Dodaj do ulubionych

napletek u chłpoców

16.05.04, 22:48
Mam pytanie kiedy i czy wogóle naciągać siusiaka. Mój synek ma 6 tygodni i
spotkałam sie do tej pory z wieloma opiniami.jedni mówia, że to za wcześnie i
trzeba poczekać do roku czasu a jeszcze inn, że jak najwcześniej ale z kolei
tylko do roku czasu. Kto ma rację?
Obserwuj wątek
    • bzeebze Re: napletek u chłpoców 16.05.04, 23:28
      jeżeli mały męzczyzna ładnie sika wartkim strumyczkiem to najlepiej zostawić
      siurka w spokoju
      tyle ile samo odchodzi odsunąć i umyć, a z czasem ale chyba później niż po roku
      będzie dobrze odchodził. To bardzo wrażliwe miejsce a takie -niepotrzebne
      przecież-odciąganie może tylko krzywde zrobic, sama z najbliższego otoczenia
      znam historie o pękniętych skóreczkach, i nawet jedną o załupku brrr. co prawda
      stare na szczęscie, bo to kiedyś lekarze kazali odciągać treningowo codziennie
      po trochę, na szczęście teraz nie
      zostawcie mężczyzn w spokoju !!! smile)
    • diara Re: napletek u chłpoców 17.05.04, 10:16
      Nie odciągać!! Zdecydowanie odradzam. Jest to bolesne i niepotrzebne. Napletek
      u malutkich chłopców jest nieprzesuwalny i tak powinno pozostać aż sam się
      zacznie przesuwać. Dochodzi do tego nawet później niż po ukończeniu roku. Nawet
      do 3 lat.
    • pajacyk6 Re: napletek u chłpoców 17.05.04, 10:42
      Witam!
      Moj synek ma prawie pol roku,nasza pediatra kazala przy kapieli codziennie
      odciagnac tyle ile samo schodzi i umyc nic poza tym,i teraz juz schodzi mu
      bardzo ladnie prawie caly.Mam kolezanke co niec nie robila i teraz syn ma 7
      lat i mam problemy z siuskiem niestety prawie nic nie schodzi.Prawda jest ,ze
      co lekarz to inna opinia i tak do konca to chyba nie wiadomo co robic sad

Pozdrawiam Joan i Filip
      • ewas17 Re: napletek u chłpoców 17.05.04, 13:14
        Witam!
        Niestety, ale z napletkiem u małych chłopców są zdania bardzo podzielone. Ja u
        mojego Mateusza odciągam (10,5 miesiąca) i to z rozkazu lekarza. Mateusz bardzo
        często miewał infekcje dróg moczowych. W końcu wylądowaliśmy w szpitalu.
        Okazało się, że przyczyną jest brud pod napletkiem. Od tamtej pory przy każdej
        kąpieli staram się jak najdokładniej czyścić siusiaka mojego synka. Oczywiście
        robię to tak, aby nie zrobić mu krzywdy. Lekarze, z którymi się dotąd
        zetknęłam raczej zalecali odciąganie, tak jak to opisywała poprzedniczka.
        Decyzja należy do Ciebie. Na zakończenie napiszę tylko, że jeżeli będziesz
        miała jakieś problemy z infekcjami dróg moczowych u swojego synka (nie życzę
        tego nikomu), warto zwrócić uwagę czy powodem nie jest przypadkiem brud
        zalegający pod napletkiem, gdyż bardzo często zdarzają się takie sytuacje.
        Pozdrawiam Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka