Dodaj do ulubionych

nocne spanie

17.03.12, 13:54
Dziewczyny!! Moja córa ma 2,5 m-ca. Ostatnio zaczęła mi dobrze sypiać na noc. Jest mniej więcej tak, że zjada 130ml mleczka mod. o 19. Budziła się sama o 23-1, później 4-5. Z tym, że zaraz po tym rannym karmieniu robiła pobudkę 2-2,5h później i znowu chciała amku (NIE PIC). Po kilu takich razach nie budziła się około 4 (czyli karmienie 19,4 i znów 5-6), a wczoraj ku mojemu zdziwieniu zjadła o 19 i obudziła się pare minut po 5!! W nocy w porach karmienia tylko się wierciła i ssała paluszki (ma teraz ten etap ssania rąk) Ale czy to nie za długo?? Budzić, czy nie budzić jeśli znowu zechce zasypiać. Dodam, że rano nic się nie zmieniło, czyli zjadła po 5 i znów o 8. Nie wiem, co robić. Ah było tak z wagą, że 2 tyg temu utyła tylko 100g a w ubiegłym tyg utyła 300g. Waży ponad 5kg (z tym, że waga urodzeniowa spadła jej do 2830 z 3kg). Może jakieś propozycje co do godzin karmienia po tej 8? Nie wiem też jak to rozegrac bo ostatnie jedzonko trzeba dac koło 19, bo mała ma odjazd o tej porze i wystarczy chwila spóźnienia z położeniem do łóżęczka i dziecko już nie zje tylko chce spać (wcześniej młeko o 16)
Obserwuj wątek
    • natalusk Re: nocne spanie 17.03.12, 19:42
      Nie budzić niech żabcia śpi do rana. Może w ciągu dnia będzie chciała wiecej jesc i tak wyrówna sobie dawke dobowa. A co lekarz mówi, że tak mało przybiera? i
      • mamka_adrianka Re: nocne spanie 18.03.12, 07:29
        Mój synek miał podobnie, pewnego dnia obudził się tylko na jedno karmienie ok 3.00 i tak zostało do dziś. Sytuacja ta miała miejsce właśnie ok 3 m-ca, początkowo 3 karmienia w nocy, a teraz jedno. W dzień zjadał nie więcej jak 100-120ml. Po tym jak zrezygnował z nocnych karmień zjada 120-150ml. Ostatnie karmienie odbywa się o 19.00 wówczas synka "tankuje do pełna" i zjada ok 180 ml, czasami rozkładam ten posiłek na 2 mniejsze karmienia, o 18.00 100ml i o 19.00 100ml. Może Twój maluszek też się przestawia na mniejszą ilość karmień i zwiększa sobie porcję posiłku, tak jak to wygląda w schemacie żywieniowym niemowląt karmionych mm
        • spkasienka Re: nocne spanie 18.03.12, 15:53
          Właśnie moja mała dziwnie kombinuje. Zależy o której godzinie wstaje i jakie ma przerwy między karmieniami. Jak zje 16,30 a później 19, to właśnie to przerwa nocna jest długa ale na nastęony dzień już inaczej wstaje i karmienie wychodzi tak, że przed 19 dostaje 4h wcześniej i wtedy już się budzi 23-1 poźniej 3-4 potem chce o 8 i znow zaczyna się ten dzien gdzie wychodzi przesypianie wiekszosci nocy.
          • mamka_adrianka Re: nocne spanie 18.03.12, 18:04
            Mój synek też o różnych porach jadał, w sumie zostało tak do dziś, zależy o której się obudzi i z jakim apetytem ale zwykle zjada tylko 120ml po nocnym karmieniu ok 7-8. Początkowo też nie mógł się zdecydować o któej to nocne karmienie ma być, ale po 2 tyg sobie uregulował i budzi się między 2-3 i tak już prawie 2 miesiące. Z przybieraniem to u nas też problemu, ale przeciwnie niż u Was, muszę uważać na jego wagę bo waży 8kg i jest na 90 centylu
      • spkasienka Re: nocne spanie 18.03.12, 15:50
        Lekarz to jakaś pomyłkasmile Jak na piersi przybrała 100g to kazała dokarmiać, a jak na samym mm przybrała 100g to stwierdziła że to OKuncertain
    • 1matka-polka Re: nocne spanie 19.03.12, 09:23
      Taa, moja w tym wieku zaczęła przesypiać całą noc ale trwało to tylko miesiąc, w 6 i 7 miesiącu budziła się co 1,5 - 2 godziny przez całą noc, teraz w 8 mcu potrafi przespać 4 godziny ciurkiem i ja wtedy sama się budzę i jestem w ciężkim szoku, że nikt nic ode mnie nie chce.
    • franulina Re: nocne spanie 19.03.12, 13:22
      Ja bym korzystała...
      Mój synek też pięknie spał przez pewien czas, a potem koło 4. miesiąca zaczęło się szaleństwo - jedzenie co godzinę przez całą noc. Trwało to 2 miesiące, teraz od jakiegoś tygodnia je w nocy co trzy godziny, co jest dla mnie nieziemską ulgą. Nawet się zaczęłam zastanawiać, czy nie odkładać go do łóżeczka, bo ostatnie dwa miesiące lądował w naszym łóżku - inaczej bym chyba jak zombie chodziła.
    • andziotka Re: nocne spanie 24.03.12, 23:36
      moja spała tak po piersi big_grin
      więc ciesz się i korzystaj z przespanych nocy !
      jeśli ładnie przybiera na wadze to śpij spokojnie !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka