Dodaj do ulubionych

mleko modyfikowane

26.02.12, 20:40
Sprawdzałyście skład mleka modyfikowanego,co o nim sądzicie?
Obserwuj wątek
    • tara78 Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 20:47
      Proszę sprawdźcie skład,bo chyba pewne nazwy są tu zablokowane,bo już parę razy pisałam i nie wstawili mojego wątku,chodzi mi o ostatni podany składnik w mleku np.Nan pro na dobranoc- sel.sodu,występuje też w innych mlekach.Sprawdźcie w internecie i napiszcie co o tym sądzicie,czy tylko mi się wydaje,czy ktoś podtruwa nam dzieci?
      • kondolyza Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 21:09
        że co?
      • malgosiek2 Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 21:23
        Hmm....chyba coś źle zrozumiałaś.
        Wydaje mi się, że jesli już o tym gdzieś pisałaś, to zrobiłaś to na kilku forach, zamiast na jednym konkretnym.
        Bo, żadna nazwa mm nie jest zablokowana.
        A i już był wątek n/t tego mleka.
        forum.gazeta.pl/forum/w,572,132327576,132327576,Uwaga_Nestle_zmienilo_sklad_NAN_PRO_HA_1_.html
        • kondolyza Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 21:28
          selenian sodu-sól która w obecności białek jest trawiona, nieszkodliwa, niegroźna i rozkładana na : po pierwsze sód-i na szczęście mała jego ilość żeby nerek nie obciążać, oraz selen-minerał niezbędny do prawidłowej gospodarki hormonalnej.
          no chyba że ja coś źle myślę...
          a jak sobie wygooglasz po nazwie to wyjdzie Ci trucizna, bo jako czysta substancja jest niebezpieczny, ale nie w takich ilościach w melku w takim skąłdzie i w takim towarzystwie innych skąłdników.
          • tara78 Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 21:52
            2 razy napisałam post na "Niemowlęta" i żaden się nie wyświetlił,więc dałam inny tytuł.Chodziło mi właśnie o selenian sodu,więc nie mam się czym martwić?
            Koleżanka była teraz na szczepieniu z synem i pytała o mleko modyfikowane,a że lekarz znajomy to powiedział,że to sama chemia i że lepiej, jak ma dostęp to podawać krowie pełnotłuste -jej syn ma 7 mies.
            Ja również pytałam naszą pediatrę i mówiąc "dookoła" stwierdziła,że wszystko co naturalne ( nie karton ) jest najlepsze. Dlatego zaczęłam czytać skład i tak jak KONDOLYZA napisałaś musiałam przeczytać o samym selenianie sodu.Dziękuję za odpowiedź
            • malgosiek2 Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 22:01
              Ja akurat tu będę się sprzeczać.
              Bo po pierwsze mleko prosto od krowy jest baaardzo tłuste i zarazem ciężko strawne dla kilkumiesięcznego niemowlaka.
              Po drugie ma za dużo np.kazeiny i innych składników.
              Po trzecie zdecydowanie lepiej jest jednak podać mm, bo jest ono przetworzone i bardziej dostosowane do dziecka.
              Po czwarte.......
              Mleko krowie zawiera ponad dwukrotnie więcej białka niż mleko kobiece oraz ponad trzykrotnie więcej wapnia i fosforu. Powoduje to nadmierne obciążenie układu wydalniczego dziecka produktami przemiany białek oraz solami mineralnymi. Niska zawartość laktozy utrudnia wchłanianie wapnia, a niewielka ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) powoduje m. in. niedostateczny przyrost masy ciała, zwiększoną podatność na infekcje, słaby rozwój układu nerwowego, zaburzenia układu wydalniczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka