06.12.11, 12:07
Czy mozna przesadzic z iloscia podawanych owocow? Pytam bo ostatnio zaczelam podawac coreczce owoca zamiast chrupek a ze corka je bardzo lubi bo wiadomo :slodkie to zjesc moze nawet 5 calych owocow np 2 banany brzoskwinie i 2 jablka. Nie wiem czy to duzo jak dla 8 miesiecznego niemowlaka. Ja uwielbiam owoce dlatego w domu ich duzo. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • baba-baba Re: owoce 06.12.11, 12:35
      Można.Ilośc owoców i soków razem w tym wieku to max.150ml.Wszystko ponad to zbędne podawanie kalorii,ryzyko próchnicy,nadwagi.Ale apetycik to masmile
    • matka_karmiaca Re: owoce 06.12.11, 12:50
      Za dużo. Nawet olewając próchnicę i obciażenie bałego brzuszka trawieniem tego, to po prostu tyle owoców zapycha dziecko i zjada mniej potrzebniejszych składników - mleka, kasz, mięsa, warzyw.
      Chyba że innych składników je proporcjonalnie dużo, to współczuję Twojemu kręgosłupowi smile
      • kondolyza Re: owoce 06.12.11, 15:04
        moje dziecko też lubi owoce i zjada więcej niż przepisowe 150. ja olewam - dziecko zjada poza tym pełne 3 butle 210 ml mleka, do tego ok 200 gr obiadek kasze z warzywami/mięsa/ryby i ledwie w 8 mcu podwoiła masę urodzeniową, więc trzyma się szczypior cały czas, więc ja się nie przejmuję. przynajmniej moje dziecko nie ma problemów z brzuszkiem, zaparć. ale nie pije żadnych soków, tylko ewentualnie wodę.
        oczywiście nie można przesadzać - 2 banany,brzoskwinie,jabłka itp. to wg mnie stanowczo za dużo, nie można popaść w skrajność. ale to zależy jak wygląda dziecko, czy nie jest grube.
        • aldira Re: owoce 06.12.11, 17:34
          no wlasnie 8 miesiecy i 10kg. Zjada mlako, kaszki, warzywa itd. Mam troche do dzwigania. Kupki robi praktycznie 3-4 dziennie i po kazdej chce jesc. Herbatek pije tak ze 150ml. To lepiej dawac owoce czy chrupki lub ciastka? Nie chce zrobic z niej grubaski. A moze sprobowac dawac warzywka gotowane miedzy posilkami.
          • katriel Re: owoce 06.12.11, 20:09
            > o lepiej dawac owoce czy chrupki lub ciastka? Nie chce zrobi
            > c z niej grubaski. A moze sprobowac dawac warzywka gotowane miedzy posilkami.
            Ale dlaczego w ogóle chcesz jej coś dawać między posiłkami???

• aamarzena Re: owoce 06.12.11, 23:46
            10 kg to dużo i niedużo. Zależy jaki dziecko ma wzrost. Moja też 10 kg i 8 m-cy, ale wzrostu niemal 80 cm smile i gruba nie jest. BMI zwykle waha jej się między 45 a 65 centylem.
            Jak na moje oko owoców za dużo. Owoce zawierają sporo cukrów, o ciastkach i chrupkach to lepiej w ogóle zapomnieć i dawać "od święta". Jeśli musisz jej coś dawać do zjedzenia, bo jest głodna, postaw na warzywa. A herbatki dajesz takie granulowane czy zaparzane? Bo te w granulkach to znów sam cukier. Ja do picia daje wodę po prostu, czasem niesłodzony kompot
    • klubgogo Re: owoce 06.12.11, 20:18
      Strasznie dużo jak na takiego malucha, pomyśl brzuszku dziecka, 2 owoce dziennie wydają się wystarczające.
      • aldira Re: owoce 07.12.11, 10:34
        wode jej tylko podaje. A czemu daje miedzy posilkami? hmmm bo sie tego domaga. Jak mam powiedziec dziecku tak malemu ze nie moze tak duzo jesc. wzrost to 74 cm. Musze ja jakos przestawic na warzywa moze jej sie odechce jesc miedzy posilkami. Cora rusza sie jak szalona caly dzien na czworaka, nie usiedzi w jednym miejscu. Jakbym miala ja opisywac to ona nie jest gruba z walkami tluszczu tylko taka zbita koscista. Teraz tez wola am am am smile. No nic idziemy na diete hehe cala rodzina smile
    • calineczkazbajkii Re: owoce 11.12.11, 00:51
      uważam ze to za dużo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka