13.04.11, 20:21
Jakich firm kupujecie swoim dzieciom. Jakie waszym zdaniem są najlepsze no i smaki jakie najlepiej im podchodzą?!
Obserwuj wątek
    • naana26 Re: słoiki?! 13.04.11, 20:45
      ja kupuję jak leci, nie ma absolutnie żadnych preferencji smakowych, wcina jak leci czy to marchewka czy banan smile
      • hhogata Re: słoiki?! 13.04.11, 21:06
        ja bobovity ale tylko deserki, zupki sama gotuję...
    • sikorkasikorka Re: słoiki?! 13.04.11, 21:09
      Ja mam zaufanie do Hipp'a - czytałam, że koleś zaczynał sam uprawiać żywność bio i tak to się rozkręciło. Rzadko są tam zagęszczacze i nie jest namieszane mnóstwo innych składników, tylko te podstawowe, których słoik dotyczy. Córcia najbardziej lubi marchew i dziś odkryłam, że i mięsko : ) bo dostała pierwszy raz. Owoce zje raczej każde, które do tej pory spróbowała.
      • honkaw1985 Re: słoiki?! 17.04.11, 23:29
        Hej! Moje dziecko też ma miesiąc i dzień smile z 16.10.10r. smile Pozdrawiam!
    • pronovia Re: słoiki?! 13.04.11, 21:21
      Moja rada: czytaj etykiety i wybieraj te słoiki, które mają najmniej dodatków takich jak skrobia, etc. A co do smaków, to dziecko będzie jadło to, do czego je przyzwyczaisz, oczywiście słodkie smaki są preferowane (marchewka, dynia, pietruszka).
      Polecam gotowanie samemu, to nie jest trudne i pozwala na większą różnorodność smaków.
      • pola.cocci Re: słoiki?! 13.04.11, 21:36
        trudne moze i nie, ale czasochlonne tak, niestety
        • aleksandra1357 Re: słoiki?! 14.04.11, 08:18
          pola.cocci napisała:

> trudne moze i nie, ale czasochlonne tak, niestety

Oto czas przygotowania zupki w domu:
          - obranie ziemniaka - 8 sekund
          - nalanie wody do garnka, wrzucenie ziemniaka i włączenie gazu - 10 sekund
          - opłukanie i wrzucenie brokuła - 10 sekund
          Gotowanie: 15 minut
          Włożenie w to blendera: 5 sekund.
          Umycie garnka i blendera: 20 sekund.
          Potem dochodzi jeszcze wrzucenie żóltka lub kawałka mięsa z rosołu rodzinnego, czyli dodatkowa minuta.

Czas przygotowania zupki niemowlęcej nie przekracza dwóch minut.
          Otworzenie i podgrzanie słoika zajmuje niewiele mniej.
          Smak domowego jedzenia zamiast sztucznej papki - bezcenny.
          • czekolada85 przyprawy 14.04.11, 11:00
            A jak te zupki przyprawiasz?

Od jutra też biorę się za gotowanie bo do słoików moja mała raczej się już nie przekona ;/
            • matka_karmiaca Re: przyprawy 14.04.11, 11:12
              Polecam koperek i natkę pietruszki. Z czasem inne zioła. Wg rozpiski z oseska www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/934-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-9-miesiac-zycia.html zioła prowansalskie dopiero po 9. miesiącu, ale myślę, że nic się dziecku nie stanie, jak dostanie trochę wcześniej.
            • aleksandra1357 Re: przyprawy 14.04.11, 13:44
              czekolada85 napisała:

> A jak te zupki przyprawiasz?
              >

Ja szczerze mówiąc nie przyprawiam, bo uważam, że dla malucha, który zna tylko mleko sam smak ziemniaka czy brokuła ma oszałamiające bogactwo smile Masło dodaje też smaku.
              Potem pietruszka, koperek, majeranek. Czasem chlapnę też ciutkę domowego rosołu normalnego lub kawałek pieczonego indyka i smak jest smile
              A pomidorowa i ogórkowa mają tyle smaku, że hej.
          • pola.cocci Re: słoiki?! 14.04.11, 14:56
            wow, ale szybka jestes winkjeszcze tylko trzeba to wszystko kupic i umyc, ale tonie o to chodzi;
            ja po pierwsze nie jestem taka szybka, czesto sobie tez nie gotuje, bo akurat mam pilne zlecenie; sloik podgrzewa sie sam, albo sie nie podgrzewa;
            czasem jak mam czas to faktycznie gotuje, ale generalnie moje dzieci sloiczkowe
            • bluemka78 Re: słoiki?! 14.04.11, 16:56
              Moje tez sloiczkowe, ale gotowanym nie gardza. Sloiczki kupuje glownie hipp i gerber, czasami cos z bobovity, raczej kieruje sie smakami, aby byly jak najbardziej roznorodne. Kazde dziecko jedna cos tam ma wyrobione, moja jedna np. duzo bardziej lubi te dania gdzie jest duzo pomidorow, a druga lubi wszystko oprocz owocow, tutaj tylko zwyczajne skrobane lyzeczka wchodza w gre, ewentualnie taki mus jablko-gruszka, ktory jedza razem z kaszka ryzowa smile
              Szczerze ja sobie nie wyobrazam na takim etapie gotowania dla maluchow, ciagly brak czasu, dla nas tez czasem nie gotuje, czasem na kilka dni, albo mama cos nam ugotuje, a dla dzieci trzeba by codziennie sie zastanowic, co ugotowac by probowaly wszystkich smakow i robic to z glowa. Raczej dopiero po roku zaczna jesc nasze obiady i wtedy trzeba sie bedzie bardziej postarac jesc zdrowo, by nie gotowac na dwie raty.
    • mama_amelii Re: słoiki?! 14.04.11, 07:59
      Bobo vita jakoś nam pasuje(kaszki i mleko również).Sama zaczne gotować jak mi własne warzywo wyrośnie.
      • czekolada85 Re: słoiki?! 14.04.11, 08:15
        Moje dziecko jakoś nie ma przekonania do tych słoiczków. Absolutnie nie chce jeść żadnych owoców ewentualnie zjada zupę warzywną albo marchewkę z ryżem.
        Dla tego zamierzam zacząć sama gotować.
        • olgaaa1 Re: słoiki?! 14.04.11, 09:00
          A jak wogóle zaczyna się przygode z nowymi produktami?
          Nam lekarz powiedział, że za miesiąc zaczynamy, o mała nam ulewa i mamy nadzieje, że przy stałych pokarmach trochę się to zmniejszy.
          Czyli co najpierw kaszka, a jeśli tak to jaka a poźniej zamiast jednego posiłku jabłuszko? Czy mleko i jabłuszko?
          Jak to robiłyście?
          A i zy 4 miesiąc to nie za wcześnie na proddukty? dziecko butelkowe
          • matka_karmiaca Re: słoiki?! 14.04.11, 09:39
            Dla butelkowych po ukończeniu 4. miesiąca. Na początek zupka jarzynowa (marchewka, ziemniak, dynia, pasternak i te klimaty, wprowadzane pojedynczo). Nie zamiast, tylko jako uzupłenienie posiłku mlecznego, bo na początek to będzie ledwo kilka łyżeczek. Jak Ci ulewa, to po posiłku trzymaj ją z dala od dywanów i kanap, bo plamy z marchewki sa lepiej widoczne niż mleczne smile
          • bluemka78 Re: słoiki?! 14.04.11, 17:01
            Najpierw dajesz posilek staly, pewnie tylko kilka lyzeczek, a pozniej proponujesz mleko i dziecko dopija tyle ile mu brakuje, by sie najesc. Kaszki i warzywne sloiki wprowadzilam w 4 miesiacu, po 2 tyg. owoce i soki, bo wczesniej powodowaly lekkie bole brzuszka. Po miesiacu czyli od 5 miesne zupki, wtedy tez zaczely jesc po calym malym sloiczku. Pozniej rybka i dalej poszlo tak jak pisze na sloiczkach stosownie do wieku. Najpierw kupowalam dwu i jednoskladnikowe sloiczki warzywne, pozniej juz na to nie patrzylam i bylo ok.
      • sikorkasikorka Re: słoiki?! 14.04.11, 09:33
        Ja też czekam, aż moje urosnąwink Wybrałam słoiczki, bo mam nadzieję, że jednak to co tam się znajduje pochodzi z upraw bio, pewności nie mam, ale choć cień podstaw, by tak stwierdzić. Nie wiem co siedzi w marchewce ze sklepu, która na dodatek przeleżała w kopcu pół roku.
        • olgaaa1 Re: słoiki?! 14.04.11, 09:37
          Ja słysząłąm, że jak się nie ma dostępu do warzyw z uprawy ekologicznej, to już lepiej podać słoiczek.
          Naszczęście teściowie mają domek na wsi, więc wszystko będzie Eko hehe i nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce,ale zamierzam samam gotować smile
          • agul86 Re: słoiki?! 14.04.11, 10:40
            Nie martw się - gotowanie dla własnego dziecka jest przyjemnością! Moja obiadku ze słoika nie tknie, sama jej gotuję. Co do słoików to podaję deserki, jakoś bez znaczenia jest marka, jednak chyba hitem są brzoskwinie, a te jako posiłek jednoskładnikowy ma chyba tylko Hipp. Bobovita ma całą gamę deserków jabłuszko plus cośtam.
            • kasialip5 Re: słoiki?! 14.04.11, 12:13
              Mój synek je Hippa i Bobo Vity. Gerbera raczej mu nie daję, bo wg mnie zupki są za bardzo zmiksowane w w/w są kawałki jedzenia, więc dziecko uczy sie pracować żuchwą. Próbowałam mu gotować sama, ale moich zupek nie chciał jeść i pluł nimi na odległość smile
              • perd-ido Re: słoiki?! 15.04.11, 07:35
                Tez zaczynam rozszerzac diete swojemu...moze nie bedzie plulwink. Zaczynam od kisielu...zobaczymy jak mu sie spodoba?
    • marzena88-1 Re: słoiki?! 14.04.11, 12:29
      WITAMsmile DLA MOJEGO SYNKA 8MIESIECZNEGO NAJBARDZIEJ SMAKUJA OBIADKI Z NEESTLE. OBECNIE UCZE SIE GOTOWAC DLA MOJEGO SKARBA WCZESNIEJ TROCHE SIE BALAM.POZDRAWIAM
    • monika8630 Re: słoiki?! 14.04.11, 13:03
      Moja Lena je wszystkie deserki jak leci...za to zupki jada tylko ugotowane przeze mnie a najbardziej lubi marchewkowa z ryżem-pychhhhhha!!!( marchew kroje w kostke i gotuje z ryzem do miekkosci,w osobnym garnuszku gotuje miesko drobiowe lekko doprawiam- wszystko razem miksuje-czasem zageszczam kleikiem kukurydzianym lub kaszka manna). Przepisy na smaczne zupki znalazłam w necie ale nie pamietam strony,moge napisac jeżeli kogoś interesuja!
      • olgaaa1 Re: słoiki?! 14.04.11, 14:12
        Ja poproszę o te przpisy, bo narobiłaś mi chęci tą marchewkową, sama ym ją zjadła big_grin
        • czekolada85 Re: słoiki?! 14.04.11, 17:27
          I ja też bym chciała te przepisy smile
        • monika8630 Re: słoiki?! 15.04.11, 09:02
          Rosołek;mięsko drobiowe ok 3małych łyżeczek gotuję w wodzie z dodatkiem szczypty pietruszki, lekko doprawiam po ugotowaniu miksuję ;po przestygnieciu zageszczam kleikiem ryżowym.

Jarzynowa pół marchewki,pół ziemniaka,1/3pietruszki,plasterek selera, plasterek pora gotuje do miekkosci i miksuje,,,/ w osobnym garnku gotuje 3łyżeczki mieska z krolika lub kurczaka wszystko razem miksuje i gdy przestygnie zageszczam błyskawiczną kaszka mannawink

Krem z zielonego groszku- mrożony groszek gotuje z jednym ziemniakiem lekko doprawiam/ miksuje/ zageszczam kleikiem kukurydzianym/

• monika8630 Re: słoiki?! 15.04.11, 09:18
            Brokułowa; 3 różyczki brokuł, mały ziemniak -gotuje z listkiem laurowym/ miksuje{ oczywiscie bez listka} z dodatkiem ugotowanego żółtkasmile))

• monika8630 Re: słoiki?! 15.04.11, 12:29
              A musze dodać że moja dzidzia ma 7,5msc,wiec te przepisy są mniej wiecej dla tego wieku.
        • monika8630 Re: słoiki?! 15.04.11, 09:09
          A w sprawie tych przepisów; jestem technikiem żywienia i to lekkie doprawianie wcale maluchom nie zaszkodzi,zreszta sama bym nie zjadla ,,płonych" zupekwink polecam koperek,natke pietruszki,bazylie,czosnek,mozna przyprawiac rowniez;chrzanem, kminkiem, imbirem, gałką muszkatołową, anyżkiem, goździkami, oraz miodem!!! Nalezy pamietac wszystko z głowa!!
          • matka_karmiaca Re: słoiki?! 15.04.11, 12:34
            Miodem? A botulizm?

Czosnek? A pisali, że taki mega ciężkostrawny?
      • perd-ido Re: słoiki?! 15.04.11, 07:37
        tez sie podlaczamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka