06.07.11, 11:01
Hej dziewczyny! Od jakiegoś czasu pojawił się u nas problem z zaparciami. Od wczoraj wprowadzam program "antyzaparciowy". Stwierdziłam, że należy odstawić banany i kaszki ryżowe, zamiast nich zaczęłam podawać Nestle zdrowy brzuszek ze śliwką. Poza tym dałam wczoraj Bio Gaję. Zawsze podawałam tarte jabłko, dość często zupkę z burakiem, ale mimo to widzę, że dziecko się męczy z tą kupką. I tu pytanie: czy pogryzanie chleba (daję pełnoziarnisty, bardzo rzadko bułkę), chrupek kukurydzianych i biszkoptów Waszym zdaniem zwiększa problem? Oczywiście chodzi o małe ilości, np. 2 chrupki. Na razie zrezygnowałam z chrupek, no ale dałam dziś kanapeczkę: chlebek z masłem. Co sądzicie o takim pomyśle na śniadanie: tarte jabłko z rozmoczonym w wodzie biszkoptem? Od niedawna wprowadzam mleko sztuczne (1-2 razy na dobę). Dziecko ma 11 miesięcy.
Obserwuj wątek
    • ciastolina84 Re: zaparcia 06.07.11, 11:25
      tarte jabłko ma działanie zapierające, tu masz cos o tym: babyonline.pl/twoj_maluszek_zdrowie_artykul,5782.html. Ja bym próbowała przemycić suszone owoce (ta śliwaka w kaszce to dobry pomysł). Jeśli karmisz piersią to zjedz sobie trochę suszonych moreli czy śliwek. Ja tak robiłam i pomagalo. Dała bym na twoim miejscu zmieloną brzoskwinie na przyklad a unikałabym owoców słoiczkowych bo one raczej zapierają niż rozluźniają (chyba że morele np z hippa mogą normalizowac stolce-chyba jest nawet taka informacja na opakowaniu).
    • ciastolina84 Re: zaparcia 06.07.11, 11:27
      Jak dziecko ma 11 miesiecy to bym dała jeszcze truskawek (chyba można jeszcze kupić) i w ogóle świerze owoce a nie słoiczkowe,bo u mnie tozdaje egzamin. Myślę ze chrupki nie mają tu zbytnio nic do rzeczy. Pełnoziarniste pieczywo działa przeczyszczająco a białe zapierająco, ale o tym wieszsmile
    • marzenka224 Re: zaparcia 06.07.11, 11:37
      Mojemu bratankowi na zaparcia pomogła herbatka z bobovity- jabłko melisa, miał bardzo silne zaparcia i jak był u nas skończyła mu się herbatka i tej się napił i jak ręką odjął od tamtej pory nie miał zaparcia ani razu, a przedtem miał od urodzenia problemy i nic nie pomagało. Podobno bardzo dobrze przy zaparciach jest też dodawać do zupek czy obiadków trochę kaszy jaglanej tylko nie przesadź bo może dostać biegunki bo ona podobno bardzo rozluźnia.
      • ciastolina84 Re: zaparcia 06.07.11, 11:42
        Moja je kaszę jaglaną codziennie na kolację i wcale jej nie rozluźnia, ale też nie ma po niej zaparć jak po ryżowej, więc możesz spróbować takiej kaszki np z holle
        • angela10086 Re: zaparcia 07.07.11, 20:54
          dosypuj lnu mielonego ewentualnie trab pszennych do zupek i deserkow, ani sie obejrzysz i bede po problemiesmile
          • manna_mamma Re: zaparcia 07.07.11, 21:11
            Dzięki za wszystkie odpowiedzi, będziemy próbować. Zwłaszcza ten pomysł z otrębami i lnem bardzo mi się podoba, nie myślałam o tym wcześniej.
    • 1mzeta Re: zaparcia 07.07.11, 21:36
      Ile i co dajesz dziecku do picia bo to też istotne. Mój nie miał i nie ma problemów z zaparciami- a jeszcze lepiej mu idzie "biznes kupowy" jak pomidora zje, winogronu trochę........
    • pola.cocci Re: zaparcia 07.07.11, 21:47
      jablka, sliwki, kiwi, winogrona i woda do picia
    • calineczkazbajkii Re: zaparcia 09.07.11, 00:20
      a jakieś zupki ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka