Dodaj do ulubionych

nie chce jesc

07.11.11, 12:56
powtarzam watek z innego forum.
wczoraj wieczorem corka ( 6-ty tydzien, karmiona co 3,5-4 godziny po 100-135 ml mleka ) miala straszny atak kolikow. musialam ja znow usypiac w lozku. o dziwo po tym, jak polozylam ja do lozeczka mala spala az do 4.00 (karmiona o 22.00). jakbym jej nie obudzila, to by dalej spala. dalam jej butelke- 100ml mleka. wypila moze nie zbyt szybko, ale tez nie calkiem wolno (czasem potrafi meczyc 40 min.). potem znow zasnela. dzwine tez, ze cala noc nawet nie chrzaknela, a normalnie to przewala sie non-stop. o 7.00 obudzila sie z krzykiem. dalam jej butelke. pila jakies pol godziny i caly czas przy tym plakala. myslalam, ze moze probuje robic kupke, jak zawsze, bo taka czerwona sie robila, wyginala i napinala brzuszek. ale nic nie zrobila. po jedzeniu nosilam ja jeszcze 2 godziny, bo niby zasypiala, ale jak ja polozylam do lozeczka, to od razu sie budzila i glosno plakala i dalej sie prezyla. 10.15 kolejne karmienie, bo juz glosno krzyczala i obracala sie na strony. ale gdy tylko dostala flaszke do buzi, zamykala oczy, zeby chwile pozniej obudzic sie z krzykiem i prezyc. przemeczylam sie tak do 11.00. wypila moze 20 ml. mleko i tak juz niedobre. odlozylam mala na kanape i tAK spala ze 20 min. od czasu do czasu otworzyla oczy, zeby krzyknac i dalej spala. o 12.00 znow krzyczala za jedzeniem. zrobilam jej znow butelke i powtorka z rozrywki. dostaje butelke do buzi, pociagnie jeden raz i nie chce. ubylo 20 ml, z czego polowa poleciala jej po szyi, bo wypluwa. dalej sie prezy. goraczki nie ma. kupke wczoraj zrobila dwa razy. ostatni raz o 20.00, wiec zatwardzenia chyba nie ma. mleka jej od wczoraj nie zmienilam. i tak caly czas daje dwa rozne rodzaje i do tej pory nie robilo jej to roznicy. kolki to to nie sa, bo kolki ma popoludniu i juz znam ten krzyk. teraz krzyczy troche slabiej, ale nie podoba mi sie to mimo wszystko i to, ze nie chce jesc jest dziwne.
Obserwuj wątek
    • atrapcia Re: nie chce jesc 08.11.11, 19:48
      Może uczulona jest na to mleko - mojej przez kilka tygodni też nic nie było (ale karmiłam piersią), a potem zaczęły się kolki z powodu alergii na krowę (którą ja spożywałam).

Jeśli wykluczyłaś już alergię (nie ma zielonkawych kup ze śluzem?) to...
      Może zwyczajnie ją przekarmiasz? smile
      Niepotrzebnie ją budzisz żeby wcisnąć butlę mleka - kiedyś się tak robiło, ale obecnie zalecane jest karmienie na żądanie. Od 22-4 to nie tak długo znowu, w początkowych tygodniach moja mała spała nawet 8h bez budzenia, a pierś jednak jest mniej sycąca od mm. A skoro pije tak powolutku mleko z butli, to znaczy, że brzuszek jest pełny. Na dodatek budzenie jej i wciskanie jedzenia jest moim zdaniem okrutne - pomyśl, że twój mąż budzi cię o 4 rano i od razu wciska do buzi łyżkę z żarciem, fajnie? big_grin
      Sen pomaga dziecku rosnąć i najwyraźniej tego właśnie potrzebuje najbardziej. Niektóre dzieci (jak moje na przykład) rosną skokowo, tzn. po okresie łakomstwa przychodzi okres spania i faza wzrostu, która jest widoczna po kilku dniach (ubytek wagi i przykrótkie nogawki big_grin), w tym czasie trwa też faza niejadka smile Może po kilku tygodniach obżerania się do granic możliwości co 4h twoja córka postanowiła wykorzystać te wszystkie zgromadzone kalorie i pokazać mamie, że potrafi być duża? A może po prostu zaczęła doceniać bliskość mamy i wymuszać ją płaczem (już więcej kuma w tym wieku, może się czuć zagrożona samotnie w łóżeczku i zaczął działać instynkt), czego ci z całego serca życzę wink
      • kobietka_29 Re: nie chce jesc 09.11.11, 10:31
        dlaczego obzeranie sie do granic mozliwosci? nie daje jej wiecej niz 90 ml (ilosc wody) na raz. wedlug lekarza, to za malo. a wedlug opakowania w tym wieku juz dwa razy powinnam byla jej podwyzszyc dawke. pozatym ona najpozniej po 4 godzinach zawsze sie domaga. i kto tu mowil o wciskaniu? boze, kobiety. odreagujcie sie gdzies i skupcie sie na faktach.
        • atrapcia Re: nie chce jesc 09.11.11, 19:27
          Ano dlatego, że 90ml co 4h to strasznie dużo dla takiego malca - moja dwulatka nadal pije mm (z powodu alergii na mleko krowie, więc coś dostawać musi) i wypija od 90-120ml na noc, więcej nie zmieści. A gadanie lekarzy to możesz sobie jednym uchem wpuścić a drugim wypuścić, to samo z informacjami na opakowaniu, bo to jakaś bzdura jest. Jedyne dzieci jakie znam pożerające takie zalecane ilości mleka, choć na żądanie, to dzieci jedzące co 5-6h, na dodatek strasznie pulchne. Takie co to wagę urodzeniową ponad 4-4,5kg miały.

A co 4h w jaki sposób się dopomina? "Mamusiu daj mi mleczka"? Czy może ryczy? Wiesz, moja piersiowa też ryczała, ale co 1h, bylebym tylko była przy niej, a do cycka przysysała się na wszelki wypadek, żebym jej nie mogła odstawić. Z czasem dopiero to zauważyłam i wystarczyło trzymanie jej na rękach.
    • misia33 Re: nie chce jesc 08.11.11, 20:53
      Może jakiś tzw skok rozwojowy, moja czasami tak miała że spała i mało co jadła. Minęło.. musisz przeczekać, dziecko nie da się zagłodzić. Dodam że ze spaniem to u niej kiepsko było więc panikowałam jak mi tak czasami przesypiała dni. Poczekaj dzień, dwa może wszystko wróci do normy. Wiem że łatwo powiedzieć, my matki jesteśmy przeczulone smile
    • klubgogo Re: nie chce jesc 08.11.11, 20:56
      Trochę za dużo najadła się w krótkim czasie. Odbiłaś dziecko chociaż raz po tych karmieniach? Sądzę, że w tym małym brzuszku karmionym na niby-śpiąco-leżąco naszło się tyle gazów, że ją to boli. Musisz dziecko jednym słowem porządnie odgazować. Kup infacol, po każdym, absolutnie kazdym, nawet nocnym karmieniu, odbijaj ją, a nie odkładaj do łóżeczka i 2-3 razy dziennie masuj brzuch uciskając dłonią dookoła pępka i unosząc nóżki do brzucha, długo.
      • kobietka_29 Re: nie chce jesc 09.11.11, 10:24
        klubgogo napisała:

> Trochę za dużo najadła się w krótkim czasie. Odbiłaś dziecko chociaż raz po tyc
        > h karmieniach?

zielona kretynka jestem i nie odbijam. Bozssz. serio, myslisz, ze ktos kladzie dziecko do lozeczka bez odbijania po jedzeniu? pozatym nie karmie jej na lezaco. nie wiem, gdzie cos takiego sie praktykuje. moze ty wiesz? masaze robie jej nie od dzis. dziekuje za rade.
        • marygirl Re: nie chce jesc 09.11.11, 11:15
          dzieci czasami tak maja, moj co prawda starszy jest ale jak miał jakies 3,5 mies nie chciał jesc przez 5 dni prawie nic, tyle co mleka troche popił i to tylko przez sen inaczej wogóle nie szło, a potem mu sie odwidziało i pałaszował wszystkosmile ps, akurat z tym karmieniem na lezaco to ja karmiłam i inne dziewczyny tu na forum pisały o tym wiec to żadna afera wszystkie dzieci jakos zyja i mają sie dobrze
        • hexe82 Re: nie chce jesc 09.11.11, 14:11
          Ej chwila chwila ;P Jak mi mała zasnie przy butli to ją odkładam do łóżeczka i nie odbijam ;P I powiem Ci w sekrecie, że problemów z brzuszkiem nie mamy ;PPPPP
        • klubgogo Re: nie chce jesc 09.11.11, 20:48
          Przepraszam bardzo szanowną panią, że zdenerwowałam. Masz pretensje, że ktoś Ci z dobrego serca odpowiada, to nie pisz na forum, albo naucz się trochę pewnych zasad.
    • kobietka_29 wymiotuje woda ;( 09.11.11, 13:15
      Dalej nie chce jesc. niby sie domaga, ale potem nic nie pije. nawet sie krzywi przy tym. czyli, jak przez ostatnie dwa dni. dotego wymiotuje jeszcze wiecej. nawet dwie godziny po posilku. i to juz nie mlekiem, ale woda. myslalam na poczatku, ze to herbatka. ale od poniedzialku jej herbatki nie dawalam, bo tego tez nie chciala pic.
      polozna byla. kazala przycisnac lekarza w sprawie specjalnego pokarmu- my z mezem mamy obydwoje nietolerancje laktozy, przyczym ja na prawde bardzo silna. moze to to. dala tez namiary na osteopate, bo ma podejrzenia, ze w trakcie porodu cos moglo pojsc nie tak, czego zwykly pediatra nie jest w stanie stwierdzic, a przez co corka moglaby miec wlasnie problemy z jedzeniem, trawieniem itd. ale wszyscy maja dzis popoludniu zamkniete...
    • hexe82 Re: nie chce jesc 09.11.11, 14:07
      Mi to wygląda na nietolerancję laktozy. Jakie mleko pije? z postu wynika, że MM. Tylko jakie? U nas po Nutramigenie takie historie przeszły.
      • kobietka_29 Re: nie chce jesc 09.11.11, 14:10
        na poczatku pila milupe aptamil pre. nie wystarczalo jej. zmienilismy na hipp pre. tez bylo niedobrze. teraz pije aptamil 1. nie mieszkam w polsce, nie znam mleka, o ktorym piszesz. przepraszam, pisze jedna-lewa- reka, bo znow sa cyrki.
        • misia33 Re: nie chce jesc 09.11.11, 19:47
          moze refluks ?? Niechęć do jedzenia przez cofający się pokarm, poza tym może być krtań podrażniona i boli podczas jedzenia ??
          • hexe82 Re: nie chce jesc 09.11.11, 20:51
            Może być też zapalenie ucha. Też cholernie boli przy ssaniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka