Dodaj do ulubionych

MEGA odparzenie

19.09.11, 16:27
Synek ma trzy tygodnie. Zaczelo sie od kilku kropek czerwonych na pupie. Stosowalam na zmiane Linomag i Sudocrem, gdy sie zaognilo. Od przedwczoraj jednak spore pogorszenie - pojawily sie rankisad Mam masc robiona z apteki (z dodatkiem ac borini) i smaruje tez bepantenem mascia. Za rada poloznej myje delikatnym roztworem z nadmanganianem potasu zamiennie z rumiankiem. Zmienilam pampki na Huggisy od wczoraj. Co jeszcze moge zrobic?
Wiem, ze najlepiej wietrzyc pupcie jak najwiecej, ale juz nie jest tak cieplo, zeby go trzymac z kuperkiem bez ubrania na okraglo. I problem jest taki, ze - jak to niemowlak - non stop popuszcza po troche i wiecznie cos w tej pieluszce jest! Bledne kolo!
Obserwuj wątek
    • roks30 Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 17:11
      Może za dużo różnych specyfików spróbuj starym sposobem z mąką ziemniaczaną podobno działa cuda. Pozdrawiam.
    • pola.cocci Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 17:18
      maka ziemniaczana jako zasypka i kapiel w tejze, w krochmalu znaczy sie
    • gemmi18 Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 17:53
      Z córką nie miałam problemów odparzeniowych, za to syn (niecałe 2 miesiące) ostatnio złapał. Tak jak Ty - smarowałam linomagiem i sudocremem, ale nie schodziło przez tydzień, zaczęły się robić ropne ranki i poszłam do lekarza. Przepisał nam Pimafucort (maść) i nanozin - sól fizjolog. z dodatkiem cynku w spreju. Na drugi dzień było już widać znaczną poprawę, a całkowicie zniknęło po 3. dniach stosowania. Takie odparzenie nazywa się wyprzeniem grzybiczo-bakteryjnym. Dodam też, że na ten czas kupiliśmy pampersy o rozmiar większe, dzięki czemu nawet minimalnie mokra pieluszka nie dotykała chorej pupy i myliśmy pupę przy każdej zmianie pieluchy mydełkiem hipoalergicznym. Uważam, że najlepiej zadziałał ten pimafucort i większy pampers.
      • adrianek1988 Re: MEGA odparzenie 08.12.11, 01:24
        Najlepiej kupić sobie pieluszki ekologiczne takie bez żeli itp. Ja mam Beaming Baby i naprawdę polecam. Moja mała śpi całe noce i nic jej się nie robi.
        • kandyzowana30 Re: 08.12.11, 11:04
          u mnie pieluszki "ekologiczne" tez sie sprawdzaja. mala ma 2 m-ce i nigdy zadnych odparzen. uzywamy Bambo, dla mnie rewelacja. Maja minimalna ilsc zelu, rewelacyjnie wchlaniaja, a mala nigdy dotad nie miala podraznionej pupy. Polecam
          www.pieluszkarnia.pl/product-pol-1355-Pieluszki-ekologiczne-Bambo-Nature-.html
    • jeza_bell Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 19:38
      Niestety przerabialiśmy i to.
      Nic nie pomagało bardziej skutecznie jak gruba warstwa kremu Penaten (w blaszanym pudełku z "pastuszkiem") nałożona bezpośrednio na ranę. Poprawa była JUŻ po paru godzinach.
      Polecam
      • lumierin Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 19:58
        U nas Penaten nie pomagał, za to mąka ziemniaczana owszem. Chociaż ranek nigdy się nie dohodowaliśmy.
        • jeza_bell Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 20:19
          No właśnie- przy samym zaczerwienieniu to i zasypka pomaga wink
          Mój młody miał krwawe ranki brrrr....
          • kfiatuszkowa Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 20:36
            Jak moja mała miała odparzoną pupę to (jak zwykle i na wszystko) pomógł bepanthen maść. Moim zdaniem, najlepszy specyfik wielozadaniowy.
            • anina-1 Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 13:33
              u mojego bepanthen przez kilka dni nie pomógł, tylko sudocream - już na drugi dzień była poprawa.

Wietrzyć pupe trzeba ciągle, podkładaj pod nią terowe pieluszki i je wymieniaj. Nagrzewaj pokój farelką.
              • kfiatuszkowa Re: MEGA odparzenie 21.09.11, 14:14
                No wiadomo, na każde dziecko co innego działa smile
            • doriiss1 Re: MEGA odparzenie 08.12.11, 22:26
              Tormentiol przez 2 dni i po wszystkim. Pewnie zaraz mnie zaszlachtujecie, bo taki szkodliwy, ale wiekszą szkodę robi dziecku mega odparzenie i ból, niż ta maść. Dziś nawet rozmawiałam na ten temat z naszym pediatrą i przyznał, że na pewno nie zaszkodzi, a pomoże szybko. Kto jest przeciwny - pewnie nie wie co to mega odparzenie, gdy dziecko płacze przy każdym ruchu z bólu. A odparzenie może wynikać z zupełnie od nas niezależnych przyczyn. Jest to skłonność, która dopada niektóre niemowlaki nagminnie nawet przy maksymalnej pielęgnacji, a inne w ogóle nawet jeśli nie są smarowane kremem przy każdej zmianie pieluszki.
              • aniaurszula Re: MEGA odparzenie 09.12.11, 21:58
                majac dwojke dzieci, pierwsza pupcia pucowana przy kazdej zmianie pieluchy,pieluchy zmieniane noca do roku, i wieczne problemy ze skora. mlodsza pieluszka w nocy nie zmieniana od kiedy kupki nie robi, w dzien zdarza mi sie ze nie zawsze posmaruje przy zmianie a odparzen zero, teraz miala maly problem ale brala antybiotyk. wiec moze nadmiar chigieny tez jest szkodliwy
    • 1matka-polka Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 20:42
      Karmie piersią i jak zjem jabłko albo gruszkę, to dziecku się robią takie ranki. A bepanthen też u mnie bardzo dobrze działa.
      • wodniczka0 Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 20:48
        u nas był taki sam problem, nie pomagal bepanthen, linomag czy mąka ziemniaczana, bylo tylko gorzej. dopiero jak poradzono nam clotrimazolum po 2 dniach jak reka odjalsmile
    • mama.gabrielki Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 20:53
      Moja córeczka miała ten sam problem - właśnie przez ciągłe popuszczanieuncertain Cóż, ja wiem jakie są opinie o Tormentiolu, ale ja posmarowałam, bo nic już nie pomagało, zresztą z błogosławieństwem położnej. Wystarczyło ze dwa razy i była ogromna poprawa, wtedy przechodziłam na grubą warstwę sudocremu. Oczywiście, nie jestem za nadużywaniem tego specyfiku, być może faktycznie jest coś 100% bezpiecznego na receptę.
      Aha - zero chusteczek nawilżonych - zwykła woda z wacikiem, a po kupie mydłem mycie pod kranem.
      • 1matka-polka Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 07:29
        Co wy macie z tą "gruba warstwą sudocremu" wszędzie to widzę, że każda "daje grubą warstwę sudocremu", a może by która łaskawie przeczytała ulotkę, to się dowie, że daje się cienką warstwę i wciera w skórę tak, żeby nie było widać!!!!
    • cylia9 Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 21:36
      u mojego syna ranki byly przez kilka tygodni - nic nie pomagalo (przerobilam wszystkie mozliwe sposoby i masci). dodatkowo podrazanialy go huggiesy.
      goilo sie po masciach aptecznych z wit. A do kazdej pieluchy i smarowanie ranek gencjana wodna (patyczkiem z wata). problem skonczyl sie po 2 miesiacach, gdy maly przestal popuszczac ...
      • jimmysgirl Re: MEGA odparzenie 19.09.11, 22:56
        jeśli to rzeczywiście odparzenie?
        tak małe dziecko...zastanowiłabym się czy to nie jakiś "prezent" jeszcze z pobytu w szpitalu...
        na pewno do lekarza.
        na pewno woda, a nie chusteczki.
        na pewno, tylko i wyłącznie maści natłuszczające takie jak linomag, bepanthen, nawet jeśli nie pomagają to nie zaszkodzą, sudocrem może zaszkodzić bo zawiera cynk po którym skóra np. naczyniowa lub podrażniona zakażeniem grzybiczym jeszcze bardziej może pękać więc nie używaj.
        no i ja bym się też zastanowiła czy to nie znamię, czyli naczyniak - bardzo zbieżny czas - naczyniaki wychodzą zazwyczaj około 2 tyg. po urodzeniu. W takim wieku trudno dorobić się u dziecka odparzenia, chyba że uczulenie np. na pieluszki.
        Naczyniaki są bardzo podatne na owrzodzenia, zwłaszcza zlokalizowane w pieluszce. Jeśli nie minie to możesz się upewnić czy to właśnie nie takie znamię na forum naczyniaki.pl zadać pytanie dr-wi Wyrzykowskiemu - na podstawie zdjęcia oceni czy to zakażenie grzybicze czy nie naczyniak.
        a jakby co, to obecnie są świetne metody leczenia naczyniaków np. propranololem co z powodzeniem stosuje się u dziecka w naszej rodzinie, no nic na wyrost, trzeba sprawdzić co to.
    • ponponka1 a moze to grzybica? 20.09.11, 08:22
      Idz do lekarza. Na grzybice tylko clotrimazol. I nie stosuj na dupke swego malego tyle chemii. Wiesz, ze przez skore tez sie wchlaniaja substancje i te dobre i te szkodliwe? Daj tez tej dupci odpoczac od tyhc wszytskich smarowidel.
    • sinusoidaa Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 09:19
      Odparzenie to skutek, warto zastanowić się nad przyczyną odparzeń. Czym karmisz dziecko? Jesli mm, to zastanów się nad zmiana, moze na niskolaktozowe? Mój synek ma 1,5 roku, do niedawna był na piersi, nie jadł jogurtów, serków, pluł nimi. po zakonczeniu kp, przeszłam na mm i zaczęła się jazda z odparzona pupą. Zmieniłam mleko na niskolaktozowe i problem się skonczył. Ale moje dziecko jest starsze, poczytałam w necie, pokombinowałam i zaczęłam od zmiany mleka, Ty powinnaś chyba skonsultować z lekarzem.
      • ponponka1 Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 11:51
        Po co dajesz 1,5 rocznemu dziecku mleko? Mleko krowie jest dla cielaka, na budowe kopyt i rogow. Twoje dziecko powinno teraz jesc produkty mlekczne: sery, twarogi, serki, itp.
        • sinusoidaa Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 12:27
          napisałam w poprzednim poście, że dziecko nie chce jeśc przetworów mlecznych. Myslę, ze instynktownie czuje, ze mu zaszkodzą. Któregoś dnia jakims cudem zjadł parę łyżek jogurtu - efekt: zielona kupa i paskudnie odparzona pupa. Po zmianie mleka na niskolaktozowe problemy z odparzeniami nie powtarzają się.
        • sinusoidaa Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 12:27
          A insza inszośc - uwazam, ze dziecko powinno pić mleko. Kropka.
    • rulsanka Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 12:12
      Mój syn miał takie odparzenie od pampersów i chusteczek nawilżanych. Na hagisy nie był uczulony, pupę myliśmy wodą i odparzenie nie wróciło.
      W wieku półtora roku założyłam mu raz pampersa i znowu pupa czerwona.
      • ponponka1 Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 12:28
        U mojej dokladnie to samo. Wszytsko co zwiera jakies ulepszajace balsamy - zaraz pupa czerwona.
    • jimmysgirl Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 12:47
      >Od przedwczoraj jednak spore pogorszenie - pojawily sie ranki.

u nas na ranki nie pomogło nic: ani tormentiol, ani linomag, ani bepanthen, ani maść apteczna z wit.A+E - pomógł za to *solcoseryl* - dostępny bez recepty, tylko nie ten dentystyczny, tylko na gojenie ran.
    • babsee Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 13:36
      To co opisujesz mialam zawsze po Pampersach.Dokladnie wlasnie zaczynalo sie od zaczerwienienia a konczylo ranami.Corka tak miala i synek tez.
      Odstaw rumianek.On tez uczula.
    • heja5 Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 14:47
      Ja stosowałam bepanten po każdej zmianie pieluszki przez około 2 miesiące (po linomagu, zasypce, mące - było tylko gorzej). Zero problemów z odparzeniami - teraz stosuję tylko jak widzę delikatne zaczerwienienie, działa błyskawicznie. Druga sprawa to, że takie maluchy często "wyrzucają coś z siebie z bączkiem" - trzeba kontrolować i jak najczęściej przewijać.
    • marzenka224 Re: MEGA odparzenie 20.09.11, 20:26
      Od przedwczoraj jednak spo
      > re pogorszenie - pojawily sie ranki

U nas na ranki pomógł alantan plus + wietrzenie+ nie używanie chusteczek tylko czystej wody
    • milena2504 Re: MEGA odparzenie 21.09.11, 15:07
      u nas pomógł Oillan z apteki a przede wszystkim nie wycieraj pupy maleństwa chusteczkami nawilżającymi tylko myj ciepła woda bez mydła i zawsze dobrze osusz przed nałożeniem kremu
    • aniaurszula Re: MEGA odparzenie 22.09.11, 21:58
      posmaruj pupe fioletem tez leczy,lub kup spacjalny plyn na odparzenia PC 30 V jest dosc drogo bo ok 40 zl ale skuteczny i wydajny, znam go i stosuje
    • mynia_pynia Re: MEGA odparzenie 23.09.11, 10:49
      I po tylu radach, nic tylko strzelić sobie w łeb smile - bądź tu mądrym i wybierz która metode stosować wink
    • joanka-r Re: MEGA odparzenie 23.09.11, 14:06
      nie mam pojecia od czego robią sie odparzenia, i co je generuje. Miałam dwoje pieluchowych dzieci i nigdy nas coś takiego nie spotkało. Częste przewijanie, po każdym przewinięciu sudocrem i było ok.
      • barasia Re: MEGA odparzenie 23.09.11, 14:21
        Dziewczyny... moze to pocieszajace, jednak, ze jest TYLE metod, ktore dzialaja. dziekuje za odpowiedzi. Ranki na pupci syna juz sie goja. Wietrzenie, masc z apteki na przemian z bepantenem, przemywanie rumiankiem i esencja herbaciana... Staram sie dosuszyc dupke, zanim naloze krem i pilnuje, by od razu przewijac, gdy cokolwiek sie w pieluszce pojawi (nawet odrobna "jajecznicy").
        • aniaurszula Re: MEGA odparzenie 23.09.11, 21:09
          z rumiankiem uwazaj bo moze byc uczulony lepiej dziala krochmal mozna w nim dziecko kapac
    • marygirl Re: MEGA odparzenie 28.09.11, 11:26
      to chyba "urody" dziecka zależy, nasz ma skonczone 3 mies i nigdy nawet nie miał zaczerwienionej pupci,często zmieniam pieluche (a stosuje rozne pampersy dada,wickies, huggies- dla pupy nie ma znaczenia) czasami przetrę chusteczka i czasami zastosuje puderek, nigdy nie stosowałam zadnej maści na pupe.Wietrzenie stosujemy tez wcale nie fanatycznie
    • 1matka-polka Re: MEGA odparzenie 28.09.11, 14:54
      No i probiotyki pomagają.
    • siu-lka Re: MEGA odparzenie 28.09.11, 16:25
      U nas najlepiej działa przemywanie naparem z nagietka. Gdy tylko coś sie zaczerwieni to tym przemywamy przy każdym przewijaniu przez 1-2 dni. Działa szybko i nigdy nic sie mocniej nie odparzylo.
      • monly Re: MEGA odparzenie 28.09.11, 16:43
        Mojej córci pomógł jedynie tormentiol oraz zakaz używania chusteczek nawilżonych, za każdą zmianą pieluszki myłam pupę pod bieżącą wodą.
    • pdubno Re: MEGA odparzenie 28.09.11, 19:26
      najlepszy na swiecie, dostepny w Niemczech PALLIATIV !!! mi zawsze pomaga nawet w awaryjnych sytuacjach , kosztuje okolo 16 zł
    • deodyma Re: MEGA odparzenie 28.09.11, 23:58
      kiedy moje starsze dziecko mialo pol roku, od biegunki porobily mu sie sie straszne odparzenia, mial rany, wiec poszlam z tym do lekarza.
      przepisal mi krem PUMAFICORT i pomogl, ale jest na recepte.
    • marta-zs Re: MEGA odparzenie 09.12.11, 10:45
      Każde odparzenie to grzybica skóry, uczulenie to inna kwestia, zresztą inaczej wyglada.
      Lekkie odparzenie da rade zaleczyć sudocremem i innymi tego typu. Przy mocnym odparzeniu, zwlaszcza z ranami(przy ranach nie zasypujemy mąką ziemniaczaną!!) to już tylko masci przeciwgrzybicze, bakteriobójcze i przeciwzapalne na recepte od lekarza pediatry. Dziecko się meczy z takim odparzeniem, kazde siku i kupa boli, ja przeszlam z córką odparzenie podczas antybiotykoterapii(mimo 2x dziennie oslony), Pimafucort pomogł w 2 dni. Później smarowałam clotrimazolum(bardzo slaba masc), aby do konca wyleczyć skórę.
      • aniaurszula Re: MEGA odparzenie 09.12.11, 21:54
        rany na pupie dobrze goi fiolet bezalkoholowy, ja ze swoja starsza tak walczylam az tym wygoilam, oczywiscie masc przeciwgrzybiczna stosowana do dzis przy kazdym antybiotyku mimo ze ma 6 lat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka