Dodaj do ulubionych

żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS HELP

10.06.11, 14:43
Lekarz kazał odstawić pierś u tygodniowego maleństwa... jakie macie rady? Karmić kieliszkiem? Czy aktywne smoczki to prawda czy mit? Plis help!
Obserwuj wątek
    • hermenegilda_zenia Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 16:29
      Moim zdaniem dobry sposób to karmienie z najmniejszego palca do którego przyklejona jest cienka rurka z której płynie mleko (taka jak na przykład w urządzeniu SNS firmy Medela - choć zasadniczo całość montuje się przy piersi, ale moim zdaniem ten patent dobrze się sprawdza właśnie do karmienia z palca). Dziecko musi ssać, żebywyciągnąć mleko z rurki i się napić a palec "robi" za pierś.
    • malgosiek2 Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 16:31
      Hmm....na cóż ja bym nie odstawiała.
      Potem dość często bywa, że maluchy nie chcą już piersi.
      Jaki ma maluch poziom bilirubiny?
      Wychodź z dzieckiem na spacery, ponieważ światło dzienne szybciej rozkłada bilirubinę.
      Łóżeczko też postaw bliżej okna.
      W mleku matki jest taki enzym, który spowalnia rozpad bilirubiny stąd dzieci karmionych piersią tzw.żółtaczka pokarmowa trwa dłużej, nawet do 6 tyg.
      • perd-ido Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 21:47
        U mojego trwala dluzej..powyzej 2 miesiecy i po miesiacu rowniez odstawilam go od piersi na 3 dni! (sciagalam wtedy mleko, a maly pil z butelki). Z powrotem do KP nie bylo zadnego problemu, ale wiadomo..zawsze jest ryzyko!
    • justkawb Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 16:32
      Kieliszek, strzykawka, lyzeczka sa najbezpierczniejsze. Smoczki moga zaburzyc ssanie u takiego malenstwa.
      Pytanie, czy aby na pewno nalezy dziecko odstawiac. Nie chce podwazac kompetencji lekarza, ale czesto matkom pochopnie doradza sie odstawienie od piersi. U niemowlat kp troche dluzej zajmuje pozbycie sie nadmiaru bilirubiny, ale najczesciej nie ma powodu odstawiac od kp. Tu zalaczam link do artykulu kanadyjskiego pediatry dr Jacka Newmana na ten temat (w jezyku angielskim) www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=79:breastfeeding-and-jaundice&catid=5:information&Itemid=17 Moze sprobuj przedyskutowac sprawe z lekarzem.
      I jeszcze inne linki (tez po ang) www.breastfeedingbasics.com/html/jaundice.shtml aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;114/1/297
      • magdamajewski Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 16:41
        My w szpitalu dostalismy spacjalny kubeczek ktorym karmilam mala. U nas poziom byl bardzo wysoki i mala lezala w inkubatorku pod lampami - widok niezbyt przyjemny wiec ja bez zastanwowienia odstawilam od piersi. Po 4 dnia wypuszczono ja do domu, podalam piers i znow wszytko poszlo w gore. Wiec piers poszla w dostawke. Sciagalam mleko i mrozilam. Mala karmilam tym kubeczkiem jeszcze chyba grubo ponad tydzien.
    • andzialipka Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 18:56
      No właśnie nie chciałam się na to zgodzić ale nie miałam możliwości (zalecenie przez telefon powiedziane mężowi, po wcześniejszej wizycie bo czekaliśmy na wynik). Poziom 11. Skonsultowałam z innym lekarzem, kazał dopajać wodą herbatką lub sztucznym mlekiem. No i teraz czym podać wodę? Wszyscy lekarze twierdzą że smoczek nie zburzy ssania, i że internet kłamie... ale ja i tak się boję. Czy podać butelką avent czy szarpnąć się na medelę calma, czy męczyć się łyżeczką? Maluszek ma 7 dni.
      • wieczna_zuza Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 19:07
        Moje dzieci z racji konfliktu serologicznego miały bardzo wysoki poziom bilirubiny- ponad 20. Nie pomagały naświetlania, miały transfuzje wymienne krwi, ale NIKT nie zakazywał mi karmić piersią!
        Karmiłam w trakcie leczenia i potem już w domu.
        Żyją, są zdrowe, mają się doskonale.
      • malgosiek2 Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 19:15
        Poziom 11 wcale nie należy do wysokich, bo do 12 mg% jest jeszcze norma.
        Nawet bym też nie dopajała.
        W zasadzie nic nie robiła tylko obserwowała.
      • alfaxx Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 20:02
        nie wiem co masz za lekarza, sugerowała bym konsultację z innym. mój maluszek miał poziom 14 bilirubiny, po 3 dniach wzrósł do 17, miał naświetlania i w szpitalu wręcz kazano mi karmic. serio: kazano i to często. pediatra powiedziała wprost że to stare metody, teraz przy wys. żółtaczce zalecają karmienie i to częste.
      • maderta Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 21:01
        Spokojnie, moim zdaniem nie odstawiaj dziecka. Moja córka miała poziom 12,45 jak miała miesiąc, wylądowałyśmy na lampach w szpitalu i nawet nikt nie wspomniał o odstawieniu od piersi.
        Też zalecono mi dopajanie i to już przy wyjściu do domu po porodzie, bo Mała była już lekko zażółcona. Opalałam ją na słonku,przepajałam, no ale niestety musieli nam dopomóc lampami po miesiącu. Dopajałam wodą, wodą z dodatkiem glukozy, normalnie z butelki aventa. Mała ciągnie cyca do dziś, a ma już prawie rok smile. Herbatki i soczki nadal z butli smile.
        • andzialipka Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 21:12
          Dzięki smile Ale sie zdenerwowałam dzisiaj. NIeźle mnie ta doktórka zestresowała!
          Maderta, też mam butelkę aventa, dałam mu na chwilkę, zaczął ciągnąć jak z cyca ale mu się zapowietrzyła i jak popuścił to poleciały banieczki powietrza. Potem to już tak pił że mu się ta woda wlewała. Ty tak nie miałaś?
          • iga-2010 Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 21:23
            Moja mała miała 1,5miesiąca żółtaczkę nie pamiętam ile wynosiła bilirubina, ale pediatra nie kazała mi odstawiać od piersi,nawet w szpitalu kazali dostawiać jak najczęściej, dopajałam ją wodą z glukozą z butelki Avent i nie miała żadnego problemu później ssać cyca. A i wystawiaj dużo do słońca to dużo pomaga. Ja bym nie odstawiała od piersi.
            • malikowna Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 21:31
              A ja odstawiłam na polecenie lekarza też na 24 h i pomogło poziom bilirubiny zaczął spadać-powoli ale zaczął podałam mm z butelki avent i żadnego problemu z ssaniem piersi nie było
              • sabrina_30 Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 21:41
                ja musialam odstawić core po 1 dobie na 4 dni potem wrocilam do karmieniana 2 doby i częściowe odstawienie na 3 doby. Dokarmialam mm z bulelki dr browna. Mala wrocila do karmienia piersią, coprawda przez ok 1,5 tygodnia przystawiala sie dośc czesto, bo co 1 godzinke do 1,5 max, ale potem wrocilo wszystko do normy. Z tym , ze moja miala powyzej 17 poziom bilirubiny spadek i potem odbicie z powrotem na 16,4 .
          • maderta Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 21:38
            Wiesz, chyba też tak jakoś to wyglądało, że te banieczki uciekały, ale spoko nic mu nie będzie smile. Ważne by oprócz tej butli dostawał normalnie cyca jak do tej pory, a dopajanie to tak między posiłkami po max 50ml na raz, w zależności ile będzie w stanie wypić. Moja wypijała czasem 10, a czasem 50ml. Na dobę położna zalecała dla niej chyba max 150ml.
      • perd-ido Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 21:52
        Chcesz powiedziec, ze przy poziomie 11 lekarz zalecil Ci odstawienie dziecka od piersi? Nie wierze!. Przy takim to wypisuja dzieci do domu bez zadnych zastrzezen. Moj synek mial powyzej 20 i ciezko ja bylo "zbic"..co spadla zaraz wzrastala i zolty byl dlugo.
      • justkawb Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 10.06.11, 22:09
        Ale woda wcale nie pomoze w wyzbyciu sie bilirubiny. Ona ma byc wydalona jako kal. Dlatego najczesciej mowi sie o jak najczestszym karmieniu (mlekiem mamy). Czeste kp pobudza prace jelit, a bilirubina w kale nie moze byc ponownie wchlonieta poprzez jelita i przejsc do krwioobiegu. Breastfeeding Answer Book, wydana przez La Leche League, podaje, ze jesli poziom bilirubiny wynosi mniej niz 20 mg/dL wiekszosc lekazy zleca po prostu obserwacje dziecka. Zalecenia Amerykanskiej Akademii Pediatrow sa takie, zeby unikac przerywania kp. Oczywiscie, inaczej jest jesli poziom bilirubiny rosnie zamiast spadac.
        • memphis90 Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 11.06.11, 20:19
          C
          > zeste kp pobudza prace jelit, a bilirubina w kale nie moze byc ponownie wchloni
          > eta poprzez jelita i przejsc do krwioobiegu.
          Jak nie może, jak właśnie to robi?
          • justkawb Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 13.06.11, 17:33
            Chodzi o to, ze jesli kp pobudza prace jelit, kal jest wydalany, a wraz z nim bilirubina. Niejasno sie wyrazilam.
      • olifra1 odstawić..., po co? 10.06.11, 22:17
        przy żółtaczce 11 u 7 dniowego dziecka - odstawianie od piersi? po co? przecież to nie jest poziom, który zagraża w jakikolwiek sposób dziecku, ani tym bardziej w przypadku dziecka tak małego, żeby już podejmować taką decyzję. lekarz nawet nie dał czasu Twojemu dziecku, żeby samo sobie poradziło, może to lenistwo i pójście na łatwiznę?
        co innego jak jest bardzo wysoki poziom > 15 + utrzymujący się długo czyli na pewno powyżej dwóch m-cy, albo z tendencją do wzrastania. mój młody miał poziom 10 w wieku ponad 6 tygodni i dopiero do poziomu 5 spadło w trzecim m-cu życia. o odstawianiu nawet na chwilę nie było mowy. i w szpitalu ( po porodzie był naświetlany) i neonatolog, która go potem prowadziła i pediatra - kazali przystawiać jak najczęściej do cyca. jedyne co musiałam robić to dziecko było pod ścisłą kontrolą (dwa razy w tyg. oglądane przez lekarza) i częsta kontrola poziomu billirubiny
        dziwna decyzja, no ale to przecież lekarz...niewiarygodne...
      • ylunia78 Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 13.06.11, 16:56
        Polecam wystawianie dziecka na słońce.Naprawdę działa.Wysoki poziom bilurbiny i długą żółtaczkę po porodzie przerabiałam dwa razy.W jednym przypadku musiałam tez małego odstawić od piersi na week.Wtedy dostawał Nutamigen a ja odciągałam mleko laktatorem.Po wekk jakby nic wróciliśmy do KP.
        Ja bym dziecka nie dopajała.Myśmy wychodzili ze szpitala z poziomem bilurbiny 15.Potem niestety przez bite 4mce mały był nakłuwany,bo ciągle poziom był wysoki.Była nawet mowa o ewentualnym przeszczepie wątroby.Nie wiem,na tym się nie znam nie jestem lekarzem.
        Co do internetu?To fakt!Że sa tu w 80% przypadkach bzdury.Przy pierwszym dziecku nie korzystałam z internetu i niczym się nie stresowałam.Przy drugim czasami jak czytam co piszą w necie na temat niemowląt i dzieci to doznaje szoku cięzkiegowink
    • memphis90 Re: żółtaczka - odstawienie od piersi na 24h PLIS 11.06.11, 20:26
      Ja, gdybym odstawiała, to karmiłabym dobrym smokiem z małą dziurką. Ew. palec i cewnik. To przecież tylko doba i w mojej osobistej opinii wszelkie problemy po tym (zmiana techniki ssania itd) można jeszcze łatwo skorygować, o ile będziesz zdecydowana na nierezygnowanie z kp. O ile w ogóle wystąpią- moje dzieci dostały smoka uspokajacza jeszcze na porodówce i nigdy nie miałam problemów z laktacją, córkę karmiłam do 16mż, synka karmię na razie 9m-cy. W razie czego znajdź namiar na dobrego doradcę laktacyjnego. Druga sprawa, że ja osobiście nie robiłabym próby odstawienia u 7-dniowego dziecka. Po 6-tygodniach- może. Mój młodszy dlugo był zażólcony (ślepka głównie, skóra szybko zbladła, więc poziom był pewnie 5, a nie 11), ale nie robiłam odstawienia.
    • andzialipka Huraaaaaaa 13.06.11, 16:46
      No właśnie dziwna decyzja, dzisiaj byliśmy w szpitalu sprawdzić wynik i kolejna lekarka kazała odstawić... pewnie dlatego że to koleżanka tamtej, i jak się dowiedziała że nie zastosowałam się do zalecenia to była zła. Powiedziała że dopajanie napewno nie pomogło, ale sprawdzimy. Okazało się że poziom spadł do 8! Strasznie się cieszę, że nie posłuchałam smile
      A dopoiłam tylko raz :] Sama więcej piłam i przystawiałam jak najczęściej tak jak radziłyście. Dziękuję! Oby spadało dalej.
      Pozdrawiam big_grin
      • justkawb Re: Huraaaaaaa 13.06.11, 17:36
        Super smile
        Pamietaj tylko, ze to nie dopajanie zbija bilirubine, a czeste kp (bilirubina wydalana jest z kalem).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka