Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy

26.11.11, 20:55
Proszę doradźcie bezpieczny fotelik, który nadaje się dla dziecka powyżej 9 kg., które nie siedzi samodzielnie. Nie chcę kupować 0-13, bo to chyba bez sensu, ale może 0-18. Są może foteliki 9-25 albo 9-36, które rozkładają się wystarczająco dla dziecka, które nie siedzi? Bardzo proszę o odp. Dzięki wielkie.
Obserwuj wątek
    • matokk Re: Fotelik samochodowy 26.11.11, 21:14
      Kupiłam parę tygodni temu dla 10 msc. dziecka fotelik Maxi Cosi, chyba 9-18. Jest bardzo fajny, bo
      1. Rozkłada się do pozycji praktycznie lezącej.
      2. Co mi się bardzo spodobalo, nie jest taki pusty w środku,jest taki przytulny, mięciutki. Nie wiem jak to opisać, mam nadzieję, że zrozumiesz smile
      Kupiłam używany i jestem bardzo zadowolona, bo to są porzeądne foteliki.
      • matokk cos w tym stylu 26.11.11, 21:14
        allegro.pl/fotelik-maxi-cosi-priori-9-18-kg-isofix-i1946016298.html
        • marta-zs Re: cos w tym stylu 27.11.11, 20:22
          ten fotelik nie jest odpowiedni dla dziecka, ktore samodzielnie nie siedzi!
          Jak juz to cos z przedzialu 0-18
      • aga_wer Re: Fotelik samochodowy 26.11.11, 22:22
        czy nie jest tak,że dziecko które nie siedzi nie powinno jeździć przodem do kierunku jazdy?

o fotelik zapytaj tu:
        forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
        tylko od razu napisz jaki macie samochód i ile jesteś w stanie przeznaczyć pieniędzy na zakup
      • thea19 Re: Fotelik samochodowy 27.11.11, 09:51
        nie kupuje sie uzywanych fotelikow nawet tych najlepszych, chyba, ze od zaufanych osob. no i dziecko powinno jezdzic jak nakdluzej tylem.
        • matokk Re: Fotelik samochodowy 27.11.11, 18:00
          thea19 napisała:

> nie kupuje sie uzywanych fotelikow nawet tych najlepszych, chyba, ze od zaufany
          > ch osob. no i dziecko powinno jezdzic jak nakdluzej tylem.

dlaczego?
          • michelinka11 Re: Fotelik samochodowy 27.11.11, 20:21
            Bo nie wiadomo czy fotelik nie uczestniczyl w wypadku sam, a kazdy wypadek obniza jego skutecznosc i bezpieczenstwo. Praktycznie "powypadkowy" fotelik powinno sie wymienic na nowy.
          • thea19 Re: Fotelik samochodowy 27.11.11, 20:25
            bo nie wiesz czy nie jest powypadkowy - sprzedawca oczywiscie zapewni, ze fotelik po jednym dziecku i sporadycznie uzywany. na moim po wypadku sladu nie bylo, baaa, nawet ryski na styropianie. jak najdluzej tylem, bo tak jest najbezpieczniej dla karku - bylo o tym z milion watkow. w szwecji jest nawet obowiazek wozenia tylem do 4 roku zycia. fotelik nie jest po to by nie dostac mandatu ale by chronic dziecko i powinien byc najlepszy z mozliwych
    • lidek0 Re: Fotelik samochodowy 27.11.11, 12:34
      www.tosia.pl/sklep/product/p/88/bebe,confort,iseos,isofix.html my mieliśmy ten, ma płynną regulację konta nachylenia, jest nawet dla dzieci niesiedzących, do tego można go poszerzyć na boki o 15 cm, do tego montaż tyłem do kierunku jazdy
      • jotka_k Re: Fotelik samochodowy 27.11.11, 13:45
        tia, nie wiem jakim cudem Iseos może być dla dzieci niesiedzących jeśli montuje się go przodem... dziecko niesiedzące MUSI jeździć tyłem
        • lidek0 Re: Fotelik samochodowy 27.11.11, 19:02
          Można go montować tyłem, napisałam wyrażnie.
          • aga_wer Re: Fotelik samochodowy 27.11.11, 22:30
            Montuje się go przodem do kierunku jazdy za pomocą systemu ISOFIX lub za pomocą 3-punktowego pasa samochodowego w autach bez systemu ISOFIX.
            cytat podany ze strony podanej przez Ciebie

Czy tylko ja nie widzę gdzie tu jest napisane,że można montować tyłem?
            • matokk Re: Fotelik samochodowy 28.11.11, 22:12
              aga_wer napisał:

> Montuje się go przodem do kierunku jazdy za pomocą systemu ISOFIX lub za pom
              > ocą 3-punktowego pasa samochodowego w autach bez systemu ISOFIX.

> cytat podany ze strony podanej przez Ciebie
              >
              > Czy tylko ja nie widzę gdzie tu jest napisane,że można montować tyłem?

Przeczytaj dokąłdnie jej wątek, żeby Ci ułatwić wklęję cytat:

www.tosia.pl/sklep/product/p/88/bebe,confort,iseos,isofix.html</a> my mieliśmy ten, ma płynną regulację konta nachylenia, jest nawet dla dzieci niesiedzących, do tego można go poszerzyć na boki o 15 cm, do tego montaż tyłem do kierunku jazdy
            • lidek0 Re: Fotelik samochodowy 28.11.11, 22:42
              ISOFIX montuje się tylko przodem do kierunki jazdy, a foteliki bez tej opcji również tyłem www.tosia.pl/sklep/product/p/86/b.php?s=1 to już jak trudno samemu znaleźć.
              • fasol-inka Re: Fotelik samochodowy 28.11.11, 23:06
                a propos montażu za pomocą isofix tylko przodem - mówisz oczywiście o tym konkretnym modelu fotelika?
                • lidek0 Re: Fotelik samochodowy 29.11.11, 10:16
                  ten konkretny znam, ale z tego co wiem każdy isofix montuje się przodem /musiałabyś to potwierdzić w klepie/
                  • fasol-inka Re: Fotelik samochodowy 29.11.11, 10:36
                    nieprawda, ja mam fotelik montowany tyłem na isofix
                  • matka_karmiaca Re: Fotelik samochodowy 29.11.11, 10:51
                    To jak nic nie wiesz, to sobie daruj wypowiedzi. A te setki modeli 0-13 na ISOFIX - w tym takich firm jak Recaro, Maxi Cosi - też Twoim zdaniem montuje się przodem?
                    • fasol-inka Re: Fotelik samochodowy 29.11.11, 10:58
                      ale w tym wątku mowa o następnym foteliku - a tych już jest nieco mniej (w sensie montowanych tyłem na isofix)
                      • matka_karmiaca Re: Fotelik samochodowy 29.11.11, 11:05
                        Aye, ale koleżanka pisze, że każdy isofix montuje się przodem. No i sama wykazałaś, że następne mocowane tyłem isofixowo też istnieją (btw - znacznie prościej zamontować fotelik tyłem właśnie na bazie isofix niż pasami, bo te bywają krótkie).
                    • lidek0 Re: Fotelik samochodowy 29.11.11, 18:47
                      Zawsze jesteś taka opryskliwa?
    • panna.w.drodze Re: Fotelik samochodowy 27.11.11, 17:32
      idź na forum foteliki samochodowe, tam poradę dostaniesz

forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
    • motylanoga71 Re: Fotelik samochodowy 27.11.11, 19:59
      najlepiej zapytaj na forum Foteliki Samochodowe. Jest tu takie i ludzie sa bardzo pomocni.
    • maltry Re: Fotelik samochodowy 29.11.11, 00:38
      Ja za radą fachowców z forum 'foteliki samochodowe' kupiłam Britax First Class 0-18 kg. Wygodny, z możliwością regulacji położenia nawet do pozycji kołyski dla najmłodszych dzieci, montowany tyłem do 13 kg. Finansowo troszkę mój budżet nadwyrężył ale z drugiej strony wystarczy jeszcze na jakieś 3 lata wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka