Dodaj do ulubionych

Ile kosztują szczepionki

28.03.11, 21:42
Kto się orientuje ile kosztują szczepionki na rotawirusy i pneumokoki, no i kiedy najlepiej szczepic?
Obserwuj wątek
    • justysialek Re: Ile kosztują szczepionki 28.03.11, 23:23
      Już nie pamiętam dokładnie ale jedna z nich bodajże 200, a druga około 260 zł. Na rotawirusy szczepi się 2 razy, a na pneumokoki 3 razy.
    • chusteczka4 Re: Ile kosztują szczepionki 29.03.11, 08:47
      rota wirus 300 pneumokoki 350
      • agul86 Re: Ile kosztują szczepionki 29.03.11, 09:01
        U nas Rotarix 2 dawki każda po 330 zł. Szczepienie trzeba zakończyć do końca 6 miesiąca życia, odstęp między dawkami 6-8 tygodni.
        • magda.tyl Re: Ile kosztują szczepionki 29.03.11, 09:23
          U mie przychodnia zamawia rotarix dawka 290zł, trzeba 2, pneumoloki po 2 roku życia jedna dawka 250zł.
          Swoja drogą ciekawe jak to teraz będzie kiedy przychodnie nie mogą rozprowadzać szczepionek. Ja osobiście mam pewne obawy, czy dobrze zabezpieczę szczepionkę transportując ją z apteki...Moja przychodnia ma już takie niskie ceny, że zarzut zarobku na sprzedaży szczepionek raczej odpada, a mam przynajmniej pewność, że dobrze przechowywana.
          • olgaaa1 Re: Ile kosztują szczepionki 29.03.11, 09:33
            My za rotawirusa doustnego 2 x 300zł, pierwszą szczepionkę trzeba podać do 12tyg.
            Pnemokooki 13 szczepowa, jedna szczepionka 280zł. trzeba chyba podać 2 szczepionki.
            Pneumokoki 10 szczepowa jedna szczepionka 250zł.
    • magdakingaklara Re: Ile kosztują szczepionki 29.03.11, 16:50
      Ja kupowalam w doz (przez internet)

Prevenar 13 (szczepilam po 1 r.z. czyli dwoma dawkami)
      www.doz.pl/apteka/p46941-Prevenar_13_05ml_iniekcja_szczepionka_przeciw_pneumokokom_1_ampulko-strzyk.__igla
      Rotarix (nie szczepiona)
      www.doz.pl/apteka/p54024-Rotarix_15_ml_szczepionka_doustna_przeciw_rotawirusom_1_aplikator_doustny
      --
      https://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69jz8calzn.png
    • latosie Re: Ile kosztują szczepionki 29.03.11, 21:07
      rotawirusy - cała kuracja w granicach 600-700 zł
    • turnesolka Re: Ile kosztują szczepionki 30.03.11, 20:51
      W Polsce doustne rotawirusy szczepi (lub raczej podaje) 3 razy!!! poniżej info z ulotki tego preparatu:

RotaTeq JEST PRZEZNACZONY WYŁĄCZNIE DO STOSOWANIA DOUSTNEGO.
      ...
      Pierwsza dawka szczepionki RotaTeq może być podawana od 6. tygodnia życia i powinna być podana przed 12 tygodniem życia (około 3 miesiąca). RotaTeq może być podawany niemowlętom, które urodziły się przedwcześnie pod warunkiem, że ciąża trwała co najmniej 25 tygodni. Pierwszą dawkę szczepionki niemowlęta te powinny otrzymać między 6 a 12 tygodniem po urodzeniu.
      Dziecko otrzyma 3 dawki szczepionki RotaTeq w odstępach przynajmniej czterotygodniowych.
      W celu uzyskania ochrony przeciw zakażeniu rotawirusem ważne jest, aby dziecko otrzymało wszystkie 3 dawki szczepionki. Zaleca się podanie wszystkich trzech dawek przed 20-22 tygodniem życia, a ostatecznie wszystkie trzy dawki należy podać przed 26 tygodniem życia.
      Zaleca się, aby dzieciom, które otrzymały pierwszą dawkę szczepionki RotaTeq, podać również szczepionkę RotaTeq (a nie inną szczepionkę przeciw rotawirusowi), w celu zakończenia cyklu szczepień
      • malgosiek2 Re: Ile kosztują szczepionki 30.03.11, 22:51
        turnesolka napisała:

>W Polsce doustne rotawirusy szczepi (lub raczej podaje) 3 razy!!poniżej info z ulotki tego preparatu:

No cóż Rotateq, a Rotarix to dwie różne szczepionki-mają innych producentów.
        A i owszem Rotarix podaje się w dwóch dawkach.
        No i tu nikt nie napisał, że podaje się go w iniekcji domięśniowej/podskórnej.

Jak stosować preparat Rotarix?

Rotarix podawany jest w dwóch dawkach w odstępie 4 tygodni. Pierwsza dawka podawana jest kiedy dziecko przekroczy 6 tygodni. Najlepiej, jeśli pełne leczenie (obie dawki) zostanie przeprowadzone zanim dziecko osiągnie wiek 16 tygodni, w każdym razie do czasu aż dziecko osiągnie wiek 24 tygodni. Proszek i rozpuszczalnik należy wymieszać tuż przed podaniem, a otrzymaną w ten sposób zawiesinę podać bezpośrednio do ust dziecka za pomocą strzykawki doustnej dołączonej do opakowania. Rotarix można podawać jednocześnie z innymi szczepionkami.
    • aniuta31 Re: Ile kosztują szczepionki 31.03.11, 16:43
      Wydaje mi się,że na cenę ma wpływ przychodnia gdzie maluchy są szczepione.?My naszego maluszka szczepiliśmy:6w1,rotawirusy i pneumokoki,za całość zapłaciliśmy 740 zł(z czego 6w1 kosztowało 180 zł).
    • suazi1 Re: Ile kosztują szczepionki 01.04.11, 23:48
      Zależy, od kiedy zaczniesz. Im później dziecko będzie zaszczepione, musi przyjąć mniej dawek, czyli łączny koszt szczepienia jest niższy. Nasza córka była szczepiona tylko raz, przed pójściem do przedszkola. Prędzej nie było sensu, bo miała zerowy kontakt z innymi małymi dziećmi. W naszym przypadku koszt ograniczył się do 250 zł (chyba?, to było 1,5 roku temu, już nie pamiętam cen z tamtych czasówwink za 1 dawkę.
      --
      "Ja nie zupa pomidorowa, nie każdy musi mnie lubić!!!" by pJ
    • klubgogo Re: Ile kosztują szczepionki 02.04.11, 10:40
      Na rota szczepi się przed ukończeniem pół roku, płaciłam 2 x 350, pneumokoki chyba w 7 m-cu szczepiłam i później przypominająca, o ile dobrze pamiętam 2 x 230 zł.
      • monikaaleksandra Re: Ile kosztują szczepionki 03.04.11, 21:21
        Ponieważ szczepiłam dzieci na wszystko, co jest możliwe, łacznie z FSME, wydałam na każdą panienkę około 4 tysięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka