22.01.12, 11:18
witam,
mam do Was, drogie Mamy, takie pytanie. Otóż moja córcia skończyła niedawno roczek. Pierwsze ząbki wyszły jej jak miała niecałe 7 miesięcy. Kolejne dopiero około 11-12 miesiąca. Naprawde bardzo ciężko przechodzi ząbkowanie, górne ząbkli szły jej 4 na raz a od momentu jak dziąsła napuchły do wyrżnięcia się ich upłyneło sporo czasu. Była marudna, w nocy budziła sie z płaczem (dawałam wtedy czopek ale tak bylo kilka razy), czasdem nawet w nocy wymiotoweala sama slina bo plakala i krztusila sie nią. Ogólnie smarowałam Dentinoxem, jak były takie najcięższe dni to 3 razy dziennie maxymalnie (niewielka iloscia - w ulotce pisze ze pol centymetra wycisnietego paska zelu na jedno smaorwanie ale ja gdzies o polowe mniej smarowalam) Jak wyszly jej te gorne zabki to wlasciwie nie bylo przerwy bo zaraz opuchly jej dolne dziaselka (dwojki ) i znowu sie zaczelo, teraz dwojki dolne ju sa ale napuchly po obu stronach dolne (chyba czworki) ma takie straszne "buły" i nie da sie dotknac. Do tego ciezko ja uspic przez to, marudzi, poplakuje, widac ze ja to bardzo meczy. NIe chcialam co noc dawac czopka (ibum) , dlateo co wieczor aby dobrze zasnela smarowalam jej dziaselka niewielka iloscia dentinoxu. A ze sytuacja z zabkami jet niemal bez przerwy (bo jak nie jedne to od razu drugie i to wszystkie na raz a nie pojedynczo) to na noc przed snem smaruje jej juz kilka miesiecy, moze z kilkoma dniami przerwy, w ciagu dnia ostatnio wogole nie, tylko na noc tak zeby lepiej zasnela. I moje pytanie brzmi, czy tym jej nie zaszkodzilam? wiem ze mozna 3 razy dziennie, ja niby raz ale jednak codziennie. Troszke sie przestraszyalm tym ,ale jak widze jak sie wierci przed snem, jak przyciska glowke do poduszki wklada paluszki do buzi i slina leje sie to chcialabym jej jakos ulzyc aby mogla zasnac. Kochane mamusie, powiedzcie prosze jak to jest? Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • franulina Re: dentinox 22.01.12, 14:03
      Mój synek nie ma jeszcze ząbków, ale są problemy z dziąsłami. Robią się mu stany zapalne (w ogóle ma wrażliwą skórę i różne problemy dermatologiczne). Stosujemy dentinox stale, tzn. kilka razy dziennie od jakichś trzech tygodni. Lekarz tak zalecił. Nic się nie dzieje, a poprawa jest.
      • anetkka30 Re: dentinox 22.01.12, 16:21
        bardzo dziękuje Ci za odpowiedź. Czy lekarz powiedział Wam jak długo możecie go tak stosować? Ja teraz od dłuzszego czasu stosuje tylko na noc przed spaniem i tylko troszke, w dzien staram sie odwrocic jej uwage, daje chrupki do gryzienia, widze ze to jej pomaga. Ale uswiadomilam sobie ze to juz tyle czasu robie tak przed snem i martwi mnie to, czy jej tym nie zaszkodzilam, np. czy nie mialo to jakiegos negatywnego wplywu na jej uklad nerwowy itp? Zauwazylam ostatnio, ze jak zasypia to dlugo jej to zajmuje, jest spiaca a oczka ma otwarte, lezy spokojnie i patrzy sie tak jakby w "dal" i tak szybko nie usypia widac ze jej cos nie pozwala. Dawniej wiecej sie wiercila, przerwacala na poduszkach, poplakiwala i wtedy wiedzialam ze to od zabkow a teraz w miare spokojnie, czasem sie przekreci na boczek, tylko to takie "siedmiomilowe spojrzenie" potem w koncu zamyka oczka (myzia raczka poduszki kolderke ) i zasypia ale jest inaczej niz bylo, nie wiem czy to takie etap ze to zasyoianie tak inaczej niz przedtem wyglada czy to moze wlasnie skutek dzialania tej lidokainy w tym zelu (mimo ze odrobinke zmaruje to jednak co wieczor). Drogie mamusie prosze o wasza pomoc w tej sprawie. pozdrawiam
    • aldira Re: dentinox 22.01.12, 20:21
      Ja rowniez uzywam dentinoxu. O ile dobrze pamietam z ulotki to mozna go uzywac do 6 razy dziennie. Jesli dajesz dziecku mniejsza dawke od tej zalecanej moze poprostu nie pomoc i tyle. Ja swojej corce podaje zawsze w nocy jak sie budzi z placzem. Nie wiem wogole skad ci sie wzielo stwierdzenie ze moglas zrobic dziecku krzywde z ukladem nerwowym. Jak taki lek mialby takie skutki uboczne to by nie byl dopuszczony do sprzedazy. Znam ludzi ktorzy stosuja go nawet i 15 razy na dobe i dziecko jest zdrowe. Paracetamol stosowany co dzien przez dluzszy czas nie jest zdrowy.
      • magda.tyl Re: dentinox 22.01.12, 21:38
        możesz dla odmiany posmarować tantum verde, ja tak robiłam. Psikałam sobie na palec i wcierałam w dziąsła. U nas to lepiej działało niż inne żele na ząbkowanie.
      • anetkka30 Re: dentinox 22.01.12, 21:48
        pomyslałam tak bo lidokaina to pochodna morfiny, wiem ze mala dawka ale zastanowilo mnie to czy podawana codziennie moze np. przyzwyczaic? albo wlasnie jakas wplynac na uklad nerwowy dziecka. Do tej pory tak nie myslalam, ale ostatnio rozmawialam z kolezanka i ona mnie wystraszyla, ze tak nie wolno, wiec sama nie wiem co myslec. Sprobuje z tym tantum verde, dziekuje, mam nadzieje ze pomoze. Ona jak sie obudzi z placzem w nocy a wrecz z krzykiem to nie moge jej uspokoic wtedy tylko czopek i to po jakis 40 min od podania sie uspokaja, a wogole dac jej czopek jak tak krzyczy z bolu to nie lada sztuka, zwlaszcza jak maz ma nocke i sama jestem w domu. Dlatego wlasnie zapobiegawczo - widzac ze w ciagu dnia mrudzi od zabkow - na noc przed spaniem smarowalam odrobina dentinoxu, no a teraz sie martwie czy oby to nie wyszlo zle.sad
        • aamarzena Re: dentinox 22.01.12, 22:12
          Z ulotki dentinoxu (ulotka) wynika, że można go stosować max 2-3 razy na dobę, czyli tu dawka nie jest przekroczona, ale "Jeśli zmiany na dziąsłach utrzymują się dłużej niż tydzień lub nasilają się należy zasięgnąć porady lekarza". Ponadto dentinox może powodowac skutki uboczne "reakcje nadwrażliwości skóry i błon śluzowych, związane zwłaszcza z zawartością lidokainy. Nadwrażliwość może objawiać się np. pieczeniem, zaczerwienieniem" Zastanawiam się czy może ten ból twojej córci to nie przez zęby, a na przykład skutek długotrwałego używania dentinoxu. Warto zasięgnąć opinii lekarza lub przynajmniej popytaj w aptece jak długo można stosować. Sam producent zaleca przecież wizytę u lekarza po 6 dniach stosowania
    • ironia-losu11 Re: dentinox 22.01.12, 22:13
      U mojej córeczki lepiej sprawdzał się Bobodent - ale to u każdego dziecka jest przecież inaczej. W każdym razie nie zaszkodzi wypróbować. Zresztą obydwa te preparaty sa chyba na lidokainie oparte, Bobodent ma chyba ciut większe stężenie.
      • lenarita123 Re: dentinox 09.04.16, 23:17
        U mojej córki bobodent się nie sprawdził tak samo płakała i goraczkowala, wcale nie ma większego stężenia.. Zmieniliśmy preparat na dentinox N i od razu jest poprawa. Mala, nie goraczkuje, lepiej śpi i nie jest zmierzla.
        • lidek0 Re: dentinox 10.04.16, 15:09
          Zastanawiam się jaki jest sens wyciągania tak starego wątku /którym autorka pewnie już dawno przestała się interesować/ zamiast stworzenia nowego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka