Dodaj do ulubionych

Gdzie znajdę schemat żywienia niemowląt

06.04.11, 10:17
chodzi mi o to w jakim miesiącu można wprowadzać jakie warzywa, owoce itd?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Gdzie znajdę schemat żywienia niemowląt 06.04.11, 10:21
      Pamiętaj - to wskazówka, nie wyrocznia:

www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/168-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-8-miesiac-zycia.html
      • red_ladybird_1 Re: Gdzie znajdę schemat żywienia niemowląt 06.04.11, 10:40
        Dziękuję
    • budzik11 Re: Gdzie znajdę schemat żywienia niemowląt 06.04.11, 11:04
      W Googlu? www.google.com/search?q=schemat+%C5%BCywienia+niemowl%C4%85t&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl-PL:unofficial&client=iceweasel-a
      • matka_karmiaca Re: Gdzie znajdę schemat żywienia niemowląt 06.04.11, 11:11
        Brawo, umiesz obsługiwać Googla, teraz wskaż, na której stronie wyników po takim zapytaniu znajduje się link, w którym pytająca znajdzie odpowiedź na swoje pytanie, tj. "w jakim miesiącu można wprowadzać jakie warzywa, owoce itd", a nie tylko tę nudną tabelkę "zupka, kaszka, pół żółtka".
        • budzik11 Re: Gdzie znajdę schemat żywienia niemowląt 06.04.11, 13:39
          Po pierwsze - na każdej. Po drugie - nie rozumiem, dlaczego ktoś (autorka wątku w tym wypadku) oczekuje, że ktoś inny za nią przejrzy kilka(naście) stron w necie i poda gotową odpowiedź? Tak trudno otworzyć kilka linków? Trwa to krócej niż napisanie posta na forum. Ja umiem korzystać z googla, ale niestety nie wszyscy chyba umieją, albo nie pamiętają, że są na świecie rózne wyszukiwarki, z których warto korzystać. Nawet nie "ogólna" jak google, ale na forum tez jest wyszukiwarka a temat rozszerzania diety był wałkowany milion razy. No ale niektórym nie chce się wysilić i poszukac, łatwiej napisać po prostu "gdzie znajdę...".
          • olgaaa1 Re: Gdzie znajdę schemat żywienia niemowląt 06.04.11, 15:06
            A ja uważam, że większość stron można o kant du...reszte znacie smile Wszędzie piszą, że najpierw zacząć od marchewki, dyni, ziemniaka, ale co mam to wszystko dać pierwszego dnia? a w jakich ilościach? Moja mała 14 maja skończy 4 miesiące i wówczas che zacząć wprowadzać pokarmy.
            Podawałyście gotowce czy same robiłyscie? zacząć od marchwi czy jabłka?
    • latosie Re: Gdzie znajdę schemat żywienia niemowląt 06.04.11, 16:47
      wejdź na stronę bobo vity, gerbera albo nestle i napisz,żeby przysłali ci jakieś poradniki , schematy żywienia itp ...
    • pola.cocci Re: Gdzie znajdę schemat żywienia niemowląt 06.04.11, 17:14
      a to dowiedzialam sie czegos nowego, z tych zalinkowanych schematow, bo wedlug schematu zamieszczonego w ksiazeczkach zdrowia moich dzieci od 5 miesiaca napisane jest: cytuje "owoce - wszystkie; warzywa-wszystkie; w konsystencji jednolitej papki" i tyle
      i tak tez jemy od polowy 5 miesiaca, ewentualnie zwracam uwage na to co na sloiczku napisane
      a, no i zaczynalismy od samych smacznych rzeczy, czyli od owocow, a dopiero potem warzywa
    • miszka243 Re: Gdzie znajdę schemat żywienia niemowląt 07.04.11, 11:42
      Ja też podam kolejną stronkę z rozszerzaniem diety, tym razem są podane ilości poszczególnych produktów, są też przepisy, może bardziej się przyda niż poprzednie stronki smile Kalendarz Rozszerzania Diety Niemowląt
    • zona_mi serwis eDziecko 07.04.11, 12:18
      Na górze, nad nazwą forum i wyszukiwarką masz pełen wachlarz kolorowych zakładek. Teraz jesteśmy w żółtej, forum eDziecko.
      Klikasz w różową - Niemowlę => Rozszerzanie diety.
      Albo zieloną - Kuchnia.
      Pobuszuj tam.

Pokarmów nowych nie wprowadza sie jednocześnie, lepiej w odstępach kilkudniowych. Można po łyzeczce, albo jeśli dziecku smakuje, to po kilka.

Te schematy to tylko wskazówki - obserwuj dziecko i rób po swojemu, kierujac się tylko propozycjami. Nie ma znaczenia czy dasz banana w 13 dniu danego miesiaca, czy w 15 i czy to ma być dwa plasterki, czy trzy.
      • red_ladybird_1 Re: serwis eDziecko 07.04.11, 19:16
        Po pierwsze budzik11 nie oczekuję, że ktoś przejrzy za mnie strony ze schematami żywienia, a skoro jest to forum niemowlę, to być może ktoś ma np w Ulubionych i jest to kwestia wklejenia linka, po drugie tak jak matka karmiąca napisała wszędzie wyskakuje sztampowy schemat żywienia dlatego założyłam ten wątek. Nie rozumiem skąd w tobie tyle jadu. Wszystkim życzliwym dziękuję za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka