Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie

16.05.11, 08:18
Młoda ma już 9 miesięcy i żadnego zęba- dziąsła rozpulchnione od kilku tygodni, od kilku dni masakra- w nocy co godzinę pobudki z płaczem, w dzień marudzi bez przerwy, żel na dziąsła nie pomaga. Wczoraj wieczorem dałam jej nurofen- przespała 6 godzin ciągiem. Korci mnie żeby znowu jej dziś dać, zle to chyba nie jest dobry pomysł. Jak jej pomóc?
Obserwuj wątek
    • maderta Re: Ząbkowanie 16.05.11, 08:54
      Dlaczego uważasz, że to zły pomysł? Jeśli będzie bardzo marudna to daj jej lek. dziecko się nie będzie męczyło, a i ty odpoczniesz od jęków. Nie mówię, by faszerować ją non stop, tylko gdy naprawdę będzie źle.
    • guciaczek1 Re: Ząbkowanie 16.05.11, 08:57
      mój ma 7 miesięcy i dwa ząbki. kiedy jest naprawdę źle to lepiej dać coś przeciwbólowego. po co ma sie męczyć i stresować. jeśli się matrwisz czy nie za dużo ibuprofenu to dawaj naprzemiennie z paracetamolem. pozdrawiam
    • pola.cocci Re: Ząbkowanie 16.05.11, 12:03
      Dawaj jej nurofen jak najbardziej, ulzysz dziecku i sobie smile
      mojemu tez wlasnie kielkuja i b. mu wspolczuje, na noc dostaje nurofen, a w dzien camillia-homeopatia, zel, zimne-gryzaki z lodowki, marchewka z lodowki, koraliki bursztynowe: jedne do noszenia, drugie do gryzienia i twarde gryzaki
    • julcia75 Re: Ząbkowanie 16.05.11, 22:46
      Moja niunia ma osiem miesięcy też jej idą ząbki ale śpi nawet nieżle ,jest spokojna czsami trochę marudzi ale nie narzekam.Nurofen można podawać wiadomo dziecko się prześpi i będzie spokojniejsze.Doktorka powiedziała że nurofen jest też podawany w czasie choroby zamiast antybiotyku jest dobrze tolerowany. http:/odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
    • swingwasp Re: Ząbkowanie 16.05.11, 22:56
      przy pierwszym ząbku młody był aniołkiem, kolejny okazał się 4 zębami na raz. Płakał, pojękiwał, wrzeszczał w nocy, w dzień marudził non stop. Podawałam czopki bo strasznie żal mi go było. Dawałam po jednym na dobę żebyśmy oboje choć trochę snu złapali. Też się na początku stresowałam, że czopek w nocy, co noc, to nie jest dobry pomysł ale w praniu wyszło, że dziecko wyspane jakoś lepiej to znosi w dzień, no i nie płakał tak żałośnie, że mi serce pękało. Po 5 nocach i 5 czopkach mieliśmy 4 śliczne ząbki.
    • paulix Re: Ząbkowanie 30.09.13, 16:16
      My też stosujemy Nurofen na noc. W dzień żel Dentinox. Młody lubi też zimne gryzaki i mój naszyjnik silikonowy Gumigem.
    • alinalen Re: Ząbkowanie 30.09.13, 21:33
      spokojnie, można dawać kilka dni pod rząd. byle nie przekraczać dawki dobowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka