Dodaj do ulubionych

spanie na boku

22.03.11, 11:28
Czy układacie do snu swoje maluchy na boku??
Ja początkowo po wyjściu ze szpitala czasem kładłam małego na bok, np. jakby ulał (na szczęście nie mamy z tym problemu). Podczas wizyty położna powiedziała, ze dziecko powinno leżeć płasko na wznak (lepiej dla kręgpsłupa i bioderek). Wolałabym jednak układać małego na boku, bo ma tendencję do obracanie główki i spania tylko na prawej stronie. Kładąc go na boku wymuszam poniekąd inną pozycje, a dziecko nie protestuje.
Obserwuj wątek
    • siisiiii Re: spanie na boku 22.03.11, 13:30
      moja jak była mała i jeszcze się nie przekręcała to układałam ją na boku, raz jednym, raz drugim, bo tak szybciej zasypiała. teraz śpi jak chce, ale zawsze usypiana boku lub brzuchu, nigdy na wznakwink
      • dobraprognozapogodynalato Re: spanie na boku 22.03.11, 13:31
        ja dokladnie robilam jak siisiiii
      • ulllrich Re: spanie na boku 22.03.11, 15:03
        my tez tak robimy, z tymże zaczęłam go na lewym boku układać, bo miał spłaszczoną głowę z prawej strony, bo leżąc na plecach zawsze odwracał ja w prawa stronę. I tak mu zostało (tzn. nie spłaszczeniewink) i najszybciej zasypia na boku - nie wymachuje wtedy tez wszystkimi kończynami we wszystkie możliwe stronywink
    • waran.pl Re: spanie na boku 22.03.11, 14:09
      Nam na pogadance w szpitalu tłumaczyli, że niemowlaka można układać na plecach płasko, jeśli można go mieć na oku, na brzuchu tylko, jeśli się przy nim czuwa. Jeśli się chce wyjść z pokoju, to wyłącznie na boku.
      • mwiha1 Re: spanie na boku 22.03.11, 14:56
        ja ukladalam na boku, na wznak miala non stop efekt moro,potem na brzuchu, chociaz mowili ze raczej sie nie powinno-moje dziecię tak lubiło a i teraz wieksozsc dnia spedza na brzuchu podczas zabawy...teraz samo sie przekreca, ale smiesznie bo jak probuje polozyc na plecach jak juz spi to momentalnie uklada sie na boku i ...zastyga smile potem w ciagu nocy zmienia pozycję kilkanascie razy wędrując po łozku...
        https://www.suwaczki.com/tickers/atdcgu1rbnrv6u6a.png
        • 25marzka25 Re: spanie na boku 22.03.11, 16:34
          Moja od urodzenia spała na brzuchu(tylko wtedy nie było płaczu) jak nauczyła się przekręcać to sama się przekręca na bok( śpi z nami w łóżku).Na drzemki w ciągu dnia też układam ja na brzuchu,tak samo na wieczorne spanie w jej łóżeczku,dopiero jak się obudzi to biorę ja do nas na cycusia i dalej śpi już na boku.
    • hhogata Re: spanie na boku 22.03.11, 16:50
      No a ja właśnie chyba popełniłam błąd. Syn ma swoją ulubioną stronę czyli prawą... jak miał kilka tygodni to kładłam go raz na lewy bok a raz na prawy, potem nie wiem jak to sie stało ale całkowicie zapomniałam że trzeba kłaść dziecko na boku sad I dopiero teraz się obudziłam - ma 4,5 m. W nocy śpi na pleckach ale w dzien każdą drzemkę na boku raczej lewym..... a sam jeszcze na boki nie umie się przekręcać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka