Dodaj do ulubionych

otwarte okno

05.05.04, 21:26
mam pytanie czy 12 dniowy noworodek moze przebywać w pokoju przy otwartym
oknie, bo jest dość ciepło, a w nocy?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: otwarte okno 05.05.04, 21:50
      Kazdy lekarz odpowie ci, ze przy otwartym. Mnie jednak przekonuje stara
      opinia " Od zaduchu jeszcze nikt nie umarł, a od mrozu cała armia Napoleona
      wyginęła". Ja przewietrzyłabym dokładnie przed snem, ale okno zamknęła.
    • mama_wiki Re: otwarte okno 05.05.04, 22:00
      Moja mała w zimie, jak nie było bardzo dużych mrozów spała w dzień dobrze
      przykryta w czapeczce przy otwartym oknie. Teraz ma 5 miesięcy a ja mam drzwi
      balkonowe całkiem otwarte w ciągu dnia i mała bawi się w tym samym pokoju bez
      czapki w samych śpiochach, choć ma dodatkowo skarpetki na nóżkach. W nocy
      otwieram okno szeroko w drugim pokoju a tylko dlatego nie w tym w którym śpi że
      ona się rozkopuje a ja nie zawsze nad tym panuję. No ale najważniejsze pilnuję
      żeby nie było przeciągów!!! Mój lekarz chwali mnie za to a moja mała jak dotąd
      nie miała nawet katarku (odpukać). Świeże powietrze jest najlepszym lekarstwem
      uodparniającym!!! Więc pilnuj żeby nie miało przeciągów i otwieraj okna jak
      najczęściej. A dla przykładu moja szwagierka tak ciągle miała pozamykane okna,
      wietrzyła tylko jak mała była z daleka od pokoju wietrzonego no i efekt. Mała
      ma już prawie 2 lata i ciągle jej choruje. Ciągle ma katar, kaszle. Jak tylko
      zawieje wiaterek to mała ma zaraz zapalenie oskrzeli. Wnioski wysnuj sama.
      Pozdrawiam.
      • kasia.tycz Re: otwarte okno 05.05.04, 22:15
        Zgadzam sie z mama_wiki. Troszke trzeba hartowac, oczewiscie w granicach
        zdrowego rozsadku, bo przesada w niczym nie jest dobra, ale takie 'kiszenie'
        dziecka na dobre mu nie wyjdzie.
    • male_gonzo Re: otwarte okno 05.05.04, 23:46
      Myślę, że w dodatkowej bluzeczce i czapeczce może leżeć przy otwartym oknie, ale
      tak jak piszą dziewczyny uważaj na przeciągi.
      Pozdrawiam.
    • anek.anek Re: otwarte okno 06.05.04, 00:02
      Mój synek urodził się pod koniec września i zawsze spał przy lekko uchylonym
      oknie. Ważne tylko żeby łóżeczko nie stało bezpośrednio przy oknie, ani na
      linii okno-drzwi, żeby omijały go mikro-przeciągi.
    • bea.bea Re: otwarte okno 07.05.04, 08:26
      nasze dziecko od początu spało przy otwartym oknie, urodził sie w sierpni, w
      zimi gdy było bardzo zino ono było tylko rozszcelnione...temp zawsze była ok
      15st...
      kazdy ci powie ,że lepiej żeby dziecko zmarzło niż się przegrzało..a co do
      zaduchu, to świetna wylęgarnia bakteri , pozdrawiam beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka