anetkka30
22.01.12, 11:18
witam,
mam do Was, drogie Mamy, takie pytanie. Otóż moja córcia skończyła niedawno roczek. Pierwsze ząbki wyszły jej jak miała niecałe 7 miesięcy. Kolejne dopiero około 11-12 miesiąca. Naprawde bardzo ciężko przechodzi ząbkowanie, górne ząbkli szły jej 4 na raz a od momentu jak dziąsła napuchły do wyrżnięcia się ich upłyneło sporo czasu. Była marudna, w nocy budziła sie z płaczem (dawałam wtedy czopek ale tak bylo kilka razy), czasdem nawet w nocy wymiotoweala sama slina bo plakala i krztusila sie nią. Ogólnie smarowałam Dentinoxem, jak były takie najcięższe dni to 3 razy dziennie maxymalnie (niewielka iloscia - w ulotce pisze ze pol centymetra wycisnietego paska zelu na jedno smaorwanie ale ja gdzies o polowe mniej smarowalam) Jak wyszly jej te gorne zabki to wlasciwie nie bylo przerwy bo zaraz opuchly jej dolne dziaselka (dwojki ) i znowu sie zaczelo, teraz dwojki dolne ju sa ale napuchly po obu stronach dolne (chyba czworki) ma takie straszne "buły" i nie da sie dotknac. Do tego ciezko ja uspic przez to, marudzi, poplakuje, widac ze ja to bardzo meczy. NIe chcialam co noc dawac czopka (ibum) , dlateo co wieczor aby dobrze zasnela smarowalam jej dziaselka niewielka iloscia dentinoxu. A ze sytuacja z zabkami jet niemal bez przerwy (bo jak nie jedne to od razu drugie i to wszystkie na raz a nie pojedynczo) to na noc przed snem smaruje jej juz kilka miesiecy, moze z kilkoma dniami przerwy, w ciagu dnia ostatnio wogole nie, tylko na noc tak zeby lepiej zasnela. I moje pytanie brzmi, czy tym jej nie zaszkodzilam? wiem ze mozna 3 razy dziennie, ja niby raz ale jednak codziennie. Troszke sie przestraszyalm tym ,ale jak widze jak sie wierci przed snem, jak przyciska glowke do poduszki wklada paluszki do buzi i slina leje sie to chcialabym jej jakos ulzyc aby mogla zasnac. Kochane mamusie, powiedzcie prosze jak to jest? Z góry dziękuje