07.11.11, 14:54
Mamuski, moja mama i babcia namawiaja mnie zebym juz dala mojej 3 miesiecznej corce kleik kukurydziany do wieczornej butli i jablko lub marchewke w ciagu dnia. znam harmonogram zywienia ale prawde mowiac nie zamierzam czekac do 6 miesiaca jednak czy teraz to aby nie za wczesnie? ktos podawal juz "cos" w 3 miesiacu? karmie mlekiem modyfikowanym i mala ciagle głodnasmile
Obserwuj wątek
    • olgaaa1 Re: czy moge? 07.11.11, 15:20
      Nasze mamy przyzwyczajone są do starego systemu żywienia, gdzie 'nażarte' dziecko to szczęśliwe dziecko. Poza tym kiedyś gotowało sięmleko na klieiku już od urodzenia.
      Poczekaj jeszcze z ymi eksperymentami chociaż z 1 miesiąc. A jeśl imała głodna, to są specjalne mleka dla głdomorów smile
      • annajustyna Re: czy moge? 07.11.11, 17:59
        Ba, dosc wczesnie dawalo sie wrecz mleko z maka uncertain.
    • czarna784 Re: czy moge? 07.11.11, 15:34
      Pierwsza rzecza jaka wprowadzilam do diety to byl kliek,najpierw ryzowy(musialam zrezygnowac bo zatwardza) potem kukurydziany,ale zrobilam to chwile przed 4 miesiacem,nie wiem jak jz konicznie chcesz wprowadzic to moze poczekaj na 3,5 miesiaca,a rzeczywiscie jest glodny non stop? ile zjada mleka?
    • czarna784 Re: czy moge? 07.11.11, 15:34
      Sorki ,mialobyc glodnasmile
    • gemmi18 Re: czy moge? 07.11.11, 15:35
      Pewnie nic się nie stanie, skoro my żyjemy, a tak postępowały nasze mamy i babcie. Tyle że weszły nowe schematy rozszerzania diety, wiadomo też, że dziecko dopiero wykształca enzymy trawienne i organizm po prostu nie strawi innych pokarmów.
      3 miesiące to moim zdaniem zdecydowanie za wcześnie. Przy córce zaczekałam do skończonego 5. miesiąca - dostała starte jabłko, a pierwszej marchewki (nie pamiętam, kiedy jej dałam, ale na pewno po 6. miesiącu) nie strawiła, tzn. wydaliła ją dokładnie w takiej postaci, w jakiej zjadła.
      A kleik kukurydziany moim zdaniem zbędny, bo to tylko dodatkowy zapychacz. I owszem, dziecko się napcha, ale czy to zdrowe?
      • toya666 Re: czy moge? 07.11.11, 22:00
        gemmi18 napisała:
        > A kleik kukurydziany moim zdaniem zbędny, bo to tylko dodatkowy zapychacz. I ow
        > szem, dziecko się napcha, ale czy to zdrowe?

Tak mnie zastanowiło co napisałaś. Czemu niby kleik kukurydziany jest niezdrowy? Chodzi o składniki dodawane do tego kleiku czy sama kukurydza?
        • gemmi18 Re: czy moge? 08.11.11, 09:23
          Nie, nie chodziło mi o jego wartości odżywcze, ale o to, że jego mała ilość szybko 'zapcha' brzuch dziecka, jest kaloryczny i długo utrzymuje sytość. A ja nie jestem za takimi rozwiązaniami, nie stosowałam ich, gdy córka była mała, przy synu też nie zastosuję. Niezmiernie rzadko mała je chrupki kukurydziane.
    • ponponka1 Re: czy moge? 07.11.11, 15:40
      oxana82 napisała:

> . znam harmonogram zywienia ale prawde mowiac nie zamierzam czekac do 6 miesiac

Nie znasz. Dla dzieci butelkowych od 4 miesiaca. & miesiecy to dla cyckowych smile

> a jednak czy teraz to aby nie za wczesnie? ktos podawal juz "cos" w 3 miesiacu?
      > karmie mlekiem modyfikowanym i mala ciagle głodnasmile

A podaj kiedy chcesz - bo tak naprawde top ty chcesz smile Tylko czy twoja mala do tego gotowa?
      • ciastolina84 Re: czy moge? 07.11.11, 15:49
        Ja bym czekała jak dziecko skończy 4 miesiące.
      • oxana82 Re: czy moge? 07.11.11, 15:50
        do ponponka1
        znam... to Ty chyba nie znasz... Dostalam od pediatry i bez wzgledu na rodzaj mleka od 2010 roku obowiazuje 6 miesiac jako ten w ktorym rozszerza sie diete.... Aton Twojej wypowiedzi jest conajmniej nie na miejsc. To jest forum na ktorym zadaje sie pytania wiec jak nie chce Ci sie merytorycznie odpowiedziec to zamilknij...ponoc mowa jest srebrem a milczenie zlotem
        • oxana82 Re: czy moge? 07.11.11, 15:51
          reszcie dziewczyn dziękujesmile mala zjada 7 butli po 120 ml i niestety jej malo. a przybiera normalnie tzn nie jest grubaskiemsmile
          • annajustyna Re: czy moge? 07.11.11, 18:02
            To rozpocznij moze rozszczerzanie od marchewki i ziemniaczka? Kleiki to raczej dla zbyt chudych dzieci (i bez sklonnosci do zatwardzen), mozna tez dawac owoce. Ja zaczelam w 6 miesiacu zycia wlasnie od marchwi z zienmniakami, kleik dzis (mala ma 8 miesiecy) daje sporadycznie ze wzgledu na zatwardzenia. A jako drugie niemleczne danie daje mus owocowy z doatkiem mleka (bo bez mleka sie krzywi i pluje).
          • dorotatop 7 butli po 120 ml ??? 08.11.11, 08:53
            przepraszam bardzo ale to wcale nie dużo, mój syn zjada tyle a nawet o jedną butlę więcej bo je co 3 godziny po 120ml to zwiększ mu do 150 ml bo już tyle powinien jeść 3 miesięczniak
        • ponponka1 schemat zywienowy dla butelkowych 08.11.11, 09:18
          bi.gazeta.pl/im/7/6853/m6853417.jpg
          no more comments
        • budzik11 Re: czy moge? 08.11.11, 11:45
          oxana82 napisała:

Dostalam od pediatry i bez wzgledu na rodzaj m
          > leka od 2010 roku obowiazuje 6 miesiac jako ten w ktorym rozszerza sie diete...

Dostałaś od pediatry obowiązujący schemat, wg którego powinnaś rozszerzyć dietę jak dziecko będzie miało pół roku a mimo to chcesz to zrobić w połowie tego czasu, u 3-miesięczniaka? Masz na to jakiś powód? Bo mama i babcia tak doradzają? Serio??
      • michelinka11 Re: czy moge? 07.11.11, 16:12
        Mi pediatra powiedziala przy starszym ze najlepiej jest czekac do 6 miesiecy niezaleznie czy butla czy cyc i z tego co wiem to jest najnowsze podejscie. A wszelkie produkty ktore sa niby odpowiednie od 4 miesiecy to czysty marketing. Poza tym jesli dziecko ma zwiekszone szanse na alergie, tym bardziej lepiej poczekac. Oczywiscie niektore dzieci sa gotowe po 4 miesiacach, ale po co pisac ze ktos sie nie zna - jest tyle roznych podejsc.
        A do autorki watku - ja bym poczekala do conajmniej 4 miesiecy, a jak glodna to specjalne mleczko dla glodomorow.
        • ciastolina84 Re: czy moge? 07.11.11, 16:17
          np bebiko z kleikiem
    • 1mzeta Re: czy moge? 07.11.11, 16:20
      Ja bym od razu schabowego podała smile
      A to twoje dziecko czy ich- skoro masz już obrany harmonogram żywienia to się go trzymaj. Twoja mama i babcia miały już swój czas na wychowanie dzieci- teraz jest twój bo to twoje dziecko.
    • gemmi18 Co to za mm dla głodomorów? 07.11.11, 16:20
      Czym się różni? Jest bardziej kaloryczne? Nie spotkałam takiego.
      Napiszcie proszę, pytam z ciekawości.
      • mikams75 Re: Co to za mm dla głodomorów? 08.11.11, 08:15
        podejrzewam, ze to mleko zageszczone jakims kleikiem.
        • prigi Re: Co to za mm dla głodomorów? 08.11.11, 08:16
          Humana 1 plus
    • czarna784 Re: czy moge? 07.11.11, 17:18
      Hm,moja mała jest butelkowa,ma skonczone 5,5 miesiaca i jak skonczyla 4 to juz wcinala deserki i obiadki odpowiednie dla jej wieku,teraz juz miesko wcina,nie wiem ja tam tez slyszalam ze butelkowym od 4 miesiaca sie rozszerza diete.
      • marygirl Re: czy moge? 07.11.11, 17:49
        my zaczelismy tez rozszerzac diete w wieku 3,5 mies bo dziecko nie przybierało na wadze poniewaz nie chciało jesc mleka.Teraz ma 4 mies i je owoce warzywka kaszke kleik i jest ok.
    • saguaro70 Re: czy moge? 08.11.11, 07:39
      Wżadnym wypadku nie możesz. Twoja mama i babcia nie mają pojecia jak się zywi teraz żywi dziecko. Dla nich czas zatrzymał się 30 lat temu, kiedy było tylko mleko przecierane i nic wiecej.Mamusie i babcie maja gdzieś tabele zywieniowe, ale to Ty jestes matką.
      Moja córka zjadła w 3 miesiącu kleik kukurydziany. Skończyło się sraniem na trzy zagony.
      Dietę rozszerza się po 4 miesiącu, najlepiej od jednej i to niecałej miarki kleiku ryżowego.
      Pozdrawia cieplutko smilesmile
    • prigi Re: czy moge? 08.11.11, 07:51
      Najlepiej zapytaj pediatrysmile
      mój syn dostawał kliek od skończenia 2 miesiąca-chciał dużo więcej jeść, ale nie mógł. był po operacji odźwiernika i jak zjadł za dużo to wymiotował.
      nic złego się nie działo a syn stał się spokojniejszy
    • mikams75 Re: czy moge? 08.11.11, 08:17
      ja bym poczekala jednak, nie ma co sie tak spieszyc.
      A po jablku czy marchewce to bedzie jeszcze bardzej glodna niz po mleku.
      A jak z waga? Jestes pewna, ze jest glodna? Nie przybiera?
    • katriel Re: czy moge? 08.11.11, 15:24
      Jasne, że możesz. Tak jak możesz wozić dziecko w styropianowym foteliku z hipermarketu
      (fotelik jest? jest, nikt cię do więzienia nie wsadzi), możesz je sadzać na kanapie obetkane
      poduszkami, możesz nosić w nosidle-wisiadle, możesz oblizywać smoczek przed wsadzeniem
      go małej do buzi itp., itd. Możesz olewać zalecenia pediatrów, ortopedów, stomatologów,
      neurologów i dietetyków. I nawet jest dosyć prawdopodobne, że nic złego się twojemu dziecku
      od tego nie stanie. Tylko odpowiedz sobie sama, po co chcesz to robić. I czy warto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka