Dodaj do ulubionych

Odchudzanie niemowlaka

17.06.11, 22:07
W tym tygodniu pani dr kazala ograniczyc jedzenie naszemu 6 tyg synkowi. Waga 5,9 kg...Po urodzeniu bylo 3,5 tylko. Ale kurcze ciezko idzie, bo jadl co 2h, karmię tylko piersia. Staramy sie z mezem go do 2,5-3h przetrzymywac, ale wrzask niemilosierny, stresuje sie biedak, a smoczka za nic nie chce, nawet jak sie mu przytrzymuje. Czy ktos byl w takiej sytuacji, co robic?
Bo ja rozumiem argumenty dr- ma juz tyle faldek, ze w upaly faktycznie ciezko bedzie pilnowac, by sie nie poodpazal.
Help
Obserwuj wątek
    • gladys_g Re: Odchudzanie niemowlaka 17.06.11, 22:17
      o rany
      tylko na piersi jest? Ma 6 tygodni?
      no to dbajcie o fałdy żeby się nie odparzał, ubierajcie cienko i lekko, myjcie i suszcie

ale nie odchudzajcie nawet nie dwumiesięcznego niemowlaka, litości.
      • andzi-a233 Re: Odchudzanie niemowlaka 17.06.11, 22:38
        zmień lekarza!!! Dziecko na piersi ma zawsze dobrą wagę, co innego gdyby było na mm. Karmienie na żądanie ma to do siebie,że karmisz dziecko wtedy, gdy ono tego potrzebuje. Nie stresuj siebie i dziecka
        • annajustyna Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 22:04
          Chyba odwrotnie?
    • matka_karmiaca Re: Odchudzanie niemowlaka 17.06.11, 22:49
      Nie katuj dziecka, karm na żądanie, dużo pij, bo w takie upały maluchowi chce się pić, fałdki zasyp mąką ziemniaczaną i nic mu nie będzie. Lekarza zmień.

Zapodaję cytaty eksperta z forum Karmienie Piersią:
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,51034428,51092944,Re_p_Moniko_czy_jest_za_gruby_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,77397708,77470482,Re_P_Moniko_prosze_o_rade_Za_duzo_wazy_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,98986808,98987363,Re_Nadmierny_przyrost_masy_ciala_.html
    • mruwa9 Re: Odchudzanie niemowlaka 17.06.11, 23:22
      Nic nie robic. Karmic na zadanie i zmienic pediatre. Dla niemowlat karmionych piersia nie ma gornych limitow przyrostu wagi, nie przekarmisz dziecka, gdy zacznie sie ruszac , raczkowac, chodzic, faldki znikna. A przyrostow wagi tylko pogratulowac smile
    • karigi Re: Odchudzanie niemowlaka 17.06.11, 23:58
      Ależ kretynka z tej lekarki. Podpisuję się obiema łapami pod tym, co dziewczyny napisały. I nie chodź już do niej, bo ci jeszcze jakoś dziecko skrzywdzi.
    • latosie Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 08:55
      dziwna lekarka... mój syn też zbyt dużo przybiera - co miesiąc 1,5 kg ... jest na mm... pierwsze pytanie pediatry - czy robię przerwy między karmieniami - tak 3-4 godziny, czy dokarmiam kaszkami - nie ... no to mam się nie martrwić, dzieci przybierają różnie a niemowląt się nie odchudza... doradził tylko żebym przy rozszerzaniu diety nie dawała kaszek i tyle ... teraz ma 4,5 miesiąca i waży 8300 - przy urodzeniu 3300
      • albertynaa Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 11:06
        latosie napisała:

dziwna lekarka... mój syn też zbyt dużo przybiera - co miesiąc 1,5 kg ... jest
        > na mm...

Zmień pediatrę.
        Masakrycznie za dużo przybiera- od tego zdrowszy nie będzie. I nie masz się czym szczycić. Naprawdę.
        • agnieszkaitymon555 Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 12:24
          dziękuję za uwagi, nie bedziemy zatem stresowac, szczegolnie, ze juz w nocy co 3-4 h sie budzic zaczyna, wiec zawsze cos
        • latosie Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 12:27
          ja się nie szczycę... ja się martwię... ale odchudzać nie będę bo niemowlaków się nie odchudza ... i tyle w tym temacie
        • 3-mamuska Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 12:32
          albertynaa napisała:

> latosie napisała:
          >
          > dziwna lekarka... mój syn też zbyt dużo przybiera - co miesiąc 1,5 kg ... jest
          > > na mm...
          >
          > Zmień pediatrę.
          > Masakrycznie za dużo przybiera- od tego zdrowszy nie będzie. I nie masz się czy
          > m szczycić. Naprawdę.
          MOj syn tak lapal wage,co 6 tygodni 1.6-8 ,i co teraz ma 13 lat i zdrowy nastolatek nie gruby,normalny bez wlalkow tluszczu.Nigdy nie byl niczym dokarmiany 6 miesiecy na piersi potem w wieku 16 miesiecy sam zrezygnowal z piersi na rzecz zwyklego jedzenia.
          • albertynaa Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 13:17
            3-mamuska napisała:

> MOj syn tak lapal wage,co 6 tygodni 1.6-8 ,i co teraz ma 13 lat i zdrowy nastol
            > atek nie gruby,normalny bez wlalkow tluszczu.Nigdy nie byl niczym dokarmiany 6
            > miesiecy na piers

No właśnie.
            Dziecko latosie jest przekarmiane mm i dlatego ma nadwagę.
            • latosie Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 13:58
              smile aż miło...
            • pa-ti11 Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 14:27
              A przekarmiane piersią to ma wodę w fałdkach zamiast tłuszczu? I nie jest grube tylko chude?
              TO komórki tłuszczowe dziecka karmionego piersią mają INNĄ budowę niż po mm??? Co za nowość!!!
              Dziecko roczne: ruch plus zdrowe nawyki żywieniowe i schudnie tak samo dziecko piersiowe jak i butelkowe.
              • latosie Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 14:40
                to samo powiedział mi lekarz.. no ale przecież powinnam go zmienić i o wszystko pytać na forum bo niektóre dziewczyny są mądrzejsze od nie jednego pediatry .
              • albertynaa Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 16:12
                TO komórki tłuszczowe dziecka karmionego piersią mają INNĄ budowę niż po mm???
                > Co za nowość!!!

Żadna nowość. Mają całkowicie inną budowę i nie odpowiadają za otyłość w wieku późniejszym- te po mm raz wytworzone nigdy nie znikają.
                • q_fla Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 16:30
                  Ciekawe zatem jakim cudem kilkoro dzieci moich znajomych karmionych wyłącznie piersią było otyłe i ta otyłość pozostała im na następne lata, zaznaczam że poza tym są zdrowe?
                  Znam też dzieci karmione mm otyłe w niemowlęctwie, a szczupłe w wieku dziecięcym.

Wszystko zależy od tego jakie nawyki żywieniowe rodzice wpoją dzieciom od momentu rozszerzania diety: jak będą paść samym cukrem, to jest duża szansa, że z otyłych niemowląt pozostaną otyłe dzieci, a później dorośli.
                  • albertynaa Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 16:48
                    Nie wiem dlaczego tak jest. Doszli do tego naukowcy- "...u niemowląt karmionych sztucznie zwiększone jest wytwarzanie insuliny, peptydu C i IGF 1 co stymuluje rozwój komórek tłuszczowych..."

Coś w tym musi być.
                    • q_fla Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 17:05
                      Naukowcy, naukowcy...
                      Jedni twierdzą, że być wege jest najlepsze dla zdrowia, jeszcze inni że odwrotnie.
                      Zawsze twierdzę, że mleko matki jest najlepsze dla dziecka, ale nie można twierdzić że jest cudotwórczym eliksirem. Analogicznie mm nie jest trucizną, nasze pokolenie jakoś specjalnie nie ucierpiało, mało tego uważam że jest silniejsze od dzisiejszego w większości karmionego piersią.
                      Dzisiaj w dobie powszechnego karmienia piersią opierając się o teorię owych naukowców przychodnie musiałyby świecić pustkami, a tak przecież nie jest.
                    • pa-ti11 Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 18:57
                      Bujda na resorach
                      Znajoma długo karmiona piersią - b. otyła
                      Ja na mm - b. szczupła (mimo że w 6 miesiącu ważyłam 9kg)
                      Czemu znajomej kom. tłuszczowe nie zniknęły?
                    • aretahebanowska Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 21:49
                      u niemowląt karmionych
                      > sztucznie zwiększone jest wytwarzanie insuliny, peptydu C i IGF 1 co stymuluje
                      > rozwój komórek tłuszczowych..."
                      Po pierwsze - ilość insuliny i peptydu C jest taka sama, bo oba czynniki powstają z tego samego pro-peptydu. Ostatnio ukazują się prace o pozytywnej roli peptydu C w regulacji działania naczyń krwionośnych nerek, co jest istotne np. w przypadku cukrzycy. Co do IGF-1, żeby sprawa była taka prosta ... . In vitro (w hodowlach) IGF-1 faktycznie stymuluje wzrost komórek tłuszczowych, ale in vivo (w organizmie) to już nie jest takie oczywiste. To, że jest go więcej u dzieci karmionych mm to prawda, ale to niekoniecznie źle. Są badania wskazujące na to, że podawanie IGF-1 powoduje spadek ilości tkanki tłuszczowej (u niemowląt z niedoborem tego czynnika). Choć z kolei są też prace, w których długotrwałe podawanie IGF-1 (w zespole Larona) powodowało przyrost tkanki tłuszczowej - prawdopodobnie na skutek wiązania się z receptorami insuliny - wtedy skutki są takie jak po podaniu insuliny. U dorosłych, zmniejszona ilość IGF1 prowadzi do wzrostu ilości trzewnej tkanki tłuszczowej, czyli tej która w największym stopniu jest odpowiedzialna za problemy zdrowotne. Zresztą ważna jest nie tylko ilość całkowitego IGF1 we krwi ale też ilość tego czynnika w postaci wolnej (czyli nie związanej z białkami). Po około pół roku zaczyna działać intensywnie hormon wzrostu, który w znacznym stopniu przejmuje kontrolę nad produkcją IGF1 i działa niejako za jego pośrednictwem - to dotyczy wzrostu kości, masy mięśni i ewentualnego wzrostu tkanki tłuszczowej. Jednak sam hormon wzrostu, niezależnie od IGF1, za pośrednictwem własnego receptora, wpływa na tkankę tłuszczową i wątrobę, działając przeciwnie do samego IGF1 i insuliny - czyli powoduje zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Tak naprawdę to co obserwujemy to skutek wzajemnego oddziaływania hormonu wzrostu, insuliny, IGF1 a do tego "miliona" innych hormonów - leptyny, greliny, hormonów płciowych, adiponektyny, glukokortykoidów,adrenaliny, hormonów tarczycy, że wymienię najważniejsze. Dlatego często, choć można stwierdzić istnienie jakichś ogólnych reguł w regulacji metabolizmu, to niestety zawsze trzeba brać na nie poprawkę. Twierdzenie, że dzieci jedzące mm będą w przyszłości grubsze i w większym stopniu narażone na cukrzycę czy miażdżycę jest bardzo naciągane i jak życie pokazuje, często nieprawdziwe.
                      • memphis90 Re: Odchudzanie niemowlaka 19.06.11, 21:47
                        Areta- respect wink
                • pa-ti11 Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 18:58

> Żadna nowość. Mają całkowicie inną budowę i nie odpowiadają za otyłość w wieku
                  > późniejszym- te po mm raz wytworzone nigdy nie znikają.

BARDZO proszę o linki do badań mówiących że MAJĄ całkowicie INNĄ budowę
                  • iwonkocia Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 19:21
                    oboje z mezem mamy po 36lat, on karmiony piersia,ja mm(znacznie gorszej jakosci niz obecne). ja cale zycie szczupla, maz cale dorosle zycie sie odchudza. ja mam zdrowe swoje zęby, on ma koronki...takie przyklady mozna mnozyc.radze sluchac lekarza,a nie rewelacji z forum.
                    • gazeta_mi_placi Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 20:21
                      Dokładnie, dzieciak zatłuszczony ale forumka ma słuchać innych forumowiczek a nie lekarza uncertain
                      Jak widać karmiąc piersią też można zatuczyć niemowlaka.
                      • q_fla Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 20:46
                        Nie o to chodzi, bo jak sie niby ma odchudzić trzymiesięczne niemowlę, którego jedynym pożywieniem jest mleko? No jak? Nie dać piersi, czy butli i słuchać jak wyje z głodu?
                        Później mleko też stanowi główny składnik pożywienia.
                        I teraz mamy np półtoraroczniaka, który juz raczkuje i chodzi i powinien już zgubić tej tkanki tłuszczowej, no i jadłospis ma bardzo rozszerzony. Ale jeżeli mamusia ładuje w dziecko pół litra gotowej, pełnej cukru kaszki, do tego włącza serki - ulepki i nierzadko słodycze (bo przecież wszystko jest dla ludzi), makaronu z cukrem na obiad - dośc częsty na stołach znajomych otyłych dzieci zamiast owoców i warzyw, zwykłego twarogu, jogurtu naturalnego - jest bardzo duża szansa, że dzieciak będzie otyły.
                        • gazeta_mi_placi Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 21:05
                          Lepiej żeby wyło teraz niż żeby wyło połowę życia bo za grube a komórki tłuszczowe uzyskane we wczesnym dzieciństwie znikają bardzo powoli, o ile w ogóle.
                          • latosie Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 21:12
                            masz dzieci ?? bo chyba nie bardzo ... i nie wiesz zapewne co to znaczy - płacz dziecka z głodu ...
                            • q_fla Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 21:15
                              Raczej nie ma, bo nie wie co pisze.
                              W teorii każda jest mocna. wink
                          • aretahebanowska Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 21:50
                            Gazetko - zapraszam na swoje zajęcia. Naprawdę musisz się sporo w temacie podszkolić.
                          • pa-ti11 Re: Odchudzanie niemowlaka 19.06.11, 06:01
                            A ty gazeta-mi-płaci jesteś jakimś FACETEM-mutantem.
                      • aniaurszula Re: Odchudzanie niemowlaka 19.06.11, 11:17
                        gazetka zapłaciła ale wiedzy nie dała
                  • pa-ti11 do aretahebanowska - całkowicie inna budowa 19.06.11, 05:56
                    nie masz nic na ten temat?????
                    inne wydzielanie jest oczywiste ponieważ podajemy inne substancje (pierś lub mm) ale nadal proszę o linka do badań o CAŁKOWICIE INNEJ BUDOWIE komórek tłuszczowych u piersiowców
                    • aniaurszula Re: do aretahebanowska - całkowicie inna budowa 19.06.11, 11:19
                      nie wiem gdzie mozna cos na temat tych róznic znaleśc ale lekarz powiedział mi ze dziecko piersiowe ma prawo wiecej przybierac niz karmione mm
                    • aretahebanowska Re: do aretahebanowska - całkowicie inna budowa 19.06.11, 13:42
                      Nie ma takich badań, bo po pierwsze, ciężko byłoby je u ludzi zrobić. Trzeba by było pobierać wycinki tkanki tłuszczowej od niemowlaków, a to trochę trudne do zrobienia. Druga rzecz, to fakt, że nie bardzo rozumiem co miałoby oznaczać słowo różne. Komórek tłuszczowych po prostu mamy kilka rodzajów. Brunatne, odpowiedzialne z produkcję ciepła i żółte (lub inaczej białe) odpowiedzialne z gromadzenie i uwalnianie zapasów tłuszczu. O brunatnej tkance nie ma co mówić bo nie o nią tu chodzi. Komórki tkanki białej w czasie od powstania (czyli podziału) najpierw są preadipocytami, potem małymi adipocytami, a potem przekształcają się w duże dojrzałe (przejrzałe?) adipocyty. Każdy z typ komórki inaczej się zachowuje. Preadipocyty dopiero stają się komórkami tłuszczowymi więc nie zajmują się jeszcze intensywnym gromadzeniem tłuszczu. Małe adipocyty są właśnie takim zbiornikiem, do którego wpadają wszelkie nadwyżki tłuszczu, przekształcając się z kolei w duże, które raczej uwalniają już tłuszcz w razie potrzeby. To co prawda duże uproszczenie, ale z grubsza tak to wygląda. W zależności od tego gdzie tkanka tłuszczowa się znajduje, zawiera albo więcej małych adipocytów (podskórna) albo dużych (tzw. trzewna). Gdy magazyn tkanki podskórnej wypełni się zbyt szybko lub z powodu różnych czynników (jak np. glukokortykoidy) utraci zdolność namnażania się wtedy tłuszcz gromadzi się gdzie indziej, m. in. w tkance trzewnej. Ta ma dobre połączenie z wątrobą i to co uwolni (czyli kwasy tłuszczowe i hormony) od razu tam trafia i reguluje działanie tejże. Te trzewne adipocyty wydzielają więcej hormonów i czynników prozapalnych, uwalniają też duże ilości tłuszczu (bo to są te duże) i to są właśnie te odpowiedzialne za zaburzenia metabolizmu. I tu dochodzimy do niemowląt. Póki gromadzą głównie tłuszcz podskórny nie ma żadnych powodów do obaw. Problemem jest nagromadzenie zbyt dużych ilości tkanki trzewnej. Nie sam pokarm jest tu kluczowy, a jego ilość i kaloryczność w stosunku do ilości komórek tłuszczowych podskórnych i możliwości ich namnażania się. Jeśli te możliwości są duże to ok. Jeśli nie, a do tego dziecko jest futrowane na maksa, to może być problem. Być może przy karmieniu mm częściej zdarza się takie przekarmienie (nie wiem, nie robiłam badań, tak się tylko zastanawiam) i stąd taka obiegowa opinia o większych problemach zdrowotnych (IMO bzdurna). Gdzieś czytałam, że istotna jest szybkość przyrostu - powinien być on odpowiedni, bo zbyt szybki w stosunku do buforujących zdolności tej podskórnej tkanki może stworzyć problemy. Tak naprawdę dla każdego dziecka inny powienien być ten przyrost, bo jest zależny od mnóstwa czynników. Jeszcze jedno, ponoć zagrożone problemami są dzieci o niskiej masie urodzeniowej, które zbyt szbko przybrały, często dotyczy to wcześniaków. Nie musi rozwinąć się otyłość ale np. jest spore zagrożenie cukrzycą.
                      • pa-ti11 Re: do aretahebanowska - całkowicie inna budowa 19.06.11, 15:44
                        Dzięki za obszerną i naukową odpowiedźsmile
                        NO więc jednak nie da się uogólnić, że dziecko po mm ma komórki tłuszczowe inne od piersiowca. Zbyt pochopnie wyciągane są niektóre wnioski. Fajnie że piszesz o "obiegowych opiniach" lekko naciąganych i bierzesz pod uwagę różne czynniki. Jesteś biologiem, medykiem? Naprawdę fajnie się czyta to co napisałaśsmile
                        • aretahebanowska Re: do aretahebanowska - całkowicie inna budowa 19.06.11, 16:13
                          Jestem biochemikiem i prowadzę zajęcia z biochemii dla studentów II roku medycyny.
                          • aniaurszula Re: do aretahebanowska - całkowicie inna budowa 19.06.11, 20:28
                            bardzo wyczerpująca wypowiedź na temat naszych komórek, ale chyba coś w tym jest ze dzieci karmione tylko piersia maja inna tolerancję centylową niż karmione mm, dla mnie najważniejsze jest zdrowie dziecka a ze mam grubokościste nie otyłe to juz inny problem,
                            • aretahebanowska Re: do aretahebanowska - całkowicie inna budowa 19.06.11, 21:37
                              No, różnice w przyrostach są, jakkolwiek nie jest tak, że wszystkie karmione mm zawsze będą większe i zagrożone chorobami, a te karmione piersią, zdrowe jak rydze i mniejsze. Jeśli chodzi o ilość dzieci, u których rozwija się otyłość w późniejszym wieku, to różnice wynoszą kilka procent (z reguły 2-5) na niekorzyść dzieci karmionych mm. Z jednej strony, nie jest to jakaś masakryczna różnica, a z drugiej, w miarę trwały trend. Przyczyny nie są w tej chwili określone. Jest kilku podejrzanych. Mówi się o tym, że większa ilość białka w mm niż ludzkim może pobudzać wydzielanie czynnika IGF1, o którym pisałam wyżej. To może mieć wpływ na rozrost tkanki tłuszczowej i ewnetualną większą jej masę, choć (co też pisałam) pewności nie ma, bo informacje są jak na razie sprzeczne. Prawdopodobnie skład mm może wpływać na procesy trawienia i wchłaniania składników pokarmowych, przyspieszając je, co może być niekorzystne (i zasadniczo jest). Podejrzewa się też, że obecność hormonów takich jak leptyna, grelina i paru innych w mleku ludzkim, a nieobecnych w mm może powodować te różnice - też jeszcze nie wiadomo jak i co. Wiadomo, że w przewodzie pokarmowym są obecne receptory dla tych hormonów i być może w ten sposób mogą one regulować procesy tam zachodzące. Mogą np. przyspieszać dojrzewanie przewodu pokarmowego i w ten sposób zmniejszać jego przepuszczalność dla składników pokarmu. Inna teoria mówi, że w przypadku karmienia mm samo dziecko w mniejszym stopniu kontroluje ilość spożywanego pokarmu i przez to może spożywać go więcej niż dziecko karmione piersią. Tak naprawdę, jak życie pokazuje reguły nie ma. Może faktycznie w przypadku karmienia mm można bardziej pilnować ilości spożywanego mleka, bo jednak jest ono bardziej kaloryczne, choć absolutnie nie jestem fanką jakiegoś drastycznego ograniczania ilości pokarmu, przetrzymywania dziecka czy innych tego typu pomysłów. Nie łudźmy się, rodzaj mleka to tylko jeden z elementów w tej całej układance. Ważne są indywidualne predyspozycje, moment wprowadzania stałych pokarmów, późniejsze nawyki ruchowe, żywieniowe i mnóstwo innych rzeczy.
                • mamatin Re: Odchudzanie niemowlaka 22.06.11, 23:17
                  > TO komórki tłuszczowe dziecka karmionego piersią mają INNĄ budowę niż po mm???
                  > > Co za nowość!!!
                  >
                  > Żadna nowość. Mają całkowicie inną budowę i nie odpowiadają za otyłość w wieku
                  > późniejszym- te po mm raz wytworzone nigdy nie znikają.

hehe ciekawe czy moje komórki tłuszczowe po schabowych różnią się od tych, które powstały po mielonych? ciekawe...
      • silje78 Re: Odchudzanie niemowlaka 20.06.11, 18:49
        moja córka też była na mm. w wieku 4 miesięcy ważyła 8200, tyle, że długaśna była. teraz ma 3 lata i 9 miesięcy. waży 18,2kg, ale wzrost 110cm. jest szczupła. tak wiec gadanie, że na mm dziecko się upasie to bzdury.
    • malgos88 Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 20:49
      Dawaj mu wiecej wody przegotowanej do picia.
      • latosie Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 21:20
        no ja dawałam wodę... dziecko jadło cały czas co 3-4 godziny z 8 godzinną przerwą nocną ... żadnych kaszek i dupereli bo za małe było ... dalej tak jest , dziecko nie dojada swoich porcji... przybiera więcej niż powinno bo taki jego urok... ale dowiaduję się tutaj,że mam przekarmione dziecko i do dupy lekarza który się nie zna tak dobrze jak Pani z forum (dodam jeszcze,że wcale owej Pani o zdanie nie pytałam) ... pediatra powiedział mi,że póki dziecko je samo mleko i leży , ma regularne przerwy między posiłkami i nie dostaje butelki czy cycka na każde kwęknięcie to nie ma co się martwić... martwić się będziemy jeśli jako roczniak na drugie śniadanie dostanie truskawki z bitą śmietaną z dwoma łyżeczkami cukru a potem zostanie posadzony do wózka z paczką paluszków.. wtedy będzie wiadomo skąd wzięła się nadwaga i dodatkowe fałdki... a odchudzanie niemowlaka to bezsens
    • julcia75 Re: Odchudzanie niemowlaka 18.06.11, 23:06
      Najlepiej zmień lekarza bo tak malutkie dziecko nie można odchudzać ,moja najstarsza córka jak się urodziła ważyła bardzo mało bo 2.5kg ale w niedługim czasie bardzo dużo przybrała.Pediatra do którego chodziłam powiedział że z tego wyrośnie i gdy zaczęła chodzić wyrosła. odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
    • aniaurszula Re: Odchudzanie niemowlaka 19.06.11, 11:15
      popierwsze dziecko karm na zyczenie czyli jak dotychczas, nie mozna odchudzac 6 tygodniowego bobasa, przestaniesz mu podawac piers w czasie upałow to go odwodnisz i traficie do szpitala, mam 7 mczna corke ktora wypadła z centyli czyli wyszła ponad gorna norme, lekarz powiedział mi ze dziecko piersiowe ma takie prawo a bedziemy sie matrwic jesli to sie utrzyma gdy skaczy rok, odparzenia przytrafiaja sie kazdemu nawet szczuplym, po kazdej kąpieli wysmaruj dokładnie kazda fałtke oliwka (moja odparzyła sie pod kolankiem w styczniu) a na naprawde kryzysowa sytuacje gdy odparzy sobie okolice intymne pielucha robi swoje w czasie upałow smaruje płynem na odparzenia PC 30 V fakt jest drogi ale bardzo wydajny i skuteczny a moze sie przydac nawet przy zwykłym poparzeniu slonecznym lub jakims plynem
      • annajustyna Re: Odchudzanie niemowlaka 19.06.11, 14:09
        A czy synek na pewno nie ma cukrzycy?
        • aniaurszula Re: Odchudzanie niemowlaka 19.06.11, 14:47
          a czy kazde pulchne niemowle ma cukrzyce z tego co wiem nie, moja starsza (6lat) zawsze była dużym dzieckiem wzrost i waga na górnej granicy centyli i zadnej cukrzycy niema , nadwagi tez , młodsza urodziła sie mała bo tylko 2900 choć jak na wcześniaka w 35 tc to była duża, szybko przybierała na wadze karmiona tylko piersia i tez zadnej cukrzycy nie ma choć jej wzrost i waga jest tez na górnej granicy centyli a ma dopiero skończone 7 miesiecy
          • annajustyna Re: Odchudzanie niemowlaka 19.06.11, 14:56
            Ale synek autorki watku wazy jakby mial z 3 miesiace, a ma dopiero poltora. I wazyl przy urodzeniu 3,5, a nie np. 4,5!
            • agnieszkaitymon555 Re: Odchudzanie niemowlaka 19.06.11, 15:09
              Dzięki za rady. Przestałąm go przetrzymywac do 3h, co 2h w ciagu dnia chce jesc,co tyle mu daje, czesem do 2h 30min dotrzyma. Ograniczylam podawanie z obu piersi do jednej. Pozycze od kolezanki wage dla dzieci i bede co tydzien sprawdzac, bo teraz wychodzilo 400gram/ tydzien, moze sie zmniejszy juz.
              • q_fla Re: Odchudzanie niemowlaka 19.06.11, 17:22
                Ciągłe ważenie to nie jest dobry pomysł, tylko się zafiksujesz niepotrzebnie.
                Karm na żądanie, nie przejmuj się na razie wagą dziecka i ciesz się macierzyństwem.
                Pisałam wcześniej, że znam różne dzieci: córka znajomej (karmiona piersią)mając 10tyg ważyła ponad ok. 7,5kg, teraz ma 6 lat i waży 16kg - 3 centyl.
            • aniaurszula Re: Odchudzanie niemowlaka 19.06.11, 15:09
              az poszłam po ksiazeczke corka ur 3.11 waga 2900 a 17.12 waga 4660 , wiec nie kazde dziecko jest kruszyna a pozatym oprócz wagi liczy sie dlugosc ciała
        • memphis90 Re: Odchudzanie niemowlaka 20.06.11, 08:49
          Cukrzycy??? Akurat dzieci z cukrzyca chudną gwałtownie...
        • ciastolina84 Re: Odchudzanie niemowlaka 23.06.11, 19:54
          dziewczyno co ty piszesz??? jakiej cukrzycy?? Nie znasz się wcale a siejesz postrach... Na cukrzycę typu 2 trzeba ciężko zapracować przez lata nieodpowiednim odżywianiem a cukrzyca typu 1 jest dziedziczna i początkowo objawia się zwiększonym pragnieniem które prowadzi do odwodznienia, utratą apetytu i w dalszej konsekwencji spadkiem wagi, a zwiększoną podatnością na "łapanie" różnego rodzaju infekcji... Litości
    • mikams75 Re: Odchudzanie niemowlaka 20.06.11, 08:24
      jak zaczniej niemowlaka teraz odchudzac, to do upalow i tak sie nie pozbedzie faldek, zreszta chyba nie o te faldki chodzi.
      Nie wiem, dla mnie bez sensu glodzic takiego malucha.
    • kamelia04.08.2007 Re: Odchudzanie niemowlaka 20.06.11, 09:08
      durna lekarka

nie odchudza się niemowlaka, do tego karmionego piersią. Znam takiego co w wieku 4 m-cy ważył 9 kg , a jako dorosły jest szczupły

Nie stresuj dziecka i siebie, nie dawaj zadnej wody i innego ustrojstwa, bo sobie tylko zaszkodzisz.
      Fałdy pielegnuj bepanthenem
      • 3-mamuska zapomnialam.. 20.06.11, 11:26
        ze moj tak latal wage przez pierwsze 4 -4.5 miesica ,czyli 3 badz 4 wizyty takie byly,pozniej jak zaczal machac nogami,rekami wiecej byl aktywny mniej spal ,to przybieranie na wadze zmniejszylo sie do 0.5 kg,w tym samym czasie, wiec spoko do roku nie bedzie tyle przybierala tylko pierwsze 3-4 no moze 5 miesiecy.
    • dzoaann Re: Odchudzanie niemowlaka 20.06.11, 12:28
      nie czytałam calego watku, ale jedno ci moge powiedziec- zmien lekarza!!!
      lekarz, ktory kaze ograniczac jedzenie 6 tygodniowemu niemowlęciu na piersi to konował. I nie ma zielonego pojecia o karmieniu piersia....
      gdybys karmila mieszanka, to wtedy to wyglada inaczeej. Ale na piersi niemozliwe jest przekarmienie. Dziecko normuje sobie ilosc i jakosc pokarmu, gdy przystawiasz go kiedy tego chce...
      moj pierworodny wage urodzeniowa mial 3700g, a na 6 tygodni wazyl 6800gsmile
      i co?
      i nic, mineło... jak zaczal raczkowac i chodzic, to stopniowo wszystko zgubil. Teraz ma 13 lat i jest zdrowym, szczupłym chłopcemsmile
      • latosie Re: Odchudzanie niemowlaka 23.06.11, 17:45
        "gdybys karmila mieszanka, to wtedy to wyglada inaczeej"

jak ??
        • ciastolina84 Re: Odchudzanie niemowlaka 23.06.11, 19:40
          A ja napisze trochę o swoich obserwacjach. Moje córeczka karmiona piersią też tak przybierała na wadze szybko jak dziecko autorki wątku z tym ze również była długa (waga 75 centyl a wzrost ok 95 centyl), a poza tym robiła kupkę raz na tydzień więc mleko wchłaniała bez reszty (może to też ma wpływ na przyrost masy??). teraz ma 8 miesięcy i przybiera ok 400 g miesięcznie. Córeczka bratowej 2 tygodnie starsza (8,5 miesiąca) obecnie waży mniej od mojej małej. jest na mm. Moja rano zjada kaszke holle bez cukru z owocami, owoce na 2 sniadanie, obiadek (warzywa z mięsem), na kolację też kaszkę bez cukru i piers na żądanie(jak jest potrzeba to pije wodę). Bratanica na śniadanie zjada kaszkę Nestle owocową z cukrem, na 2 śniadanie słodki jogurt, na obiad zupkę dorosłą(czyli z solą na wywarze mięsnym) a jak jej nie ma to znowu kasza, na podwieczorek serek Danio (!!) i na kolację znowu kasza.... Do picia słodzony granulat z Bobovity...Bratowa owoców nie podaje codziennie bo po co jak w kaszce sąsmile Jak narazie nie widac po niej że jje takie produkty, ale podejrzewam, że jak dziewczyna będzie miała te 20 lat bądź więcej to wyjdą wszystkie problemy na wierzch związane z niewłaściwym odżywianiem. I wydaje mi się, ze w dzisiejszych czasach to jest główny powód nadwagi, że niektórzy rodzice zaśmiecają organizmy dzieci. Uwazam że dziecko na piersi karmione na żądanie i przybierające duzo na wadze (jak również na mm) nie są skazane na otyłość. najwazniejsze są jak już wczesniej pisały dziewczyny nawyki zywieniowe i aktywność fizyczna. nawyki kształtują rodzice, a w niemowlęctwie pakując w dziecko takie rzeczy jak moja bratowa robi mu sie krzywdę na całe życie i tyle!!!
    • calineczkazbajkii Re: Odchudzanie niemowlaka 24.06.11, 15:49
      a sprawdzila dziecku poziom cukru ?
      Dzieciom z wysokim poziomem cukru chce sie bardziej pic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka