Dodaj do ulubionych

tylko pierś

08.03.12, 12:12
hej czy któraś z Was miała podobni e.To znaczy ,że maluszek tolerował tylko pierś ,butelkom był przeciwnikiem???
Mój maluch uznaje tylko piers i zdarza się w dzien ze przebudza sie bo chce mu sie pic .Więc musze go wyciagac z łóżeczka dac piers i znów zasypia , czasem sie rozbudza i spac nie chce .Czy znaci esposob na polubieni ebutelki bo to byloby prostsze dalabym mu w lozeczku picie i spal by dalej bez zadnego wyciagania itp.dzieki za odp.smile
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: tylko pierś 08.03.12, 12:41
      U nas sprawdziło się spanie z dzieckiem.
      • kajakam Re: tylko pierś 08.03.12, 13:11
        w dzień?bo mi chodzi o drzemkę w ciągu dnia.
        • andzi-a233 Re: tylko pierś 08.03.12, 13:13
          w jakim wieku jest dziecko?
        • zona_mi Re: tylko pierś 08.03.12, 15:09
          Przepraszam, nie doczytałam.
          W jakim wieku jest dziecko?

Moje w ogóle nie piły z butelki, nie było potrzeby, karmiłam wyłącznie piersią.
          Kiedy piły już coś innego niż mleko, dostawały w kubku z dzióbkiem.
        • kamelia04.08.2007 Re: tylko pierś 09.03.12, 11:01
          kajakam napisała:

> w dzień?bo mi chodzi o drzemkę w ciągu dnia.

a dlaczego nie?
          • ponponka1 Re: tylko pierś 16.04.12, 15:07
            no wlasnie - dlaczego nie? Ja bylam czasmai tak pdneita ze z mala spalysmy w ciagu dnia smile
    • matka_karmiaca Re: tylko pierś 08.03.12, 15:20
      A ile dziecię ma? Jeśli jeszcze małe, to nie ryzykowałbym podawania butli, bo mozę się odbić na sposobie ssania piersi (mniej efektywne ssanie, bolące brodawki).

Moja po prostu drzemki dzienne zaliczała na naszym łóżku, ale my mamy materac na podłodze, więc nie było obawy, że spadnie.
      • kajakam 6 miesiecy 08.03.12, 17:12
        tak jak w tytule wink
        • zona_mi Re: 6 miesiecy 08.03.12, 20:13
          Moje się nie budziły w czasie drzemek na picie, więc trudno mi coś doradzić, ale raczej nie dawałabym butelki, zresztą moje pluły na sam widok smoczka.
          A często tak się budzi, codziennie? Może przeczekać, wyjmując jednak na napicie, albo kłaść w dużym łóżku, żebyś Ty się mogła przy miauczeniu położyć, napoić i iść?
          • kajakam Re: 6 miesiecy 09.03.12, 09:26
            prawie codziennie.chyab zaczne go kłasc na duże łóżko
    • kamelia04.08.2007 Re: tylko pierś 09.03.12, 11:01
      ale jaki ty masz problem?
      nakarm ja i spij dalej.
      • kajakam Re: tylko pierś 09.03.12, 16:20
        jego jak coś... a po drugie chodzi mi o drzemke w dzien
    • aleksandra1357 Re: tylko pierś 09.03.12, 17:18
      Prawie wszystkie dzieci piersiowe nie potrafią i nie chcą ssać z butelki.
      Nie ucz tego, bo może odrzucić pierś i się "sam" odstawić.
      Ja usypiam na dużym łóżku. Jak się przebudzi na pierś, to kładę się obok i karmię przez sen, bez ruszania dziecka. Jest to normalne.
    • auszrine Re: tylko pierś 09.03.12, 18:26
      kajakam napisała:

bylob
      > y prostsze dalabym mu w lozeczku picie i spal by dalej bez zadnego wyciagania i
      > tp.

Prostsze to może dla ciebie, ale na pewno nie lepsze dla dziecka. Dziecka nie powinno się karmić na leżąco w łózeczku.
      Punkt 6
      www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79402,8898169,Karmienie_butelka___butelkowe_BHP.html
      • kajakam Re: tylko pierś 09.03.12, 19:34
        Dziękismile
    • tatjana Re: tylko pierś 09.03.12, 20:05
      Moje dzieci też tolerowały tylko pierś. Potem od razu przechodziły na kubeksmile
    • maxiowa Re: tylko pierś 12.03.12, 22:33
      moj tez toleruje tylko piers. Teraz jeszcze kubek niekapek lubi. Nutelki czy smoka nie toleruje.
      WMaly spi z nami i w dzien drzemie tez u nas w lozku - tzn. lozko poszlo do piwnicy i zostal sam materaz na stelazu, bo maly sie ruchliwy zrobil smile Jak mu sie zdazy przebudzic tylko na picie to klade sie obok i po sprawie spi dalej.
      • monitkao Re: tylko pierś 14.03.12, 10:54
        Moja córeczka tolerowała tylko i wyłącznie pierś. Butelki były "be". Pediatra kazał nam podawać 100 ml wody dziennie, że przybierała za dużo na wadze. Śmiałam się, że mam serwatkę a nie mleko. (Starszą córkę musiałam dokarmiać butelką przez pierwszy miesiąc, potem było lepiej), próby poszły na marne, bo nie chciała się chwycić butelki za żadne skarby. W tej chwili ma skończone 7 miesięcy. A ze spaniem jest różnie - czasem nie śpi przez cały dzień (gdy starsza 4 letnia jest w domu i rozrabia), zasypia na rękach w trakcie lub po jedzeniu, czasem przy wkładaniu do łóżeczka jest płacz. Wycwaniła się już spryciula. Ale u nas spacer się sprawdza, zjemy, idziemy na spacerek i po powrocie śpi jeszcze trochę. Zawsze coś mogę wtedy zrobić smile
        Nie wszystko na temat, ale się rozpisałam smile
    • olka_only Re: tylko pierś 14.03.12, 14:25
      Nasza mała za żadne chiny ludowe nie chciała butli. Jestem uparta. Wiem po kim Ona jest wink
      Mieliśmy jechać na wesele - do brata. Nie dało się wymigać. smile Córka tylko na piersi. Jeszcze nie jadła posiłków stałych. Były różne sposoby. W końcu zdesperowani nie daliśmy dziecku piersi, proponując butelkę. Tak przez około 4 godziny. Normalnie by zjadła dwa razy w tym czasie. Uparła się. Butla nie, tylko pierś.
      Po tych 4 h płaczu i marudzenia zrezygnowałam. Córka pojechała z nami na wesele (sala w hotelu), ja chodziam ją karmić.
      Kilka tygodni później córka piła już z kubka niekapka. Do dzisiaj (ma 14 m) pije z niekapka. Dopiero gdy odstawiłam pierś (w 9 miesiącu życia) córka zaczęła przesypiać całe noce...
      Podsumowując - nie znam sposobu, żeby dziecko nauczyć pić z z butelki. Moje doświadczenie wskazuje, że czasem dziecko się tak uprze, że po prostu nie ma mocnych.
      • edyta1212 Re: tylko pierś 16.04.12, 13:07
        A proszę powiedziec jak udało się odstawić dziecko od piersi w 9 m-cu? Bo mam podobny problem
    • autsajd pytanie 17.03.12, 22:45
      mam pytanie do Mam, których kilkumiesięczniaki tolerują tylko pierś - czy to znaczy że przez kilka miesięcy życia Waszych dzieci nie zdarzyło Wam się wyjść z domu bez dziecka na dłużej niż trwa przewidywana przerwa między karmieniami?
      • zona_mi Re: pytanie 17.03.12, 23:04
        Tak.
        Dodam, że bez bólu.
      • aleksandra1357 Re: pytanie 17.03.12, 23:10
        autsajd napisała:

> mam pytanie do Mam, których kilkumiesięczniaki tolerują tylko pierś - czy to zn
        > aczy że przez kilka miesięcy życia Waszych dzieci nie zdarzyło Wam się wyjść z
        > domu bez dziecka na dłużej niż trwa przewidywana przerwa między karmieniami?

Przez rok wychodziłam z domu najdłużej na 3 godziny.
      • monitkao Re: pytanie 18.03.12, 08:48
        Ja wychodzę czasem max. 2-3 godziny, późnym popołudniem. Podawany deserek przez tatę przez córcię praktycznie przelatuje więc muszę wracać.
        • zona_mi monitkao 20.03.12, 21:24
          Proszę zmniejszyć sygnaturkę do wysokości najwyżej 4 wersów.
          • monitkao Re: monitkao 27.03.12, 15:14
            tak dobrze, czy mam w ogóle usunąć?
      • auszrine Re: pytanie 18.03.12, 19:32
        Jak muszę wyjść na dłużej, to biorę dziecko ze sobą. Jak nie mogę przez ten czas się zajmować dzieckiem (całodzienne szkolenie), to biorę dziecko z jego ojcem i karmię w przerwach.
      • shoja Re: pytanie 19.03.12, 14:29
        tak, ale to chyba nic dziwnego jak ma się dziecko. w pakiecie są pewne ograniczeniasmile
      • murwa.kac Re: pytanie 19.03.12, 14:58
        autsajd napisała:

Cytatmam pytanie do Mam, których kilkumiesięczniaki tolerują tylko pierś - czy to znaczy że przez kilka miesięcy życia Waszych dzieci nie zdarzyło Wam się wyjść z domu bez dziecka na dłużej niż trwa przewidywana przerwa między karmieniami?

dokladnie. max 4 h w moim przypadku. jak musze na dluzej biore ze soba. czasem tez ojca w pakiecie, jak nie moge sie zajac wink
    • klubgogo Re: tylko pierś 20.03.12, 21:34
      Moje dziecko nigdy nie piło z butelki, to normalne, że dziecko chce pić. Rozszerzasz już dietę, bo jeśli talk, koniecznie musisz podawać np. wodę, z niekapka, słomki, łyzeczki.
      • yvona73pol Re: tylko pierś 21.03.12, 06:23
        Posune sie do stwierdzenia, ze nigdzie nie wychodze BEZ dziecka (dzieci opcjonalnie). Dzis "wyskoczylam" na moment na poczte, wzielam starszaka na nozkach, mlodszy najedzony (naiwnie myslalam) spal. Tata w domu. Jakos jak odbieralam paczke, telefon, spanikowany ojciec, w tle syrena taka konkretna, skubany poczul jakos, ze mnie nie ma tongue_out Powrot na sygnale, mlody na barana. Pieknie. Owszem dzunior pociumkal troche po czym zasnal na bita godzine. No i nie mogl wczesniej tak? tongue_out
      • kajakam Re: tylko pierś 21.03.12, 06:41
        wode z łyżeczki, butelki nie toleruje a kubek niekapek to w rzeczywistosci był kapekuncertain a może wiesz jaki jest kubek naprawde niekapek, mogłabys cos polecic?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka