Dodaj do ulubionych

krzyżowanie nóżek

25.10.11, 12:20
Witajcie drogie Mamy
moja prawie 8 m-czna córeczka krzyżuje nóżki. Zazwyczaj wygląda to w ten sposób, że wyciąga wyprostowane nóżki i pociera stópką o stópkę, ale także jak trzyma nóżki w górze również je krzyżuje. Córeczka jeszcze nie siedzi ani nie raczkuje, ale jak odwracam ją na brzuszek (nie przepada za tą pozycją) i próbuje podciągnąć pod siebie nóżki (chyba jak do raczkowania) to także krzyżują jej się nóżki.
Podczas usg lewe bioderko wyszło na granicy normy Ib/IIb zalecano nosić na żabę i niektórzy także zalecili wkładać tetrową pieluszkę. Ale nie wiem czy krzyżowanie nóżek jest wynikiem tego, że lewe bioderko jest na granicy normy. Pediatra wczoraj także powiedziała, żeby szerzej rozstawiać jej lewą nóżkę
Czy spotkałyście się może z takim krzyżowaniem nóżek? Czy jest to czymś groźnym? Co w takich wypadkach się robi?
Wizytę w poradni preluksacyjnej mam dopiero za miesiąc.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kassia_34 Re: krzyżowanie nóżek 25.10.11, 13:36
      Gdzieś czytałam, że takie krzyżowanie nóżek jest jednym z objawów wzmożonego napięcia mięśniowego. Zakładam jednak, że gdyby dotyczyłoby to Twojej córeczki, to przez 8 miesięcy pediatra zauważyłby jakieś nieprawidłowości w tym zakresie.
      • lumierin Re: krzyżowanie nóżek 25.10.11, 16:50
        No z tym zauważaniem przez pediatrów to różnie bywa. U mojego syna (zresztą rówieśnika Twojej córki smile) nikt nie zwrócił uwagi na lekko przywiedzioną stopę, na rehabilitacji powiedzieli też ze ma lekką asymetrię ( dopiero po 6-tym miesiącu!).
        Co do Twojej córeczki to skoro Cię to niepokoi to jeśli masz taką możliwość idź do jakiegoś polecanego fizjoterapeuty, niech spojrzy jak dziecko się porusza i może coś doradzi.
        Z mojego doświadczenia widzę ze więcej stwierdzi sensowny terapeuta podczas sesji 45-60 minutowej (gdzie obserwuje dziecko, ćwiczy z nim, sprawdza jego możliwości) niż ortopeda podczas 15 minutowej wizyty. No ale to tylko takie obserwacje.
    • osmag Re: krzyżowanie nóżek 26.10.11, 11:27
      Dokładnie. Krzyżowanie, krzyżowaniu nie równe. Może świadczyć o poważnych problemach jak i o niczym specjalnym. Tylko po obserwacji i badaniu można coś konkretnego powiedzieć o dziecku. Trzeba ocenić jego rozwój i zbadać odruchy neurologiczne. Na pewno warto pokazać ją specjaliście ,zwłaszcza, że piszesz iż nie lubi leżenia na brzuchu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka