Dodaj do ulubionych

rozmiar kombinezonu

23.09.11, 21:26
dziewczyny prosze o rade jaki rozmiar kombinezonu na zime powinnam kupic synkowi, ktory skonczyl 5 miesiecy i obecnie nosi 68-74?
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: rozmiar kombinezonu 23.09.11, 21:40
      kupilabym 80
    • aleksandra1357 Re: rozmiar kombinezonu 23.09.11, 22:00
      Rozmiar rozmiarowi nierówny. Dzieci w tym wieku zwalniają wzrost. Ja bym kupiła duże 74 i ewentualnie dokupiła w lutym drugi, a np. sprzedała ten.
      Mój 14-miesięczny syn nosi rozmiar 68 z H&M, 74 jest za duże. Mój 3,5-latek nosi niektóre rzeczy 86 z H&M. Nie wiem, kto tam te rozmiary wymyśla smile
      • aleksandra1977 Re: rozmiar kombinezonu 23.09.11, 22:30
        aleksandra1357 napisała:
        > Mój 14-miesięczny syn nosi rozmiar 68 z H&M, 74 jest za duże. Mój 3,5-latek nos
        > i niektóre rzeczy 86 z H&M. Nie wiem, kto tam te rozmiary wymyśla smile

14-miesieczne dziecko nosi rozmiar dla niemowlecia, odpowiednik 3-6 miesiecy?

moj 2-letni syn nosi 98, a 4-letnia corka 110/116.
        • dagmara-k Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 20:32
          co w tym dziwnego? dzieci sa rozne. moja urodzila sie to "nosila" rozmiar 48, w 56 przestala tonac po 3 miesiacu, 62 nosila do polowy roku, gdzies przed 6 miesiacem zalozyla pierwsze 68. mialam wojcika 68 na zime i nie zalozyla, bo byl za wielki - miala zima 8-10miesiecy. rozmiar 74 nosila w wieku 13-16misiecy, teraz jest na granicy 74/80 majac 1,5 roku, tylko bluzki 86 bo dlugie rece. spodnie spokojnie 74 i z tylka leca. cale lato krotkie spodenki nosila 68. rozmiar dla dziecka 3-6 miesiecznego, a ona miala 15-17.
      • silje78 Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 16:52
        moja córka kombinezono - śpiworek w rozmiarze 68 nosiła przez swoją pierwszą zimę, więc od ok 2,5 do 5 miesiecy. fakt na początku był przyduży.
      • scarlet_s Re: rozmiar kombinezonu 26.09.11, 20:40
        Które zwalnie, to zwalnia.
        Ja miałam nauczkę z sukienkami na chrzest. Córcia w miesiąc urosła 5 cm!!!
        Ja bym raczej 86 brała.
        Zależy jak maluszek rośnie.
    • perd-ido Re: rozmiar kombinezonu 23.09.11, 22:34
      Tak jak juz ktos napisal, rozmiary sa rozne w zaleznosci od firm. No chyba, ze masz na oku konkretna marke to moze ktos Ci pomoze?.
      • marta82-1 Re: rozmiar kombinezonu 23.09.11, 23:06
        chodzi mi o kombnezon firmy coccodrillo. Maly ma kilka ubranek tej firmy i wydaje mi sie ze wypadaja male. Jednak na forach czytalam opinie mam, ktore uwazaja ze maja zawyzona rozmiarowke. Moze wy macie jakies doswiadczenia.
        • prigi Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 09:43
          ja bym kupiła 80, łatwiej dzieciaka ubrać w większe ciuchy, tym bardziej, że pod spodem będzie jeszcze w coś ubrany. a w ogóle zima trochę miesięcy potrwa, więc lepiej nie kupować dwa razy tego samego.
          córce kupiłam właśnie kombinezon coccodrillo. na codzień nosi ubrania o rozmiarze 110, a tej firmy 104 jest dobry i ma jeszcze trochę luzu.
        • koala0405 Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 21:03
          W ubiegłym roku, mojemu synkowi, urodzonemu na początku maja kupiłam na zimę kombinezon coccodrillo w rozmiarze 74 bo chciałam żeby donosił do końca zimy. Jednak w listopadzie ubrałam mu ten w rozm. 74 i szkoda mi się synka zrobiło bo biedny wyglądał jak żółwik z głową schowaną w środku. Kupiłam więc mu drugi, mniejszy, śliczny sztruksowy, w którym "pochodził" do końca grudnia. Później nosił już tylko coccodrillo i na dzień dzisiejszy synek ma prawie 17 m-cy i kombinezon nadal dobry chociaż gdy usiądzie to nogawki mogłyby być troszkę dłuższe. Proponuję kupić jednak w rozmiarze 74 ale nie większy i drugi dodatkowy /używany w dobrej cenie/.
          Jeżeli mieszkasz na śląsku mogłabym pożyczyć na ten okres przejściowy.
        • mynia_pynia Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 21:29
          Coccodrillo ma duże ciuchy nawet H&M nie ma tak przeciągniętych rozmirów.
        • perd-ido Re: rozmiar kombinezonu 29.09.11, 11:38
          My kupilsmy cocodrillo 80 ale jest naprawde duzy jak na naszego 11-miesieczniaka. Dziecko ma troche ponad 9 kilo i ok 73 cm. Nie wiem ile wazy i mierzy Twoje dziecko ale jesli nie wykracza poza centyle z ksiazeczki to raczej wybralabym 74. Aha, na ich metce mam jakas rozpiske co do rozmiarow. Jesli Ci to interesuje to moge napisac.
        • perd-ido Re: rozmiar kombinezonu 29.09.11, 11:38
          My kupilsmy cocodrillo 80 ale jest naprawde duzy jak na naszego 11-miesieczniaka. Dziecko ma troche ponad 9 kilo i ok 73 cm. Nie wiem ile wazy i mierzy Twoje dziecko ale jesli nie wykracza poza centyle z ksiazeczki to raczej wybralabym 74. Aha, na ich metce mam jakas rozpiske co do rozmiarow. Jesli Ci to interesuje to moge napisac.
    • czekolada85 Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 09:15
      Ja kupuje zawsze na oko wink Każda firma ma swoją rozmiarówkę. Zawsze możesz kupić, przymierzyć w domu i ewentualnie zwrócić do sklepu jak nie będzie pasował.
      • lumierin Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 11:30
        Hmmm, mam dokładnie ten sam problem z kombinezonem i zgadzam się ze rozmiar rozmiarowi nierówny, nawet tej samej firmy. Mój 7 miesięczniak np. od dawna śpi w śpiochach mothercare 6-9m i nie są na niego już w zasadzie za długie, natomiast spodnie z tej firmy w tym rozmiarze są na niego jeszcze sporo za długie. Najlepiej kupić "na oko" w domu przymierzyć, zobaczyć czy jest jakiś mały zapas i jak nie ma albo jest zapas 20 cm to wymienić na mniejszy/większy.
    • mikams75 Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 12:17
      jak juz pisza - rozmia rozmiarowi nierowny.
      Ja dla takiego maluszka kupilam sporo za duzy - przymierzylam w domu, dziecko sie utopilo w tym prawie. A w pod koniec lutego juz byl za ciasny.
      Tak na oko - 80. Nie orzeraz sie jak ci dziecko wpadnie w ten kombinezon ze nie bedzie widac wink
    • mama_amelii Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 13:46
      Pojechałabym z dzieckiem do sklepu,bo kombinezony są zazwyczaj bardzo duże.
      Moja 11 miesięczna córka nosi rozm 68-74(9 kg).Na zimę ma komplet kurtkę,buty,czapkę i rękawiczki z H&M rozm 6-9 m-cy i może w listopadzie-grudniu będzie na nią dobry,bo teraz za duży.
      W ZArze KUPIŁAM JEJ SPODNIE I KURTKĘ w rozm 12-18 m-cy i też jest za duża,ale licze,że będzie dobra na zimę i wystarczy do marca(zabrałam ją ze sobą i zmierzyłam).
    • esr-esr Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 13:51
      rozmiar większy niż zwykłe ubranka. pamiętaj, że pod kombinezon na ogół zakłada się coś więcej niż same śpiochy, a dziecku powinno być wygodnie.
      aha, zwróć uwagę na "ogonek" w ubraniu - czasami są duże i mogą przeszkadzać malcowi, który większość czasu leży na plecach.
    • martinhaa Re: rozmiar kombinezonu 24.09.11, 15:46
      Moja córka w zimie nosiła 74 (miała 3-6 miesięcy), teraz córka będzie miała 15-18 miesięcy i kupiłam jej kombinezon Reimy na nadchodzącą zimę również rozmiar 74(!).... Jest jeszcze dość duży.
      Jak widać, rozmiar rozmiarowi nierówny.
      • marta82-1 Re: rozmiar kombinezonu 28.09.11, 13:52
        dzieki dziewczyny za wszystkie rady. maluch zostal zaopatrzony w kombinezon w rozmiarze 80. jest po 10 cm za duzy w raczkach i w nozkach , ale na poczatek podwine , a maly rosnie jak na drozdzach, poza tym on i tak nie chodzi wiec za dlugie nogawki raczej nie beda mu przeszkadzaly,a mam nadzieje ze do marca mu posluzy. Pozdrawiam was wszystkie i jeszcze raz dziekuje za pomoc.
    • thea19 Re: rozmiar kombinezonu 25.09.11, 11:34
      moj ma 9,5mca i nosi rozmiar 80cm
      kombinezony coccodrillo 80 sa jeszcze na niego za duze - ostatnio przymierzylam mu 68 z zeszlego sezonu i byl dobry !!! (kupilam go i w poprzednia zime ani razu nie zalozylam bo byl za wielki - sporo wiekszy o innego w rozmiarze 74)
      kombinezon nowy, nie uzywany, kosztowal kupe kasy i bede musiala wystawic pewnie za polowe ceny na all bo 68 zima bedzie juz troche krotkawe
    • lafiorka2 Re: rozmiar kombinezonu 25.09.11, 13:36
      Moje urodzone w czerwcu.W pażdziernik/listopad miał kombinezon na 74 a w grudniu kupiłam rozm 80.Np w marcu miał już 9mcy a kombinezon był mu własnie taki trochę za duży,dlatego nie męczyłam się w ubieranie rękawiczek a i 2/3pary skarpetek nie wadziły w stopkach kombinezonu(miałam całościowy)smile
    • mamuniaolunia Re: rozmiar kombinezonu 28.09.11, 21:03
      My dokładnie w tym samym wieku kupiliśmy kombinezon też coccodrillo rozmiar 80. Nosił do końca zimy i bardzo go sobie chwaliłam. Ubranka nosił wtedy na 75cm głównie z H&M.
      • mamuniaolunia Re: rozmiar kombinezonu 28.09.11, 21:07
        Z ciekawości aż sprawdziłam, jednak rozmiar był na 74cm tego kombinezonu, ale tak jak mówię, zaczął nosić jak skończył 5 m-cy i nosił do końca 8-go, mimo, że wszedł wtedy już w rozmiarówkę - 80cm. Za dużego kombinezonu też nie ma co kupować, bo będziesz się denerwować, że łapek nie możesz wcelować w rękawiczki, a nóżek w butki, a poza tym wtedy zapięcie wchodzi dziecku na nos...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka