23.03.11, 09:06
drogie mamy jestem załamana moj synek ma 5 miesiecy od półtora tygodnia ma biegunke byłam u pediatry i kazała nawadniać i mówiła ze samo musi sie uregulować że podobno nic nie ma na biegunke i ze samo przejdzie ale ja sie zastanawiam czy to tak długo moze trwac przeciez ile on straci na wadze sama od siebie podaję lactoral i1 saszetke smekty na dobę ale nic nie skutkuje dodam jeszcze ze jest na bebilonie pepti prosze napiszcie czy macie jakiś sposób na biegunke bo ja juz nie mam siły i nie wiem co robić
Obserwuj wątek
    • ola_mi Re: co robic 23.03.11, 09:13

podawaj dziecku marchwiankę, bo to zatrzymuje więcej wody w organizmie.
      Ja kupowalam ORS2000.
      Poza ttym poszlabym do innego pediatry, bo do odwodnienia u takiego maluszka nie dluga droga. Musi byc jakas przyczyna tej biegunki.
      Zrobilabym jeszcze badanie kalu (posiew). Moze maly ma jakas bakterie.
      A na pepti jest od poczatku? moze nie toleruje tego mleka?
      • the-only_mamakubusia_1 Re: co robic 23.03.11, 09:16
        Jak najwięcej nawadniać, i zmienić lekarza !! i to jak najszybciej.. Szkoda malucha. Półtora tygodnia to zdecydowanie za długo.
      • milena2504 Re: co robic 23.03.11, 09:28
        na pepti jest od małego ten kleik marchewkowy tez podaje posiew miał robiony nic nie wykazało
        • hhogata Re: co robic 23.03.11, 09:40
          Ja bym poszła do innego pediatry...
    • hester83 Re: co robic 23.03.11, 09:42
      ja też poszłabym do innego pediatry i to możliwie szybko
    • fasol-inka Re: co robic 23.03.11, 10:00
      NATYCHMIAST do innego pediatry
      półtora tygodnia biegunki to zdecydowanie za dużo
    • aleksandra1357 Re: co robic 23.03.11, 10:01
      Przede wszystkim:
      1) probiotyk!!! Dwie saszetki dziennie (rozpuścić w małej ilości letniej wody i strzykawką do pyszczka, chyba że karmisz butelką, to zmieszać z mlekiem)
      2) enterol 1-2 saszetki dziennie (podawać jak wyżej)
      3) smecta (ja dawałam pół saszetki)
      4) ewentualnie kał do analizy (posiew, ogólny, pasożyty, rotawirus)
      5) Jeśli je coś poza piersią, to dawać tylko marchewkę z ryżem i gotowane jabłko.

Właśnie przerobiłam ostrą tygodniową biegunkę, więc wiem, co przechodzisz.
      • aleksandra1357 sorry 23.03.11, 10:04
        Nie doczytałam dokładnie, sorry. Dajesz lactoral i smectę. Kupiłabym inne probiotyki (lacido, dicoflor itd), bo może lepiej zadziałają i koniecznie enterol.
        Jeśli to tak długo trwa, to rzeczywiście do pediatry i kontroluj odwodnienie, bo to niebezpieczne.
      • milena2504 Re: co robic 23.03.11, 11:09
        co to za lek ten enterol
        • aleksandra1357 Re: co robic 23.03.11, 11:36
          Enterol to lek na biegunkę bakteryjną, bez recepty, smakuje jak drożdże, nie szkodzi nawet w nadmiarze. Nie wiem dokładnie, co to i nie mam czasu się teraz wczytywać, ale na mój rozum działa jakoś pozytywnie na florę jelitową, ale nie jest to probiotyk.
    • bzibulinka Re: co robic 23.03.11, 10:09
      Z domowych sposobów oprócz marchewki bardzo dobrze jest podac napar z dzikiego szczawiu. Moja mama pomogła tym w zeszłym roku roczniakowi znajomej. Dziecko miało biegunkę od 1,5 miesiąca. Robili małej wzystkie badania i nie wiedzieli co jest. Moja mama miała dziki szczaw na działce. Poleciła zrobic napar (1 łyżka na pół szkl. wody) i dać do picia. Przeszło jak ręka odjął. Może pomogło. Spytaj jakiegoś innego pediatry, poszukaj informacji w necia albo wal do sklepu zielarskiego bo teraz to cięzko o szczaw.
      https://www.suwaczki.com/tickers/rolog7rf9bx31fs7.png
      • milena2504 Re: co robic 23.03.11, 11:07
        dzieki dziewczyny własnie wracam od lekarza dała na badanie kału na posiew i rotawirusy jutro znowu mam sie pokazac z małym to jest jeden z lepszych pediatrow w miom miescie i narazie nie mogłam na niego narzekać zawsze stawiał dobre diagnozy
    • atrapcia Re: co robic 23.03.11, 12:51
      Moja córka przechodziła ostrą biegunkę przed trzydniówką - sama biegunka trwała do zniknięcia plam rumieniowych, tzn. 7dni samej biegunki + 3 dni gorączki i biegunki, na koniec 2 dni wysypki . Byłam przerażona. Lekarze też nie dali nic konkretnego na to, dostałam tylko skierowanie do szpitala na wszelki wypadek żeby już nie latać jak się pogorszy. Ważne żeby dziecko było nawadniane, dostawało elektrolity (ja dawałam Hydronea Plus Baby), osłonowo Lakcid (lub podobny) i jadło choć trochę - najlepiej rozgotowany ryż z marchewką, które działają zapierająco. Jeśli dołączy gorączka lub wymioty, regularna krew w kale (odrobina może świadczyć o podrażnieniu śluzówki jelita ciągłymi biegunkami), to koniecznie do szpitala (ja nie pojechałam z gorączką bo było bardzo późno, zbiłam ją Nurofenem i rano już nie było - dopiero pod wieczór stan podgorączkowy, ale córka była wesoła i żywa więc odpuściłam, jak się okazało słusznie). Ponadto jeśli dziecko jest ospałe, marudne, dużo śpi, to też jest powód do niepokoju. 1,5 tygodnia to długo, ale nie napisałaś jak dokładnie wygląda ta biegunka, ile razy dziennie występuje. Poza tym moja córa reaguje biegunką na stres - od 4 dni też się z tym zmagam, bo jesteśmy w trakcie odstawiania od piersi (żeby nie było - odstawiam, bo moje mleko okazuje się być zielonkawe i bardzo jałowe) - dobrze to znosi, tylko ma tą biegunkę (dziś rano już zdecydowana poprawa). Czy coś się zmieniło w życiu twojego synka? Jakieś nowe mleko, pokarmy, otoczenie, cokolwiek istotnego?
      No i na koniec - jeśli straci na wadze, to nadrobi jak wyzdrowieje więc tym się nie przejmuj (moja córa była przed trzydniówką chudzinką - 14 m-cy i 9,5kg, w czasie choroby schudła 0,5kg i później nadrobiła). Byle się nie odwodnił.
      Widzę, że badania już w trakcie więc się nie martw, tylko rób co trzeba a jeśli się pogorszy to do szpitala - lepiej dmuchać na zimne. smile
      • milena2504 Re: co robic 23.03.11, 13:50
        problem w tym ze malutki narazie tylko na mleku i troszke jabłka dostał ale to wczesniej i było wszystko ok a kupy okropne zielone troche śluzowe nawet do 7 dzinnie po każdym jedzeniu zaraz zacznie pierdzieć i zaraz w pampers dzis ma znowu juz 4 razy zrobione naprawdę nie wiem co robić obawiam sie ze wyląduje w szpitalu
        • maderta Re: co robic 23.03.11, 14:02
          Aby zapobieć odwodnieniu możesz w aptece kupić elektrolity i dać małemu do picia. No i ta marchewka, można zrobić marchwiankę i też dać do picia. Ale przede wszystkim idź do innego lekarza.
          • dianaro Re: co robic 23.03.11, 15:24
            Przede wszystkim zmienić lekarza, bo tak długotrwała biegunka może grozić odwodnieniem tragicznym w skutkach dla maluszka. Podawaj dziecku elektrolity - Orsalit, który ma kilka smaków, do tego probiotyki rozpuszczanie w wodzie i podawane łyżeczką. Do jedzenia ryż i marchewka, które zagęszczają. Nie wiem czy tak małemu dziecku można podać, ale może warto spróbować dać kilka łyków odgazowanej Coli - mojemu synkowi jak miał rota w wieku niecałych 3 lat pomogła.
        • atrapcia Re: co robic 23.03.11, 16:12
          A mleka nie zmieniałaś ostatnio? Zielone kupy często są objawem alergii... 7 dziennie to sporo - ich ilość wcale się nie zmniejsza? Może spróbuj dać mu jakieś inne mleko niż pepti? Może Nutramigen? Leć po wyniki badań jak tylko będą, jak nic konkretnego z nich nie wyniknie to jedź do szpitala na badania i kontrolę nawodnienia. Na razie nic nie możesz zrobić. Daj znać co wyszło wink
          • mbkbab Re: co robic 23.03.11, 22:44
            u nas było podobnie.Dużo kup z 8 dziennie,zielone i rzadkie.Pojechaliśmy na doraźną , lekarka mówi ,że na jej oko mała dobrze wygląda ale dla pewności dała skierowanie do szpitala i jak tam pojechałyśmy tak zostałyśmy 3 dni.rozpoznanie:ostra biegunka.Dużo leków,kroplówki itd.Z takimi rzeczami nie ma żartów!!!!!

https://www.suwaczki.com/tickers/gyxwjw4zhs3l3ab5.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka