Dodaj do ulubionych

łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradźcie.

09.06.04, 17:18
jestem w 34 tc. Mam mnóstwo sprzecznych informacji na temat tego, co
najlepiej kupić do spania niemowlakowi: jedni mówią: łóżeczko, drudzy: tylko
kołyska, trzeci,że koszyk inni znowu twierdzą,że najlepiej, jak dziecko śpi
na łóżku z rodzicami, lub na specjalnym materacyku przy łóżku (tzn. na tym
samym poziomie co łóżko)A co wynika z waszej praktyki? Nie chcę wydawać kasy
na zupełnie niepraktyczną rzecz, może poradzicie coś? Wiem, że to juz
najwyzszy czas, żeby zacząć kupować takie rzeczy, a nie przelewa mi się na
tyle,żeby kolejno wypróbowywać wszystkie opcje.Wiem ,że też,że to na pewno
sprawa indywidualnego dzieciaka, ale macie jakl sądzę jakieś cenne
spostrzeżenia: poradźcie matki przyszłej matce...
Obserwuj wątek
    • misiek.max Re: łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradź 09.06.04, 18:45
      Witam,
      Uważam,że najlepiej kupić łóżeczko o sandartowych wymiarach jak się nie mylę to
      120 na 60 takie od razu z kołyską, którą można zablokować. Jest niedrogie nasze
      kosztowało około 260 zł. Mój synek ma teraz 7,5 miesiąca a kołyska nadal się
      przydaje.Myślę,że nie ma sensu wydawać na kołyskę ani na koszyk bo dziecko
      szybko rośnie, mieści się w tym do 6 miesięcy.Jak synek był niespokojny i
      płakał brałam go do swego łóżka a później przenosiłam do łóżeczka.
      Pozdrawiam Rita i Max
      • diara Re: łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradź 09.06.04, 19:45
        Ja też uważam, że najlepiej kupić łóżeczko o standartowych wymiarach. Z koszyka
        za szybko wyrasta.
        Jak Wiktorek był malutki - tak przez pierwsze dwa tygodnie może krócej -
        kładłam go na noc koło naszego łóżka w tym 'wkładzie' z wózka. Teraz chyba
        większość wózków ma takie coś. nie wiem jak się to fachowo nazywasmile
        Dzidziuś był pod ręką i nie "ginął" we "wielkim" jak dla takiego maleństwa
        łóżeczku.
        Jak już trochę się poznaliśmy to powędrował na noc do siebie.
    • saba76 Re: łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradź 09.06.04, 19:39
      Moje dziewczynki (Nata 5lat i Weronika 13mc) spały do 1mc w wózku w pokoju u
      rodziucow, potem kładłam je do lużeczka w swoim piokoju i tak niemam problemu z
      odstawieniem dziecka z łoza malzeńskiego i mam prywate u siebie.
      Zaleta spania razem jest karmienie przez sen doslownie ,ale ja wolalam
      wstawac ,zeby potem dziewczynny niebyły odstawione odnas jak zbedny mebel(takie
      mam odczucie odstawienia dziecka od łózka rodziców)
      Kołyska jest dobra i zamiast wozka mozna ja miec nawet do 3-4mc w pokoju
      rodzicow w sypialnie ,dziecko spi u siebie i od poczatku wie gzdzuie miejsce
      spania i nmozna pobujac, gdybym miala mozliwosc odkupic to bym napewno miala
      ja .

Taki jest moje zdanie

Tobie radze posłuchaj instynktu i zrob jak ci podpowiada :0

a to moje pociechy
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11737437
      • magdamroziuk Re: łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradź 09.06.04, 20:18
        Ja dostałm ładne łóżeczko od siostry, więc na tym stanęło. Ale mały do tej pory
        zasypia praktycznie tylko wożony w wózku i czasem mam kłopoty z przełożeniem do
        łóżeczka (budzi się i płacze). Więc żałuję, że nie mamy kołyski, bo mógłby być
        kołysany i bezpiecznie spać bez przenoszenia.
        A z moich siostrzeńców, to dwójka spała w łóżeczku sama, bez usypiania! a jedno
        spało tylko noszone na rękach...
        Tak więc i tak się nie wie przed urodzeniem, co Twój skarbik polubismile
    • kasia.tycz Re: łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradź 09.06.04, 20:13
      Polecam standardowe lozeczko dzieciece. Gdybys zdecydowala, ze nawet przez
      pierwsze miesiace chcesz spac z dzieckiem ze wzgledu na karmienie, to zawsze to
      mozesz zrobic, ale wiecznie przeciez karmic piersia nie bedziesz (o ile w ogole
      bedziesz), to raz. Dwa, dziecko podczas dnia tez gdzies musi spac, a takie
      kilku miesieczne ktore sie przemieszcza nie zostawisz przeciez samego na swoim
      lozku zeby spadlo i zrobilo sobie krzywde, tak? Trzy, takie lozeczko lekko
      wystarcza do nawet 4-ech lat. Kolyski i koszyki maja to do siebie, ze sa male,
      starczaja tylko do 6-ciu miesiecy, a jak dziecko duze to nawet krocej bo mu juz
      jest w tym za ciasno i nie wygodnie. Ja mialam oba, i koszyk i kolyske, a
      dzieci i tak najwiecej spaly w swoim lozeczku, bo bylo im tam najwygodniej. Jak
      kogos stac na kilka opcji to moze zaszalec, ale sama napisalas ze chcesz
      najekonomiczniej do tego podejsc, wiec lozeczko to podstawa, reszta to ekstra.
      Ja kolyske mialam i nigdy dziecka w niej nie bujalam, nie lubialo wiec
      sprzedalam. Jak juz dziecko bardzo placze to szybciej je uspokoisz wozac w
      wozku, a najlepszy, sprawdzony sopsob to wziecie na rece, zawsze dziala.
      Z koszyka natomiast dzieci bardzo szybko wyrastaja, i dla mnie bylo to nie
      wygodne. Lozeczko mozesz przeciez na pierwsze 3/6 miesiecy wstawic do swojej
      sypialni, zeby slyszec dziecko i zebys szybciej mogla reagowac. Potem mozesz
      przeniesc do osobnego pokoiku. Ja pierwszego synka mialam w swojej sypialni
      przez 3 miesiace, potem spal u siebie. Mlodszy do tej pory spi w lozeczku w
      naszej sypialni, bo nie mamy dla niego osobnego pokoiku narazie.

www.dzieckook.pl/sklepik/index.php3?IDA=38
    • tootiki007 Re: łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradź 09.06.04, 21:52
      ja kupiłam łóżeczko z biegunami pod spodem(można zablokować i jast notmalne
      łóżeczko), chyba Klupuś - polecam.
    • cardamomo Re: łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradź 12.06.04, 00:08
      Hej,
      ja mam 7 tyg córeczkę, która śpi w łóżeczku.
      Też zastanawiałam się nad koszem i kołyską, ale ostatecznie zrezygnowałam z
      nich. Doszłam do wniosku, że nie będę miała co później zrobić z niepotrzebnymi
      gratami.
      Moją córeczkę po kąpieli owijam w rożek i kładę do łóżeczka i pięknie śpi, a
      rano ok. 5 biorę ją do naszego łóżka.
      Przez pierwsze dwa tygodnie po porodzie domagała się, żeby ją przytulać, więc
      często spała ze mną, a teraz zdarza się to sporadycznie.
      Jeśli chcesz mieć kołyskę, zawsze możesz kupić łóżeczko z biegunami.
      • atka22 Re: łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradź 12.06.04, 21:26
        A ja kupiłam moim bliźniakom wiklinowe kosze na kółkach, do których dorobiliśmy
        bieguny. Rewelacja!!! Po pierwsze są małe, dzięki czemu możesz przenosić gdzie
        chcesz, dzieci dobrze się w nich czują, no i kołysanie - świetnie uspokaja i
        jest bardzo zdrowe z neurologicznego punktu widzenia. Nie zauwazyłam też, żeby
        maluchy uzależniły się od tego bujania i nie chciały zasnąć bez. Jedyny minus -
        służą ok. 4 miesięcy, ale ja na swoje mam już kilku chętnych, więc zawsze można
        odsprzedać. Jeśli chcesz kupić - poszukaj w necie producentów wikliny, w
        sklepach sporo drożej. Jest sporo firm wikliniarskich, które robią tez kosze
        dla niemowląt. Potem kupię maluchom łóżeczka z opcją tapczanika, żeby służyło
        już kilka lat wink)
    • haribo kołyska 12.06.04, 21:52
      Ja zaopatrzyłam się w kołyskę i jeśli Ty się na nią zdecydujesz musisz wciąz
      pod uwagę swoją sytuację finansową, bo kiedy dzieciaczek będzie miał około pól
      roku przyjdzie czas na zakup łóżeczka. Moja mała ma prawie 5 m-cy i jeszcze śpi
      w kołysce. Po wieczornej kąpieli i kolacyjce kładę ją spąc, nakręcam pozytywkę
      i wychodzę z pokoju, a ona sobie sama usypia (tak jest odkąd skończyła
      miesiac). A rankiem kiedy wstaje na pierwsze karmienie biorę ja do siebie i
      później jeszcze jakiś czas śpimi sobie razem. Zaraz po urodzeniu spała tylko ze
      mną (byłam zbyt wyczerpana, aby kilka razy w nocy wstawać i brać do siebie by
      nakarmić). I czytałam gdzies jeszcze, że bardzo ważnym jest aby noworodki dużo
      bujać, działa to na nie uspokajająco (w końcu w naszych brzuszkach też były - w
      Twoim wypadku jest - bujane) jak również bujanie ma duży wpływ na rozwój
      dziecka (oiczywiście można je też bujać na rękach i w wózku).
      Pozdrawiam.
    • pyly Re: łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradź 13.06.04, 11:50
      moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest lozeczko.Kupilismy takie w Ikea za 99
      zł, do tego dobry materacyk za tyle samo i gotowe.Lozeczko jest dwupoziomowe
      wiec jak malec bedzie wiekszy to mozna obnizyc dno.Nasz Robaczek jest bardzo
      zadowolony i spi w nim od samego poczatku.pozdrawiam
    • lgosia1 Re: łóżeczko, koszyk czy kołyska ?- błagam poradź 13.06.04, 12:43
      koniecznie!!! łóżeczko Klupś - Radek II z szufladą i (blokowaną bolcem w kilka
      sekund) kołyską, z trzema poziomami położenia materaca.
      Nie reklamuję tej firmy ale to jedyne łóżeczko na rynku, które ma kołyskę
      blokowaną w tak bezproblemowy sposób. Jak chcesz masz standardowe łóżeczko -
      kiedy chcesz kołyskę. No i szuflada w małych mieszkaniach jest nie do
      przecenienia. Koszt ok. 300zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka