tara78 26.02.12, 20:40 Sprawdzałyście skład mleka modyfikowanego,co o nim sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tara78 Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 20:47 Proszę sprawdźcie skład,bo chyba pewne nazwy są tu zablokowane,bo już parę razy pisałam i nie wstawili mojego wątku,chodzi mi o ostatni podany składnik w mleku np.Nan pro na dobranoc- sel.sodu,występuje też w innych mlekach.Sprawdźcie w internecie i napiszcie co o tym sądzicie,czy tylko mi się wydaje,czy ktoś podtruwa nam dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 21:23 Hmm....chyba coś źle zrozumiałaś. Wydaje mi się, że jesli już o tym gdzieś pisałaś, to zrobiłaś to na kilku forach, zamiast na jednym konkretnym. Bo, żadna nazwa mm nie jest zablokowana. A i już był wątek n/t tego mleka. forum.gazeta.pl/forum/w,572,132327576,132327576,Uwaga_Nestle_zmienilo_sklad_NAN_PRO_HA_1_.html Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 21:28 selenian sodu-sól która w obecności białek jest trawiona, nieszkodliwa, niegroźna i rozkładana na : po pierwsze sód-i na szczęście mała jego ilość żeby nerek nie obciążać, oraz selen-minerał niezbędny do prawidłowej gospodarki hormonalnej. no chyba że ja coś źle myślę... a jak sobie wygooglasz po nazwie to wyjdzie Ci trucizna, bo jako czysta substancja jest niebezpieczny, ale nie w takich ilościach w melku w takim skąłdzie i w takim towarzystwie innych skąłdników. Odpowiedz Link Zgłoś
tara78 Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 21:52 2 razy napisałam post na "Niemowlęta" i żaden się nie wyświetlił,więc dałam inny tytuł.Chodziło mi właśnie o selenian sodu,więc nie mam się czym martwić? Koleżanka była teraz na szczepieniu z synem i pytała o mleko modyfikowane,a że lekarz znajomy to powiedział,że to sama chemia i że lepiej, jak ma dostęp to podawać krowie pełnotłuste -jej syn ma 7 mies. Ja również pytałam naszą pediatrę i mówiąc "dookoła" stwierdziła,że wszystko co naturalne ( nie karton ) jest najlepsze. Dlatego zaczęłam czytać skład i tak jak KONDOLYZA napisałaś musiałam przeczytać o samym selenianie sodu.Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: mleko modyfikowane 26.02.12, 22:01 Ja akurat tu będę się sprzeczać. Bo po pierwsze mleko prosto od krowy jest baaardzo tłuste i zarazem ciężko strawne dla kilkumiesięcznego niemowlaka. Po drugie ma za dużo np.kazeiny i innych składników. Po trzecie zdecydowanie lepiej jest jednak podać mm, bo jest ono przetworzone i bardziej dostosowane do dziecka. Po czwarte....... Mleko krowie zawiera ponad dwukrotnie więcej białka niż mleko kobiece oraz ponad trzykrotnie więcej wapnia i fosforu. Powoduje to nadmierne obciążenie układu wydalniczego dziecka produktami przemiany białek oraz solami mineralnymi. Niska zawartość laktozy utrudnia wchłanianie wapnia, a niewielka ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) powoduje m. in. niedostateczny przyrost masy ciała, zwiększoną podatność na infekcje, słaby rozwój układu nerwowego, zaburzenia układu wydalniczego. Odpowiedz Link Zgłoś