Dodaj do ulubionych

Wyprawka dla noworodka

15.06.11, 13:20
Witam wszystkie Mamy, potrzebuję koleżeńskiej porady... Już za 8 tygodni zostanę mamą poraz pierwszy i zupełnie pogubiłam się co powiinna kupić dla mojego synka jak zkompletować wyprawkę ile kupić bodziaków ile pajaców itp podpowiedźcie coś... proszę
Obserwuj wątek
    • m.b.g Re: Wyprawka dla noworodka 15.06.11, 13:30

Cóż, poradzę google tudzież forum rówieśnicze. Jedno i drugie kopalnią wiedzy.
    • kijek82 podziele sie moja lista haha,narazie niekompletna! 15.06.11, 13:45
      wozek
      hustawka/lezaczek
      spiworek do wozkax2
      wanienka profilowana+ stojak
      nakladka na przewijak z ceraty
      stabilizator snu, cos do lozeczka - nakladka (snoozzz)
      koldra 2x + 2 kocyki
      3x posciel
      ceratka na materac do lozeczka przescieradlo gumowane na gumce
      3x rożek-becik
      niania elektroniczna

10X tetra
      pieluchy
      3 reczniki z kapturem
      termometr do wody
      myjka
      dezynfekcja-milton
      KOSMETYKI:
      mydelko,spirytus 70%,oliwka,krem na odparzenia,krem ochronny do buzi,sol fizjologiczna do pzemywania oczu, spray do nosa,
      chusteczki nawilzone,gaziki,paleczki do uszu, nozyczki do paznokci, szczotka do wlosow,gruszka do nosa
      proszek do prania

UBRANKA

6 body
      6xspioszki (packi w mothercare)
      pajacyki
      sweterkek,bluza 4x
      skarpetki 6x
      czapeczki
      rekawiczki
      kurtki
      • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 13:47
        fotelik, pozniej nosidelko, kojec do salonu itp.itd....z biegiem czasusmile
        • gienia_79 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 13:55
          najbardziej przeraża mnie ilość ubranek, bo wiem, że maluch rośnie ale jest lato (rodzę w sierpniu), coś może ulewać itp, pozostałe sprawy jakoś ogarnęłam ale ciuchy mnie przerażają aby nie przesadzić z ilośćią ale też żeby nie zabrakło
          • kotkowa Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 15:45
            Nie kupuj ciuchów na wyrost. Kup dosłownie kilka body i pajaców w rozm. 56, potem więcej w 62. No chyba, że bodziaki, bo te się przydają zawsze i wszędziesmile Ja noworodka bym nie ubierała w nic innego, jak tylko body albo pajace. To najwygodniejsze dla dziecka, ono tylko leży, więc żadne koszulki, spodenki, kaptury, kaftaniki się nie sprawdzają, podwiajają się, gniotą, bez sensu.
            Nie potrzeba dużo ciuszków, fakt, pierze się często, ale to i tak nieuniknione. Góra 10 body z krótkim i 10 z długim i 7 pajaców, w tym ze 2 ciepłe polarkowe na wyjście.
          • czekolada85 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 21:55
            W temacie ciuszków:
            W rozmiarze 56 proponuję kupić 6 pajaców bawełnianych i 6 par body (najlepiej takich zapinanych na bokach) do tego jakiś welurowy dresik (bluza bez kaptura) albo welurowy pajac - na zminiejsze dni.
            Do tego skarpetki, czapeczka cieniutka i niedrapki.
            Od razu kup sobie też większe rzeczy w rozmiarze 62 bo po porodzie i przy noworodku najczęściej cyckoholiku nie zawsze jest czas na bieganie po sklepach. A dziecko rośnie mega szybko.

Ja kompletując wyprawkę chyba zupełnie postradałam zmysły i kupiłam masę nie potrzebnych rzeczy typu spodenki, sweterki, sukienki itd. Większość tych rzeczy ani razu dziecku nie ubrałam. Do tego dostałam jeszcze bardzo dużo takich pięknych niepraktycznych rzeczy.
            Takiemu maluszkowi w zupełności wystarczy bodziak i pajac.
      • esr-esr Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 14:14
        matko jedyna to wszystko dla noworodka? dwa śpiworki na sierpień, czapki i rękawiczki?
        ja bym zminimalizowała listę do rzeczy przydatnych przez pierwszy miesiąc, dwa. bodziaki najlepiej mieć tak na minimum 2 dni żeby ciągle nie prać. w sierpniu raczej nie będziesz dziecka ubierać w nic więcej. pościel po 6 miesiącach (kiedy dziecko będzie mogło samo się wykręcić spod poduszki i kołdry) - na początek polecam cienki śpiworek, który nie przykryje głowy dziecka (chyba że będzie spać w beciku). chemii i pieluszek nie kupuj zbyt dużo bo może się okazać, że dziecko ma uczulenie (powinnaś też dostać dużo próbek w szpitalu). dla siebie i dziecka kup bepanthen (na piersi i na odparzenia). dla mamy jeszcze kilka ciekawych książek i filmów na czas nieustannego ssania, wygodne koszule do karmienia i przewiewne majtki.
        ja bym jeszcze dodała butelkę na wszelki wypadek i laktator.
        niedługo będę kompletować drugą wyprawkę i wielu z rzeczy kupionych w przypływie mamowego szaleństwa zupełnie nie wykorzystałam, np. duża część ubranek była ubrana tylko raz.
        • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 14:53
          u mnie-pazdziernik
          szczerze mowiac zalezy to od finansow kupujacej...mozna kupic body za 20 a mozna za 80zl, w ilosci jakiej chceszsmile
          Nie ujelam w liscie rzeczy "mamowych"oczywisciesmile(gooooraaa kosmetykow hehe)
          • kotkowa Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 15:47
            Polecam najprostsze białe body w 5-cio pakach w marketach, są tanie, zawsze pasują, przydatne, bawełniane, bez udziwnień.
      • reneta.szara Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 15:19
        kijek
        2 kołdry, 3xpościel, 2 koce, 3 rożki-na boga po co? Dla noworodka?
        • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 15:21
          lubie wydawac kase,a cowink
          lubie miec WYBOR (czasem kupuje 4 takie same sukienki w roznych kolorach, ot, taka slabosctongue_out)
      • kotkowa Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 15:41
        Kijek ta ceratka na materac niekoniecznie jest polecana. Nie jest za zdrowa, dziecko leży na sztucznym podłożu, może się bardziej pocić itd. Jak zobaczysz, że nic nie przecieka na prześcieradło (a nie przecieka - pieluchy są dobre teraz), to zdejmij tą ceratkę. Ja też o niej myślałam, ale położna mi ją z głowy wybiła i słusznie.
        • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 09:01
          dzieki za info. Slyszalam srzeczne informacje,ale rzeczywiscie chyba nie najlepiej taka sztucznosc dziala...
      • kinga_iskierka Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 15.06.11, 15:49
        Kijek

co to jest stabilizator snu? i co masz na mysli mowiac cos do lozeczka???
        no i na co 2 koldy i 3 rozki? dziewczyna sklepu nie otwierabig_grin

• kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 08:34
          jak juz napisalam-lubie kupowac i MIEC WYBOR.
          wpisz snoozzz, chyba wszyscy juz tego uzywaja, nie wiem czy jest w PL....
          • kinga_iskierka Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 08:54
            pierwszy raz sie z tym spotkalam! co za naciagnie rodzicow na bezsensowny gadzetbig_grin hahahaha
            • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 08:55
              nocoz...u masy moich znajomych sie sprawdza. Najpierw zapytaj o ocene,potem wysmiewaj. Wiesz,kiedys pampersy uwazanao za niepotrzebny gadzet, prawda?
            • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 09:00
              idac twoim tokiem myslenia-zeppeliny to idealny srodek transportu?winkFajnie,ze pokazalam ci cos nowego co jest uzywane na calym swieciesmile
              Znajomi zadowoleni, maluchy nie placza,nie mogac sie odwrocic na plecki itp.itd. A ty masz jakichs znajomych,ktorzy to uzywali, sama uzywalas,mozesz sie wypowiedziec negatywnie badz pozytywnie?
              Rozumiem,ze wozek za powyzej 2,5tys to tez zbedny wydatek? Kazdy mierzy swoja wlasna miara.
              • kinga_iskierka Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 09:38
                wozek to inna bajka, sama wydaje sporo kasy na dziecko, to nie o to chodzismile

jesli chodzi o stabilizator snu... nie, nikt z moich znajomych tego nie uzywa, ani ci z POlski, ani ci z UK. Widocznie mam jakichs nienowoczesnychwink

powiedz mi, dlaczego krepowac dziecku ruchy? Ty tez spisz na jednym boku??? ja bym nie dala rady... naturalna rzecza w rozwoju jest to , ze dziecko sie rusza, przekreca, odkopuje z koldry jak mu goraco itd. Nie przyszlo mi by do glowy by go tak krepowac! Oczywiscie sa dzieci, ktore maja problemy zdrowotne i trzeba im pomoc, trzeba ograniczyc ruchy itd., ale krepowac ruchy zdrowemu dziecku to wedlug mnie szkodzenie mu. A ze rodzicom lepiej... ok... wszystko zalezy jakie priorytety maja rodzicesmile
                • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 09:54
                  lekarze w NL,UK (moze innych mamy znajomychsmile),USA,Hiszpanii, Francji, Belgii moim znajomym (nie imigrantomwink)uffff.....polecaja albo tzw.poduszke klin albo stabilizator (przy np.tendencji do silnego ulewania, tak zeby sie nie przewrocilo na brzuszek,klin profiluje tak,ze glowka jest NIECO wyzej,tymsie rozni od snoozzz - nie wspina sie w nocy,pozniej, nie poslizgnie sie,brak kolek,problemow z zoladkiem itp...same zalety)
                • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 10:04
                  czyli np.przednie kolka skretne w wozku to naciaganie?wink.
                  Jak takie stare babcie, ktore sie krzywia na kazda nowosc, wszedzie widza oszustow i naciagaczy,nie znajac kompletnie tych"gadzetow"wink,hahahahah,zabawne
                  • kinga_iskierka Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 13:43
                    Kijek, daj spokoj z babciami, bo to nie przedszkole.
                    rozumiem ze ten snoozz Ci sie podoba, ok, a co do tego maja skretne kolka???
                    wiele nowosci jest fajnych, ale akurat ten snoozz to jakas bzdurasmile

jak juz musisz koniecznie wiedziec mam dla dziecka wszystkie wozki ze skretnymi kolami, jeden nawet trzykolowysmile))

ale masz super, ze masz znajomych nieemigrantow! WOW
                    Pewnie emigranci sie z tego bardzo cieszabig_grin
                    • kinga_iskierka Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 13:45
                      a no i kolejne pytanie

czyli Twoje dziecko silnie ulewa??? i wszystkie dzieci tych Twoich znajomych nieemigrantow tez???
                      ale wiesz, poki dziecku sie ulewa, to sie go spac nie kladzie, trzeba najpierw odbic, potem chwile ponosic, poczekac i dopiero spacwink
                      • kinga_iskierka Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 13:46
                        to bylo do Kijkabig_grin
              • czekolada85 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 13:09
                Kijek jaki to wózek wybrałaś? Jako maniaczka wózkowa umieram z ciekawości...
                • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 17.06.11, 07:52
                  i po co szydera? Na f.wozkowym. Wybralam emme edge plus pozniej lekka spacerowke. A teraz sie zacznie wybrzydzanie, prawda?hahahaha
                  • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 17.06.11, 07:53
                    BTW-mi akurat na skretnych nie zalezy, niedobrze mi sie prowadzi. Zadnej tajemnicy z tego nie robiewink
                  • czekolada85 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 17.06.11, 09:21
                    Żadna szydera... po prostu nie każdy wózek musi mi się podobać co nie znaczy, że nie dostrzegam jego walorów wink
                    No ale nie ukrywam, że troszeczkę mnie zawiodłaś bo jak tak lubisz szastać kasą to myślałam że "szastniesz" porządnie, obstawiałam jakieś bugaboo albo stokke a tu takie miłe zaskoczenie smile
                    • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 17.06.11, 10:18
                      hehe,napisalam na f.wozkowym, ze czailam sie na stokke...a spacerowka moze bugaboo, nie zawiodlam cie?wink...Nie mam obsesji bezsensownego snobizmu, spokojnie uzywam shiseido i ziaji , jezdze do Brazylii i do Wiatrakow pod namiot (Mazury) - lubie rzeczy ktore mi sie podobaja i sa dobre, a nie drogie...Swiat nie jest czarno-bialy, nie?A Emma mi sie po prostu podoba, lubie klasyczne wozki, choc juz na taki retro bym sie nie skusila (choc podobaja mi sietongue_out))
        • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 08:35
          to,ze ty jestes minimalistka,nie znaczy ze ja jestem.Prawda?
          • kinga_iskierka Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 08:51
            Kijku, ja tego nie neguje, spokojniesmile
            • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 09:05
              jestem spokojna,jak po sesji tai chi
              To,ze tobie wystarcza przyslowiowa paczka tetry i oliwka bambino, nie oznacza,ze wszyscy dookola probuja cie naciagnac (bredzisz jak moja babciasmile) - kazdy wydaje tyle na ile go stacsmile. Moge kupic g..w zlotku ususzone za 5tys i powiesic na scianie...Bo tak lubimy, ja i moj partner, i jaki z tego moral?
              Swoja droga szukamy fajnych rzeczy do powieszenia na sciane w pokoju malego, w retro klimacietongue_out
              • kinga_iskierka Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 09:39
                nie, ja oliwki nie kupuje, blee
                ale snoozzze to naciaganie. jak masz kase i mozesz byc naciagana i Ci to nie przeszkadza, tylko sie cieszyc!
                • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 09:55
                  Nie zmuszam nikogo do używania tych rzeczy. Jesli jednak na rynku można znaleźc rzeczy, które ułatwiają życie i dają bezpieczeństwo to czemu ich nie używać?

To takie wiesniackie-"naciaganie"smile
                  • kinga_iskierka Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 13:55
                    tak, bo ja baba z prowincji, nie to co Ty! UK? tak? WOW
                    • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 17.06.11, 07:53
                      nie, z Polski
      • mikams75 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 16.06.11, 15:48
        a ja pozwole sobie skomentowac i sporo wykreslic, duzo zalezy od tego kiedy dziecko rodzone...

> wozek
        > hustawka/lezaczek

lepszy lezaczek - mozna latwiej przeniesc do lazienki czy kuchni

> spiworek do wozkax2

jeden spokojnie wystarczy dla zimowego malucha, wiosenny czy letni wcale nie potrzebuje

> wanienka profilowana+ stojak

nie wiem co to wanienka profilowana, mialam zwykla plus lezaczek
        stojaka nie mialam, mialam przewijak na kolkach i na nim stawialam wanienke przez pierwsze 3 mies. Pozniej dzieciak juz tak chlapal, ze wanienka stala w wannie.

> stabilizator snu, cos do lozeczka - nakladka (snoozzz)
        co to za cudo?

> koldra 2x + 2 kocyki
        wystarczy jedna koldra, a jeszcze lepiej spiwor dopasowany do pory roku
        kocyki sie przydaja

> 3x posciel
        2-3 przescieradelka sie przydadza, ale jak sie ma spiwor to posciel jest niepotrzebna

> ceratka na materac do lozeczka przescieradlo gumowane na gumce

lepszy jest molton - na ceracie dziecko sie bedzie pocic.
        a tak naprawde to wystarczy pielucha flanelowa zlozona pod glowke jesli dziecko bedzie ulewac

> 3x rożek-becik

0 sztuk wystarczy. Serio, nie wiem po co to.

> niania elektroniczna

tez nie mialam, ale jak sie ma duzy dom to pewnie sie przydaje

> 10X tetra
        > pieluchy
        > 3 reczniki z kapturem
        > termometr do wody

i dodam jeszcze pieluchy flanelowe - bardzo fajne sa i sie przydaja na 100 sposobow

> myjka

jak dla mnie to wszelkie myjki sa niehigieniczne

> dezynfekcja-milton
        co to?

> KOSMETYKI:
        > mydelko,spirytus 70%,oliwka,krem na odparzenia,krem ochronny do buzi,sol fizjol
        > ogiczna do pzemywania oczu, spray do nosa,
        > chusteczki nawilzone,gaziki,paleczki do uszu, nozyczki do paznokci, szczotka do
        > wlosow,gruszka do nosa
        > proszek do prania

waciki/platki takie duze dodam
        uszy sie czysci husteczka lepiej
        czesac pewnie nie bedzie co

> UBRANKA
        >
        > 6 body
        > 6xspioszki (packi w mothercare)
        > pajacyki
        > sweterkek,bluza 4x
        > skarpetki 6x
        > czapeczki
        > rekawiczki
        > kurtki

jak masz pajace to az tyle spiochow niepotrzeba
        reszta - zalezy od pory roku i tez nie w liczbie mnogiej
        • kijek82 Re: podziele sie moja lista haha,narazie niekompl 17.06.11, 07:57
          jestem pazdziernikowasmile
          wanienka sie sprawdzila (onda ok-010), stojak-bedzie stala w innym miejscu, nie bedziemy kapac na przewijaku
          dzieki za info o ceratcesmile
          milton-taka firma,chusteczki,spraye,szybko sie zmywa wszystko,raz dwasmile
          niania-niezbednasmile
    • kotkowa Re: Wyprawka dla noworodka 15.06.11, 15:36
      Ja kupiłam:
      - 3 body w rozmiarze 56 z krótkim rękawkiem i 3 z długim
      - 7 body rozm. 62 z krótkim rękawkiem (latem potrzeba więcej takich, niż z długim) i 5 body z długim
      - 4 pajace rozm. 62 bawełniane do spania, 2 pajace polarkowe ciepłe rozm. 62
      - czapeczka cieplejsza i lekka bawełniana
      - apaszka pod szyjkę
      - skarpetki grubsze i ciensze (kilka par)
      - 3 kocyki (2 cienkie, 1 gruby)
      - 2 prześcieradełka bawełniane i frotkowe, 2 komplety pościeli (ale spal w nich później)
      - rożek (usztywnienie okazało się niepotrzebne)
      - śpiworek (ale nie sprawdził się. Najlepiej małemu się spało w kocyku i rożku. Nie odkrywał się wtedy)
      - becik do wózka
      - wiaderko Tummy Tub (lub wanienka)
      - przewijak, pieluchy new born, chusteczki nawilżane, duże płatki kosmetyczne, przewijaki jednorazowe (lub wielorazowy zwijany z Ikei - super na podróż, wyjście)
      - 20 szt. pieluch tetrowych lub bawełnianych (mega przydatne - do wycierania, podkładania, przykrywania w upał, do wszystkiego)
      - octenisept do pępka, linomag maść do pupy, Sofeo - emulsja do kąpieli (można nią myć też włoski), frida do noska, Disnemar do noska (sól fizjologiczna - o wiele częściej się przydaje niż Frida, świetnie udrażnia nosek), mydełko dla dzieci, cążki do paznokci dla dzieci (lepiej się sprawdzają niż nożyczki. Firmy Canpol Babies są b. dobre - cienkie), patyczki do pępka, uszu
      - 2 ręczniki z kapturkiem
      - termometr do wody, termometr do ucha dla dziecka
      - wózek, łóżeczko, leżaczek bujaczek, fotelik samochodowy
      - nosidełko (polecam Manduca, u mnie lepiej niż chusta się sprawdza, jest niezastąpione, można nosić małego i masz wolne ręce)
      - awaryjnie butelka, laktator - koniecznie, wkłady poporodowe, majtki poporodowe, wkładki laktacyjne, czopki glicerynowe do szpitala się przydają po porodzie, koło do siedzenia po porodzie, koszula do karmienia, staniki do karmienia, maść na popękane brodawki - np Bepanthen (jednocześnie do pupy może być dla dziecka)
      - poduszka do karmienia - mi się nie sprawdziła, ale niektórym się sprawdza
      Jak coś mi się przypomni, to napiszę.
      • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 09:10
        powiedz - wg.ciebie lepiej wiaderko czy wanienke?
        Bo slysze rozne opinie (moja znajoma dobre 5lat temu pokazywala zdjecia malej w wiaderku wywolujac zgorszenie polskich mam, ale jakos sie ten wynalazek widze przyjal na naszym grunciewink), choc slyszalam skargi,ze niewygodnie samemu sie bawic z wiaderkiemsmile

Dobrze,ze podajesz firmywink - Manduca sie sprawdza?(myslalam o Babybjorn...w ogole pro skandynawska jestem hehe)
        • kotkowa Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 09:49
          Wiaderko ma też swoje wady i zalety - dziecko mniej się boi, bo nie leży, czuje się trochę jak w brzuszku u mamy, siedzi w wodzie. Wiaderko zajmuje mało miejsca, łatwo je przenosić, napełniać, opróżniać, myć itd. Ale mi samej było dość trudno przytrzymywać maluszka, w tym główkę i jednocześnie go myć. Zazwyczaj kąpaliśmy go razem z mężem. Trudniej też umyć główkę, bo jest w pozycji pionowej. Jak mały zaczął siedzieć, to zrobiło się łatwiej, nie trzeba go było już trzymać. Wiaderko starcza max na pół roku, potem i tak musi być wanienka. Wiaderko przydawało się w podróży, bo małe i zgrabne. Być może na dzień dzisiejszy kupiłabym jednak wanienkę, bo swoboda mycia dziecka jest większa. Ale trudno mi porównywać, bo na etapie noworodka miałam tylko wiaderko.

Jeśli chodzi o nosidło to Manducę polecam z całego serca. Poczytaj opinie, chyba żadne nosidełko nie ma lepszych. Ja jestem w nim zakochana i przewyższyło moje oczekiwania. Po pierwsze jest bardzo ergonomiczne, idealnie wyprofilowane dla dziecka, tak, żeby miało naturalną pozycję z rozłożonymi nóżkami, a nie wisiało. Wygrało z resztą na targach dziecięcych w Niemczech. Jest poza tym proste w obsłudze, ma mnóstwo możliwości regulacji - pasuje dla noworodka od 3 kilo, do dziecka 20 kilowego. Można malucha nosić na biodrze, na plecach i na brzuchu. Nie ma pozycji przodem do świata, którą ma Babybjorn, bo ta pozycja jest odradzana przez lekarzy, dziecko nie ma wtedy możliwości zachowania naturalnych krzywizn kręgosłupa itd.
          Babybjorn jest popularne i też o nim czytałam, ale Manduca ma najlepsze opinie i ja tylko żałuję, że nie miałam go wcześniej.
        • leneczkaz Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 11:27

> Dobrze,ze podajesz firmywink - Manduca sie sprawdza?(myslalam o Babybjorn...w ogo
          > le pro skandynawska jestem hehe)

Babybjorn to wisidełko a nie nosidełko.

Nt wiaderka. Siorka kupiła i idę do niej w odwiedki w niedzielę to może coś powiem. Ja też chciałam kupić, ale potem się wystraszyłam chwytu za szyję/podbródek big_grin .. No i jak umyć w tym os*ane dupsko?!
          • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 11:48
            przeciez twoje dziecko sra tecza
            • leneczkaz Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 11:49
              Zgadłaś!
        • czekolada85 Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 13:01
          Paweł Zawitkowski odradza wiadro.
          A co do nosidełek to moim zdaniem Manduca jest super. Z czystym sumieniem polecam.
      • gienia_79 Re: Wyprawka dla noworodka 20.06.11, 18:44
        Dziękuję bardzo za Twoje cenne wskazówki, bo niektóre listy mnie wręcz przerażają a ta wydaje się zdroworozsądkowa. Pozdrawiam i życzę wiele satysfakcji z macierzyństwa
    • amsila Re: Wyprawka dla noworodka 15.06.11, 19:23
      -rękawiczki niedrapki
      -smoczek
    • pumeczka Re: Wyprawka dla noworodka 15.06.11, 21:58
      wystarczy z 10 tetrowych pieluszek i ze 3 flanelowe ( jako podkładka do wózka itp)
      pod prześcieradło jednak polecam położyć jakieś zabezpieczenie, ceratkę lub te jednorazowe podkłady , mimo wszystko może sie zdarzyć jakaś wpadka
      śpiworek do spania nie każdej przypadnie do gustu, bo jak jest mega upał, to trudno bobasowi fundować jeszcze jedną ciepłą warstwę pod szyjkę
      ja wolałam becik zawiązywany , najpierw bobas był w tym kokonie (bo chyba noworodki lubią taką ciasnotę wink ) , a potem służył ów becik jako kołderka
      nie warto na zapas gromadzić wielu ubranek, zawsze coś tam można na szybko dokupić w odpowiednim rozmiarze, w jakiejś sieciówce, czy markecie
      na początek polecam nawilżone chusteczki Nivea, nie są zbyt mokre, a tym samym odczucie zimna dla bobasa jest mniejsze wink
      pieluszki jednorazowe można zakupić różnych firm, będzie temat do porównań, dla przykładu Happy Bella mają wycięcie na pępek, więc na pierwszy tydzień są super
      wanienka +gąbka materacyk ułatwia kąpiele
    • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 09:20
      dolaczesmile cc- na pozniejszy okres:
      szare mydlo/plyn do hig int/mydelko dla dzieci do przemywania rany
      BARDZO wysokie (do talii)majtki bawelniane
      pozniej-cepan, contratubex
      • esr-esr Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 09:42
        w temacie majtek po cc - najlepiej się sprawdzają takie obrzydliwe bawełniane babcine galoty smile masakrycznie wyglądają ale nie uciskają szwów, bawełna jest przewiewna i można je potem rytualnie wywalić big_grin

a tak jeszcze w temacie kurtki i rękawiczek dla dzieciaków (kilka postów wyżej) to ja bym jednak poleciła poczekać aż dziecko się urodzi i wtedy okaże się jakie ma upodobania - moja np. nie chciała za nic rękawiczek, musiała mieć kombinezony od razu z łapkami. i zwracjacie uwagę, czy te wszystkie słodkie i przepiękne ubranka dla dzieci nie mają nic na plecach - kokardki, plisy, guziczki, kaptury, bo potem na spacerze młode się drze bez opętania, mama spocona ze strachu co się stało, a to po prostu niewygodne jest.

aha, ja bym do wyprawki dorzuciła jedną małą puszkę mleka modyfikowanego tak na wszelki wypadek.
        • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 09:59
          piękne - rytualne wyrzucanie (palenie?wink) majciochów smile

Dodatkowe pytanie - elektroniczna niania to dla mnie MUS - polecacie jakas ? (Angelcare?)
        • leneczkaz Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 11:30

> w temacie majtek po cc - najlepiej się sprawdzają takie obrzydliwe bawełniane b
          > abcine galoty smile masakrycznie wyglądają ale nie uciskają szwów, bawełna jest pr
          > zewiewna i można je potem rytualnie wywalić big_grin

Wystarczą zwykłe bawełniane majty (np. z H&M) które nie są nisko wycięte. Rana jest bardzo nisko więc łatwo kupić wyższe. Ale nie mogą zjeżdżać, więc lepsze z gumą. Po wygojeniu rany stanowczo do śmieci coby partnera w oczy nie razić tongue_out
      • leneczkaz Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 11:28
        Matko kijek. @ wpisy dalej szastasz kasą a po cc chcesz się smarować cepanem (śmierdzącym i najtańszym)?
        • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 11:47
          ech,znowu miss wsi tęcza sie odezwała.
          Popatrz, teraz mam cała serie musteli i oliwke corine de farme, szok!
          I kupuje w Biedzie! (nawet bralam udzial w akcji"jestem biedna,kupuje w Biedronce")hahaha.
    • tomelanka Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 11:16
      my bedziemy miec listopadowe dzicko
      dostałam:
      fotelik maxi cosi po szwagierce niewypadkowy ani niestłuczkowy
      podgrzewacz do butelek
      wanienka
      stojak do wanienki
      rożek (ale kupie jeszcze jeden, bo tego nie doprałam)
      śpiworek cienki
      2 kombinezony na zime
      1 czapka ciepla
      2 czapki cienkie
      ok. 7 sweterków w rozmiarze od 56 do 68
      ok. 7 par spodni róznych (dresy, sztruksy)
      3 bluzki z długim rękawem w rozmiarze ok.62-68
      kilkanaście sztuk body, pajaców i śpioszków i półśpioszków w rozmiarze od 56 do 68
      2 pary butki-paputki miękkie
      2 komplety pościeli do łóżeczka (poszewka i kołdra) z Kubusiem Puchatkiem wink
      ręcznik
      ręcznik z kapturkiem
      2 kocyki

kupiłam:
      5 szt. body z długim rekawem w rozmiarze 68
      3 pary półśpiochów w rozmiarze 68
      4 pajacyki w rozmiarze 68
      łapki niedrapki
      zestaw do paznokci
      zestaw do czesania
      smoczek silikonowy
      miękkie butki
      10 pieluch tetrowych
      1 cienka czapke
      1 kocyk cienki polarowy

planuje dokupic:
      rajstopy rozm. 62 ze 2-3 pary
      skarpetki kilka par
      materacyk do łóżeczka
      podkład nieprzemakalny
      ochraniacz na szczebelki
      2 razy wypelnienie do poscieli
      2 komplety poscieli do wozka
      kosmetyki: cos do mycia z pompka, krem na odparzenia, krem na mróz, oliwke w zelu, chusteczki nawilzane, patyczki kosm., płatki kosm., spirytus do pepka, pieluszki jednorazowe
      wózek (gondola ze spacerówką)
      karuzela do lozeczka
      butelka ze smoczkiem
      zawieszka-zabawka
      do wózka

do pokoju musze zamowic rolete, jakas firane, zyrandol, jakies ozdobki na sciane, jakies zabawki i jeszcze pare innych rzeczy, o których zapomnialam wink
      • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 11:51
        pokoj to taakaa dlugaaaa bajka i tyle mozliwoscismile
        • maluszek1991 Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 12:15
          Ja tak ubranka kupowalam i kupowalam, duzo tez dostalam i teraz mnie przeraza jak na nie patrze, zastanawiam sie czy nie jest tego za duzo. Co prawda mam najrozniejsze rzeczy i w roznych rozmiarach ale sporo tego jest, musze przyznac. smile Nie wiem czy maly ponosi wszystko.. Zobaczymy. A on am sie urodzic na koniec czerwca, wiec juz sie doczekac nie moge smile
    • panna.w.drodze Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 15:52
      im jestem bliżej rozwiązania tym mniej rzeczy wydaje mi się niezbędnych ... mam po 4 sztuki body i pajaców z każdego rozmiaru, uważam że nie ma censu kupowanie większych ilosci takiej bielizny bo jak wrzucę w pralkę na program szybki tj 30 min to wyjmuję prawie suche, więc po godzinie na suszarce jest już jak pieprz ... to po co mi więcej... kilka czapek i śliniaków (różnych), kilka koszulek i taki półśpiochów ze stopkami, kilka zestawów wyjściowych w każdym rozmiarze, po jednym pajacu polarkowym z każdego rozmiaru, po kilka bluzeczek, spodenki bojówki x2 rozpinane w kroku na pol roku i na 9 mcy, mam po 5 sukieneczek na 3-6mcy , 6-9mcy, kilka sweterków, do tego z 10 par rajstopek 3-6 i 6-12mcy, dżinsy 6-9mcy+sweterek, dres 6-9mcy, kombinezona na zimę+czapka 3-6mcy ... i sporo jeszcze innych rzeczy wink ogólnie to wielkie pudło w kącie

Ciuchy na lato dla rocznej dziewczynki to już inna opowieść wink

kołderki nie kupuję, za radą z tego forum, ale mam już powłoczki wink mam kocyk i cienki i gruby i jeden polarkowy, śpiworek 0-6mca, po namyśle zrezygnowałam z bujaczków, mat itp.

mam 2 ręczniki z kapturem, 20 pieluch tetrowych, wiadro do kąpania i aspirator

nie mam smoczków, butelek itp.
      kupiłam pieluchy new born, watę i płatki, buteleczkę parafiny oraz krem na dupkę i na sutki :]

spirytus w monopolowym kupi mąż smile
      • ninka_mm Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 22:02
        Hmm, a po co Ci na razie większe rozmiary niż 56 i 62? Jeszcze się zdążysz nacieszyć kupowaniem ciuszków a doświadczenie sprawa kluczowa wink

Trzy sztuki to może być nieco za mało. W tym systemie prałabyś nawet i dwa razy dziennie, jakby Ci się trafił ulewający egzemplarz (a początkujący rodzic czasem i źle pieluchę założy, i z wrażenia włoży czysty bodziak w kupę itp). Myślę, że 6-7 bodziaków i 5-6 pajacyków to lepsza ilość (w tym ze 4 body i ze 3 pajace w rozm. 56). I na pewno NIC oprócz bodziaków, pajacy, czapki i skarpetek z ubranek nie potrzebuje noworodek (no, może jeszcze niedrapki, ale to też 1 parę).

W Twoim zestawie brakuje IMHO: ze 3 flanelowych pieluch, nożyczek (względnie obcinacza, bo tu są dwie opcje - osobiście uważam, że jedno i drugie się sprawdza), jałowych gazików i soli fizjologicznej do przemywania oczu, chusteczek do pupy (przynajmniej na początku, do szpitala i może się okazać, że latanie pod kran nie będzie dla Ciebie tak wygodne), jakiegoś mydełka, względnie emolientu typu Balneum czy Oliatum. Nie pamiętam, czy pisałaś o rożku, ale jeden (bez usztywnienia) warto mieć. Jeśli chcesz karmić piersią przynajmniej rozeznaj sprawę laktatora. Przyda się także termometr dla dziecka (może być zwykły i tani, ale dziecko powinno mieć swój) oraz sól morska do czyszczenia nosa.

Matę i leżak - fakt, rozważysz sobie później, a może dostaniesz w prezencie? Dla ok. 6 tyg dziecka zaczyna być też przydatna karuzela do łóżeczka.
        • lumierin Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 22:35
          Hmmmm a ja nie mogę się powstrzymać od wypowiedzenia się na temat tego snoozza.
          Po raz pierwszy coś takiego widzę i może dlatego nie doceniam jaki to genialny wynalazek smile ale probuję sobie wyobrazić co by było gdybym próbowała mojego 4-miesięczniaka przywiązać tym do łóżka. Chłopak wędruje po całym łóżeczku, przekręca z pleców na brzuch i odwrotnie, wbija głowę w róg łóżka i wplątuje się w szczebelki....no i niechby ktoś próbował mu zabronić to pokaże co potrafi smile
          Także autorko wątku, dobrze radzę: nie wyrzucaj pieniędzy na snoozza czy inne dziwaczne gadżety dopóki nie poznasz upodobań swojego dziecka.
          • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 08:01
            Zobaczymysmile
            najwyzej bedzie lezec w kąciewink
        • panna.w.drodze Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 22:44
          może to i dziwne że kupiłam już sukienki na 3-6 czy 6-9mcy ale obawiam się że potem będę miała problem aby wejsc do sklepu i pogrzebać - ja sporo kupuję w ciucholandach i komisach, więc jak mam zostawić wózek z dzieckiem ... albo chodzić z chustą jak jest ślisko, zresztą w zimie to różnie bywa i nie sądzę abym była taka mobilna no i wolę zdac się na swój gust wink może to dziwne ale tak jakoś mam smile

a jak teraz widzę śliczniastą sukieneczkę w sam raz na BN wink to trudno mi się oprzeć aby nie wydać na nią tej koszmarnej kwoty wink

co do bodziaków - kupię więcej, faktycznie

co do pieluch flanelowych - nie wiem po co one są ... jak mi napiszesz będę wdzięczna smile
          jałowe gaziki i sól fizjologiczna też nie bardzo rozumiem smile ale chętnie się dowiem, bo czy nie może być przegotowana woda i płatek?
          mam parafinkę i mydełko oraz próbki Oilatum, balneum itd. ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł aby noworodka mocno tym traktować, podchodzę raczej z umiarem, no i mam oczywiście spanachany rożek wink z wyjm. wkładką usztywniającą

https://www.suwaczki.com/tickers/cd9bflw1hau1bk68.png
          • panna.w.drodze Re: Wyprawka dla noworodka 16.06.11, 22:49
            i jeszcze nożyczki - zpomniałam,

czy nie mogą być te których używam ja czy mąż, mam z 5 szt. cążków i nożyczek, zagiętych i nie no i tak sobie myślę że po co mi jeszcze jedne ...?
            • kosher_ninja Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 11:48
              Ja nie umiem cążkami obcinać, nawet sobie. Nożyczki dla dzieci mają ogromną zaletę - nieostre końcówki. Obcięcie paznokci niemowlakowi naprawdę nie jest łatwe i często stresujące, przynajmniej przy moim wyrywającym się nawet podczas jedzenia i snu egzemplarzu.
            • katriel Re: Wyprawka dla noworodka 18.06.11, 12:23
              > i jeszcze nożyczki - zpomniałam,
              > czy nie mogą być te których używam ja czy mąż,

Się nie powinno - można przenieść infekcję, grzybicę stóp czy inne świństwo.
              Jak cię to nie rusza, to jasne, możesz używać tych samych.
              Ewentualnie weź jedne z własnych, zdezynfekuj i przeznacz dla dziecka.
              • panna.w.drodze Re: Wyprawka dla noworodka 18.06.11, 16:35
                nie rusza ale z obawy że skaleczę te paluszyny, juz zakupiłam zestaw Canpola, cązki+nożyczki z kulkami i + UWAGA: pilnik big_grin

moja Panna będzie miała profesjonalny mani/pedicure... wink
                • ninka_mm Re: Wyprawka dla noworodka 20.06.11, 20:47
                  akurat pilnik się dobrze sprawdza - ja używam takich zwykłych papierowych smile
          • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 08:07
            flanela i tetra - dobre ścierywink

uwazaj z tym wydatkami na ciuszki bo cie tu zjedzasmile

Tez nie wyobrazam sobie zdawania sie na czyjs gustsmile.Juz na ewentualne prezenty zazyczylam sobie bony do sklepow itp....widze te tony nieuzywanych zabawek i ubranek oczami wyobrazniwink

gazki do przemywania oczu i pepka, sol do oczu (jak to brzmitongue_out hihihihi)

juz nie pisze tych moich madrosci, bede siedziec w kacie cichutko i na was patrzec LOL
            • panna.w.drodze Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 11:04
              no ja też nie chcę tutaj się mądrzyć zbytnio bo co ja wiem wink a wiem że nie wiem po co te flanelowe i po co ta sól i nożyczki ...

a co do wydatków to w sensie za dużo czy za mało? smile
          • kosher_ninja Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 11:44
            Ja trafiłam na egzemplarz ogromnie ulewający. Mam ze 20 pieluch tetrowych i pewnie z 6 flanelowych. I w pewnym momencie nie starczało... Do tego miałam jeszcze sporo zwykłej gazy w większym rozmiarze.
            Flanela: na łóżko moje, na łóżko dziecka, do rożka i do kocyka. Gdybym tam nie wkładała pieluchy flanelowej, to musiałabym prześcieradła, koce i rożek prać codziennie. Flanela jest milsza dla głowy dziecka niż tetra.
            Sól fizjologiczna jest dobra do przemywania oczu, w razie gdy oko zaropieje (a zdarza się). No i do nosa. Jałowe gaziki - do przemywania pępka. W szpitalu kazano mi przemywać tylko wodą i mydłem, bez żadnych wspomagaczy.
            • czekolada85 Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 11:50
              Pieluch flanelowych nigdy nie używałam za to tetry tak. Przez pierwsze dwa tygodnie zawijałam małą w tetre do kąpieli bo inaczej ryk był nie przeciętny. Kładłam też jej po szyjkę przy kamieniu bo bez tego całe byłyśmy mokre. Generalnie służyły mi przez pierwszy miesiąc.
              • kosher_ninja Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 11:57
                A ja korzystam już piąty miesiąc. Dużo rzadziej i pewnie niedługo część pójdzie na szmaty. Zresztą do tego czasem służą (przy nagłym rzygu na podłogę uncertain )
                Flanela nadal przydaje mi się na prześcieradło - bez niej prześcieradła musiałabym prać codziennie. Moje dziecko niestety nadal trochę ulewa, a do tego zaczęło się już sporo ślinić. Ja bym w tym leżeć nie chciała, więc i jemu oszczędzam.
          • kosher_ninja Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 11:54
            Jeszcze dopiszę - płatek kosmetyczny pewnie sam w sobie nie jest zły, ale niemowlęciu lub noworodkowi lepiej go oszczędzić. Może zostawiać włókna, nawet najlepszy. Gazik włókien nie zostawi. A sól fizjologiczna jest o tyle fajna, że jest sprzedawana w malutkich opakowaniach i dzięki temu jest zawsze i wszędzie pod ręką. To kosztuje grosze, a naprawdę się przydaje. Ja z tego korzystałam w szpitalu (jednego i drugiego było pod dostatkiem), więc kontynuowałam w domu.
          • ninka_mm Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 16:53
            Jasne - nie ma zakazu kupowania w wyprawce ubranek i na 6-9 msc, ale "bez modela" i pewnego doświadczenia w ubieraniu dziecka niełatwo ocenić, co się sprawdzi. Tylko w tym sensie to niezbyt praktyczny pomysł, ale jak kupujesz tanio, to - fakt - nie szkoda. BTW, sukienki dla leżącego niemowlaka są tylko ładne, bo już na pewno nie wygodne wink

Sól fizjologiczna oraz jałowe waciki są potrzebne do przemywania oczu. Przegotowana woda też może być, ale sól fizjologiczna lepsza. Jest w ampułkach, kosztuje grosze, więc polecam się zaopatrzyć. Natomiast waciki do oczu niezbyt się nadadzą. Lepsze tu są jednak jałowe gaziki (są pakowane po trzy, 5x5 cm). Też kosztują grosze.

Pieluchy flanelowe też nadają się do wycierania (jak tetra), kładzenia pod głową, przykrywania (to chyba ich główna funkcja), względnie wiązania na tyłku, jak ortopeda powie, żeby szeroko pieluchować (czego Ci nie życzę). Podsumowując, uważam, że 2-4 sztuki każdemu niemowlakowi się na pewno przydadzą. I też raczej niedrogi nabytek.

Nożyczki (czy obcinaczkę) maluch ma mieć swoje własną. Możesz przystosować któreś z tych, które masz (umyj i przetrzyj np. spirytusem), ale te dla dzieci są mniejsze i mają zaokrąglone końce, więc zrobisz, jak uważasz. A paznokcie u rąk będziesz obcinać co 3-5 dni.

Powodzenia!
            • panna.w.drodze Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 18:02
              ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, rozjaśniło mi się smile
    • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 10:59
      z serii "DODATKOWE GADZETY"wink - kosz na pieluszki z wymiennymi wkladami i woreczki (paklankiwink) coby nie zasmradzac kosza u rodziny i znajomychwink
      • czekolada85 Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 11:56
        Z serii dodatkowych gadżetów dla jesienno-zmiowego dziecka polecam śpiworek do fotelika samochodowego.
        A co do niepotrzebnych prezentów to ja najbliższej rodzinie powiedziałam co mi się przyda i tym sposobem dostaliśmy huśtawkę, leżaczek, kojec, krzesełko do kamienia, matę.
        • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 12:01
          o tak,juz zapisanesmile

ja bym musiala linki powysylacwinkbo mam konkretne potrzeby, bardzo konkretne hehe
          • czekolada85 Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 16:34
            Uwierz, że w tym temacie ja też miałam konkretne. I konkretnie mówiłam co jakiej firmy, gdzie można kupić. Rodzina nie miała problemu z wymyślaniem prezentów a my masy nie przydatnych,i nie podobających nam się rzeczy.
            Nie miałam śmiałości do znajomych i dalszej rodziny i tym sposobem mimo wszystko zapełniliśmy szafę pięknymi ciuszkami wizytowymi w rozmiarze 56 i 62 które w większości nigdy nie użyliśmy big_grin
            • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 16:39
              ja wyjde na wredzizne , ktora rozkazuje co maja kupic, ale co tam wink
        • panna.w.drodze do czekolada85 18.06.11, 11:24
          no jakoś mi wyobraźnie nie nadąża bo jak zapinasz dziecko w takim spiworku? przecież fotelik ma te 5pkt pasy bazpieczeństwa które trzeba w kroku mocno naciągnąć ...

www.youtube.com/watch?v=L_iyxuSCf_s to mój fotelik - jak mam zapiąć dziecko w śpiworku?

Mnie się wydaje że tylko kombinezon się sprawdza...
          • czekolada85 Re: do czekolada85 18.06.11, 16:19
            Ja miałam maxi cosi pebble i jest do niego orginalny śpiworek który miał dziurki na pasy. W śpiworku jest nawet bezpieczniej bo grube ubrania nie pozwalają odpowiednio zapiąć pasy. Po za tym dobrej klasy foteliki mają celowo bardzo krótkie pasy bezpieczeństwa po to aby dziecko było odpowiednio ciasno spięte.
            W wieku 3m nie byłam w stanie zapiąć pasami dziecka ubranego w gruby kombinezon, po za tym było mu strasznie nie wygodnie.

Dlatego to rozwiązanie było takie fajne głównie w zimę.
            Jak potrzebujesz dziecko przewieść samochodem np. do lekarza, rodziny. To nie zakładasz tony ubrań, kombinezonu. Ubierasz w dresiki, czapkę i zapinasz w śpiworku. W samochodzie nie ma problemu z rozbieraniem z kombinezonu, wystarczy rozpiąć śpiworek.
            Naprawdę uważam, że to bardzo przydatna rzecz.
            Moja córka nienawidziła ubierania w kombinezon, czapki itp.

Sprawdź może producent twojego fotelika ma też taki śpiworek w ofercie.
            • panna.w.drodze Re: do czekolada85 18.06.11, 16:41
              aaaa to po to są te dziurki w spiworkach smile to już rozumiem!
      • lumierin Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 12:03
        Pieluszki tetrowe u mnie są porozkładane po całym domu bo najpierw synek ulewał więc były zawsze pod ręką, teraz ślini się jak buldog więc też się bardzo przydają wink
        Flanelki są moim zdaniem mniej przydatne, używam ich: czasem w wozku pod główkę, żeby nie zaślimaczył wózka, do kąpieli bo mój mąż twierdzi że mu wygodniej osuszyć synka flanelką niż ręcznikiem. No ale bez flanelek zdecydowanie da się żyć.
    • jeza_bell Re: Wyprawka dla noworodka 17.06.11, 18:21
      Dużo rzeczy dostaniesz w prezencie, dlatego np ubrania warto kupować na bieżąco. Sam rozmiar 56 wystarcza na bardzo krótki okres.
      • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 18.06.11, 09:40
        mam fankę, rozkosz....
        • emma6666 Re: Wyprawka dla noworodka 18.06.11, 17:48
          gruszki do nosa bym nie kupiła, tylko aspirator (frida, katarek, sopelek, itd itp)
          poduszki, kołdry dopiero po roku
          pieluchy tetrowe 10-15 sztuk- do wycierania buzi, do przykrycia zamiast koca jak ciepło, do położenia pod głowę, do położenia pod dziecko u lekarza itd
          u nas hitem były śpiworki, mój ulewał więc 3 sztuki były potrzebne
          rożki dla letniego dziecka to moim zdaniem nieporozumienie, miałam cieniutki otulaczek i położne bardzo chwaliły allegro.pl/motherhood-otulaczek-dla-noworodka-i1651933870.html
          paklanki dopiero jak zacznie jeść inne rzeczy niż mleko, wcześniej kupy aż tak nie śmierdzą
          kocyki ze 2-3 bo może ulać albo zasikać, bardzo fajne i miękkie miałam z drewexu allegro.pl/miekki-kocyk-drewex-100x135-duzy-wybor-kolorow-i1665941359.html i na lato ten był rewelacyjny allegro.pl/bobas-zakardowy-koc-kocyk-100-bawelna-azurowy-i1655745074.html
          bardzo fajna sprawa to podkłady jednorazowe do przewijania, np w rossmannie są albo na doz.pl, sprawdzają się i w domu i u lekarza czy na spacerze
          chusteczki najbardziej lubię Pampersa bo są porządnie mokre
          dla letniego dziecka przydatna jest moskitiera do wózka, używałam też kosmetyków na komary chicco od 1 dnia życia
          karuzelę nad łóżeczko mogę polecić marki tiny love
          z zabawek hitem była dwustronna miękka książeczka lamaze albo tiny love allegro.pl/interaktywna-ksiazeczka-dwustronna-tiny-love-mj-i1661917642.html
          patyczków do uszu bym nie kupiła, pediatra do tej pory nie pozwala grzebać w uchu, tylko zebrać chusteczką to co samo wypłynie
          octenisept do pępka
          dwa ręczniki z kapturkiem, ja mam feretti i są super, grube i miękkie, bez wyszytych aplikacji na kapturku które mogą podrapać delikatną główkę. Kupiłam 75x75 i żałuję że od razu nie wzięłam tych 100x100
          prześcieradła z gumką 3 sztuki
          podgrzewacz też się przydał
          chusta albo nosidełko ale ergonomiczne (tuli, ono, manduca, bondolino), absolutnie nie zwykłe wisiadło babybjorn, womar itp
          wiaderka nie miałam, sprawdziła się wanienka
          udanym zakupem była komoda kąpielowa primi sogni open pratic
          laktator bardzo mi się przydał w szpitalu, najlepszy elektryczny medela, odradzam ręczny Avent
          z ciuszków najlepsze na świecie są body, zwłaszcza kopertowo zapinane np z h&m, pajace cienkie bawełniane kupuję w tesco pakowane po 3 sztuki Disney albo F&F
          skarpetki to masakra, każde spadają z nóżek, czy zwykłe czy bezuciskowe
          śliniaki wiązane zamiast na rzep to samo zuo
          leżaczek- bujaczek fisher price ten do 18 kg, rewelacja allegro.pl/fisher-price-lezaczek-bujaczek-3w1-0-18-kg-t4145-i1652886760.html
          żałuję że kupiłam krótki ochraniacz do łóżeczka, trzeba było od razu na całą długość wyra
          do paznokci najlepiej kupić zestaw nożyczki pilnik i cążki bo nie wiadomo co się sprawdzi lepiej
          sterimar baby do nosa
          zabawki zawieszki lamaze
          dla chcących poszaleć polecać wpisać na allegro "sterntaler"
          nianię miałam zwykłą po dzieciach szwagierki
          monitor oddechu miałam kupić ale nie kupiłam i dobrze
          na szczęście nie kupiłam żadnych gąbek do wanienki (siedlisko bakterii a uprać się nie da) ani plastikowych foczek
          nie polecam rzeczy marek babyono i canpol bo szajs jakich mało
          ufff chyba wszystko
          a kosmetyki babydream z rossmanna, tanie i dobry skład, bez parabenów i innych świństw
          • panna.w.drodze emma6666 20.06.11, 16:20
            wywołuję Cie do tablicy wink

canpol i babyono to badziewie? kurczę, chciałam kupić łóżeczko b.ono
            jakbyś mogła to rozwiń wypowiedź smile
            • emma6666 Re: emma6666 20.06.11, 18:57
              panna.w.drodze napisała:

> wywołuję Cie do tablicy wink
              >
              > canpol i babyono to badziewie? kurczę, chciałam kupić łóżeczko b.ono
              > jakbyś mogła to rozwiń wypowiedź smile

łóżeczka nie miałam, nie mogę też powiedzieć że wszystko tych firm to badziewie, mogę natomiast powiedzieć że wszystkie rzeczy tych marek (no może poza grzechotkami) które ja mam/miałam to szmelc. Termometr do mierzenia temp. wody- myślałam że nic się z nim nie może stać więc kupiłam tani. Schodzi z niego farba. Nożyczki do paznokci- fajne bo cienkie ale szybko się rozkraczyły. Zapinka do smoczka też długo nie pożyła. Rzepy zabezpieczające szuflady- nie sprawdziły się. Osłona narożników- odkleja się. Itp, itd...
            • ninka_mm Re: emma6666 20.06.11, 20:45
              Fakt, że BabyOno i Canpol raczej są tanimi markami (i też akurat na grzechotki nie narzekam; a termometr do wanienki uważam za całkiem zbędny gadżet). Łóżeczko radzę kupić po prostu jakieś firmy robiącej łóżeczka dla dzieci (jakiś producent mebli drewnianych) i tyle. Szczególnie jeśli kupujesz łóżko 120x60, czyli takie na 2-3 lata (jeśli to większe, czyli takie z myślą również o przedszkolaku, to lepiej lepsze, żeby się nie rozpadło za szybko). Ja kupiłam zwykłe drewniane średnie cenowo (220 zł kosztowało) i jestem zadowolona. Nie ma w nim żadnych udziwnień i wygląda na tyle solidnie, że mam nadzieję, że dotrwa. Łóżeczko w ogóle można z powodzeniem kupić używane albo pożyczyć/dostać od znajomych/rodziny (w ogóle polecam, że jeśli ktoś oferuje, że coś pożyczy/odda dla niemowlaka, to brać i się nie zastanawiać - najwyżej się nie przyda). W ogóle z rzeczy, które na pewno można kupić używane lub pożyczyć, to oprócz łóżeczka (materac warto mieć nowy): wózek głęboki (fotelik raczej nowy, względnie z pewnego źródła), ubranka (wyprać i będą ok), leżaczek. Ogólnie odradzam kupowanie na zapas (z myślą o starszym dziecku) - warto natomiast mieć zgromadzone zapasy gotówki. Z niemowlakiem często okazuje się, że trzeba pójść prywatnie do lekarza, coś kupić ekstra czego się nie planowało. Ogólnie - pieniądze "uciekają" nie wiadomo kiedy wink
              • panna.w.drodze Re: emma6666 20.06.11, 21:12
                oj ja bym chętnie wzięła łóżeczko ale niestety ... jak na złość nie mam skąd, albo dzieciak jeszcze używa albo nikt mi nie proponuje sad zapamiętam to sobie ;P
                Ale to co dają to biorę, nie mam żadnych uprzedzeń wink

jedyne nowe "grubsze" rzeczy które kupiłam to fotelik bo musiał mieć crashtesty na 5* i wiadro bo to novum w moim towarzystwie wink
    • kijek82 Re: Wyprawka dla noworodka 20.06.11, 09:00
      BTW gdy mowie co kupuje niemwlakowi kobietom starszym niz 45/50lat (wisidelko-nosidelko - he? aspiratory, nianie, dodatkowe gadzety,jakieś funkcje wozka) to widze delikatne niezrozumienie w ich oczach smile
      Pewnie mysla o nas - jestescie niezle popie.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka