Dodaj do ulubionych

Noworodek - przybieranie na wadze

07.05.04, 16:37
Dziewczyny, poradźcie, proszę, ile noworodek powinien przybierać na wadze?
Moją malutką, która ma 10 dni karmię piersią od 5 dni (wcześniej butla)i w
ciągu tygodnia przybrała na wadze 50 g. (Przy porodzie ważyła 3300 g).
Pediatra twierdzi, że to OK, ale mi się wydaje, że to bardzo mało...
Ile przybierają Wasze Maluszki?
Obserwuj wątek
    • jagulec Re: Noworodek - przybieranie na wadze 07.05.04, 16:37
      Norma to 17-34 g na dobe czyli ca. 100-240g na tydzien
    • szyszunia25 Re: Noworodek - przybieranie na wadze 07.05.04, 16:47
      witaj muj maluch urodzil sie z waga 3270 w 8 miesiacu ciazy po 5 tygodniach
      warzyl juz 4850g w trzecim miesiacu zycia skoczyl do wagi 7370 g w 4 miesiacu
      zycia mial 8270 g w 5 miesiacu wazyl juz 9 kg obecnie ma 11 m i wrzy ok 13 kg.
      Z tym ze dzieci roznie przybieraja wage, dziewczynki sa z regoly mniejsze i
      mniej warza ale za to szybciej sie rozwijaja umyslowo i fizycznie jesli lekarz
      stwierdzil ze mala ma sie dobrze nie powinnas sie martwic. A jesli po karmieniu
      piersia mala nie jest marudna i nie placze to znaczy ze jest najedzona i
      niczego jej nie brakuje. Mam dla ciebie jednya propozycje podawaj malej przed
      spaniem butelke bedzie lepiej spala i ty odpoczniesz a jak ja teraz
      przyzwyczaisz to potem nie bedziesz miala takich problemow jak ja ze swoim
      lobuzem, on byl tylko na cycusu i teraz nie chce butli i nawet jedzenie
      lyzeczka idzie nienajlepiej, nie kaze rezygnowac ci z piersi bo to jest
      najlepsze co moze byc wprowac mjej 2 x butelke dziennie raz z herbatka
      rumiankowa dla niemowlat od 4 tygodnia zycia, i raz mleczko z butelki wieczorem
      przed spaniem.
      Serdecznie pozdrawiam
      • ulala72 Re: Noworodek - przybieranie na wadze 07.05.04, 17:00
        Pozwolę się nie zgodzić z poprzedniczką.
        Po pierwsze, nie ma absolutnie gwarancji, że po butli będzie lepiej spała, a
        poza tym chodzi o to, żeby właśnie często ssała, bo ma mały żołądeczek a pokarm
        jest łatwostrawny.
        Po drugie, jak wprowadzi się butlę, to zaburza się niedoskonała technikę ssania
        i spada produkcja mleka w piersiach. To chyba każdy wie.
        Po trzecie proponuję jeszcze trochę poczekać na regulacje przyborów wagi, bo
        pierwsze 3-4 tyg. to okres adaptacyjny.
        Po czwarte karmienie mieszane (jak ktoś chce) najlepiej zacząć po 6 tyg., kiedy
        technika ssania i laktacja sie unormują.
        A jak malutka jest spokojna i lekarz nie widzi niczego niepokojącego, to jest
        OK. Odżywiaj się dobrze, dużo pij i odpoczywaj. Zaraz zobaczysz, jak pierwsze
        ubranka zrobią się za małe.
        Tak wynika z mojego dwudzieciowego i dwuletniego karmienia.
        Pozdro!
        • saba76 Re: Noworodek - przybieranie na wadze 07.05.04, 17:07
          O ile moje dziecko po butli lepiej spi to tyje malutko
          Dziś ma roczek i waga to 8,200
          urodzila sie z waga 3400-2maja03
          23.06.03 4650
          10.08 5140
          21.08 5.950
          2.X(5mc) 6.620
          7mc 7.250
          9mc 7,630
          11mc 8,100
          12mc skończone 8,200
          • saba76 Na butli 07.05.04, 17:10
            Karmione od 2tyg mlekim modyfikowanym
            Teraz je i kaszki i zupki i inne zeczy i niejest grubasem tylko zgrabna
            dziewczynka. Wyniki sa ok a rozwuj motoryczny nawet szybszy niz u wiekszości
            dzieci dodam że starszxa corka miala o 500g mniejsza wage niz Werka ktorej
            podalmas tabele wagi
    • kasia.tycz Re: Noworodek - przybieranie na wadze 07.05.04, 17:18
      Prawidłowa masa ciała
      Każde dziecko, chyba że wystąpiły wyjątkowe okoliczności np. choroba, operacja,
      kłopoty ze ssaniem, powinno wyrównać masę urodzeniową do ukończenia 3 tygodni.
      Dziecko nie powinno przybierać mniej niż 100 gram/tydzień. Bywają niemowlaki,
      które będą przybierały ponad 300 gram/tydzień, czyli przez miesiąc zwiększą
      masę o 1,5 lub 2 kg (!). Do 6 miesiąca prawidłowo przybierające niemowlę
      podwaja masę urodzeniową.

W kolejnych 6 miesiącach, a czasem nawet wcześniej, tempo wzrostu maleje. Wtedy
      krzywa na naszym wykresie spłaszcza się. Niemowlęta przybierają w tym okresie
      90-150 gram/tydzień, czyli ok. 400-600 gram/miesiąc.

Jeśli przebieg krzywej budzi Twój niepokój, powinnaś skontaktować się z
      Poradnią Laktacyjną (patrz Szpitale) i podjąć działania w celu uratowania
      karmienia piersią. Jeśli problem jest w miarę wcześnie rozpoznany na pewno uda
      się przywrócić prawidłową laktację.

Najlepiej jeśli proces tej tzw. relaktacji przebiega pod kontrolą fachowej
      osoby, która co kilka dni waży dziecko i decyduje o kolejnych krokach. Jest to
      proces żmudny, czasem ciągnący się 2-4 tygodnie. Jeśli po tym okresie nie udaje
      się odratować zaniedbanej laktacji, warto jak najdłużej utrzymać karmienie
      mieszane.

Dr Monika Żukowska-Rubik

Dr Magdalena Nehring - Gugulska
      • agaijulcia Re: Noworodek - przybieranie na wadze 07.05.04, 18:24
        witam kazda dzidzia inaczej reaguje na pokarm i inaczej przybiera na wadze,
        jezeli twoj lekarz mowi ze jest dobrze to chyba nie ma potrzeby sie martwic,
        moja Jula co miesiac przybiera jak na razie od 700g do 1 kg

pozdrawiamsmile
        • maminka1 Re: Noworodek - przybieranie na wadze 07.05.04, 20:57
          Hej
          Mój synek urodzil sie 3030 g, potem spadl na 2800, przy wypisie ze szpitala mial
          2890, a po ukończeniu dwóch tygodni 3550! Pytałam, czy to aby nie za dużo, ponad
          600 gramów w niespełna 2 tyg., ale lekarka stwierdziła, że im mniejsze dziecko
          się rodzi, tym więcej na początku przybiera na wadze. Nie wiem, czy to prawda,
          bo pewnie bywa różnie... (ciuszki sprzed dwóch tygodni są już za małe, a były za
          duże!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka