego? Z powodu radioaktywnej paszy i trawy? Rzeczywiście, to jest argument za żywieniem się warzywami.... Skoro mleko przefiltrowane przez krowi cycek było radioaktywne, to polska marchew musiała wręcz świecić. >Ale Tomasz Nocuń, internista, ostrzega, że proces pasteryzacji zamienia mleko w zupę pełną >martwych, toksycznych bakterii, które zatruwają organizm. A mięsko i pietruszka, oczywiście jałowe są? >Mleka pije się mało w Afryce, W Afryce pije się brudną wodę z błotnistej kałuży, a średnia długośc życia oscyluje pewnie koło 30- to ma być dla mnie wzór? A jak ktoś ma tam krowę, to się cieszy i mleko żłopie na potęgę. >- Ci ludzie są długowieczni, bo nie znają smaku mleka. A ja myślę, że to z powodu sake. My też powinniśmy pić więcej wódki, to się zakonserwujemy i będziemy żyć wiecznie. >Najwięcej piją mleka Amerykanie i Finowie. I tam notuje się najwięcej przypadków chorych >na serce i cukrzycę. I, oczywiście, przyczyną jest mleko, a nie wpiep... hamburgerów? >Twierdził, że mleko powinno być najwyżej dodatkiem do diety. Wyjątkiem są, według niego, >łatwiej przyswajalne dla człowieka kwaśne produkty mleczne (jogurty, sery) to tam nie ma toksycznej kazeiny? białek powodujących osteoporozę i cukrzycę? >i mleko pełne, prosto od krowy karmionej trawą. Tylko się upewniem- tą radioaktywną, po której mleko uruchamia licznik Geigera? >Skład mleka, podgrzewanego do tak wysokich temperatur budzi wątpliwości. Białko ścina się >i nie wiemy do dziś, jaki może to mieć wpływ na zdrowie. Repetytorium z chemii, klasa 8- czynniki "ścinające" białko- temperatura, kwasy ( w tym żoładkowy), zasady, cośtam jeszcze. Tak, tak, mleko od krówki też się w żoładku ścina. Mleko od krówki gotowane w garnku przez p. Wachowicz również. >- Mitem jest także przekonanie, że mleko zawiera mnóstwo drogocennego wapnia. Znacznie >więcej ma go plaster żółtego sera. A z czego robi się ser? Z amarantusa? > - Ci, którym zależy na zdrowiu dzieci, będą mówić coraz głośniej. Będą mówić o podstępnej >"białej śmierci", Artykuł ma 6 lat i jakoś siedzą cicho... A na ulicach montowane są mlekomaty. >- Zastanawiam się nad pewną kontrakcją. Nad tym, czy nie wytoczyć procesu Kayah i >Lindzie, oskarżając ich o szerzenie kłamliwych i szkodliwych poglądów. OMG, proces za poglądy. Swiat się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
aretahebanowska Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 13.03.11, 00:11 Memphis - to jak kopanie się z koniem. Gwarantuję Ci, że żadna z szanownych dyskutantek nie odpowie na ten post, bo to reguła. Po gruntownej analizie "naukowego artykułu" dyskusja zamiera. Już to przerabiałam, po czym za jakiś czas znowu pojawi się podobny wątek i będzie mielenie tych samych głupot, od początku, z tymi samymi osobami w roli głównej. Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 13.03.11, 12:23 A ja jestem pracownikiem TV, ale z zamilowania chirurgiem amatorem. Z checia udziele wywiadow w prasie medycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
douglas.beauty Memphis90 - dzieki:-) 13.03.11, 17:18 za sprostowanie wiekszosci polprawd i zwyczajnych bzdur w tym artykule. Dodam jeszcze, ze ta slynna masowa nietolerancja laktozy powinna tez dotyczyc mleka ludzkiego bo ono zawiera jej najwiecej ( wiecej niz krowie). Itp. itd... Odpowiedz Link Zgłoś
effusive Re: Zanim podasz dziecku mleko od krowy 12.03.11, 22:31 Myslisz , ze nie mam nic lepszego do roboty?!! Odpowiedz Link Zgłoś