asia2387 17.06.11, 18:23 Mam pytanie, kiedy dawałyście swoim maluszkom danonki? Mój synek ma 8 miesięcy i zastanawiam się nad tym, je już wszystko obiadki ze słoiczków i domowe zupki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 18:30 Kup biały ser (a, tak ze 200 g), dodaj trochę śmietany/mleka i owoców. Powinno ci wyjść ze 300 g. Zmiksuj. Podziel na 6 porcji, 1 danonek ma około 50 gramów. Do każdej porcji wsyp półtorej łyżeczki cukru. Czyli ogólnie 9 do tego, co zmajstrowałaś. I już masz danonki. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 19:04 przepis fajny ale tego cukru to sporo ... czy 8miesięczniak powinien jadać tak słodkie rzeczy? na temat danonkow szkoda mi pisać, nie kupuję żadnych produktów tej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 19:13 Proporcja według składu danonków. Świezo sprawdzonego na stronie. Węglowodany - koło 7 g na porcję (50g), w tym cukry - 6,6 g. Łyżeczka cukru to jakieś 4 gramy, 4,4. Takie 6,6 grama to dośc abstrakcyjne pojęcie, dopóki się tego nie przeliczy na łyżeczki. I na większą ilosć produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 19:17 rozumiem tylko ja się poprostu zastanawiam czy to nie deser dla starszego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 20:34 panna.w.drodze napisała: > rozumiem tylko ja się poprostu zastanawiam czy to nie deser dla starszego dziec > ka może i dla starszego ale co bardziej troskliwe mamusie dają już niemowlętom, bo danonki są bardzo zdrowe, mają dużo białka, wit D i dzieciom rosną ładne kości, bez dziur ! ja żałuję, że mnie mama do danonków nie przyzwyczaiła zawczasu, bo teraz mam odruch wymiotny po dwóch łyżeczkach tego ulepu i razem z dziećmi muszę jogurty naturalne jeść Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 22:32 no właśnie, nasze pokolenie nie dość że nie przyzwyczajone do sztucznej słodkości od maleńkości to jeszcze z dziurawymi kośćmi co za ciemnogród Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 12:39 a co ma poznanie smaku danonka do jedzenia jogurtów naturalnych, moja starsza córka poznała ten smak jak miała 7 mcy, a mimo to lubi jogurtyn naturalne i ja w lodówce ma serek, smakowy jogurt i jogurt naturalny to w wiekszości wybiera ten naturalny ale tez lubi zjeść od czasu do czasu coś słodkiego a ja jej tego nie zabraniam Odpowiedz Link Zgłoś
illegal.alien Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 10:12 No jasne, bo ani jogurt naturalny nie zawiera cukrow mlekowych, ani owoce nie zawieraja cukrow. Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 18:39 według informacji ze strony producenta - danonki można podawac od 3roku życia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 18:55 No ale tam jest mleko krowie (niemodyfikowane), ktore podaje sie wg tego co mi wiaodmo po 2-3 roku zycia Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 04:19 slucham? w Polsce moze producentom mm udalo sie zmanipulowac opinie publiczna... w innych krajach na szczescie rozsadni lekarze zalecaja podanie pelnotlustego mleka krowiego miedzy 9-12 miesiacem zycia, o ile nie ma alregii i o ile, oczywiscie, matka nie karmi piersia Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 12:41 mnie mam wychowała zreszta jak całe pokolania do lat 90tych na mleku w proszku i jakoś nie powymieraliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
agahk Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 19:43 Nie polecam podawać ani teraz, a najlepiej nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak wątek FAQ 17.06.11, 20:38 forum.gazeta.pl/forum/w,572,73504826,74022628,Danonki_tak_czy_nie_od_kiedy_.html miłej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: wątek FAQ 17.06.11, 22:29 moja niania miala napisane na kartce "17.00 - jogurt". pomiedzy jogurtem naturalnym bez cukru a czekoladowym danio wybrala to drugie, bo przeciez to dla dzieci oto co robi telewizja z nawet bardzo madrymi ludzmi (moja niania to skarb). na szczescie mlodej nie smakowal i niania dala ten naturalny Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Kiedy danonek? 17.06.11, 22:39 Moje dzieci mają prawie 6 lat i prawie 4 lata i nigdy Danonków nie jadły. Odpowiedz Link Zgłoś
pa-ti11 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 07:15 Kolejna słynna dyskusja pt: DANONEK. Oczywiście należy napisać: "Nigdy tego nie dam. Moje dziecko nawet językiem tego nie poliże." Ale ciastka,lody, wafelki, batoniki, czipsy (z konserwantami, tłuszczami utwardzanymi i innymi świństwami) to owszem dam spróbować...Grunt że nie dam danonka (bo należy i wypada "danonka nie dać". Tak jakby słodkie jogurty (okropieństwa) dużo różniły się od danonków... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 08:39 A w którym momencie dyskusji wywnioskowałaś, że zamiast danonka ktoś daje chipsy, batony i słodkie jogurty? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 10:56 ten czipsowy wywód to chyba z nerw Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 09:05 pa-ti11 napisała: > Kolejna słynna dyskusja pt: DANONEK. > Oczywiście należy napisać: "Nigdy tego nie dam. Moje dziecko nawet językiem teg > o nie poliże." Ale ciastka,lody, wafelki, batoniki, czipsy (z konserwantami, tł > uszczami utwardzanymi i innymi świństwami) to owszem dam spróbować...Grunt że n > ie dam danonka (bo należy i wypada "danonka nie dać". Tak jakby słodkie jogu > rty (okropieństwa) dużo różniły się od danonków... Ha, juz zwykle mleka modyfikowane, ktore w PL zaleca sie do 3-go rz (!) sa czesto smakowe, oczywscie zawieraja cukier, bardzo popularne jest tez dosypywanie kaszek i podawanie z butli, a kaszki dostepne na rynku polskim sa w wiekszosci z cukrem i zawieraja go duzo, taki ''danonek'' nie robi roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 20:21 > cukrem i zawieraja go duzo, taki ''danonek'' nie robi roznicy. > robi roznice tym, ktorzy nie daja slodkich kaszek ani kolorowych jogurtow. ja daje tylko naturalny bez cukru. jak chce zeby byl kolorowy to dodaje owoce Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 08:11 Ja podaje swojemu jogurt naturalny - Bakomy /gęsty/ i Danona ale tez naturalny, bez cukru- jest rzadki. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 10:31 Ja zaczelam podawac jednej od ok. 7 miesiaca (miala okres niejadka, a to chyba bylo jedyne danie, ktore jadla chetnie), drugiej jakos miesiac, poltora pozniej. Najpierw jadly te male, teraz jedza danonki mega raz na kilka dni, wczesniej jadly czesciej, czasami i po dwa na jeden posilek np. drugie sniadanie. Teraz juz mamy na tyle rozszerzona diete, ze danonek nie jest atrakcyjny Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 11:01 a tak mi przyszło do głowy, tylko że w środku dyskusji więc o danonkach więc pytanie pewnie zaginie dlaczego nie podajecie paluchom smietany czy śmietanki ze słodkimi owocami? tylko te jogurty ciągle? smietana jest naturalna i przecież smaczna Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 11:22 A czemu nie? Tłuszcze zwierzęce i cholesterol dzieciom są niezbędne do rozwoju mózgu. Lepsza słodka śmietanka do owoców niż dosładzanie jogurtu naturalnego A najlepszy IMO twarożek typu Bieluch - bo smakowo fajny i tłusty dostatecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 15:36 no właśnie, ja także jadam chełmski nabiał tj serek i śmietanę, serek najlepszy i bez ulepszaczy, niestety w ich jogurtach jest skrobia modyfikowana Odpowiedz Link Zgłoś
jombusiowa Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 16:40 W tym nadbużańskim-też z Chełma-skrobi nie widziałam. Skład ma b. dobry wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 16:54 to zerknij na opakowanie stabiliztory: skrobia mod. kukurydziana, guma guar, pektyny. Mam właśnie przed nosem jagodowy Odpowiedz Link Zgłoś
jombusiowa Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 17:01 Pisałam o nadbużańskim zwykłym białym Kolorowych to nawet nie biorę pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 17:09 o do zwykłego nie doszłam zniechęcona tym co wyczytałam w owocowych prawde więc piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 16:33 panna.w.drodze napisała: > dlaczego nie podajecie paluchom smietany czy śmietanki ze słodkimi owocami? tyl > ko te jogurty ciągle? smietana jest naturalna i przecież smaczna Dajecie, ale nie zamiast jogurtu. Jogurt jest jako samodzielny posiłek np. w ramach II śniadania, a śmietana - do polania owoców, pierogów (dziś np. jedliśmy pierogi z czereśniami polane śmietaną), galaretki. Nikt chyba nie mówi do dziecka "Możesz sobie zjeść śmietanę" co nie znaczy, że dzieci tej śmietany nie jadają. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 16:57 kompletnie tego nie rozumiem, dlaczego jogurt jest traktowany jako odrębny posiłek a śmietana nie? albo odwrotnie, dlaczego nie traktouje się jogurtu jako dodatku lub deseru tylko jako odrębny posiłek? Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 20:25 ja traktuje jogurt jak dodatek - do pierogow, do deserow, do salatek, do sosow, do smazenia racuszkow, do miksowania z owocami. jakos bardziej lubimy niz smietane i chyba bezrefleksyjnie z domu wynioslam, ze smietana to do zupy i mizerii jest Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 20:30 panna.w.drodze napisała: > kompletnie tego nie rozumiem, dlaczego jogurt jest traktowany jako odrębny posi > łek a śmietana nie? Dziecko mówi 'Mamo, zjadłabym coś" a ty mówisz "zjedz sobie kubeczek śmietany" > albo odwrotnie, dlaczego nie traktouje się jogurtu jako dodatku lub deseru tylk > o jako odrębny posiłek? Pewnie można, kwestia przyzwyczajenia. Ja nigdy nie jadłam i raczej nie miałabym ochoty na np. truskawki polane jogurtem czy galaretkę z jogurtem. Wolę śmietanę jako dodatek. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 21:09 czyli to takie trochę przyzwyczajenie rozumiem ze spokojnie można podawać Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 16:31 no mozna jak wam smakuje. ja np dopiero na wycieczce do niemiec w wieku moze z 15 lat pierwszy raz widzialam jak ludzie jedza chleb z zoltym serem i dzemem. dla mnie obrzydliwe! nie zjem tak. im wyraznie smakowalo Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kiedy danonek? 18.06.11, 20:22 Nigdy! To syf, równie dobrze możesz zadać pytanie : "kiedy McDonalds", nie podawaj dziecku tego syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 12:35 moja córcia ma skączone 7 mcy i raz w tygodniu zjada danonka, starszej tez tak dawałam i nic sie nie stało Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 12:52 Sądząc po Twojej ortografii i składni zdań nie dziwię się, że dajesz dzieciom ten reklamowy syf. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 13:24 nie będę sie tłumaczyć błąd każdemu sie zdarzy zwłaszcza gdy pisząc obserwuje dziecko , ciekawa jestem ile masz dzieci i jakie doświadczenia związane z wychowaniem ich, na forum dla ciebie wszystko jest syfem a w rzeczywistosci sama jesz ten syf bo w dzisiejszych czasach nie ma zdrowej zywnosci Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Danoki są zalecane od 3 rż 19.06.11, 14:28 więc ja problemu nie widzę, lepiej zwykły biały ser z owocami Odpowiedz Link Zgłoś
julcia75 Re: Kiedy danonek? 19.06.11, 23:25 Właśnie zastanawiałam się czy nie podawać swojej niuni bo nie smakują jej jogurty naturalne nawet z owocami... odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Kiedy danonek? 20.06.11, 18:31 zamiast myśleć o podawniu danonka powinnaś skutecznie przekonywać do jogurtów naturalnych, kilka prób to za mało, a one są polecane od 3 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś