Dodaj do ulubionych

Odparzenie

05.11.11, 19:07
Mój syn ma mukowiscydozę i robi okropne kupki ale i mocz jest jakiś ostry.
Nabawił się odparzenia,ale aż takiego,że skórka odchodzi sad
Wietrzę go bardzo często,pieluszkę zakładam bardzo luźno,żeby był przepływ powietrza.
Stosowałam dziesiątki maści specjalistycznych oraz kremów.
Sudacrem,Nivea,Pentanol niemiecki,hipp,bambino,tormentiol i naprawdę wiele innych.
Nie pomaga nic,wciąż to samo.
Może są jakieś domowe sposoby? Jakaś jeszcze inna sprawdzona maść ?
Obserwuj wątek
    • kartonikowa Re: Odparzenie 05.11.11, 19:15
      mąka ziemniaczana i krem sofeo
      • multimama.pl Re: Odparzenie 05.11.11, 19:55
        mąka ziemniaczana, jeśli są odparzenia aż do ran to możesz trochę posmarować rivelem (taki rivanol w maści) i dużo wietrzyć i kąpać w jakimś natłuszczaczu np. kilka kropel płynnej parafiny. Trzymam kciuki
    • czarna784 Re: Odparzenie 05.11.11, 20:12
      Ja dostalam od pediatry masc triderm,u nas dziala.
      • malgosiek2 Re: Odparzenie 06.11.11, 12:50
        czarna784 napisała:

> Ja dostalam od pediatry masc triderm,u nas dziala.

Ale Triderm to maść sterydowa, więc nie wolno jej długo stosować.
        • malgosiek2 Re: Odparzenie 06.11.11, 13:11
          A poza tym...
          Nie należy stosować leku Triderm:

w nadwrażliwości na substancje czynne betametazonu dipropionian, klotrymazol lub gentamycynę, lub na inne leki z grupy kortykosteroidów, pochodnych imidazolu, antybiotyki aminoglikozydowe lub na którąkolwiek substancję pomocniczą leku,
          w wirusowych zakażeniach skóry (np. ospa wietrzna, opryszczka),
          w trądziku różowatym,
          w trądziku pospolitym,
          pierwotne zakażenia bakteryjne i grzybicze skóry,
          na rany, na uszkodzoną skórę,
          na skórę twarzy,
          w okolicach odbytu i narządów płciowych,
          w zapaleniu skóry wokół ust,
          długotrwale,
          u dzieci poniżej drugiego roku życia.
        • czarna784 Re: Odparzenie 06.11.11, 19:44
          tak wiem,my stosowalismy 5 dni i pomoglo.
          • blacky_cat Re: Odparzenie 06.11.11, 20:07
            Od zaczerwienienia obserwuje to pediatra,polecił sudocrem i tormentiol a te nie działają jak wspomniałam w pierwszym poście i odparzenie się pogłębia cały czas.Jest weekend więc skonsultować tego z pediatrą nie mogę.Oczywiście we wtorek od razu jestem umówiona na wizytę.
            Byłam w aptece,dostałam bepanthem i alantan.Kupiłam od razu podkłady higieniczne i zrezygnuję z pieluch na noc.
    • agniecha_p1984 Re: Odparzenie 05.11.11, 21:29
      Mąka ziemniaczana. Częste wietrzenie, przemywanie przegotowaną wodą. A może też pieluszki są przyczyną odparzeń, może jakieś mało chłonne i powodują, że jak trochę nasika to ma skórę mokrą?

My na początku stosowałyśmy pieluszki Dada, małej też się często tyłek odparza i teraz przeszłam na Pampersy jakieś Activ i na prawdę nasika, pampers jest ciężki, a skórka nietknięta.
    • budzik11 Re: Odparzenie 05.11.11, 21:39
      Przede wszystkim dużo wietrzyć, bo nic tak nie leczy jak powietrze. Połóż małego na kocu, na to folia, na to pieluszka tetrowa i niech tak sobie leży/siedzi z gołą pupą. Jeśli używasz chusteczek nawilżanych - zamień je na wodę i waciki (takie zwykłe, płaskie, do demakijażu), po myciu osuszaj delikatnie tetrową pieluszką i wietrz. Przed założeniem pieluszki - smaruj na zmianę Clotrimazolem (bo prawdopodobnie mogło się nadkazić grzybiczo) i Tormazolem/tormentalum (działanie to samo, co tormentiol, ale bez trującego kwasu bornego). Od możesz też co najmniej raz dziennie posadzić go w misce z lekkim roztworem nadmanganianu potasu albo popsikaj mu pupę rivanolem (ja przelałam do buteleczki z dyfuzorem) - obydwa działają odkażająco.
      • romasubrosa Re: Odparzenie 05.11.11, 22:04
        tak jak pisala poprzedniczka nadmanganian potasu i kapiel w mace ziemniaczanej powinno pomoc, pozatym sypaniemaka zamiast zasypki,
        • siu-lka Re: Odparzenie 05.11.11, 22:52
          U nas dobrze działało przemywanie naparem z nagietka przy każdym przewijaniu.
          • blacky_cat Re: Odparzenie 06.11.11, 08:54
            My mamy pieluszki Babydream z rossmanna,one nie przemakają nawet po całej nocy,po ściągnięciu chyba 10 kilowej (smile) pieluchy skóra nadal jest sucha.
            Z chusteczek już dawno zrezygnowałam.Stosuję właśnie przemywanie ciepłą przegotowaną wodą.
            Ale muszę popróbować waszych rad smile
            • malgosiek2 Re: Odparzenie 06.11.11, 12:51
              Spróbuj Clotrimazol krem, bo często robią się nadkażenia grzybicze.
            • betty842 pieluszki z rossmana... 06.11.11, 14:26
              Wypowiedziałam sie poniżej i własnie zapomniałam dodać że pierwszą rzeczą jaka pediatra kazała zrobić to zmienić pieluszki na huggisy lub happy. A używałam własnie z rossmana (już długi czas) a na noc pampersów sleep and play.Pediatra powiedziała,ze z pampersów zrezygnować bo są nasączane czymś tam,wiec potem już tylko rossmanowskich używałam. Potem miałam huggisy ale poprawy nie było (happy nawet nie kupowałam bo mam przykre doświadczenia).Na kolejnej wizycie pediatra jak zobaczyla,ze dalej mam te rossmanowskie znów kazała zmienić pampersy. Nie miałam już pomysłu jakie kupić i kupiłam dade z biedronki.Wizulanie są bardzo fajne ale....śmierdząsad.No ale jak już je kupiłam to wypróbowałam. No i w szoku byłam bo okazały sie naprawdę fajne! Stosowałam te zalecane specyfiki i pieluszki dada.Nie wiem co pomogło ale coś napewno.A przy pieluszkach dada juz pozostałam-).
              • blacky_cat Re: pieluszki z rossmana... 06.11.11, 16:44
                Happy pieluszki omijam szerokim łukiem.Miałam je kiedyś,małe siku i cała skóra mokra i odzież.
                Absolutnie się nie sprawdzają a ich chłonność pozostawia wiele do życzenia.
                Spróbuję zmienić pieluszki,właśnie na dada.
                Chusteczki tej firmy miałam i moim zdaniem są najlepsze a i cena jest bardzo zadowalająca.
                Wybieram się do apteki (nie będę czekać na wtorkową wizytę u lekarza) i zobaczymy,który z polecanych kremów/maści poleci farmaceuta.
                Spróbujemy jeszcze zawalczyć a jest tylko gorzej.
                Co ciekawe zaczęło się wraz z chirurgicznym ściągnięciem napletka.Więc może na maść znieczulającą był nadwrażliwy lub uczulony? nie wiem,już kombinuje na wszystkie sposoby,bo starszy syn podczas salmonelli też miał mocne odparzenie,też skóra schodziła aż do ran,ale nie aż tak. ;/
    • betty842 Re: Odparzenie 06.11.11, 14:15
      Miałam podobny problem jakiś czas temu.Młody tak sie odparzył (własnie z moczu jakby) że normalnie rana była.Najpierw próbowałam leczyć to domowymi sposobami:mąka ziemn.(również garść dodawałam do kąpieli),wietrzenie,sudocrem,tormentiol.I nic. W końcu sie poddałam i wybrałam do pediatry. Ta kazała smarować 3 specyfikami na zmiane:tanno hermal, pimafucort (na recepte) i jeszcze jakiś ale nie pamietem nazwy.Poprawy nie było wiec kazała zamiast pimafucortu stosować clotrimazol. Powolutku,powolutku skóra wracała do normy.I teraz jest już ok.
      • betty842 Re: Odparzenie 06.11.11, 14:17
        Przypomiała mi sie nazwa tego 3.specyfiku: cutivate. On jest bardzo dobry ale stosuje się go kilka dni bo jest dosyć silny.
        • malgosiek2 Re: Odparzenie 06.11.11, 14:33
          Cutivate to też steryd sad
          • tygrysiatko1 Re: Odparzenie 08.11.11, 00:04
            ale leczenie sterydowe jest najskuteczniejsze i leczy...
    • marta-zs Re: Odparzenie 06.11.11, 17:17
      idz do pediatry niech coś przepisze i niech to dziecko przestanie cierpieć. Cholera jak mozna ładować tyle podobnych specyfików na pupe jak one nie dzialają. Odparzenie to grzybica, potrzebny albo silny krem przeciwgrzybiczy albo steryd.
    • wanielka Re: Odparzenie 06.11.11, 21:37
      jest taka maść, która na pewno zadziała.
      w PL trudna do dostania, warto byłoby mieć kogoś w USA, kto może ją posłać.
      nazywa się ILEX, koszt. ok. 40$ tuba.
      jeżeli chcesz coś więcej o niej poczytać to zerknij do bloga:
      www.kochamylaure.pl/
      mama małej Laury zmagała się z koszmarnymi odpażeniami i tylko to pomogło porządnie i trwale. pozdrawiam.
      • wanielka Re: Odparzenie 06.11.11, 21:38
        przepraszam za błąd - odparzeniami miało być oczywiście wink
    • barbarka_1 Re: Odparzenie 07.11.11, 17:13
      Hej, mialam ten sam problem u pierwszego synka, zadne gotowe masci nie pomagaly , jedynie robiona masc, ktora polecila mi moja mama (pediatra). Sklad masci (na recepte):
      Vit A liq. 3,0
      Hydrocortisoni 0,2
      Sol.3% Ac. borici
      Lanolini
      Vaselini albi aa ad 100,0
      Moze akurat Twojemu synkowi tez pomoze. Pozdrawiam!
      • malgosiek2 Re: Odparzenie 07.11.11, 18:15
        Ac.borici czyli kwas borny
        Hydrocortisoni- steryd.

Ja wiem, że maści ze sterydami są dobre i szybko działają, ale nie można od razu ładować w skórę niemowlaka.
        Po drugie nie bardzo tak na forum od razu polecać sterydy, bo o tym decyduje lekarz.
        Co druga mama poleca steryd z tego wynika.
        Owszem jak pisałam są szybkie, ale nie takie super na wszystko.
        Wiem, że najlepiej od razu go walnąć i z grubej rury.
        Jak już raz dacie steryd na skórę to istnieje duże prawdopodobieństwo, że wkrótce skóra tylko na niego będzie reagować.
        • tygrysiatko1 Re: Odparzenie 08.11.11, 00:06
          Należy neimowlaka jak najszybciej wyleczyć, a nie czekać aż domowe metody zadziałają... Leczenie sterydowej jest szybkie i skuteczne... przepisywane przez lekarza, a nie kowala więc o co chodzi??
          • blacky_cat Re: Odparzenie 08.11.11, 10:31
            Alantal dermoline tak dokładnie nazywa się maść,która wyleczyła odparzenie.Zaczernienienie zniknęło już po drugim posmarowaniu,głębsze ranki jeszcze są,ale jest wyraźna poprawa !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka