Dodaj do ulubionych

Kiedy danonek?

17.06.11, 18:23
Mam pytanie, kiedy dawałyście swoim maluszkom danonki? Mój synek ma 8 miesięcy i zastanawiam się nad tym, je już wszystko obiadki ze słoiczków i domowe zupki.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 18:30
      Kup biały ser (a, tak ze 200 g), dodaj trochę śmietany/mleka i owoców. Powinno ci wyjść ze 300 g. Zmiksuj.
      Podziel na 6 porcji, 1 danonek ma około 50 gramów. Do każdej porcji wsyp półtorej łyżeczki cukru. Czyli ogólnie 9 do tego, co zmajstrowałaś.
      I już masz danonki.
      • panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 19:04
        przepis fajny ale tego cukru to sporo ... czy 8miesięczniak powinien jadać tak słodkie rzeczy?
        na temat danonkow szkoda mi pisać, nie kupuję żadnych produktów tej firmy
        • mika_p Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 19:13
          Proporcja według składu danonków. Świezo sprawdzonego na stronie.
          Węglowodany - koło 7 g na porcję (50g), w tym cukry - 6,6 g.
          Łyżeczka cukru to jakieś 4 gramy, 4,4.

Takie 6,6 grama to dośc abstrakcyjne pojęcie, dopóki się tego nie przeliczy na łyżeczki. I na większą ilosć produktu.
          • panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 19:17
            rozumiem tylko ja się poprostu zastanawiam czy to nie deser dla starszego dziecka wink
            • b.bujak Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 20:34
              panna.w.drodze napisała:

> rozumiem tylko ja się poprostu zastanawiam czy to nie deser dla starszego dziec
              > ka wink

może i dla starszego ale co bardziej troskliwe mamusie dają już niemowlętom, bo danonki są bardzo zdrowe, mają dużo białka, wit D i dzieciom rosną ładne kości, bez dziur !

ja żałuję, że mnie mama do danonków nie przyzwyczaiła zawczasu, bo teraz mam odruch wymiotny po dwóch łyżeczkach tego ulepu i razem z dziećmi muszę jogurty naturalne jeść smile
              • panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 22:32
                no właśnie, nasze pokolenie nie dość że nie przyzwyczajone do sztucznej słodkości od maleńkości to jeszcze z dziurawymi kośćmi uncertain

co za ciemnogród wink
              • aniaurszula Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 12:39
                a co ma poznanie smaku danonka do jedzenia jogurtów naturalnych, moja starsza córka poznała ten smak jak miała 7 mcy, a mimo to lubi jogurtyn naturalne i ja w lodówce ma serek, smakowy jogurt i jogurt naturalny to w wiekszości wybiera ten naturalny ale tez lubi zjeść od czasu do czasu coś słodkiego a ja jej tego nie zabraniam
          • illegal.alien Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 10:12
            No jasne, bo ani jogurt naturalny nie zawiera cukrow mlekowych, ani owoce nie zawieraja cukrow.
    • gladys_g Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 18:39
      według informacji ze strony producenta - danonki można podawac od 3roku życia dziecka.
    • mwiha1 Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 18:55
      No ale tam jest mleko krowie (niemodyfikowane), ktore podaje sie wg tego co mi wiaodmo po 2-3 roku zycia
      • syswia Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 04:19
        slucham? wink

w Polsce moze producentom mm udalo sie zmanipulowac opinie publiczna...
        w innych krajach na szczescie rozsadni lekarze zalecaja podanie pelnotlustego mleka krowiego miedzy 9-12 miesiacem zycia, o ile nie ma alregii i o ile, oczywiscie, matka nie karmi piersia

wink
      • aniaurszula Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 12:41
        mnie mam wychowała zreszta jak całe pokolania do lat 90tych na mleku w proszku i jakoś nie powymieraliśmy
    • agahk Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 19:43
      Nie polecam podawać ani teraz, a najlepiej nigdy.
    • b.bujak wątek FAQ 17.06.11, 20:38
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,73504826,74022628,Danonki_tak_czy_nie_od_kiedy_.html
      miłej lektury smile
      • dagmara-k Re: wątek FAQ 17.06.11, 22:29
        moja niania miala napisane na kartce "17.00 - jogurt". pomiedzy jogurtem naturalnym bez cukru a czekoladowym danio wybrala to drugie, bo przeciez to dla dzieciwink oto co robi telewizja z nawet bardzo madrymi ludzmi (moja niania to skarb). na szczescie mlodej nie smakowal i niania dala ten naturalnysmile
    • budzik11 Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 22:39
      Moje dzieci mają prawie 6 lat i prawie 4 lata i nigdy Danonków nie jadły.
    • erba Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 23:59
      Nie dawałam i nie zamierzam.
    • deela Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 00:10
      od 3 rż
    • pa-ti11 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 07:15
      Kolejna słynna dyskusja pt: DANONEK.
      Oczywiście należy napisać: "Nigdy tego nie dam. Moje dziecko nawet językiem tego nie poliże." Ale ciastka,lody, wafelki, batoniki, czipsy (z konserwantami, tłuszczami utwardzanymi i innymi świństwami) to owszem dam spróbować...Grunt że nie dam danonka (bo należy i wypada "danonka nie dać". Tak jakby słodkie jogurty (okropieństwa) dużo różniły się od danonków...
      • mia_siochi Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 08:39
        A w którym momencie dyskusji wywnioskowałaś, że zamiast danonka ktoś daje chipsy, batony i słodkie jogurty?
        • panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 10:56
          ten czipsowy wywód to chyba z nerw wink
      • najma78 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 09:05
        pa-ti11 napisała:

> Kolejna słynna dyskusja pt: DANONEK.
        > Oczywiście należy napisać: "Nigdy tego nie dam. Moje dziecko nawet językiem teg
        > o nie poliże." Ale ciastka,lody, wafelki, batoniki, czipsy (z konserwantami, tł
        > uszczami utwardzanymi i innymi świństwami) to owszem dam spróbować...Grunt że n
        > ie dam danonka (bo należy i wypada "danonka nie dać". Tak jakby słodkie jogu
        > rty
        (okropieństwa) dużo różniły się od danonków...

Ha, juz zwykle mleka modyfikowane, ktore w PL zaleca sie do 3-go rz (!) sa czesto smakowe, oczywscie zawieraja cukier, bardzo popularne jest tez dosypywanie kaszek i podawanie z butli, a kaszki dostepne na rynku polskim sa w wiekszosci z cukrem i zawieraja go duzo, taki ''danonek'' nie robi roznicy.

• dagmara-k Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 20:21
          > cukrem i zawieraja go duzo, taki ''danonek'' nie robi roznicy.
          >

robi roznice tym, ktorzy nie daja slodkich kaszek ani kolorowych jogurtow. ja daje tylko naturalny bez cukru. jak chce zeby byl kolorowy to dodaje owoce
    • kozica111 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 08:11
      Ja podaje swojemu jogurt naturalny - Bakomy /gęsty/ i Danona ale tez naturalny, bez cukru- jest rzadki.
    • bluemka78 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 10:31
      Ja zaczelam podawac jednej od ok. 7 miesiaca (miala okres niejadka, a to chyba bylo jedyne danie, ktore jadla chetnie), drugiej jakos miesiac, poltora pozniej. Najpierw jadly te male, teraz jedza danonki mega raz na kilka dni, wczesniej jadly czesciej, czasami i po dwa na jeden posilek np. drugie sniadanie. Teraz juz mamy na tyle rozszerzona diete, ze danonek nie jest atrakcyjny smile
    • panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 11:01
      a tak mi przyszło do głowy, tylko że w środku dyskusji więc o danonkach więc pytanie pewnie zaginie wink

dlaczego nie podajecie paluchom smietany czy śmietanki ze słodkimi owocami? tylko te jogurty ciągle? smietana jest naturalna i przecież smaczna
      • truscaveczka Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 11:22
        A czemu nie? Tłuszcze zwierzęce i cholesterol dzieciom są niezbędne do rozwoju mózgu. Lepsza słodka śmietanka do owoców niż dosładzanie jogurtu naturalnego wink
        A najlepszy IMO twarożek typu Bieluch - bo smakowo fajny i tłusty dostatecznie.
        • panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 15:36
          no właśnie, ja także jadam chełmski nabiał tj serek i śmietanę, serek najlepszy i bez ulepszaczy, niestety w ich jogurtach jest skrobia modyfikowana
          • jombusiowa Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 16:40
            W tym nadbużańskim-też z Chełma-skrobi nie widziałam. Skład ma b. dobry wg mniesmile
            • panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 16:54
              to zerknij na opakowanie wink
              stabiliztory: skrobia mod. kukurydziana, guma guar, pektyny. Mam właśnie przed nosem jagodowy wink
              • jombusiowa Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 17:01
                Pisałam o nadbużańskim zwykłym białymsmile
                Kolorowych to nawet nie biorę pod uwagęsmile
                • panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 17:09
                  o smile do zwykłego nie doszłam zniechęcona tym co wyczytałam w owocowych wink
                  prawde więc piszesz wink
      • budzik11 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 16:33
        panna.w.drodze napisała:

> dlaczego nie podajecie paluchom smietany czy śmietanki ze słodkimi owocami? tyl
        > ko te jogurty ciągle? smietana jest naturalna i przecież smaczna

Dajecie, ale nie zamiast jogurtu. Jogurt jest jako samodzielny posiłek np. w ramach II śniadania, a śmietana - do polania owoców, pierogów (dziś np. jedliśmy pierogi z czereśniami polane śmietaną), galaretki. Nikt chyba nie mówi do dziecka "Możesz sobie zjeść śmietanę" co nie znaczy, że dzieci tej śmietany nie jadają.
        • panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 16:57
          kompletnie tego nie rozumiem, dlaczego jogurt jest traktowany jako odrębny posiłek a śmietana nie?
          albo odwrotnie, dlaczego nie traktouje się jogurtu jako dodatku lub deseru tylko jako odrębny posiłek?
          • dagmara-k Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 20:25
            ja traktuje jogurt jak dodatek - do pierogow, do deserow, do salatek, do sosow, do smazenia racuszkow, do miksowania z owocami. jakos bardziej lubimy niz smietane i chyba bezrefleksyjnie z domu wynioslam, ze smietana to do zupy i mizerii jest
          • budzik11 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 20:30
            panna.w.drodze napisała:

> kompletnie tego nie rozumiem, dlaczego jogurt jest traktowany jako odrębny posi
            > łek a śmietana nie?

Dziecko mówi 'Mamo, zjadłabym coś" a ty mówisz "zjedz sobie kubeczek śmietany" wink

> albo odwrotnie, dlaczego nie traktouje się jogurtu jako dodatku lub deseru tylk
            > o jako odrębny posiłek?

Pewnie można, kwestia przyzwyczajenia. Ja nigdy nie jadłam i raczej nie miałabym ochoty na np. truskawki polane jogurtem czy galaretkę z jogurtem. Wolę śmietanę jako dodatek.
            • panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 21:09
              czyli to takie trochę przyzwyczajenie wink rozumiem ze spokojnie można podawać
              • dagmara-k Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 16:31
                no mozna jak wam smakuje. ja np dopiero na wycieczce do niemiec w wieku moze z 15 lat pierwszy raz widzialam jak ludzie jedza chleb z zoltym serem i dzemem. dla mnie obrzydliwe!wink nie zjem tak. im wyraznie smakowalosmile
    • gazeta_mi_placi Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 20:22
      Nigdy! To syf, równie dobrze możesz zadać pytanie : "kiedy McDonalds", nie podawaj dziecku tego syfu.
    • wredna.zmija Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 21:56
      a po co?
    • aniaurszula Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 12:35
      moja córcia ma skączone 7 mcy i raz w tygodniu zjada danonka, starszej tez tak dawałam i nic sie nie stało
      • gazeta_mi_placi Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 12:52
        Sądząc po Twojej ortografii i składni zdań nie dziwię się, że dajesz dzieciom ten reklamowy syf.
      • aniaurszula Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 13:24
        nie będę sie tłumaczyć błąd każdemu sie zdarzy zwłaszcza gdy pisząc obserwuje dziecko , ciekawa jestem ile masz dzieci i jakie doświadczenia związane z wychowaniem ich, na forum dla ciebie wszystko jest syfem a w rzeczywistosci sama jesz ten syf bo w dzisiejszych czasach nie ma zdrowej zywnosci
    • lidek0 Danoki są zalecane od 3 rż 19.06.11, 14:28
      więc ja problemu nie widzę, lepiej zwykły biały ser z owocami
    • calineczkazbajkii Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 21:31
      danonek - gorącym latem !
      • julcia75 Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 23:25
        Właśnie zastanawiałam się czy nie podawać swojej niuni bo nie smakują jej jogurty naturalne nawet z owocami... odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
        • lidek0 Re: Kiedy danonek? 20.06.11, 18:31
          zamiast myśleć o podawniu danonka powinnaś skutecznie przekonywać do jogurtów naturalnych, kilka prób to za mało, a one są polecane od 3 roku życia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka