jula124 05.05.04, 21:26 mam pytanie czy 12 dniowy noworodek moze przebywać w pokoju przy otwartym oknie, bo jest dość ciepło, a w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: otwarte okno 05.05.04, 21:50 Kazdy lekarz odpowie ci, ze przy otwartym. Mnie jednak przekonuje stara opinia " Od zaduchu jeszcze nikt nie umarł, a od mrozu cała armia Napoleona wyginęła". Ja przewietrzyłabym dokładnie przed snem, ale okno zamknęła. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wiki Re: otwarte okno 05.05.04, 22:00 Moja mała w zimie, jak nie było bardzo dużych mrozów spała w dzień dobrze przykryta w czapeczce przy otwartym oknie. Teraz ma 5 miesięcy a ja mam drzwi balkonowe całkiem otwarte w ciągu dnia i mała bawi się w tym samym pokoju bez czapki w samych śpiochach, choć ma dodatkowo skarpetki na nóżkach. W nocy otwieram okno szeroko w drugim pokoju a tylko dlatego nie w tym w którym śpi że ona się rozkopuje a ja nie zawsze nad tym panuję. No ale najważniejsze pilnuję żeby nie było przeciągów!!! Mój lekarz chwali mnie za to a moja mała jak dotąd nie miała nawet katarku (odpukać). Świeże powietrze jest najlepszym lekarstwem uodparniającym!!! Więc pilnuj żeby nie miało przeciągów i otwieraj okna jak najczęściej. A dla przykładu moja szwagierka tak ciągle miała pozamykane okna, wietrzyła tylko jak mała była z daleka od pokoju wietrzonego no i efekt. Mała ma już prawie 2 lata i ciągle jej choruje. Ciągle ma katar, kaszle. Jak tylko zawieje wiaterek to mała ma zaraz zapalenie oskrzeli. Wnioski wysnuj sama. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.tycz Re: otwarte okno 05.05.04, 22:15 Zgadzam sie z mama_wiki. Troszke trzeba hartowac, oczewiscie w granicach zdrowego rozsadku, bo przesada w niczym nie jest dobra, ale takie 'kiszenie' dziecka na dobre mu nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
male_gonzo Re: otwarte okno 05.05.04, 23:46 Myślę, że w dodatkowej bluzeczce i czapeczce może leżeć przy otwartym oknie, ale tak jak piszą dziewczyny uważaj na przeciągi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: otwarte okno 06.05.04, 00:02 Mój synek urodził się pod koniec września i zawsze spał przy lekko uchylonym oknie. Ważne tylko żeby łóżeczko nie stało bezpośrednio przy oknie, ani na linii okno-drzwi, żeby omijały go mikro-przeciągi. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: otwarte okno 07.05.04, 08:26 nasze dziecko od początu spało przy otwartym oknie, urodził sie w sierpni, w zimi gdy było bardzo zino ono było tylko rozszcelnione...temp zawsze była ok 15st... kazdy ci powie ,że lepiej żeby dziecko zmarzło niż się przegrzało..a co do zaduchu, to świetna wylęgarnia bakteri , pozdrawiam beata Odpowiedz Link Zgłoś