ala58 11.06.04, 14:44 Drogie mamy,do czego sluży rożek? Czy jest niezbędny przy zakupie wyprawki dla malucha i jak często jest używany? październikowa mama Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kook1 Re: rożek 11.06.04, 14:49 Przez pierwsze 3 miesiace moje dziecko w nim spalo - zawiniete dosyc ciasno - dzieki temu spalo spokojniej (jak w brzuszku u mamy) Teraz uzywam go jako przykrycia do wozka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cody2 Re: rożek 11.06.04, 15:10 Nie jest niezbedny. Przydaje sie w pierwszych dniach dziecka, kiedy ty jeszcze nie masz wprawy w trzymaniu maluszka i rozek daje poczucie bezpieczenstwa - usztywnia. Ale rownie dobrze mozna zawijac poczatkowo dziecko w kocyk - podobny efekt, tak nauczono nas w czasie pobytu w szpitalu. Lepiej kupic o jeden kocyk wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: rożek 11.06.04, 15:13 Dokladnie tak. Moja Mala nie za bardzo lubi rozek. Najchetniej ma "luz", moze wtedy wierzgac wszystkim, czym tylko chce. Ma 2,5 tygodnia. W rozek zawijamy ja rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
ala58 Re: rożek 11.06.04, 15:22 Czy jezeli sie zapakuje malucha do rozka,a pozniej do lozeckza to czy trzeba go jeszcze czyms przykrywac (kolderka itp),czy sam rozek wystarczy? Czy dzieciatko zawiniete w rozku mozna karmic piersia? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.tycz Re: rożek 11.06.04, 15:32 Osobiscie uwazam, ze rozek jest zbedny. Jak masz kilka kocykow, jeden grubszy, jeden cienszy (idzie lato), to w zupelnosci wystarczy. Skladasz wtedy kocyk tak, zeby jeden rog byl zawiniety i powstal nie zupelny trojkat, kladziesz dziecko tak, zeby ta zalozona strona koca byla na wysokosci polowy glowki, potem zaiwjasz jeden bok, potem spod do gory, potem drugi bok i dziecko ma rozek, a kocyk jest wielo funkcyjny, moze sluzyc do zawijania w orzek, do przyrywania, do zabawy na podlodze itp. Jak poprosisz pielegniarke w spzitalu, to Ci pokarza jak sie zawija w rozek. Ja swoich dwoch synow tak zawijalam w pierwszych tygodniach zycia, ale pozneij to dzieci juz nie chce byc krepowane. Tak zawija sie przewaznie noworodki tylko. Pozdrawiam serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: rożek 12.06.04, 13:28 Ja zamiast rożka uzywałam kocyka (moze byc stary, aby lekki i ciepły) przyciętego w kwadrat na wymiar poszewki na poduszkę. Wkładasz kocyk do poszewki, zapinasz i masz rozek, tyle tylko, ze nie ma tego kapturka, ale mozna jakoś sobie poradzić, założyc czapeczkę, przykryc pieluszką główkę. Ja dodatkowo wykładałam ten kocyk w powłoczce tetrowa pieluszką, która łatwo zmienić, albo obrócić innym rozkiem do góry, jak dziecko zwróci. Uwazam taki system za bardzo dobry. Małe dziecko ma włąsny mikrolimat, dotyka policzkami pieluszki, a nie odziezy osoby, która je akurat nosi, czy Tobie podaje. Mozna w każdej chwili dziecko połozyc na wersalkę, fotel, podać komuś do potrzymania na chwile, bez rozglądania się za jakąś pieluszką czy kocykiem, by nie kłaść go w miejscu gdzie każdy siada, dotyka rekoma. Mozna rozwinąc i przewinąc szybko bez koniecznosci sciagania i naciagamia spioszków. Nawet dwa albo i trzy miesiace ten system się sprawdza. Zeby dziecko sie nie rozkopywało potrzebny jest do tego jakiś pasek od sukienki czy coś podobnego, zeby zawiązać. Odpowiedz Link Zgłoś